Meny

Nya möjligheter för svenska sensorföretag

logo4
Prosjektet BIORAFF skal bidra til framtidige grønne produkter og prosesser basert på skogressursene i Trøndelag og Jämtland. Skog kan blant annet bli brukt til å lage fôr til oppdrettsfisk.

Kan trøndersk trevirke bli laksefôr?

Kan fôr til den midtnorske lakseindustrien i framtiden bli produsert av trøndersk trevirke? Trøndere og svensker innleder fem nye samarbeidsprosjekter, som skal bidra til mer forskning, økt konkurransekraft og bærekraftig utvikling.
26/11/2015 Av Torkil Marsdal Hanssen

De fem prosjektene har samlet et budsjett på 4,95 millioner euro. De norske partnerne er innvilget prosjektstøtte på til sammen 834.724 euro. Fra EU mottar prosjektene 2,4 millioner euro i støtte.

Disse prosjektene er godkjent:

RESENS
Høgskolen i Nord-Trøndelag og Mittuniversitetet skal i prosjektet utvikle ny kunnskap og nye modeller for sosialt enreprenørskap og økt omstillingsevne i distriktssamfunn. Prosjektpartnere i Trøndelag er Nord-Trøndelag fylkeskommune, Høylandet kommune, Fosen regionråd, Flyndra AS, Leiv Eriksson Nyskaping og Nasjonalparken Næringshage. Prosjektet har et samlet budsjett på 1,86 millioner euro.

BIORAFF – MER AV TRE
Prosjektet skal bidra til å utvikle nye, grønne produkter og prosesser basert på regionens skogressurser. Blant annet anses det som mulig å benytte proteiner framstilt fra trevirke i produksjon av fiskefôr. Prosjektet ledes av svenske SP Processum och Papir og Fiberinstituttet. Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommuner deltar i prosjektet, sammen med en rekke bedrifter innen skognæringene. Prosjektet går ut 2018, og har et samlet budsjett på 1 millioner euro.

GIRAF
Prosjektet Grenseoverskridende innovativ bedriftsutviklingsmiljø for SMBer innen sensor- og kommunikasjonsteknologi (GIRAF) tar mål av seg til å utvikle et midtnordisk innovasjonsmiljø innenfor det rasktvoksende sensor- og IKT-området. Høgskolen i Sør-Trøndelag, Mittuniversitetet og Fiber Optic Valley er sentrale kunnskapsaktører i prosjektet, sammen med NCEI – Norweigan Centres of Expertise Instrumentations, NTNU og SINTEF. GIRAF skal utvikles som et kunnskapsnettverk for sensor- og IKT-bedrifter i Trøndelag og Jämtland. Prosjektet har et samlet budsjett på 678.882 euro.

MID NORDIC FILM EXPORT
Prosjektet skal etablere et kunnskapsnettverk for etablerte og nye produsenter av film, animasjon, reklame og tv-dramatikk. Målet er å bidra til økt eksport av ulike typer film fra regionen. Midtnorsk Filmsenter er norsk prosjekteier. For øvrig er Filminvest Midt-Norge, Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommuner, Tindved Kulturhage og Trondheim kommune norske prosjektpartnere. Prosjektet går over tre år, og har et samlet budsjett på 1,1 millioner euro.

FJELLKUNNSKAP
Sylene-området er blitt et stadig mer attraktivt besøksmål. Interessekonfliktene mellom turistnæringen og tradisjonell reindrift kan på sikt øke. Prosjektet tar sikte på å sikre en bærekraftig utvikling i fjellområdet samtidig som miljø- og vernebehov hensyntas. Både næringsliv, foreninger, kommuner, fylkeskommuner samt fylkesmannen i både Nord- og Sør-Trøndelag deltar fra norsk side. Prosjektet har et budsjett på 287 671 euro.

http://www.interreg.no/IREG/Web.nsf/ShowNews?OpenForm&ID=D3406494F28E1340C1257F09005145A9

 

Instagram och Snapchat är årets raketer

40 procent av alla internetanvändare i Sverige använder Instagram, och 81 procent av svenskarna i åldern 12–15 år använder uppstickaren Snapchat. Det visar rapporten ”Svenskarna och internet 2015” som också berättar att 93 procent har  tillgång till internet idag, men det är stor skillnad i hur användandet ser ut.

internetI genomsnitt tillbringar svenskarna drygt 21 timmar i veckan på internet. Hela 67 procent av 2-åringarna i Sverige använder internet och 32 procent gör det dagligen. 77 procent av svenskarna över 12 år har en egen smartmobil.

