Meny

Premiär för fibercertifiering via webben   

 

technology.jpgDen 10 maj blir det premiär för Incert att erbjuda teoriprov för certifikatet Certifierad fibertekniker via webben. Detta sker vid Iftacs examinationscentrum i Hudiksvall. Samtidigt firar certifikatet Certifierad fibertekniker tio år.

– Det känns roligt att vi kan fira tio-årsjubileum och samtidigt möjliggöra för alla Sveriges fibertekniker att göra teoritestet via nätet, som de ju själva faktiskt bygger. Hittills har testet alltid skett på det traditionella sättet, på papper.

Detta säger Bo Larsson, vid Iftac, en av dem som var med och startade certifieringsprocessen för tio år sedan, tillsammans med Fiber Optic Valley.

Arbetet initierades av Staffan Westberg på Iftac i Hudiksvall för 13 år sedan, och bedrevs inom ramen för Fiber Optic Valley. Det hela inleddes med en förstudie av Gert Bagge, där fibernätets känsligaste punkter identifierades. Sedan var Bo Larsson sammankallande för den arbetsgrupp med branschfolk som så småningom utvecklade kravspecifikationen.

Att vara Certifierad Fibertekniker innebär att man har verifierat att man har tillräcklig kompetens och yrkesskicklighet för att på ett säkert sätt kunna utföra självständiga jobb i fibernäten. Man har bevisat sitt kunnande både i praktiska och teoretiska prov.

I dag har certifikatet blivit en slags nationell ”självklar” standard för kvalitet inom fibernätsbyggandet i Sverige. Certifikatet ställs som krav av de stora nätägarna Skanova, Trafikverket och Stokab, och också av ca 50% av landets övriga mindre stadsnät. I början av april 2016 hade 414 fibertekniker sammanlagt lyckats ta certifikatet.

  Läs mer om bakgrunden här! om bakgrunden här (pdf)

Exjobbare inom Internet of Things

Tre exjobbare undersöker just nu, för Fiber Optic Valleys räkning, olika modeller och plattformar inom Internet of Things (sakernas Internet). De handleds av Victor Kardeby som dagligen arbetar som forskare på Acreo Swedish ICT, inom området Internet of Things.

somshree_portrait

Somshree Mukherjee undersöker om det är möjligt att modellera kommunikationsplattformar för sakernas Internet så att modellen kan ranka dessa plattformar baserat på givna krav och parametrar.

SONY DIGITAL CAMERA
Azhar Iqbal utvärderar återkommande egenskaper på sensorgateways för att kunna modelera deras skalbarhet.

Johan Munter bild
Johan Munter undersöker ett antal open-source plattformar för sakernas Internet och utvärderar deras skalbarhet i form av datavolym, beräkningsbehov och datagenomströmning.

Innovation Day sprängde gränser

Årets Innovation Day handlade om att spränga gränser. Om allt från hur våra fördomar står i vägen för nya möjligheter till hur den digitala evolutionen bryter ny mark. I år blev det rekorddeltagande med 140 chefer, ledare, företagare och forskare som deltog när Fiber Optic Valley för tredje året i rad arrangerade Innovation Day.

Den digitala utvecklingen går för sakta
Inspirerade gjorde Sofia Svantesson, tidigare Digitaliseringskommissionen – hon föreläste om digitalisering som innovationskraft och om hur svenskar bland annat förväntar sig digitala journaler i vården, och om hur fler sjukdomar kan upptäckas med stöd av digital teknik. Hon  berättade även om motståndet som finns till den nya tekniken i en samhällsstruktur som inte hänger med i utvecklingen. Överhuvudtaget går den digitala utvecklingen sakta i Sverige nu jämfört med många andra länder!

”Heterogenitet – en förutsättning för utveckling”
Mattias Gardell, professor i religionshistoria och aktuell med boken Raskrigaren ruskade om publiken med våra fördomar och hur dessa begränsar vår utveckling.  ”Heterogenitet är en förutsättning för utveckling” och ”Rasism är det som gör grannar till främlingar” var några av citaten som stannade kvar.

