Meny

Haldors pedagogiska lärplattform växer – siktar på att anställa fler

Sundsvallsföretaget Haldor, ett av Fiber Optic Valleys senaste tillskott i medlemsbasen är inne i en spännande utvecklingsresa. De har sedan lanseringen i augusti fått sju skolar att börja använda deras Microsoftbaserade lärplattform i Office 365 som sätter digital kompetens och kreativa lösningar i fokus.

Anpassad lärplattform
Haldor erbjuder helhetslösningar för att både personal och elever som på ett effektivt sätt kan arbeta systematiskt med alltifrån administration och dokumentation till utvärdering av lärande och utveckling.

Plattformen är Microsoftbaserad och sätter digital kompetens och kreativa lösningar i fokus, vilket bidrar till en positiv utveckling utifrån skolors faktiska behov. Och enligt en nyhet från Bizmaker säger Haldors VD, Sara Zetterberg att de lärare som arbetar med deras plattform sparar upp till 10 timmar i veckan på att arbeta digitalt.

Anslutna skolor och framtidsplaner
Sedan augusti har sju skolor börjat använda systemet, varav Monitorskolan/MTH utbildning i Hudiksvall är en av dem. Haldor har demat och delat ut testkonton till flera intresserade kommuner och friskolor, vilket har gett resultat då bland annat Bräcke kommun har valt att satsa fullt ut på plattformen. Något som även medför att framtiden ser god ut för Haldor.

”Vi är nu sju anställda och räknar med att kunna dubbla antalet under nästa år”, säger Sara Zetterberg i en nyhet från Bizmaker.

Läs gärna mer om Haldor och dess verksamhet.

Samlad plattform för innovation, regional utveckling och digitalisering

En helt ny samverkansplattform kring innovation, regional utveckling och digitalisering har växt fram. iHubs Sweden är en satsning från Vinnova där ett antal innovationsmiljöer från Vinnovas Vinnväxtprogram gått samman för att tillsammans lyfta svenska företag och Sveriges olika styrkeområden.

Fiber Optic Valley var ett av de vinnande initiativen i Vinnovas Vinnväxtprogram år 2004 och har sedan dess fått finansiering av programmet. Ett flertal innovationsmiljöer likt Fiber Optic Valley har genom åren etablerats i programmet bland annat utifrån geografiska styrkeområden. Exempelvis finns Smart Textiles beläget i Borås och Peak Innovation beläget i Åre av givna anledningar.

Samverkansplattformen iHubs Sweden ska fungera som ytterligare ett sätt att stärka innovationskraften som alla initiativen utgör genom att kommunicera dem under ett och samma varumärke.

Läs mer om satsningen på https://ihubssweden.se/.

 

Digitala ljus i höstmörkret

Novemberrusk och många av oss längtar efter vit snö i vår del av landet. Som motvikt arbetar vi för att hitta nya digitala lösningar och kreativa samarbeten som lyser upp vintermörkret.  

För exakt ett år sedan firade vi att Hudiksvall blev Sverigepilot inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kickstart Digitalisering” för industrin och nu kan vi fira att konceptet sprids över hela Sverige med 16 workshops bara i november. Regionalt är vi igång med att göra verkstad för de företag som vill ta nästa steg. Något som behövs.

Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen. Vi erbjuder 65 timmar coachning till de företag som står inför en digital förändring, kanske något för er?

Därför söker vi även dig som vill leverera lösningar på företagens digitaliseringsproblem – kanske är ditt företag en av dem vi söker?

Och lösningsförslag kom det från forskare och studenter i hela världen till årets vinnare av Boost Innovation, MYoroface, och deras digitala utmaning. Nu återstår att utse vilken av alla kreativa lösningar som bäst kan digitalisera deras innovation, IQoro® – en metod som botar en av västvärldens vanligaste funktionshinder – dysfagi. Kanske får kunderna en app som gör att de kan följa sin förbättringsresa? Vi ser fram emot resultatet!

Världsbäst på anpassning?
Digitalisering var i fokus även när vi för fjärde året i rad var medarrangörer av Science and Innovation Days i Sundsvall som slog nytt rekord och lockade över tvåhundra deltagare. Årets tema var ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och många av oss blev fascinerade av personligheter och experter som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi eller Telias vd Hélène Barnekow som pratade om att det gäller att vara världsbäst på att anpassa sig till förändringar.