Rapporten “Svenskarna och internet“, som ges ut av Internetstiftelsen i Sverige, visar att 93 procent av befolkningen idag har tillgång till internet. Detta innebär till vis del att de digitala klyftorna har försvunnit. Samtidigt är det stor skillnad i hur vi använder internet.

Vid 50-årsåldern märks en skillnad, där de som är yngre än 50 år är mer flitiga internetanvändare än de äldre. De yngre använder dessutom sin smarta mobil mer frekvent för att surfa, medan endast 4–5 procent av de äldre använder sin mobil för att besöka internet på daglig basis. Läs mer

5 snabba frågor till Enkeleda Balliu

Vem är du?DSC_2485- Good
Jag är doktorand på Mittuniversitetet i Sundsvall, på forskningscentrat Sensible things that communicate (STC). Det är svårt att beskriva sig själv, men folk säger att jag är en glad person! Jag är väldigt nyfiken och positiv, vilket har hjälpt mig i min forskning. När man från början inte vet något om resultatet i en process, eller om det inte går som man trott får det positiva tänkandet mig att vilja fortsätta och testa igen och igen! Jag ger aldrig upp.

 

Du har förut varit gästforskare på Mittuniversitetet, och nu är du tillbaka och doktorerar. Vad ägnar du dagarna åt?
Jag är involverad i två projekt varav det första är en fortsättning på det samverkansprojekt jag var del i som gästforskare. Då testade vi och satte samman laserdemonstratorer för bearbetning av olika material och vi har tagit fram ett kraftfullt och kostnadseffektivt lasersystem. Det andra projektet handlar mer om att använda laserteknik i olika tillämningar. Exempelvis kan man på ett effektivt sätt använda laserteknik vid tillverkning av solceller. Vi arbetar med flera olika metoder och fält för att kunna optimera laserprocesserna. Båda projekten ska presenteras på fotonikmässan Photonics West i San Francisco nästa år.

Varför tycker du att laser och fotonik är så fascinerande?
Det är bredden som gör det intressant. Man kommer i kontakt med många andra kunskapsområden och man lär sig väldigt mycket. Förut deltog jag i ett projekt där vi träffade skolungdomar för att prata om laser och fotonik, jag vill visa att det är spännande. Och slå hål på myten om den galna vetenskapsmannen!

Vad motiverar dig?
Givetvis är mitt intresse drivkraften i det jag gör och jag vill alltid lära mig mer. Min nuvarande arbetsplats är kreativ och vi samarbetar bra, och det faktum att vi får goda resultat gör att det är extra roligt.

Du är född i Albanien och har bott länge i Italien, vad tycker du om Sverige?
Jag älskar Sverige. Det är verkligen annorlunda, men det passar mig bra. Min make, som just nu är i Italien, känner samma sak. Den här livsstilen passar oss; man kan åka skidor eller plocka svamp ute i naturen. Det är härligt!

*Bonusfrågan*
Om du måste välja att äta en enda maträtt för resten av ditt liv, vilken väljer du?
Jag skulle nog välja strömming på knäckebröd. Med mycket smör och lök!

Läs mer om Enkeledas forskning här.

 

Event, galor och prisutdelningar…

Höstmörkret har kommit men för oss har oktober varit fullt av ljus i form av events, galor och prisutdelningar. Vi har utsett vinnare av innovationstävlingar, invigt innovationscenter och startat upp nya internationella samarbeten. Dessutom har vi flyttat till nya, kreativa lokaler på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall, välkommen förbi på en kopp kaffe!

Pressbild_jonas

Ett av evenemangen var Mittuniversitetets innovationskonferens Science and Innovation Days i Sundsvall. Över 300 hundra deltagare från forskning och näringsliv möttes. Perfekt tillfälle att presentera vinnaren av tävlingen Boost Innovation.
På kvällens fest tog en förvånad Patrik Ottosson från Radarbolaget emot första pris i samarbete med Högskolan i Gävle. Deras vinnande bidrag handlar om hur de kan lösa industrins utmaningar med noggranna radarmätningar vid produktion i höga temperaturer och ansågs av juryn ha internationell potential.

