Meny

Europeisk delegation besökte Hudikföretag – för framtidens teknikutveckling

Den 11 och 12 juni arrangerades en konferens inom projektet ClusterFy där Hudiksvalls kommun deltog tillsammans med statliga och regionala partners från Grekland, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien, Litauen och Holland. Projektet ClusterFY startades 2017 och är en del av programmet Interreg Europé som stöttar företag och organisationer som arbetar med framtidens material som till exempel bioteknik, fotonik och nanoteknik. 

”Det har varit enormt lärorikt att fördjupa samtalen med våra partners i Europa kring framtidens nyckelteknologier och vi har fått jämföra våra olika länders arbetssätt, vi har helt olika förutsättningar. Dessutom har vi satt Hudiksvall på den internationella kartan som en stad i framkant”, säger projektledare Karin Nygård Skalman, Hudiksvalls kommun.

Det var två konferensdagar som innehöll studiebesök, workshops och intressanta diskussioner samt synvinklar från deltagarna. Projektets syfte är att utveckla policyarbetet på nationell, regional och kommunal nivå så att kommuner och landsting kan stötta företag och andra organisationer inom klusterorganisationer som arbetar med möjliggörande tekniker för hållbar tillväxt.

Innan du kopplar ner och kopplar av

Sommarsemester hägrar snart för många och det är dags att koppla av – och koppla ner. Kopplat upp på olika sätt är det däremot flera företag som gjort under våren. Inom vår satsning Kickstart Digitalisering handlar det om att hitta nya sätt att ta fram och marknadsföra produkter och tjänster för att bli mer konkurrenskraftiga på en global marknad.

Kanske behöver du råd och stöd inför nya digitala satsningar?
I höst planerar vi nya workshops inom Kickstart Digitalisering i Hudiksvall med omnejd samt i Ljusdal, Järvsö och Färila. Dessutom har vi tillsammans med FindIT i Sandviken projektet Kickstart Go som ingår i digitaliseringslyftet. Ta chansen och anmäl ert industriföretag till 65 timmar digitaliseringscoachning och få experthjälp för att inleda – samt fortsätta – er digitaliseringsresa.

Forskare tog sig an företagsutmaningar i Hudik
Att börja digitalisera sin verksamhet är ett exempel på utmaning som många företag står inför. Och utmaningar stod även i fokus den 5 juni när Mittuniversitetets Business and Innovation Day gick av stapeln för femte gången. Denna gång tog sig forskare an företagsutmaningar hos oss i Hudik på Käppuddsgatan 1. Läs mer på www.businessinnovationday.se

Missa inte Science and Innovation Day 16 oktober 
Apropå forskning, vill du få koll på det senaste inom forskningen ska du boka in årets upplaga av Science & Innovation Day som arrangeras den 16 oktober på Quality Hotel i Sundsvall med årets tema ”Transform your business for future challenges.” Programmet hittar du snart på Science and Innovation Day och det arrangerar vi i samverkan med MittuniversitetetÅkroken Science Park BizMaker och Processum.

Dags att byta jobb och liv?
Som du märker händer det många spännande saker i och omkring Hudiksvall. Kanske dags att flytta till något nytt? Anmäl dig till Rekryteringståget från Stockholm till Hudiksvall den 16 september, ta chansen att träffa spännande arbetsgivare som söker kompetens och samtidigt uppleva vad staden vid havet har att erbjuda. Läs mer på www.rekryteringstaget.se.

I samband med Rekryteringståget arrangerar vi i samarbete med Propell och Clockwork och Hudiksvalls Näringslivsbolag en lunchföreläsning med Rättviseförmedlingen på temat ”Rekrytera med större bredd” den 6 september som synliggör fallgroparna som sätter stopp för mångfald. Kom och lyssna, mingla och få med dig en konkret checklista för kompetensbaserad rekrytering.

Näringslivet i Gävleborg öppnar upp för lika villkor
Och mångfald stod även i fokus den 24 maj när närmare 60 chefer och företagsrådgivare hade avslutning i Gävle för ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor, men deltagarna konstaterade att det är nu det börjar. Det krävs en stor portion vilja, mod och tålamod för att börja jobba på nya sätt för att nå alla slags företagare och ta tillvara allas idéer.