”Jag lovar er, att just nu här i Sundsvall, tänker någon på en innovation eller applikation som kan förstöra våra intäkter på Telia”. / Hélène Barnekow, Telia

För att bli bättre på att anpassa dig till förändringar kanske du behöver bredda ditt nätverk och få en kreativ miljö att arbeta i? Då kanske Propell Innovation Hub är rätt ställe för dig. Vi har planer på att skapa en dynamisk, delad arbetsplats i centrala Hudiksvall och vill veta hur intresset ser ut – är det intressant för ditt företag? Kontakta oss!

Har du idéer för Innovation Day 2018?
Höstrusk och julplanering på agendan och innan vi vet ordet av ställer vi om till sommartid igen. Därför är planeringen av Innovation Day, 26 april, 2018 redan igång. Vad skulle få dig och dina kollegor att delta på Innovation Day? Inom vilket område vill ni få påfyllning eller bli inspirerade? Har du idéer för Innovation Day hör gärna av dig till oss.

Vi ses den 12 december!
Apropå jul så är det dags att boka in jullunch med Fiber Optic Valley och Propell Innovation den 12 december och då kan du vänta dig en spännande överraskning… håll utkik efter inbjudan så ses vi då!

/Torbjörn Jonsson

Fem snabba frågor till Noaq

Företaget NOAQ från Näsviken har i flera år utvecklat och tillhandahållit mobila översvämningsskydd. Nyligen har de fått bred publicitet både regionalt och internationellt, vilket har lett till stora genombrott. Ett genombrott som nu gör att de sikar mot att bli marknadsledande inom branschen.

Vilka är hjärnorna bakom Noaq?

– Vi är tre personer engagerade i företaget. Jag (Sigurd Melin) är VD och har utvecklat produkterna ända från idéstadiet, min sambo Ann Blanche-Sahlqvist ansvarar för ekonomin och sen har vi Stellan Stark som är ansvarig för produktionen. Nu försöker vi även hitta fler medarbetare för att klara av expansionen.

Vad gör Noaq? Berätta lite om era produkter?

– NOAQ utvecklar och säljer mobila skyddsvallar mot översvämningar och vårt första patent sökte vi redan år 1995. Då var idén med mobila skyddsvallar helt okänd, så vi är pionjärer på området. Vår första produkt var ”tubvallen”, som består av en rad luftfyllda tuber. Det smarta med tubvallen var att den förankras direkt av översvämningsvattnets egen tyngd. Istället för att släpa dit många ton sand till sandsäckar så utnyttjar vi lika många ton vatten som kommit dit på egen hand.

Tubvallen belönades redan 1997 med SKAPA-priset som delas ut årligen till Sveriges bästa uppfinningar. Tubvallen säljer vi för övrigt fortfarande, men nu har vi också utvecklat ”Boxvallen”. Även den utnyttjar översvämningsvattnets egen tyngd för sin förankring. Vi kallar detta ”bokstödsprincipen”, för det är så ett bokstöd fungerar. Böckerna hålls på plats av bokstödet, men det är med hjälp av böckernas tyngd som bokstödet hålls på plats.

Med Tubvallen och Boxvallen försöker vi nu nå ut internationellt – nästan alla andra länder har större problem med översvämningar än Sverige. Läs gärna mer om Noaqs produkter.

Hur ser framtidsplanerna ut för Noaq?

– Framtidsplaner? Jovisst, vi vill växa, och vi har fler intressanta produkter på ritbordet.

Tack vare att vår australiensiska återförsäljare, lade ut en video om boxvallen på Youtube har vi nu fått viral spridning. Videon har visats över 20 miljoner gånger, vilket har lett till att vi har blivit kontaktade av företag från världens alla hörn som vill bli återförsäljare av våra produkter. Så de senaste månaderna har vi täckt in sju nya marknader, Chile, Schweiz, Norge, Belgien, Spanien, Turkiet och Hongkong, och har nu 19 återförsäljare totalt. Mest säljer vi i Japan.

Behovet av översvämningsskydd är enormt, och vi satsar på att bli marknadsledande i denna nya bransch. Det är nog detta som driver oss. Det är också rätt fräckt att visa att det går att driva ett sånt här företag från en liten ort som Näsviken, som de flesta av våra återförsäljare inte ens kan hitta i sina skolatlaser.