”2020 behöver vi 60000 programmerare”
Behovet av programmerare är enormt fick vi veta av grundarna bakom framgångsinitiativet Tjejer Kodar Hanna Pettersson och Sandra Hindskog. Det började med ett vanligt facebookinlägg till vänner och idag har de över 1000 kvinnor i kö till sina programmeringsresor.

Avslutade dagen gjorde Mikael Schuisky från Sandvik om 3D- eller mer korrekt – Additiv tillverkning –  som han visade live med uppkoppling till Sandvik. Vad som var på väg att tillverkas där förblev en hemlighet men istället visade han upp en kopia av Lady Gagas skor som exempel!

Kolla in dom i bildspelet!

Se intervjuer med föreläsarna här! (HelaHälsingland)

Informationssäkerhet – en utmaning för företag

Digital informationssäkerhet blir en allt större utmaning för företag. Därför behövs projektet SECURI – där små och medelstora företag i samarbete med forskare och offentliga organisationer i Östersjöregionen gör en gemensam satsning för att säkra framtida affärer.

Utmaningarna är likartade i alla länder runt Östersjön och därför syftar projektet SECURI – partnership for H2020 – till att att identifiera hindren för små och medelstora företag och adressera några möjliga lösningar som kommer att vara en ingång för exempelvis ansökningar till Horisont 2020 och Interreg BSR 2014-2020.

Information och IT-säkerhet är på väg att bli en av världens viktigaste och snabbväxande frågor. Det är av stor betydelse för Östersjöregionens företag och institutioner både privata och offentliga.

Med den ökande användningen av IKT-tjänster ökar antalet incidenter inom informationssäkerhet. Verktyg för internetsäkerhet och ett effektivt förebyggande av brott i cyberrymden har blivit ett allt viktigare område vid användning av elektroniska kommunikationstjänster.

Parterna i detta projekt har sitt ursprung från flaggskeppet BSR Stars och Stardust projektet. Parterna är:

  • Iftac AB, Hudiksvall, Sverige, huvudpartner
  • Acreo Swedish ICT, Stockholm och Hudiksvall, Sverige
  • Fiber Optic Valley, Hudiksvall, Sverige
  • Latvian Information Technology Cluster, Riga, Latvia
  • Vilnius Gedeminas Technical University, Vilnius, Lithuania

Projektet har även stöd från Svenska Institutet.

Läs mer om projektet här (pdf)

Fiber Optic Valley och Propell Innovation på Unga Talangerdagen!

Under gårdagen befann sig Fiber Optic Valley och vårt ”syskon” Propell Innovation på plats för att träffa unga talanger, alla mellan 18-24 år.
Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson inledde eftermiddagen med att prata om jobbsituationen i Sverige och efteråt anordnades en speed dateing mellan 40 företag i regionen och de drygt 400 unga talanger som fanns på plats. Den riktiga höjdaren på dagen kan dock vi konstatera var, förutom de spännande mötena med ungdomarna att Petter föreläste med en positiv energi som fyllde rummet. Han berättade om sin väg att leva sin dröm!

petter ylva

Lyckad eftermiddag för alla inblandade parter och Hälsinglands Sparbank som arrangerade dagen summerar den såhär:

”Unga talangerdagen blev en riktigt succé!
På plats under dagen var 416 ungdomar och 40 företag vilket resulterade i 596 möten mellan företag och unga.
Dessutom en anställning direkt på plats! Vi kan konstatera att det är i mötet mellan människor det händer!”

Tävla om 550 000kr senast 10 april! Sök SKAPA utvecklingspris

Alfred_Nobel_i_laboratoriet_Foto_Hans_JohanssonKanske känner du någon uppfinnare som du kan tipsa om att söka SKAPA utvecklingspris eller SKAPA Framtidens innovatör?

SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter/tjänster till kommersiella möjligheter.

Förutom det nationella stipendiet på 550 000 kronor som fördelas till maximalt tre pristagare får de 24 länsfinalisterna vardera 10 000 kronor samt diplom.

