Meny

Vad hände under 2016? – verksamhetsberättelse ute nu!

Vad hände egentligen för Fiber Optic Valley under verksamhetsåret 2016? Klicka runt i vår verksamhetsberättelse och läs om bland annat projekt KickStart Digitalisering som fokuserar på att kicka igång digitaliseringstänket hos industriföretag. Eller läs om finalisterna från tävlingen Boost Innovation som pysslar med fuktmätning genom drönare och utvecklande av ett miljösmart smycke.

journey

KickStart

 

Ny accelerator med fokus på skogsinnovationer

bizMakerDen regionala företagsinkubatorn i Västernorrland, BizMaker presenterar ett nytt acceleratorprogram för skogliga startups i samarbete med SCA och IBM. Acceleratorn, vars namn blir Forest Business Accelerator, kommer starta under maj och hjälpa ett tiotal företag att kommersialisera och internationalisera en produkt eller tjänst under sju månader.

I ett pressmeddelande från BizMaker uttrycker Christian Söderberg, verksamhetsledare på BizMaker att genom acceleratorn vill få till möten mellan stora och små företag.

– Genom att korsbefrukta skogsindustrin med digitalisering och entreprenörskap kan vi skapa helt nya lösningar, säger Christian Söderberg.

I programmet söker man Sveriges mest lovande företag som vill vara med och förändra skogsindustrin. Och den som söker till programmet får tillgång till branschspecialister, avancerade teknikplattformar, breda nätverk och framtida samarbetsmöjligheter för att utveckla sin skogsinnovation. Tveka inte om du har en skoglig startup – Sök till programmet senast den 23 april

Regeringen inrättar digitaliseringsråd

Digitalisering skapar möjligheter inom många områden. Regeringen vill därför arbeta öppet och få inspel från personer med ett brett spektrum av erfarenheter och kompetenser. De beslutade därför i början på mars att inrätta ett digitaliseringsråd. Ett råd som har i uppgift att främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik. Läs mer om digitaliseringsrådets uppgifter

I ett pressmeddelande från regeringen säger bostad- och digitaliseringsminister Peter Eriksson

”Jag är glad över att så många kompetenta personer från olika delar av samhället vill vara med och bidra. Rådet blir en viktig aktör för ett tydligare statligt ledarskap inom digitaliseringen av Sverige”

Digitaliseringsrådet består av:

Ann Hellenius, CIO Stockholms Stad.

Anna Felländer, Swedish house of finance vid Handelshögskolan i Stockholm.

Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

Darja Isaksson, digital strateg.

Jan ”Gulan” Gulliksen, professor och dekan vid KTH,.

Jeanette Andersson, rådgivare och affärsängel, Malmö Stads företagsinkubator Minc.

Martin Linder, förbundsordförande för fackförbundet Unionen.

Nicklas Lundblad. public policy och statliga relationer, Google.

Sara Mazur, forskningschef vid Ericsson AB.

Åsa Zetterberg, avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting.

Antalet kvinnliga forskare vid forskningscentret STC ökar

Det har länge varit en utmaning att rekrytera kvinnor till tekniska doktorandtjänster vid forskningscentret STC på Mittuniversitetet, men nu vänder trenden. Andelen kvinnliga doktorander vid STC har ökat från 6 procent till 23 procent de senaste åren och en viktig faktor för trendbrottet är att aktivt arbeta för en mer mångsidig forskningsmiljö.

STC (Sensible Things that Communicates) har man arbetat aktivt för att få en mer mångsidig forskningsmiljö, både när det gäller att öka antalet kvinnor och för en mer mångsidig bakgrund. Ett arbete som nu gett positiva resultat, i dagsläget har STC forskare med över 15 olika nationaliteter och sex stycken kvinnliga doktorander. En av dem är Irida Shallari från Albanien som forskar inom inbyggda system. Redan under högstadiets fysiklektioner visste Irida vad det var som hon ville satsa på i framtiden. Hon menar att så länge man gör någon man brinner för så kan man gå riktigt långt.

–        Jag har alltid gillat och fascinerats av hur snabbt tekniken utvecklas. Branschen är verkligen full av möjligheter. Att vara kvinna i branschen är utmanande, samtidigt som det är väldigt intressant. Det är en ganska mansdominerad bransch vilket gör att det ibland kan vara svårare att bli inkluderad i grupper då man kanske inte delar samma intressen utanför arbetstid. Men jag är övertygad att om man är passionerad för något så kan man gå hur långt som helst.

Irida_Shallari_labb2

Doktoranden Irida Shallari i Vision Lab

Läs nyheten i sin helhet här

Vad gör STC – läs mer?

