Meny

Fem snabba frågor till Christoffer Andersen

christoffer-andresen

Vem är du?
Jag är ”nordmannen” som flyttade från Oslo till Fridhem/Håsta i Hudiksvall för ungefär ett år sedan. Jag är gift med Erika och vi har tillsammans tre tjejer i åldrarna 2, 6 och 9 år. Under semestertider trivs vi och mår bra i vårt fritidshus i Borka, Enånger.

Min huvudsakliga utbildningsbakgrund är en masterexamen inom data- och systemvetenskap från Stockholms universitet och min arbetslivserfarenhet kommer från två områden, Hälsa och Justissektorn. Inom dessa två områden har jag haft rollen som projekt- och testledare, lösningsdesigner, arkitekt och utvecklare i stora nationella och internationella projekt.

Vad är dina drivkrafter?
Jag tycker det är kul att lära mig nya saker och möta nya människor. Jag älskar mitt jobb hos Acreo där jag får träffa kompetenta och engagerande människor. Jag drivs av utmanande projekt där målet är förbättring, ökad nytta och vinster genom verksamhetsutveckling, där teknologi är verktyget för att lyckas. Det är roligt när det är fullt ös.

Vad är din viktigaste uppgift på Acreo Swedish ICT?
Det blir både att driva projekt och etablera lösningsdesign i små och stora företag. Just nu pågår det en ny industriell revolution, där Internet Of Things kommer att spela en viktig roll för industrin. Och i just min roll är en av de viktigaste uppgiften att stödja industrier med digitaliseringen av deras verksamhet.

Vad har du för relation till Fiber Optic Valley?
Acreo och Fiber Optic Valley har ett nära och gott samarbeten, eftersom vi kör många projekt tillsammans. Vi driver projekt som bland annat ICT-Metacluster, Internet of Sports och andra projekt med små och medelstora företag. Utöver den relationen så lånar jag ett skrivbord i Fiber Optic Valleys lokaler och träffar därför deras personal dagligen.

Hur ser en ledig dag ut för dig?
Att ta det lugnt hemma och pyssla lite både i hemmet och i trädgården, det mesta blir på barnens premisser som jag tycker er jätte roligt. Det blir till exempel en cykeltur med barnen med vår eldrivna lådcykel, bada, grilla och göra ärenden man inte hinner på vardagen.

Därför måste skolan hänga med i en digital värld

jonas_1

I ett fullsatt kulturhus under fredagseftermiddagen, presenterade Jonas Dahlström för lärarförvaltningen i Hudiksvalls kommun varför det är viktigt att satsa på entreprenörskap och digitalisering redan från tidig ålder. De stora applåderna kom när  han påtalade vikten av internetuppkoppling på kommunens skolor för att överhuvudtaget ha en chans att hänga med i utvecklingen.

Under ett sista framträdande i rollen som vd för Fiber Optic Valley, bjöd Jonas Dahlström publiken på inspiration och förslag på hur skolvärlden kan möta framtidens digitala krav. Eftersom utmaningen är stor, behöver man ha både verktygen och engagemanget för att tänka annorlunda.

Fler digitala verktyg i undervisningen
Han uppmuntrade lärarna till att använda mer av de digitala verktygen i undervisningen. Att hitta kreativa sätt för att göra eleverna mer engagerade i teknik samt skapa ett tätare samarbete med näringslivet och skolväsendet. Bland annat visades detta klipp för att ge en bild av hur teknik kan göra undervisningen mer intressant.

Internetuppkoppling är självklar infrastruktur
Förutom att uppmuntra till ökad användning av digitala verktyg i undervisningen poängterade Jonas att det krävs bättre internetuppkoppling i kommunens skolor, eftersom den idag är bristfällig på många håll. För att kommunen överhuvudtaget ska ha en chans att haka på digitaliseringen och främja det entreprenöriella lärandet* bland unga, behöver alla skolor samma förutsättningar att lyckas.

”Ingen skola skulle klara sig utan el och vatten, det ser man som en grundförutsättning idag. Internetuppkoppling ska vara precis likadant, se det inte som en digital funktion – se det som infrastruktur!”

*Entreprenöriellt lärande handlar om att utveckla nyfikenhet, självtillit, kreativitet och mod att ta risker.

larare_1

Under pausen undersökte en del av lärarna 3d-printern som i vanliga fall finns hos Propell Innovation.

Succé när Therese testar teknik

För att få fler tjejer att söka till tekniska utbildningar har Teknikföretagen, sedan februari 2016, anlitat systemutvecklaren och youtube-stjärnan Therese Lindgren för att producera en serie av videoklipp. De fyra videoklippen, som handlar om teknik, har setts av över en miljon tittare.