På andra plats kom Hexatronic Cables and Interconnect som hittade sin lösning hos Opticreach i Storbritannien. Den handlar om att installera fiber på ett effektivare sätt. Och som nummer tre kom Rovdjurscentret De 5 Stora som trots rekordmånga lösningsförslag från världens alla hörn glädjande nog valde ut STC vid Mittuniversitetet. Innovationen handlar om att utveckla sensorteknik för att identifiera vilda djur i närområdet. Tävlingen blev internationell i år då den har nått ut till det fantastiska antalet 1 miljon studenter, forskare och entreprenörer över hela världen genom sociala medier.

Internationellt blev det även när Interreg Central Baltic projektet drog igång i september och projektteamet blev bjudna på äkta kolbullar i hälsingeskogen under kickoffen. Ett treårigt projekt som drivs tillsammans med Acreo Swedish ICT samt ICT-kluster i Estland och Lettland. Målet är att hjälpa små och medelstora it-företag i regionen att få stöd i sin internationalisering. Kanske är du en av dem som ska ta steget utanför EU?

Men inte nog med det. Den 21 oktober lockade invigningen av Propell Innovation över 60 personer till de nya lokalerna på Käppuddsgatan. Propell är ett innovationscenter som samlar många innovationsaktörer, bland annat Fiber Optic Valley. Här kan idébärare mötas för att slå sina kloka huvuden ihop och hitta nya innovativa lösningar som tar världen med storm. Oavsett vilken bransch det handlar om. En liten plats för stora idéer helt enkelt.

Den uppmärksamme ser att förutom nya lokaler har vi bytt webbplats också, som vi hoppas blir lättare att hitta i. Surfa gärna runt och tyck till!

Vi fortsätter på festtema och flaggar för flyttglögg den 9 december på Fiber Optic Valley. Om inte förr så välkommen förbi på käppuddsgatan 1!

IT-forum 11 november!

Missa inte FindITs branschdag IT-Forum. Dagen bjuder på ny teknik och ger goda exempel inom industriell IT och erbjuder en mötesplats för att knyta nya kontakter.

Läs mer om program och anmälan här.

findit_v1-180

Nya miljösensorer ska ge bättre luft i storstäder

hallbara staderVinnova beviljar en halv miljon kronor för att utveckla miljösensorer för bättre luftkvalitet som ett steg i ambitionen att skapa hållbara städer. Projektägare är IVL Miljöinstitutet. Fiber Optic Valley, Acreo Swedish ICT, SenseAir och In Situ Instruments är några av de som ingår i projektet.

Problemen med kraftigt försämrad miljö i storstäder, till följd av den snabba urbaniseringen världen över, är både ett hot mot folkhälsan och en utmaning i ambitionen att skapa hållbara, attraktiva städer. De smarta städerna har en möjlighet att minska de dåliga effekterna genom övervakning i realtid, där luftkvalitetsmätning är en viktig del. Projektet vill möjliggöra billig och effektiv luftkvalitetsmätning som ett svenskt styrkeområde med fokus på små och medelstora företag.

Projektet som heter Nydanande miljösensorer för luftkvalitet för attraktiva städer är beviljat inom ramen för VINNOVAS utlysning Utmaningsdriven innovation för hållbara attraktiva städer.

Parterna som ingår i projektet är
IVL Svenska Miljöinstitutet, Acreo Swedish ICT, Fiber Optic Valley, In Situ Instrument AB, Malmö kommun, Sundsvalls kommun, Högskolan i Gävle, Mittuniversitetet och SenseAir AB.

Effektivare miljöövervakning av luft och buller

Målet med projektet är att utveckla billigare uppkopplade system som möjliggör effektivare miljöövervakning av luft och buller. För att nå målet kombineras utveckling av sensorer och mätsystem för realtidsövervakning med utveckling av en affärsmodell mellan aktörer inom området.

Fokus för mätsystemen kommer att vara på buller och de mest betydande luftföroreningarna som påverkar människors hälsa negativt. Tester i laboratorie- och pilotskala kommer att genomföras. För att ge mervärde i övervakningen och åtgärdsplaneringen kommer även visualisering av mätdata att inkluderas. Aktörer inom forskning och företag inom luftkvalitet och sensorer, tillverkning av mätutrustning och utvärdering av miljödata har varit delaktiga i utformningen av projektidén och kommer även att samarbeta i utförandet av projektet.