Vad gör du/ni när ni inte arbetar?
–  När vi inte arbetar så engagerar vi oss en del i bygdens utveckling, bland annat i frågorna om Dellenbanans framtid och Ostkustbanans nya dragning genom Hudiksvall. Vi försöker få gehör för alternativet ”Mellan”, ett alternativ där man slipper få stadskärnan delad av det nya dubbelspåret, men ändå behålla ett centralt stationsläge. Dessutom är vi engagerade i studenttävlingen Delsbo Electric.

Berätta något kul om er själva?
– Jag har en bakgrund som kartograf, och har bland annat gjort en cykelturistkarta över länet.

Noaq blev nyligen en ny medlem i Fiber Optic Valleys nätverk.
Vad innebär det att vara medlem hos oss? Läs mer

Vore 65 timmar coachning inom digitalisering något för ditt företag?

Står ditt företag inför en digital förändring? Behöver ni råd och stöd inför nya digitala satsningar? Ta chansen och anmäl ert industriföretag till 65 timmar digitaliseringscoachning och få experthjälp för att inleda – och fortsätta – er digitaliseringsresa.

Vilka kan få coachning?

Totalt har 35 små och medelstora industriföretag i Sydöstra Norrland chansen att få coachning inom digitalisering. Vilka industriföretag som får denna möjlighet utvärderas av Fiber Optic Valley, RISE Acreo och FindIT. Omfattningen per coach­ning är utifrån behov men är begränsad till maximalt 65 h per företag under en period av som längst 6 månader. En avgift, mellan 4 000 och 12 000 SEK, kommer att tas ut av de deltagande före­tagen baserat på antalet anställda och coachningens omfattning. Coachnings­ insatserna finansieras av Tillväxtverket.

Vilken typ av coachning kan vi få?

Coachningen ska fungera som stöd för ditt företag att skapa förbättringar och affärsmöjligheter med hjälp av digitalisering. Coachningen anpassas utifrån behovet för er verksamhet och just er digitala förändring. RISE Acreo AB, Fiber Optic Valley och FindIT kopplar ihop er med rätt expertis för att genomföra er digitala förändring. Coachningen kan exempelvis innehålla: inventering och analys av digitaliseringsmöjligheter, specifikation och implementation av nya digitala verktyg, utvärdering och duplicering av digitala lösningar.

Intresserad?

In och anmäl ert intresse på

Kontakt

Anna Gustavsson, senior projektledare Fiber Optic Valley
Tel: 070­243 73 72
Ola Wallberg, affärsområdesansvarig Fiber Optic Valley
Tel: 073­094 92 99
Britta Haag, processledare FindIT
Tel: 026­24 17 57

Vi söker digitaliseringscoacher!

Är ni grymma på digitalisering? Vill ni leverera smarta idéer och lösningar på företags digitaliseringsproblem? – Nu har ni chansen att vara med och coacha små och medelstora industriföretag till digital framgång.

Vad söker vi?

Vi söker, via upphandling och anslutning till ramavtal, leverantörer med erfarenhet från olika typer av tjänster som via coachning kan hjälpa små och medelstora industriföretag att öka sin användning av digital teknik och utveckla sina verksamheter med hjälp av digitalisering.

Hur går det till?

Som leverantör får ni möjlighet att coacha små och medelstora industriföretag utifrån deras specifika önskemål och digitaliseringsutmaning. Totalt kommer 35 st industriföretag i Sydöstra Norrland erbjudas coachning inom digitalisering under 2018. Uppdrag från företag i närliggande län kan också bli aktuellt.

Omfattningen per coachning och företag är mellan 20 h och 60 h under en period av som längst 6 månader. Som godkänd leverantör under ramavtalet kommer ni att erhålla avrop, baserade på företagens önskemål och digitaliseringsaktivitet, för vidare konkurrensutsättning.

Läs mer på kickstartgo.se/upphandling

Uppkopplad sensor möjliggör snabbare åtgärder mot radon

Forskningscentret STC (Sensible Things that Communicates) på Mittuniversitet har tillsammans med företaget MidDec utvecklat en radonsensor som gör det möjligt för privatpersoner och företag att snabbt vidta åtgärder för att sanera radon. Radarsensorn är uppkopplad mot en webbsida och ger mätresultat omgående, vilket ska jämföras med andra mätmetoder där resultatet dröjer flera månader. Sensorn testas nu för fullt för att senare kunna erbjudas till konsumentmarknaden.