Miniserien som heter ”Therese testar teknik” har totalt fyra klipp där Therese bland annat förvandlar selleri till ett piano med den elektroniska byggsatsen Makey makey, skriver ut ett smycke i en 3D-skrivare och introducerar sina tittare för den utrustning som hon använder när hon skapar sina klipp.

Therese, som mestadels gör videoklipp om skönhetsprodukter, valde att inleda ett samarbete med Teknikföretagen för att få fler unga tjejer att intressera sig för teknik och söka till tekniska utbildningar.

Följ Therese på hennes youtubekanal

Ta chansen – sök medel för att utveckla ny miljöteknik

Har du behov av nya lösningar inom miljöteknik eller representerar du en testbädd där en spännande innovationstävling kan arrangeras?

Vinnova

Den 23 augusti öppnar Vinnova utlysningen ”Innovationstävlingar miljöteknik i testbäddar – Planering” och i samband med det anordnas ett informationsmöte den 5 september för att informera om utlysningen och samtidigt skapa tillfälle för möten och nätverkande inom området.

Vinnova vill stimulera innovationstävlingar i testbäddar. Bakgrunden är att dessa miljöer har flera gynnsamma förutsättningar för att arrangera effektiva innovationstävlingar med potential att skapa nya innovationer.

Syftet med utlysningen är dels att skapa en ökad kompetens och systematik för att arbeta med innovationstävlingar i testbäddsorganisationer och dels att främja utvecklingen av miljötekniska innovationer som är i behov av test/verifiering samt möter existerande behov.

Stödet i denna utlysning går till aktiviteter för planering av en innovationstävling och finansieringen är max 250 000 kr/projekt.

Utlysningen och informationsmötet vänder sig till företag, universitet, högskolor, forskningsinstitut, offentliga organisationer, ideella organisationer, ekonomiska föreningar och stiftelser.

Informationsmöte den 5 september
När: 
Måndagen den 5 september 2016 kl 14.00-15.30 (kaffe och registrering från 13.30)
Var: Vinnova, Mäster Samuelsgatan 56 i Stockholm
Hur: Anmäl dig senast den 1 september till informationsmötet här!

Läs mer om utlysningen 

Kan din lösning bidra till att EU-målet om 30 Mbit/s ska nås?

Vill du bli en av dem som kommer på tänkbara lösningar för hur vi ska nå EU-målet på 30 Mbit/sekund år 2020? Anmäl intresse att delta vid workshop i oktober!

pts

Post- och telestyrelsen (PTS) vill tillsammans med Region Västerbotten, Vilhelmina kommun och AC-Net genomföra en pilotstudie för att undersöka hur EU:s mål om att alla ska ha tillgång till bredband med 30 Mbit/s år 2020 ska uppnås. Ett mål med pilotstudien är att hitta innovativa lösningar som kan användas på många olika platser i landet.

Därför vill arrangörerna samla teknikföretag, teleoperatörer, innovatörer och andra intressenter för en workshop som bygger på den faktiska situationen i Vilhelmina kommun. Utifrån ett antal typområden i kommunen som valts ut ger vi deltagarna möjlighet att vid workshopen redovisa tänkbara lösningar för hushåll och företag i sådana områden, förutsatt att dessa i dagsläget inte har tillgång till bredband på 30 Mbit/s via vare sig via fiber eller radio.

Är du eller ditt företag intresserad av att delta och bidra till att EU:s mål ska uppnås?

PTS avser att ta fram ett underlag med kartor och data som deltagarna får tillgång till för att hitta lämpliga lösningar. Inbjudan, med detta underlag, kommer att skickas ut i slutet av juni och workshopen kommer att hållas i slutet av oktober. Pilotstudien är en del i PTS arbete med att främja bredbandsutvecklingen.

Har ni frågor, kontakta PTS projektledare Christian Höglund på christian.hoglund@pts.se eller telefon 08-678 56 68.

Nyheten i sin helhet hittar du här 

Dags att koppla ner och koppla av

Sommarsemester _DSF6335-2hägrar för många av oss. Dags att koppla ner och koppla av. Just koppla ner blir i och för sig ganska lätt för de av oss som bor och verkar i glesbygd. Det visar färska mätningar av mobiltäckningen som vi gör i sommar tillsammans med Acreo Swedish ICT och Fiberstaden.

På uppdrag av Hudiksvalls kommun har vi gjort mätningar för att med välgrundade fakta bidra till en snabbare utbyggnad av bredband i områden som består av stor del glesbygd. Mätningarna görs med hjälp av Sitas sopbilar utrustade med Täckningskollens mätutrustning. Resultatet kommer i höst men redan nu kan vi se att inte ens mätverktyget fungerar optimalt på grund av den dåliga täckningen i vår region.

