Meny

Vad får man säga på internet?

Årets upplaga av Internetdagarna i november dominerades av frågor kring näthat, säkerhetsrisker och överhuvudtaget sociala medier i förändring. Har du koll på vilka regler som gäller? Hur granskar du en källa kritiskt? Kolla in www.internetguider.se

FOV-digitalisering_logg-03Idag är vi 2,3 miljarder aktiva användare av sociala medier globalt. Bara Facebook och Whatsapp hanterar 5,6 miljarder meddelanden per dag. Sociala medier har på mindre än tio år etablerat sig i våra liv, verksamheter och politiska sfärer som en omvälvande medial kraft.

 

Har du koll på vilka regler som gäller?
Den senaste veckan har vi läst om Åhléns reklamkampanj med luciapojken som fått nättrollen att gå till attack så aggressivt att annonsen togs bort av hänsyn till pojken på bilden. Vad kan du göra för att motverka förtal, olaga hot och förolämpningar på nätet? Vad får man säga på internet?

Sprid gärna internetguider.se – där hittar du all slags information om yttrandefrihet på nätet, vilka brott du kan begå när du publicerar saker och checklistor för hur du granskar en källa kritiskt.

 

Silicon Valley nästa?

Dags att söka TechINCubator 2017 – affärsutvecklingsprogram i Silicon Valley genom Vinnova
Vill du spendera fyra veckor i Silicon Valley? Vinnova erbjuder genom acceleratorprogrammet TINC unga svenska kunskaps- och teknikintensiva företag möjligheten att validera sin teknik och affärsmodell på den amerikanska marknaden i Silicon Valley.

Vinnova vänder sig särskilt till dem som har ambition och förutsättningar att i snabb utvecklingstakt ta en stark position på en internationell marknad. Läs mer om Vinnovas affärsutveckinglingsprogram härOBS! Sista dag för ansökan är den 10 januari 2017.

Konferens för globala möjligheter

14938383_10153941479916994_87415272568781719_n

Fiber Optic Valley var tillsammans med över 400 yrkesverksamma akademiker och beslutsfattare från hela världen på en tre dagars internationell konferens, TCI i Eindhoven, Nederländerna, i mitten av november. Under de tre dagarna diskuterades klusterutbildning och dess effekt på den ekonomiska tillväxten.

Kluster är nyckeln till framgång

Konferensdagarna inleddes av Christian Ketels, ordförande i TCI Network, som i sitt inledande tal poängterade varför kluster är viktiga runt om i världen.

”Det är viktigt att sprida kunskap och dela erfarenheter med varandra, speciellt mellan många olika områden. Tillsammans kan vi lösa samhällsproblem och etablera nya perspektiv”

Eniga talare

Trots olika idéer om hur kluster ska fungera, var talarna under de tre dagarna eniga om att sammanförandet av både människor och platser är avgörande för alla klusters framgång. Se filmen från dagen

Bildtext: Thomas van det Zijden från VDL, en stor industri-koncern i Eindhoven, aktiv deltagare i klustret Brainport. Här lite snyggt flankerad av co2 sensor från Fiber Optic Valley’s medlem SenseAir !

Klimatsmycke, digital ångest och #digifredag

_DSF6335-2Vilken tur att vi har roliga händelser förutom snön som lyser upp vintermörkret! Årets Boostvinnare SenseAir AB utsågs med buller och bång på Science and Innovation Day den 18 oktober i Sundsvall. En innovation som sätter miljön på agendan med hjälp av en världsunik accessoar. Och Hudiksvall blev utvald Sverigepilot för Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin. Hur vänder vi den kollektiva digitala ångesten till digitala möjligheter?

Koll på klimatet
I år slog Boost-tävlingen rekord i antalet internationella lösningsbidrag. Och vinnaren SenseAir fick exempelvis sitt lösningsbidrag från Middlesex University i London. En innovation som handlar om att utveckla en världsunik accessoar i form av ett klimatsmycke för dig som vill ha koll på klimatet. Juryn poängterade särskilt kombinationen av spetsteknologi, sociala medier och humor som når många för att sätta vår tids största samhällsutmaning på agendan.