Och apropå innovationer och nya idéer … Innan vi kopplar ner och kopplar av helt i hängmattan bjuder vi dig på lunchmingel med sommarkänsla den 19 juni tillsammans med Propell och Hudiksvalls Näringslivsbolag i våra lokaler på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall. Det går fortfarande bra att anmäla sig här!

Ett nytt möte kan ge en helt ny idé, vi ses då!
Glad sommar!

Torbjörn Jonsson

Fem snabba frågor till vår kommunikatör Andreas Eriksson som vikarierar när Sofia Pettersson är föräldraledig

Vem är du?
Jag kommer ursprungligen från Leksand i Dalarna men flyttade till Sundsvall under 2014 för att studera. Jag bor kvar i Sundsvall tillsammans med min flickvän Emily och vår hund Gizmo.

Jag tog ut min kandidatexamen under förra sommaren från Mittuniversitetet i Sundsvall där jag studerade informations- och PR-programmet. Under min utbildning fick jag värdefulla kunskaper inom muntlig, visuell och skriftlig kommunikation. Jag älskade verkligen utbildningen och trivdes så bra att bo i Sundsvall under studietiden att det inte var någon tveksamhet från min sida att bo kvar även efter studierna.

Vilka är dina drivkrafter?
Jag trivs allra bäst när jag får jobba med motiverade och engagerade personer vilket jag får göra hos Fiber Optic Valley och Propell. Sedan är en stor drivkraft för mig att ständigt vilja utvecklas i yrkesrollen och personligen. Tydliga målsättningar och ambitioner att sträva efter motiverar mig enormt mycket.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Jag sköter den generella kommunikationen för både Fiber Optic Valley och Propell Innovation såväl externt som internt och gör även mer projektspecifika kommunikationsinsatser som till exempel för Kickstart GO.

Vad skulle du säga är viktigt att tänka på i din roll som kommunikatör?
Det är viktigt i den här yrkesrollen att bilda sig en tydlig uppfattning om vilka målgrupper verksamheten har, att förstå sin målgrupp tror jag är det viktigaste, (och svåraste) för lyckad kommunikation.

Jag brukar alltid tänka på Lasswells modell vid produktion av kommunikation som innebär att utgå ifrån fem olika steg i form av: avsändare, meddelande, kommunikationskanal, mottagare och effekt. Varje steg i denna modell är viktiga beståndsdelar i all kommunikation som organisationer producerar.

Hur kan en ledig dag se ut för dig?
En ledig dag spenderar jag gärna med Emily och Gizmo där det kan bli allt ifrån att promenera runt i Sundsvall eller hitta på något annat roligt. Jag har ett stort intresse för fotboll vilket gör att en del av min lediga tid spenderar jag med att spela eller kolla på fotboll. Under min utbildning på Universitetet i Sundsvall fick jag upp ögonen för filmning samt fotografering och jag har sedan dess fått ett stort intresse att lära mig och utvecklas inom det området.

En innovationsnod tar form- metodbok om Fiber Optic Valley

 

Nu finns äntligen boken om Fiber Optic Valley tillgänglig för alla som vill läsa om verksamhetens historia och utveckling under mer än tio år som klusterorganisation.

Vilka utmaningar och möjligheter har vi varit med om, vilka lärdomar finns att göra för framtiden?

Metodboken tar dig tillbaka till bildningen av Fiber Optic Valley, vidare till utvecklingen av högst betydande arbetsområden inom organisationen. Med hjälp av denna bok vill vi beskriva, uppmärksamma och förtydliga vad vi gör inom verksamheten och vad vi kan erbjuda er intressenter.

Boken i sin helhet hittar ni i PDF-format nedan.

Läs mer här 

 

 

 

 

 

Näringsministern tycker till om möjligheterna med digitalisering!

Digitaliseringen förändrar vårt samhälle och företagens förutsättningar i en allt snabbare takt. Lyssna till vår närings- och innovationsminister Mikael Damberg som berättar om Digitaliseringslyftet och möjligheterna för Sveriges industriföretag att komma vidare med sitt digitaliseringsarbete. 

 

Digitaliseringslyftet stimulerar till ökad digitalisering i företag – med fokus på industriföretag och industrinära tjänsteföretag. Fiber Optic Valley och RISE Acreo bedriver tillsammans med FindIT projektet Kickstart GO Sydöstra Norrland som ingår inom digitaliseringslyftet.