Brinner för att utveckla regionen
Och att utveckla vår region är något jag brinner för, precis som min föregångare, Jonas Dahlström som valt att gå vidare till nya utmaningar. Från och med den 13 juni är jag vd för Fiber Optic Valley vilket känns väldigt roligt (se pressmeddelande). Och verksamheten har jag redan koll på efter fyra år som affärsområdesansvarig inom sensorteknologi. Jag ser fram emot att hitta nya möjligheter med våra pågående utvecklingsprojekt och fler nya intressenter.

Kanske sitter du på en vinnande lösning? Vinn 25 000kr!
Några av våra nya utvecklingsprojekt kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är igång igen. Nu söker vi lösningsförslag till utmaningarna från våra finalister i tävlingen. Har du den bästa idén kan du vinna 25 000 kr!

Det är företagen SenseAir i Delsbo, Hallgren Trading på Malta och Flying Eyes i Hudiksvall som gått vidare till final i tävlingen. De har chansen att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer när det gäller att lösa just deras problem. Utmaningarna handlar om att hitta smartare sätt att hitta osynlig fukt i byggnader, ny teknik för att förutse markförhållanden vid grävning och att hitta ett kul sätt att använda infraröda gassensorer och mobilteknologi för att förbättra miljön. Läs mer och lämna ditt lösningsförslag här!

Missa inte Science and Innovation Day 18 oktober
Boka redan nu en spännande dag i Sundsvall på Science and Innovation Day som arrangeras av Mittuniversitetet tillsammans med oss och Bio Business Arena. Ett av årets dragplåster är Maria Strömme, professor i nanoteknologi, känd sommarpratare i P1 och Skavlangäst. Där utser vi samtidigt årets Boostvinnare som får 200 000 kronor i förstudiemedel för att utveckla sin idé!

Hösten kännetecknas i övrigt av internationella samarbetsprojekt främst för att hitta nya marknader för små- och medelstora företag. De flesta internationella aktiviteter görs tillsammans med klusterorganisationer i Estland, Lettland och Norge. Det finns ett stort intresse för vårt sätt att samverka för att skapa nya produkter, tjänster och affärer. Det ska vi ta vara på.

Nu kopplar vi ner, njuter av sommaren och väntar på resultatet från Täckningskollen. Förhoppningsvis kommer vi lättare att kunna välja själva i framtiden när vi vill koppla upp eller koppla ner …

Trevlig sommar!
Torbjörn Jonsson, vd

Undersökning av IT-säkerhet hos små och medelstora bolag

FOV6Just nu pågår en undersökning över små och medelstora bolags IT-säkerhet i projektet SECURI som Fiber Optic Valley driver tillsammans med bland annat Iftac AB och Swedish ICT. Undersökningen ska utgöra en grund i en större projektansökan.

Projektet SECURI ska på en övergripande nivå undersöka status vad gäller IT-säkerhet hos SMB (Små och medelstora bolag). Inom ramen i detta projekt genomförs just nu en enkel undersökning. Undersökningen ligger till grund till en betydligt större projektansökan och syftar till att långsiktigt och mer operativt bidra till att förbättra IT-säkerheten hos SMB.

Ta chansen att besvara de 20 frågor som finns i denna undersökning för att bidra till en utveckling av IT-säkerheten. Svaren är anonyma och undersökningen pågår till den 30 juni. Undersökningen finns både på Svenska och Engelska.

Hallå där Jonas Dahlström!

JonasEfter fyra år som VD på Fiber Optic Valley är det dags för Jonas Dahlström att lämna sensorteknologin och bredbandskommunikation för att istället fokusera på helhetslösningar inom IT och möbelinredning vid Kontorcenter i Hudiksvall. Innan han gick på semester hann vi fråga lite om hans tid på Fiber Optic Valley.

Vad har varit det bästa med att vara VD på Fiber Optic Valley?

Det är mycket som har varit bra, men framförallt tycker jag att det varit fyra spännande och lärorika år där jag har fått träffa oerhört många människor, haft spännande möten och slutfört en rad intressanta projekt. Jag känner mig nöjd med var Fiber Optic Valley står idag och vad vi åstadkommit under mina fyra år som VD. Jag lämnar med mycket ny kunskap i bagaget och det känns tryggt att lämna över till min kollega Torbjörn.

I september går du över till din nya tjänst på Kontorcenter i Hudiksvall, vilka lärdomar tar du med dig från Fiber Optic Valley?

– Det ska bli utmanande att leda Kontorcentret eftersom det för mig delvis är en bekant bransch och möjligheterna att växa är stora. Från Fiber Optic Valley kommer jag att ta med mig mitt engagemang och mina drivkrafter om att nå framgång. Det är viktigt att sträva efter att alltid bli bättre!