 

Höga poäng för Sverige i EU-kommissionens digitaliseringsindex

Under början av mars presenterade EU-kommissionen 2017 års index för digital ekonomi och digitalt samhälle (Desi). Ett index som mäter EU-länders digitaliseringsgrad genom att titta på områdena  uppkoppling, humankaptial, användning av internet, integrering av digital teknik, och digitala offentliga tjänster. Sverige hamnar på en tredjeplats av alla EU-länderna.

Regeringskansliet skriver i ett pressmeddelande att kommissionen konstaterar att Sverige är bland de mest högpresterande länderna i världen och att Sveriges huvudutmaning är att kontinuerligt förbättra den redan höga graden av digitalisering. Sverige får höga poäng inom samtliga områden men hamnar lägre inom området digitala offentliga tjänster.

– Kommissionens rapport bekräftar till stora delar den bild jag har. Sverige ligger högt när det gäller områden som infrastruktur, användning av internet, humankapital och integrering av digital teknik. Men vi ligger inte i ledning när det gäller digitala offentliga tjänster. Här behöver staten ta ett mycket tydligare ledarskap. Det kommer vara en viktig del av den digitaliseringsstrategi jag presenterar under våren, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson i samma pressmeddelande.

DESI

Diagram från https://ec.europa.eu/digital-single-market/desi

Danmark, Finland, Sverige och Nederländerna har de mest avancerade digitala ekonomierna i EU, följt av Luxemburg, Belgien, Storbritannien och Irland. Rumänien, Bulgarien, Grekland och Italien har de lägsta poängen på DESI.

Läs mer om DESI här

Stöd för affärsutveckling och digitalisering – checkar att söka 2017

Nu kan små företag i 18 regioner söka affärsutveckling – och digitaliseringscheckar. Checken ska användas till att ta in extern kompetens för att utveckla företag.

Checkarna är på 50 000 – 250 000 kronor och finansierar max halva kostnaden för köp av tjänst eller projektanställning. Företaget ska ha 2–49 anställda och omsätta minst tre miljoner kronor.

Nytt för i år är att checkar för digitalisering finns i 18 regioner. Checken kan till exempel användas till att ta fram en digital strategi eller digitalisera företagets verksamhet.

-Vi har haft ett stort söktryck på en pilotsatsning med affärsutvecklingscheckar för digitalisering i fyra län. Nu kan vi erbjuda små företag i fler län finansiering för att ta vara på digitaliseringens möjligheter, säger projektansvarig Tony Backer-Meurke i Tillväxtverkets pressmeddelande.

Mer om ansökan och kontakter i regioner/län.

Kontakt och information för Region Gävleborg

Fiber Optic Valley – en del av RISE Acreo

Från och med den 1 januari 2017 är Fiber Optic Valley en del av RISE Acreo. Som vi berättat tidigare innebär det att verksamheten med våra medlemmar och samarbetspartners fortsätter men att våra medarbetare på Fiber Optic Valley övergår till Acreo, där nio personer framöver kommer att arbeta på avdelningen ”Small and Medium sized Enterprise Development” (SMED), och en person kommer att arbeta på avdelningen Affärsstöd.

Vår VD Torbjörn Jonsson blir nu avdelningschef för SMED, och ingår i Acreos ledningsgrupp. Läs hela pressreleasen från RISE Acreo här! 

The Fuckup Strategy – misslyckas till framgång

Nils von Heijne 2016Kan misslyckanden vara en framgångsstrategi? Dagens digitaliserade samhälle har ritat om spelplanen för båda organisationer och individer. Nils von Heijne tar under Innovation Day 2017 med er på en resa mot framtiden där misstag kan vara din främsta tillgång.

Föränderlig värld
Vi lever i en värld som förändras snabbt och måste därför planera för en konstant förändring. Vilket ibland innebär tvära kast och påverkar i alla led, på både gott och ont. Nils von Heijne lyfter i sitt föredrag fram problem, felsteg och misslyckanden som kantat vägen till succé för några av Sveriges framgångsrika personer och företag.

Om Nils Von Heijne
Nils von Heijne är multientreprenör, digital strateg, föreläsare och författare. Medgrundare till bl.a. venture builder-bolaget Svärd von Heijne, VR-spelstudion SVRVIVE Studios, e-handeln Lekologiskt.se m.m. Nils har tidigare varit global digital chef för såväl Avicii som Electrolux och nyligen givit ut boken Fuckups & Businessblunders.

För vem?
Innovation Day är dagen för dig som vill bli inspirerad och passar organisationer, företag och den enskilde individen. Målsättningen är att sätta fart på kreativiteten och väcka tankar kring vår framtid. Dagen är kostnadsfri.