Vill du veta mer om Kickstart GO Sydöstra Norrland?

Läs mer på www.kickstartgo.se

Har du ett industriföretag och vill ta vara på digitaliseringens möjligheter? Läs mer här 

Normklivet – en analys av lean innovation

Ett litet kliv för människan men ett stort kliv för jämställdheten

Den 1 juni startade projektet Normklivet finansierat genom Vinnovas utlysning Normkritisk innovation. Det handlar om att göra en normkritisk analys av metodiken Lean Innovation som företagsfrämjarna idag använder för att utveckla start up-bolag, för att se om den kan utvecklas och bli mer inkluderande.   

– en av de största utmaningarna i startup-Sverige, som ofta associeras med teknologibaserade företag, är att attrahera nya målgrupper. Företagsfrämjandet är uppbyggt kring traditionellt mansdominerade branscher som t ex ICT men alltmer fokus riktas mot nya tjänsteföretag t ex från offentlig sektor och därför behöver arbetssätten anpassas, säger Ann-Sofie Däldehög, projektledare RISE Propell Innovation

Projektet tittar därför på hur innovationsmiljöers arbetssätt kan förändras. Målet är att med normkritisk analys av Lean Innovation/Lean Startup-metoden synliggöra hinder för innovation. Genom att föra in ett normkritiskt perspektiv i metodiken för att utveckla startups skapas potential för ökat idéinflöde från fler målgrupper.

Arbetet görs genom nära samverkan med det Region Gävleborgs tillväxtprojekt Innovationsklivet med syfte att hitta gemensamma arbetssätt som t ex Lean Innovation.

Behov av att förändra strukturer

Till grund för projektet ligger det regionala ledarskapsprogrammet för företagsfrämjare i Gävleborg; Öppna Upp-företagsfrämjande på lika villkor som vi avslutar hösten 2018. Ett program som visat på behovet av att förändra strukturer som råder i det företagsfrämjande systemet. Exempelvis att kvalitetssäkra den metodik som används för att utveckla startups. Utmaningen är att identifiera vad i metoderna som begränsar och vad möjliggör innovationers utveckling oavsett målgrupp.

Förväntade effekter och resultat
Genom den normkritiska analysen ges en djupare förståelse för innovationsprocessen och en mer heltäckande bild av metoder och processmodeller som idag används för startup-företag. Resultatet kommer att användas inom de gemensamma processer och arbetssätt som utvecklas inom ramen för Innovationsklivet, för att erbjuda ett mer effektivt och tillgängligt innovationssystem.

Forskare och företag träffades i Hudik för Business Innovation Day

Det var första gången som Mittuniversitetets Business Innovation Day var i Hudiksvall och hos Fiber Optic Valley. Den 5 juni samlades företag, experter och medarrangörer på Käppuddsgatan i Hudiksvalli samband med att evenemanget arrangeras för det femte året.

Under dagen hade företagen tillsammans med experterna intressanta diskussioner kring lösningar på företagens utmaningar. Det var även en stolt medarrangör i form av Fiber Optic Valley som fick välkomna alla deltagare till sina lokaler.

”Vi har sedan en längre tid tillbaka sett framemot denna dag och att för första gången ha Business Innovation Day i våra lokaler kändes fantastiskt roligt. Jag känner att alla deltagare var nöjda med dagen och att företagen blev inspirerade att jobba vidare med sina respektive utmaningar”, säger Thomas Johnson, projektledare hos Fiber Optic Valley.

Totalt så var det sju företag som deltog under dagen i Hudiksvall. Till exempel fanns företaget Fiberstaden AB på plats för att diskutera sin företagsutmaning som utgår ifrån att de vill ha en sensor som kan detektera rörelse och miljöförändringar i fiberskåp samt brunnar. Denna sensor skulle sedan skicka ut en signal ifall en förändring har skett och utmaningen i detta är att få en fungerande signalering trots långa avstånd och utan el i såväl skåp som brunnar.

Björkträ AB var ett annat företag som deltog under Business Innovation Day. Deras utmaning är att effektivisera torktiden för björk och förbättra kvalitén gällande sprickor, vridning, färger m.m. I jämförelse med till exempel fura så är torktiden för björk betydligt längre i nuläget och detta är något som Björkträ AB tror kan förbättras och det diskuterades med forskare från Mittuniversitetet under evenemanget.