Boostvinnaren tog även i år emot priset vid Science and Innovation Days i Sundsvall där närmare tvåhundra deltagare från forskning och näringsliv möttes. En inspirationsdag i samarbete med Mittuniversitet, Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum.

Tar grön teknologi till världsmarknaden
För Nypro AB från Sundsvall är klimatet också i centrum. Med sin gröna teknologi för automatiska odlingssystem blev de särskilt utvalda av svenska WSP för ett matchmaking event i Kanada i september. Med stöd av Fiber Optic Valley fick de träffa potentiella partners i Halifax, Ottawa och Montreal/Quebec.

Hudiksvall tar täten – digital ångest blir digitala möjligheter
Så inom många områden är vi i framkant inom miljö, men inom digitalisering halkar Sverige plötsligt efter. Dags att vända trenden. Den 24 oktober träffades därför ett tiotal regionala företag som vill hitta nya marknadsfördelar med hjälp av digitalisering. Det var den första träffen inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin som vi arrangerar i samverkan med RISE (Research Institutes of Sweden). Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen visar nya undersökningar. Digital ångest helt enkelt. Att vända trenden har hög prioritet. Det visar även Tillväxtverkets satsning på 78 miljoner fram till 2019 för att stimulera och uppmuntra digitalisering i små och medelstora företag.  

En miljon programmerare saknas år 2020
Och för att digitalisera behövs kompetens att programmera. Men enligt prognosen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020. Därför satsar vår kollega Propell Innovation på programmeringsverkstad i konceptet CoderDojo för unga mellan 7 – 17 år. En global rörelse som finns på 16 platser i Sverige och drivs helt ideellt. Både nybörjare och mer vana är välkomna att delta för att lära sig att göra appar, spel och hemsidor. Håll utkik!

Digital ångest eller digital möjlighet? Följ vår fredagskampanj #digifredag och tyck till!  Kom och surra med oss på lite glöggmingel den 15 december!  

 Välkomna!

Fem snabba frågor till Anna Fjällström

Vi ställde några frågor till Anna Fjällström, ny verksamhetschef för Future Position X sedan 1 oktober, 2016

IMG_0862

Vem är du?
Jag har en bakgrund främst inom telekombranschen som började med att jag utbildade mig inom systemvetenskap i Lund i på 90-talet. Något som i sin tur tog mig ut i världen. Först inte särskilt långt, till Düsseldorf, men senare vidare ut i Europa till exempel till Belgien, Ungern, Kroatien och Kosovo. Senare blev det Kina och Indien. Och de senaste tre åren har jag arbetat i området söder om Sahara med bas i Johannesburg och Nairobi.

Under den här tiden har jag haft förmånen att få arbeta inom en mängd olika områden både inom marknadsföring, försäljning och företagsetablering men även inom produktutveckling, leverans och nätdrift.

Vilka är dina drivkrafter?

Jag drivs av att arbeta med utveckling och förbättring på olika sätt. Det finns få saker som är så utvecklande som att få medverka till att se människor, organisationer och affärer att utvecklas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Med andra ord medverka och samverka för att nå en positiv och långsiktigt hållbar förändring.

 Du har haft en lång rad positioner i olika bolag, mestadels telekombranschen och arbetat med Europa, Asien och Afrika, om du ska lyfta en sak, vilken av dina kvaliteter  som ledare tror du var avgörande för att just du fick chefsjobbet?

 Jag tror att min breda erfarenhet av att verka både internationellt och lokalt i en mängd olika sammanhang och miljöer, säkert bidrog till en stor del.  Dessutom hoppas jag att styrelsen såg en möjlighet att rekrytera en målinriktad person med förmåga att bidra till ökad samverkan mellan intressenter och aktörer inom ekosystemet.

 Vad blir din viktigaste uppgift som verksamhetschef för FPX den närmaste framtiden?
Den viktigaste uppgiften just nu är att säkerställa att vi transformerar in nästa fas av GeoLife på ett sätt som säkerställer att vi fortsätter att vara en viktig och relevant spelare i ekosystemet.

Vad hoppas du på i samarbetet med Fiber Optic Valley?
Living lab , en av hörnstenarna i programmet GeoLife Region kommer i denna fas vara i behov av att vi växlar upp både i fråga om möjlighet till relevant sensorutveckling men och också smart datainsamling. Här hoppas vi att FPX och Fiber Optic Valley kan samverka för att ta Living Lab till nästa nivå.