För mer information kontakta
Affärsområdesansvarig Torbjörn Jonsson, Fiber Optic Valley, 070-211 08 06

Interlan och ITKontoret går samman

Bolagen Interlan Gefle AB och ITKontoret Sverige AB meddelar härmed att de tecknat avtal om en likvärdig sammanslagning av verksamheterna. ITKontorets verksamhet kommer att fusioneras in i Interlan. Interlan

Inriktning och verksamhet kommer inte förändras utifrån sammanslagningen, annat än att man nu agerar tillsammans under varumärket Interlan. Läs hela pressmeddelandet här!

För frågor kontakta Ola Wallberg, Interlan Gefle AB, 070 – 325 41 05

Propells invigning lockade över sextio personer

Det var många som minglade loss under Propells invigning på Käppuddsgatan på onsdagen den 21 oktober. Flera politiker och personer från näringslivet var på plats för att lyssna till åtta innovatörer som redan har verksamhet som rullar inom Propell och för att spana in de nya lokalerna.

”Det är när vi möter människor som tänker annorlunda som idéer föds”, sade kommunchef, Bengt Friberg, när han invigningstalade.

Den nygamla vindsvåningen uppmuntrar till kreativitet genom öppna ytor där vintagemöbler möter nytt och fräscht. Platsen är till för människor och företag med spirande affärsidéer som vill ha hjälp med att lyckas. På samma våning huserar verksamheter med specialkompublikpetens inom just innovation, så som Fiber Optic Valley och Hudiksvalls näringslivsbolag. Men det är också en plats för den redan etablerade som vill arbeta i en kreativ miljö.

Martin Askne, Innovation Manager, Propell, är nöjd med tillställningen ”Det är kul att så många är positiva, Hudiksvall behöver en arena som främjar innovationer inom alla typer av områden, en så kallad Innovation Hub”

Några kommentarer från dagen;

”En riktigt kreativ miljö som ger förhoppningar om nya möjligheter för tillväxt och innovation i regionen” säger Marita Forsell, Region Gävleborg.

”Verkligen en kreativ mötesplats för nya idéer, ska bli roligt att följa utvecklingen för Propell” kommenterade Peter Ekdahl, Åkroken Science Park.

Läs mer på www.propellinnovation.se

zava2mingel2bengt Joel martin

 

 

 

 

Fiber Optic Valley deltog i årets klusterkonferens i Köpenhamn.

Cluster-to-Cluster konferensen gick av stapeln 17-18 september och vi var på plats för att knyta nya spännande kontakter. Konferensen samlar klusterorganisationer och företagsnätverk från hela Europa. Här är filmen från årets omgång!

cluster

 

Eltel släpper boken “Fiber”

Vad är egentligen fiber, rent tekniskt? Hur går man till väga när byalaget vill ha fiber? Och vad händer om ingen fiber skulle installeras runt om i samhället? Alla dessa frågor, och några till, får man svar på i boken ”Fiber” som getts ut av Infranetföretaget Eltel.

Med all den erfarenhet vi har av fiber där vi både bygger och underhåller nät, har vi alla förutsättningar att på ett enkelt sätt förklara vad fiber är, vad det innebär för samhället och dessutom dela med oss av den kunskap vi har till alla dem i som funderar på hur det fungerar, vad man ska ha det till och vad man bör tänka på, säger Lars Täuber, affärsområdeschef på Eltel Fixed Communication.

Du kan läsa och beställa Fiberboken och om den glädje som de möjligheterna ger på www.fiberboken.se

För mer information:
Lars Täuber, affärsområdeschef på Eltel Fixed Communication i Sverige, lars.tauber@eltelnetworks.se
Ingrid Engelmark-Högström, Bid Manager (Distrikt Norrland), ingrid.engelmark-hogstrom@eltelnetworks.se

Fiber

Om Eltel
Eltel är en ledande europeisk leverantör av tekniska tjänster för kritiska infrastrukturnätverk – Infranets – inom segmenten Power , Communication och Transport & Security , med verksamhet i Norden, Baltikum, Polen, Tyskland, Storbritannien och Afrika. Antalet anställda uppgår för närvarande till cirka 9 300. Under 2014 hade Eltel en omsättning på 1 242 miljoner euro. Sedan februari 2015 är Eltel AB noterad på Nasdaq Stockholm.