Om Business Innovation Day
Mittuniversitetets forskningscenter STC och FSCN arrangerar Business Innovation Day tillsammans med Fiber Optic Valley, Åkroken Science Park och Processum. Inför denna dag kan företagare skicka in en utmaning för att sedan matchas ihop med Mittuniversitetets forskare och under evenemangets dag arbeta fram en lösning på sina utmaningar. Läs mer här www.businessinnovationday.se

Så går vi vidare! Öppna Upp konferens 24 maj

Den 24 maj träffades närmare 60 chefer och företagsrådgivare när ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor hade sin avslutning i Gävle. Ett program som handlat om att få syn på normer som begränsar utvecklingen och börja jobba på nya sätt för ett mer jämställt och jämlikt företagande. Programmet har varit en del inom Region Gävleborgs projekt Jämställd regional tillväxt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Get out of the building”

Organisationer som deltagit i programmet och deltog under dagen var Future Position X, Movexum företagsinkubator, Drivhuset, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Faxepark i Söderhamn, Sandbacka Park i Sandviken, FindIT, Hudiksvalls Näringslivs AB, Fiber Optic Valley, Propell Innovation, Almi, Gävle kommun med flera. Under dagen fick de dela med sig av sina lärdomar och nya sätt att arbeta mer inkluderande i form av paneldiskussioner och intervjusamtal som leddes av Marita Svensson, Näringslivets ledarskapsakademi och Ann-Sofie Däldehög, Fiber Optic Valley. Ett återkommande tema handlade om att vi som företagsfrämjare måste bli bättre på att finnas där målgruppen finns och ägna oss åt mer uppsökande verksamhet – som någon sa ”get out of the building!”

Några citat från dagen; 

”Om vi lyfter förebilder som avviker från normen så har vi börjat öppna upp.”

”Företagskulturen ansvarar företagsledarna för och det är dysfunktionellt att inte arbeta med en sådan viktig produktionsfaktor”

”Inse att värdegrunden är en strategisk fråga och ska inkluderas i den strategiska ledningsprocessen”

”Det är lätt att man blir rädd för att göra fel, men vi måste våga prova och lära oss om vi råkar göra fel”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur tar vi bättre tillvara på en mångfald av företagare?


Delade med sig av erfarenheter från egna satsningar gjorde bland andra Mitalee Kotak (ovan), Hudiksvalls Näringslivsbolag och Peter Berggren, projektledare, Almi Gävle Dala. Carina Åkerberg, strateg, och Moniqa Klefbom, projektledare för Innovationsklivet, berättade om Region Gävleborgs strategi framåt och hur viktigt företagsfrämjarnas arbete är för att åstadkomma förändring. Nils Erik Wallman, grundare av Infocaption berättade om sina erfarenheter av att rekrytera utanför normen och vilket motstånd det möter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under några tillfällen under dagen ledde Mathias Berglund (ovan) och Malin Westberg, från Hälsinglands utbildningsförbund, ett antal reflektionsövningar med deltagarna. Malin och Mattias är experter på upplevelsebaserat arbete som verktyg för att åstadkomma förändring och skickade med oss ytterligare några tips till våra verktygslådor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från timmersågar till barnböcker och webbutbildningar

”Hur har du tid att åka till Gävle och prata jämställdhet? Det är en konkurrensfördel jag har som de inte har. De ser den inte och har inte fattat det.”

Pär Lärkeryd berättade om hur han ser jämställdhet och jämlikhetsarbetet som en konkurrensfördel och låter arbetet genomsyra hela affärsperspektivet. Han är vd för Norra skogsägarna och mottagare av Svenska Jämställdhetspriset 2016. Han var även en av experterna som Tillväxtverket anlitade för genomlysningen av Sveriges bidragssystem till våra företag – det arbete som låg till grund för hela Öppna Upp –satsningen. Han berättade om den jämställdhetsresa han tagit Norra Skogsägarna på, under rubriken ”Från timmersågar till barnböcker och webbutbildningar”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårkänslor och wirearchy

Våren kom med raketfart i år. Och full fart med många aktiviteter har vi hela våren. Den 19 april fortsatte turnén för satsningen Kickstart Digitalisering som vi gör i samverkan med bland andra Teknikföretagen. På mötet i Nordanstigs kommun var det stor uppslutning med tio företag på plats. Samtliga nyfikna på att få fart på de små digitaliseringsaktiviteterna i sina verksamheter genominspiration och utbyte averfarenheter med andra företag. Kickstart handlar om att ge nya insikter och inspiration för att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen innebär.