Bonusfråga;

Hur ser en ledig dag ut för dig?
En ledig dag kan se väldigt olika ut beroende på omständigheterna vid varje tillfälle. Just nu ligger ett stort fokus på att ta mig tid att umgås med vänner och familj gärna genom aktiviteter i skog och mark.

Om Future Position X
Future Position X (FPX) är Europas ledande klusterorganisation inom geografisk information.

Föreningen driver forsknings- och innovationsprojekt samt hjälper företag och organisationer att nå ut på nya marknader. 

 

Hexatronic förvärvar ICT Education AB

I början av november presenterade Hexatronic i ett pressmeddelande att de förvärvar ICT Education AB och etablerar nytt affärsområde inom utbildning.

ICT Education AB är ett av 60 medlemsföretag hos Fiber Optic Valley, som är verksam inom telekombranschen. De är ett utbildningsbolag som utbildar inom fiber och kopparteknik. VD och ägaren för ICT Education AB, John Eriksson, ser förvärvningen som ett steg i deras utveckling.
”I och med försäljningen av ICT Education till Hexatronic tar vi nästa steg i våra tillväxtambition…”
Läs mer

 

Närmare 200 deltog på Science & Innovation Day

Närmare 200 personer var anmälda till årets version av Science and Innovation Day som bjöd på seminarier i högaktuella ämnen som nanoteknologi, det nya uppkopplade samhället och sociala medier. Årets huvudtalare var den världsledande forskaren Maria Strömme, Erik Kruse, Strategisk marknadschef på Ericson och Frida Boisen, Digital chef på Bonnier Tidskrifter. En inspirationsdag i samverkan mellan Mittuniversitet, Fiber Optic Valley,  Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum. 

Missade du Science & Innovation Day?

Nu kan du se föreläsningarna igen via deras Youtube-kanal.

Testa programmera med barnen

Programmering präglar hela samhället och grundläggande kunskaper i ämnet är en demokratifråga. Skolverket tog nyligen fram ett förslag för hur skolans uppdrag att stärka elevers digitala kompetens ska tydliggöras i läroplanerna, bland annat med mer kunskap om programmering. För att möta utmaningarna satsar UR på en ny programserie Programmera mera, där 9åringar får lära sig att programmera.

– Många förväntar sig kanske att ett programmeringsprogram ska handla om datorer och kod, men vi har valt att fokusera på allt tankearbete som krävs för att kunna programmera, säger Karin Nygårds, programledare, lärare och en förgrundsfigur i drivandet av vikten av digital kunskap i skolan.

Läs hela pressmeddelandet från UR.

Programmera mera 2016

I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Från vänster Ella, Isabelle, Elliot, Frank, Evelina, Nellie, Arvid, Tam, Marcus, Selma, Eli. Programledare är Karin Nygårds, i mitten. © Foto: Saga Berlin/UR.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Hudiksvall tar täten – utvald som pilot för digitalisering av industrin

Under måndagen startade Kickstart digitalisering i Hudiksvall. Där Teknikföretagen och IF Metall tillsammans med RISE (Research Institute of Sweden) och Fiber Optic Valley bjudit in ett tiotal lokala företag för att prata om digitalisering. Syftet är att ta tillbaka Sveriges position som föregångare och ge kommunens företag möjligheten att ta täten och vara förebilder resterande delar av landet.

– Från min horisont träffar Hudiksvall rätt på alla kriterier när det gäller förutsättningar att jobba med det här. Dels finns det nyckelpersoner som är dörröppnare, har driv och har nätverk. Dels finns det förutsättningar att köra det lokalt, säger Monica Bellgran, professor inom produktion, Teknikföretagen. Läs nyheten från helahälsingland

20161024_100927

20161024_133738

78 miljoner till digitaliseringslyft för företag

Små och medelstora företag behöver bättre möjligheter att ta vara på digitaliseringen. Nu inleds en treårig satsning på att stimulera och uppmuntra digitalisering i dessa företag.

Satsningen bygger vidare på den ettåriga pilotsatsningen Digilyft för digitalisering av industriföretag, som Tillväxtverket driver under 2016. Läs hela pressmeddelandet från Tillväxtverket.