Alla födda mellan 1986 och 1997 har chansen att vara med och tävla om 150 000 kronor (tre nationella vinnare får 75 000, 50 000 respektive 25 000 kronor) de 24 länsfinalisterna får ett diplom.

Det är bråttom senast 10 april ska ansökan vara inne.

Läs mer och ansök här! http://www.stiftelsenskapa.se/

 

 

 

Vår samarbetspartner Iftac blir medlem

Svensk IFTAC-logga

Vår sedan flera år nära samarbetsparter Iftac har nu valt att gå från samarbetspartner till medlem hos oss! Vilket vi på Fiber Optic Valley tycker är extra kul. Vi har genom åren samarbetat i en rad olika projekt och kommer nu fortsätta i samma anda framöver.

Iftac är ett IT- och telekominriktat utbildningsföretag, med utgångspunkt från Hudiksvall, som erbjuder utbildningar riktade mot kvalificerad nätverksteknik, nätverksdrift, sensornätverk och bredbandsbyggnad. Deras utbildningsprogram bygger på dokumenterad kunskap och forskning framsprunget ur långsiktigt samarbete med starka partners, så som Ericsson och Cisco.

De har helt enkelt förmånen och resurserna att ge sina studenter en insyn i internationella toppföretags långa erfarenheter av installation, tillverkning av produkter för fiberoptisk kommunikation och utvecklande av aktiv utrustning för nätverksdrift. Ett arbetssätt som gör att de kan erbjuda norra Europas mest kompletta infrastruktur för bredbandsutrustning.

Läs mer om Iftac och deras utbildningar!

Välkommen Iftac!

Iftac
(Bild från Iftac.se)

 

Ta ditt företag till nya höjder med hjälp av Startup-Sweden!

Startup-Sweden är ett Boot Camp som riktar sig till Sveriges mest lovade startups. Andra omgångens boot camp äger rum den 30 maj – 3 juni och ansökan är öppet för digitala företag i alla branscher.

Under ett boot camp får entreprenörer hjälp med affärsutveckling, affärscoachning och chansen att träffa både privata och offentliga investerare på Sveriges största demodag för digitala bolag den 14 december 2016.

Tillväxtverket är den aktör som står bakom satsningen tillsammans med partners, såsom Almi Invest, NorthZone, Industrifonden, The Springfield Project, PR-kiosken, SynchLaw, Jansson & Norin, Berghs och Mercuri Urval.

Ansökan ska vara inne senast 10 april och går av stapeln 30 maj – 3 juni 2016.

Läs mer om Startup-Sweden >>

Nu är den här – Connect 2015

Klicka runt i vår snygga verksamhetsberättelse för 2015 – möt årets Boostfinalister som berättar om sina innovationer, exempelvis hur sensorer kan användas för att rädda liv. Eller läs om Bo Thidé, professor i rymdfysik, som lett en förstudie för att utveckla världens snabbaste fiberkommunikation.

Få lite koll på vad som hänt under året helt enkelt!

 

Ge nyexaminerade akademiker chansen att börja sin karriär hos er!

handHögskolan i Gävle och Högskolan Dalarna anordnar tillsammans ett projekt som kallas KTP – Knowledge transfer partnership. Projektet innebär i korthet att en nyutexaminerad akademiker i upp till två år, på heltid genomför ett strategiskt kvalificerat utvecklingsprojekt hos ett företag i regionen. Det hela kan handla om produktutveckling, marknadsutveckling eller processutveckling.

Under hela processen medverkar högskolan med en kvalificerad handledare, oftast en forskare och en coach från näringslivet. Akademikern blir anställd som KTP-projektledare av Högskolan och erhåller en marknadsmässig lön, där företaget betalar hälften och resterande finansieras med projektmedel.

För att ett företag ska vara aktuellt att delta i KTP-projektet krävs en sund ekonomi, tillväxtbehov och tillväxtvilja!
Låter det intressant? Ladda ned infoblad eller läs mer här!