Vi tackar Jonas för dessa år och önskar all lycka till med den nya tjänsten!

Nu har vi 60 medlemmar!

TARTA_1000Så här innan semestertider ser vi till att öka vår medlemsbas med fyra nya medlemmar. Vi välkomnar Bitelecom AB, FE i Hudiksvall AB, Hallgren Trading AB och HeatWood AB som pysslar med allt från fiberoptisk kabel och bredbandsutbyggnad till värmebehandlat trä och drönarflygning.

Bitelecom AB
Bitelecom AB erbjuder en unik kompetens inom fiberoptisk kabel för infrastruktur och industri. Bitelecom ingår i Novobit med F&U i Schweiz och har produktion av kabel, kontakter och annan utrustning i egen fabrik i Kina. Läs mer om Bitelecom AB

FE i Hudiksvall AB (Flying Eyes)
FE i Hudiksvall AB (Flying Eyes) utvecklar besiktnings- och rapportsystem för inspektioner av större byggnader med drönare. De har samarbetspartners Miun, Flir system och Spotsacale. FE i Hudiksvall AB största kund är Svenska Kyrkan. Läs mer om FE i Hudiksvall AB

Hallgren Trading AB
Hallgren Trading AB är ett nystartat företag som har som mål att utveckla nya produkter och tjänster till bredbandsteknik, bredbandsutbyggnad och sensorteknologi. Bolaget är stationerat på Malta.

HeatWood AB
HeatWood AB är företaget som tillverkar och säljer värmebehandlat trä enligt den patenterade metoden Thermowood. Företaget grundades 2007 och är etablerat i Forsa utanför Hudiksvall där det förutom två torkanläggningar även finns utrustning för att klyva och hantera Thermowood. HeatWood  AB är den enda tillverkaren i Sverige av Thermowood. Läs mer om Heatwood AB

Läs om resten av våra 56 medlemmar >

Fem snabba frågor till Jan Elvelid

Digikom-pressVi blev nyfikna på Jan Elvelid, en man med stor tro på den tekniska utvecklingen och som tidigare arbetat nära Fiber Optic Valley i och med World Internet Institute. Just nu driver han digitaliseringsfrågor på Europeiska kommissionen och säkerhetsställer att vi får den kompetensutveckling som behövs för att leva i ett digitalt samhälle.

Vem är du?
Ursprungligen är jag Hälsing, men Gävlebo sedan många år, då musikstudier tog mig dit under gymnasietiden. Efter några år som egenföretagare och sedan en tid med forskning och regional utveckling jobbar jag nu med public policy i den offentliga administrationen. Den röda tråden är internet eller teknisk utveckling. På veckorna är jag i Bryssel och jobbar åt Europa Kommissionen och på helgerna är jag i Gävle med min fru och 12-åriga dotter. Sonen på 19 år är utflugen sedan en tid tillbaka.

Vad är dina drivkrafter?
Att lösa problem med teknik. Det kan vara allt från små saker i min vardag till hur Europa ska säkerställa sin internationella konkurrenskraft eller hur vi ska lyfta utvecklingsländer. Jag har en stark tro på att den nuvarande tekniska utvecklingen bidrar till en utveckling av vårt samhälle som kan komma att gagna alla.

Vad är din viktigaste uppgift på Europeiska kommissionen?
Vi i administrationen ska stötta politikerna i deras arbete. Men politiker har ofta många sakfrågor i sin portfölj så det är omöjligt för dem att sätta sig in i alla frågor på djupet. Det gör att vi också måste guida politikerna. Det var skälet till att jag gav mig in public policy från början – jag såg att politikerna behöver hjälp med att förstå hur världen förändras till följd av den tekniska utvecklingen.

Vad händer under den närmsta framtiden?
Just nu arbetar vi intensivt med att lansera ”Digital skills and Jobs Coalition” som presenterades av kommissionen förra veckan. Det är ett initiativ som syftar till att säkerställa den kompetensutveckling som behövs för att vi ska klara av att dra nytta av teknikens alla möjligheter. Allt från att utbilda programmerare och ingenjörer till grundläggande digitala förmågor som alla behöver för att vara delaktiga i ett digitalt samhälle.

Vad har du för relation till Fiber Optic Valley?
Jag har jobbat väldigt nära Fiber Optic Valley under en tid när jag drev World Internet Institute. Jag dagpendlade från Gävle till Hudiksvall under en tid och satt i Fiber Optic Valleys förra kontor i stationshuset och jobbade.

Bonusfråga: Hur ser en ledig dag ut för dig?
Framförallt umgås med min familj som jag ser alldeles för lite av under veckorna när jag är i Bryssel. Tack och lov gör tekniken att det ändå går bra att hålla kontakten.