Och digitalisering handlande det även om på Innovation Day som vi arrangerade för femte året i rad den 26 april. Årets tema ”Ett hållbart digitalt liv med människan i fokus” lockade närmare 200 företagare, forskare och chefer från både privat och offentlig sektor. Inspirerade gjorde bland andra Amer Mohammed, Innovationschef på Stena Line som fick många att dra på smilbanden och som betonade vikten av att våga ta risker i innovationsprocessen. ”Enda sättet till framgång är att misslyckas fortare än alla andra”

Kanske behöver vi fler tillfällen där vi vågar testa och vågar misslyckas? Vi bidrargenom att arrangera mötesplatser där idégivare, entreprenörer och forskare kan träffas och testa nya ideér. Anmäl ditt intresse till en workshop med forskare från Mittuniversitetet – kanske har du en utmaning i din verksamhet du skulle vilja diskutera med experter inom digitalisering? Boka in Business Innovation Day i Hudiksvall den 5 juni.

Från hierarchy till wirearchy*

Och för att nya idéer ska tas tillvara och frodas krävs en öppen, tillåtande företagskultur och ett inkluderande ledarskap. Det är en viktig del inom social hållbarhet som vi arbetat för i många år och gör inom programmet Öppna Upp som avslutas i vår.För att citera framtidsanalytikern Claudia Olsson på Innovation Day.

”Frågan är hur möter vi den framtida tekniken på bästa sätt i vårt ledarskap? När 70 procent av alla beslut tas i informella nätverk krävs ett nytt ledarskap utan hierarkier.”

Kom och testa dina idéer i mötet med nya spännande personer när vi bjuder på sommarskoj i samverkan med Propell och Hudiksvalls Näringslivsbolag den 19 juni.

Med full fart mot sommaren – vi ses då!

* Wirearchy – a dynamic two-way flow of power and authority based on knowledge, trust, credibility and a focus on results, enabled by interconnected people and technology.” (www.wirearchy.com)

Fem snabba frågor till Erik De Pablo

Träffa Erik De Pablos som är ny vd hos Iftac sedan april 2018. Han berättar om sin nya befattning hos utbildningsbolaget, deras kommande möjligheter med utökat kursutbud och satsningen i Norge.

Vem är Erik De Pablos och vad driver dig framåt?
Jag är född och uppvuxen i Hudiksvall och har min bakgrund inom telekom från drygt 20 år på Ericsson samt en kortare erfarenhet från att driva installationsbolag inom villafiber.

Du blev nyligen vd på Iftac, vilken av dina kvaliteter som ledare tror du var avgörande för att just du fick jobbet?
Min breda erfarenhet från ledande befattningar inom branschen som innefattar tillverkning och försäljning av produkter samt entreprenadverksamhet  inom FTTH.

Vad blir din viktigaste uppgift på Iftac?
Att ta till vara den fantastiska erfarenhet och kompetens vi har inom utbildning i bredbandsteknik och IT för att utveckla vårt erbjudande av marknadsanpassade utbildningar i Sverige och utomlands.

Hur ser framtidsplanerna ut för Iftac?
För vår hemmamarknad Sverige jobbar vi för att utveckla vårt nuvarande kursutbud samtidigt som vi söker nya utbildningsområden. Vi har i år etablerat oss i Norge och kommer tillsammans med våra systerbolag inom Hexatronic jobba vidare för ytterligare etablering av utbildningsverksamhet mot FTTH utanför Sverige. Sverige är ett föregångsland inom FTTH där vi, så som många andra i Sverige, har värdefull kunskap för nya marknader där nu fiberutbyggnaden tar fart.

Vad gör du när du inte arbetar?
Fiske är min passion och jag tar varje tillfälle att åka iväg på fiske året runt. Oftast går turerna till våra fina vatten i Hälsingland men fisket har även tagit mig iväg på mer långväga äventyr till Kolahalvön, Nya Zeeland och Uganda.