− Genom att utveckla den här sensorn bidrar vi till att processen kring radonsanering förkortas väsentligt, vilket i slutändan är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv. Vi har en mångårig samverkan med MidDec och nu har vi tillsammans utvecklat en produkt som kan vara tillgänglig för vem som helst att använda, säger Mattias O´Nils, professor på forskningscentret STC, Mittuniversitetet.

Bild: Mittuniversitet

Varje år drabbas hundratals människor i Sverige av lungcancer till följd av att de har exponerats för radon. Radon finns naturligt i berggrunden samt i byggnader som byggts med så kallad ”blå lättbetong”. Idag sker vanligen radonmätning med hjälp av så kallade ”radonpuckar” som samlar in data i den aktuella fastigheten under 2-3 månader och sedan skickas puckarna till laboratorium för analys.

− I förlängningen kan vår radonsensor kopplas samman med ventilationssystemet i större fastigheter. Genom en omedelbar överföring av mätresultat så kan sedan ventilationen styras så att fläktsystemet arbetar i de delar av fastigheten där man ser förhöjda värden av radon och där det följaktligen behöver ventileras mer, säger Örjan Martelleur, vd på MidDec Scandinavia AB.

Den uppkopplade versionen av mätaren kommer att testas under hösten för att sedan förbättras till en kommersiell produkt hos MidDec.

Läs gärna hela artikeln på STCs hemsida

Högskolan i Gävle bjuder in – kom och diskutera digitalisering, internationalisering och hållbarhet

Välkommen till workshopen: Värdeskapande inom Digitalisering, Internationalisering, Hållbarhetsredovisning och Hållbar Samverkan

När: måndag den 13 november

Tid: kl. 08.30 – 21.00 inkl. kostnadsfri övernattning i enkelrum

Var: Älvkarleö Herrgård, Bruksgatan 22, 81494 Älvkarleby

Anmälan: marije.renkemasingh@hig.se – projektledare HAR-ira, Högskolan i Gävle. Läs mer (pdf) 

 

Workshopen är del av projektet Hållbara Affärsrelationer för Innovativ Regional Affärsutveckling, ett samarbete mellan Högskolan i Gävle, klusterorganisationer och företag i regionen.

I workshopen diskuteras frågor som rör:

      vad digitalisering innebär och hur digitala utmaningar kan hanteras

      vilka interna och externa förutsättningar som behöver tillvaratas, stärkas och förändras för att optimera internationaliseringsstrategierna

      vilka redovisnings- och ekonomistyrningsmodeller som används idag samt vilka modeller och redskap som underlättar arbetet att redovisa hållbarhet

      varför det är viktigt att få kännedom om vilken samverkan som idag sker mellan företag i regionen

      vad social hållbarhet innebär, varför den behöver beaktas och hur företagen kan verka för att förbättra den

 

Framtidens samhällen och digitala trender

Den 17 oktober arrangeras forsknings- och innovationskonferensen Science & Innovation Day för fjärde året i rad i Sundsvall. Konferensen som i år hade över 200 deltagare och innehöll intressanta ämnen som bioekonomi, tryckt elektronik och digitalisering i olika former. Höjdpunkten under dagen var Dr Kate Stone som fick kreativiteten att flöda bland åhörarna.

Ett cellulosabaserat samhälle
Konferensens tema var ”digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” där Marco Lucisano, enhetschef för papperstillverkning och förpackningar vid RISE Bioekonomi var först ut och pratade om ett cellulosabaserat samhälle. Där cirkulär ekonomi och hur vi människor ser på miljön kommer spela en stor roll om vi kommer lyckas skapa ett samhälle med ”no waste”, dvs där vi tillsammans kommer minska på skadliga kemikalier i våra förpackningar och minska våra avfall av olika slag.

Samverkan och forskningsresultat
Forskningsprogrammet e2mp (Energy Efficiency in Mechanical Pulping), som under sex år pysslat med effektivisering inom området mekanisk massaproduktion, presenterade olika resultat på vad de åstadkommit. Bland annat visade de resultat från studier, där de lyckats påvisa en energibesparing om 25 procent med hjälp av smart processoptimering. Vilket är av stor relevans för svensk pappersproduktion.