Program och anmälan
VAR:
Aktivitetsfabriken, (fd Hiab) Hudiksvall
NÄR: onsdagen den 26 april

11:30 – 13:00 – Lunch
13:00 – 17:00 – Seminarium

Anmäl dig här (alt skicka e-post till info@fiberopticvalley.com)
Ange gärna yrkestitel, företag, mobilnr, Lunch Ja/Nej i din anmälan.
Om du önskar äta lunch, glöm inte att ange eventuell specialkost.

För mer information kontakta susanne.nylen@fiberopticvalley.com

Läs mer om Innovation Day 2017 och de andra talarna

Hur fångar vi upp affärsidéer från våra nyanlända svenskar?

Finns det ett behov av en anpassad inkubatorprocess för utlandsfödda svenskar? Det har Mitalee Kotak undersökt i den förstudie hon gjort på uppdrag av Movexum företagsinkubator. Den 17 februari presenterade Mitalee resultatet på Hudiksvalls näringslivsbolag. 

mitalee förstudie

– Första steget var att göra en behovsanalys och jag fångade upp över hundra affärsidéer när jag åkte ut och sökte upp människor på asylboenden, invandrarföreningar, och integrationsprojekt. Målet var att hitta minst 50 potentiella företagare och totalt kunde 43 personers affärsidéer få hjälp att komma vidare på olika sätt.

– Jag insåg att det finns ett akut behov hos dem av att få stöd för att ens hitta till rätt aktör i det företagsstödjande systemet. Det finns ett enormt driv hos många utrikesfödda som inte fångas upp idag, därför vill jag hitta ett arbetssätt där vi kan samverka bättre i det företagsfrämjande systemet, berättar Mitalee Kotak som själv har erfarenhet av att ha flyttat till Sverige och starta företag.

Syftet med förstudien var att klargöra intresset och potentialen för en anpassad inkubatorprocess som helt riktar sig till människor med utländsk bakgrund som bor i Gävleborgs län. Från och med den 1 mars fortsätter Mitalee sitt arbete inom Hudiksvalls Näringslivsbolag som företagsrådgivare.Hon vill vidareutveckla metoden som hon har testat i förstudien och ta fram ett arbetssätt som bättre fångar upp den outnyttjade potential som finns. 

olika villkorDen 21 april kan du lyssna på Mitalees presentation på Propell Innovations lunchföreläsning – håll utkik!

Innovationer förändrar världen – unikt klimatsmycke sätter miljön på agendan

Henrik RödjegårdFör att ligga i framkant behöver man aktivt arbeta med att ta tillvara på människors kompetenser och se saker med nya ögon. Kom på Innovation Day 2017 och lyssna till den uppfinningsrika forskaren, Henrik Rödjegård som berättar hur SenseAir fick kontakt med  designerstudenten, Maryna Razakhatskaya från England genom innovationstävlingen Boost Innovation. 

Samhällsnytta med ny accessoar
2016 vann SenseAir förstapris i innovationstävlingen Boost Innovation med ett hårsmycke som mäter luftkvalitet. Innovationen kom ur en världsomspännande brainstorming arrangerad av Fiber Optic Valley där en designstudent i England kom med det vinnande idén.

Henrik Rödjegård kommer i sitt föredrag att beröra innovationsprocessen bakom ett högteknologiskt smycke som låter bäraren utstråla miljömedvetenhet och samtidigt bidrar med värdefull kunskap om vår miljö.

Om Henrik Rödjegård
Henrik Rödjegård är doktor i elektronik med inriktning mot sensorer. Efter 13 år i Göteborg flyttade han 2006 till skogarna utanför Hudiksvall med ambitionen att få leva närmre naturen. Med ena foten i hälsingemyllan placerades den andra i teknikutvecklingens framkant på SenseAirs forskningsavdelning. Nyfikenhet, glädje och nytta för medmänniskorna har hela tiden varit viktiga drivkrafter.

För vem?
Innovation Day är dagen för dig som vill bli inspirerad och passar organisationer, företag och den enskilde individen. Målsättningen är att sätta fart på kreativiteten och väcka tankar kring vår framtid. Dagen är kostnadsfri.

Program och anmälan

VAR: Aktivitetsfabriken, (fd Hiab) Hudiksvall
NÄR: onsdagen den 26 april

11:30 – 13:00 – Lunch
13:00 – 17:00 – Seminarium

Anmäl dig här (alt skicka e-post till info@fiberopticvalley.com)
Ange gärna yrkestitel, företag, mobilnr, Lunch Ja/Nej i din anmälan.
Om du önskar äta lunch, glöm inte att ange eventuell specialkost.

För mer information kontakta susanne.nylen@fiberopticvalley.com

Läs mer om Innovation Day 2017 och de andra talarna