Programmet är ett stort samverkansprojekt mellan stora skogsbolag som Holmen, Stora Enso, SCA och andra forskningsaktörer som PFI (Norge), Chalmers, SLU och LTH samt företagen Valmet, Andritz och Norske Skog. Läs gärna mer om programmet på https://www.e2mpi.se/

Digitala spaningar
Mats Lewan som i grund och botten är en teknisk journalist berättade om digitala trender och hur den tekniska utvecklingen går på högvarv. Relevanta saker som Mats summerade var att konsumenter kommer köpa allt mer tjänster istället för produkter. Sedan är det helhetsupplevelser som kommer spela större roll i vårt köpbeteende. Musikindustrin är redan där medan transportsektorn är på väg in i samma spår.

“Alla pratar om självkörande bilar, men frågan är kommer vi överhuvudtaget kommer få tillstånd att köra bilar i framtiden. Jag tror inte det, för maskiner blir aldrig trötta, aldrig irriterad, diskuterar inte med andra i bilen, tittar aldrig på andra bilar och blir arg på dem och de kommer absolut inte att köra bilen påverkad… Det kommer bli viktigare med mjukvaran och helhetsupplevelserna inuti bilen”

”Sweden is the second most connected country in the world”
Telias VD Hélène Barnekow fanns på plats för att prata om Telias förändringsarbete och hur de genom åren hela tiden har anpassat sig till alla förändringar som skett. Men att de nu är inne i en era där de måste arbeta hårdare för att skapa ytterligare mervärde för sina kunder och framförallt lära sig vad deras kunder efterfrågar.

Hélène nämnde att Telia inleder fler samarbeten med olika aktörer än tidigare, arbetar mer med mångfald och försöker undvika att arbeta i raka stuprör.  Men ändå påstod hon att Telia inte sitter säkert för det, utan det finns alltid någon runt hörnet som lurar på deras affärer.

”Jag lovar er, att just nu här i Sundsvall, tänker någon på en innovation eller applikation som kan förstöra våra intäkter på Telia. Just i denna stund!”

Konstnärliga och genialiska lösningar från Dr Kate Stone
Sist ut bland huvudtalarna var Dr Kate Stone från University of Cambridge och grundare av företaget Novalia, som gav åhörarna en rejäl mix av teknologi och kreativitet. Dagligen arbetar hon med tryckt elektronik på papper för att åstadkomma spännande saker.

”Jag kommer bara på saker hela tiden. Jag drivs av kreativitet och nyfikenhet! Vad finns på insidan och vad finns på utsidan. Jag tänker, hur fungerar den här, hur kan jag få någon att skratta”

Bland annat visade Kate upp hur hon tillsammans med sitt team tagit fram musikspelande pizzakartonger för Pizza Hut, interaktiva gratulationskort och anteckningsblock samt dj liknande pappersunderlägg för brickorna på McDonalds – allt genom tryckt elektronik på papper. En teknik som hon hoppas ska bli tillgängligt för många fler.

”Vi har börjat gjort verktyg så att vem som helst kan göra dessa saker som jag visat här idag”

Dr Kate Stone hade även under dagen en workshop med 25 personer, där de fick laborera med tryckt elektronik och en tillhörande app från Novalia.


Vill du se alla talare? Alla framträdanden finns på youtube, del 1 och del 2

Science and Innovation Day är en konferens och ett unikt samarbete mellan Mittuniversitetet och innovationsmiljöerna i regionen där företag och forskare bjuds in för att ta del av de senaste nyheterna från forskningsvärlden.

Missa inte Science & Innovation Day 17 oktober!

Den 17 oktober går årets forskar- och innovationskonferens av stapeln, med temat ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och på talarlistan hittar ni allt från internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University till Telias VD Hélène Barnekow och Marco Lucisano, enhetschef för papperstillverkning och förpackningar vid RISE Bioekonomi.

Konferensen är ett unikt samarbete mellan Mittuniversitetet och innovationsmiljöerna i regionen där företag bjuds in för att ta del av de senaste nyheterna från forskningsvärlden och nätverka med branschkollegor.

Fiber Optic Valley kommer under dagen hålla i ett pass: ”Den digitala samhällsomvandlingen – så påverkar den dig!” där vi bland annat tagit med oss medlemsföretaget SPPO som får prata om sin framgångssaga. Detta vill du inte missa.


Maria Lundmark, SPPO

Läs mer och anmäl dig till den spännande dagen!