Meny

Lika vuxna leker bäst?

Den 19 maj samlades företagsrådgivare i Hudiksvalls kommun för den tredje workshopen i projektet ”Öppna Upp Propell Innovation” där Fiber Optic Valley är en av aktörerna. Företagsfrämjande är till stor del uppbyggt kring traditionella branscher inom industri och tillverkning. Något som påverkar, och begränsar, våra föreställningar om företagande och innovation. Därför är det här projektet så viktigt.

Deltar gör Hudiksvalls Näringslivs AB, Propell Innovation, Acreo Swedish ICT, Fiber Optic Valley, Hudiksvalls kommun, Hudiksvalls Hydraulikkluster, Movexum, Nyföretagarcentrum, Företagarna, Gävleborgs affärskvinnor.

Utmanar fördomarna
Nu var det dags för deltagarna att påbörja en konkret handlingsplan för hur de i sin rådgivarroll kan börja ifrågasätta invanda föreställningar och fördomar och börja jobba på nya, kreativa sätt. Målet är att nå fler företagare och innovatörer och att alla ska bemötas på lika villkor.

Detta var den tredje av fyra träffar i en satsning som görs under 2016. Målet är att vi som arbetar med innovationsrådgivning ska bli mer uppmärksamma på hur vi agerar och att vi bemöter våra kunder på lika villkor.

Propell Innovation och Hudiksvalls kommun är en av sju utvalda i landet som beviljats medel från Tillväxtverket inom satsningen Öppna upp. Läs mer om Öppna Upp Propell Innovation

Personliga möten skapar intresse

20160524_084254.jpg

Den 24 maj besökte rektorer från Hudiksvalls kommun Fiber Optic Valley och Propell Innovation. Allt fler ser betydelsen av samverkan för den regionala utvecklingen.

– Det är jätteroligt att vi ser ett ökat intresse från olika aktörer av att känna till vad vi gör och att befinna sig i våra miljöer, säger Jonas Dahlström, vd, Fiber Optic Valley.

Rektorerna fick en guidad tur och en kort presentation om vad verksamheterna inom Fiber Optic Valley och Propell Innovation handlar om.

Kanske är just du intresserad av att göra ett besök? Tveka inte att kontakta oss om du vill ta med dina kollegor på ett besök!

Så lyckas du med din internationella digitalisering!

ideas

Business Sweden listar i sin rapport ”internationalisering genom digitalisering” en rad olika framgångsfaktorer för hur man som företag ska göra för att lyckas med sin internationella digitalisering:

Gör digital hemläxa
Gör en kartläggning över era digitala förutsättningar, hur digitalt mogna är dina nuvarande marknader och de marknader du har etableringsplaner för? Jämför er med era konkurrenter, hur arbetar de digitalt? Se inte bara till teknologi utan se även till ert digitala beteende. Har ni rätt ton i kultur, språk och preferenser? Detta kan vara avgörande för er framgång.

Utveckla internationell affärsmodell digitalt
Utmana dina befinltiga affärsmodeller och expansionsplaner för att se vad ett digitalt arbetssätt kan skapa för nya affärsmöjligheter på internationella marknader. Har ni onödiga steg i er värdekedja? Kan dina produkter eller tjänster anpassas eller erbjudas digitalt? Om ni skaffar en digitalt anpassas internationell affärsmodell kan du få möjligheter att driva ytterligare intäkter och lönsamhet på dina internationella marknader.

Anamma ”big data”
Skapa dig en bild av hur dina internationella kunder och målgrupper beter sig, vad vill de ha, hur vill de ha det och på vilket sätt vill de bli bemötta i olika steg av marknadsföring, försäljning och leverans? Kasta er in i den digitala analysens värld av möjligheter och använd er av ”big data” för att analysera ert bemötande av era internationella marknader.

Arbeta multikanalt
Inkludera digitala kanalerna i det analoga arbetet. Effektivisera det personliga mötet med digitala verktyg och utnyttja sociala medier för stödjande marknadsföring inför kampanjer. Att arbeta med sociala medier som kompletterande funktion till personliga möten kan ge er potential att effektivisera och korta ledtider både på ditt egna företag och för kunden.

Eftersträva digital symbios
Integrera digitala teknologier, kanaler och verktyg i ditt operativa internationaliseringsarbete. Genom att arbeta integrerat med digitala frågor i den ordinarie internationella verksamheten ökar sannolikheten för symbiotiska effekter i det internationella marknadsförings- och försäljningsarbete där 1 + 1 > 2

I denna rapport visar Business Sweden att Sverige som land har en hög digital mognad, god infrastruktur och bra tillgång till kompetens inom digitalisering. Vi ser också att svenska små och medelstora företag är väl medvetna om vad digitalisering innebär och investerar i sin digitalisering.

Men i rapporten ser vi också mer oroande att svenska små och medelstora företag uppvisar relativt låg digital mognad i sitt internationella arbete. Företagen är digitalt aktiva inom internationell marknadsföring och försäljningsarbete, men huvudsakligen genom grundläggande digital närvaro. Graden av multikanalt arbetssätt är låg och få företag drar nytta av s.k. ”big data”. Brist på kompetens och finansiella resurser hindrar företagen i satsningar i digitala verktyg för marknadsföring och försäljning internationellt.

– Ylva Berg, VD Business Sweden

Ny lag ska främja bredbandsutbyggnad

Den 1 juli 2016 träder en ny lag i kraft, en lag som ska främja bredbandsutbyggnad och innebär i korthet att den som vill bygga ut fast eller trådlöst bredband få nyttja andras infrastruktur eller samordna sin utbyggnad med andra. Allt för att bredbandsutbyggnaden ska bli billigare och att fler i Sverige får tillgång till snabbt bredband.

Läs gärna mer information om lagen hos post- och telestyrelsen

 

Gränser som sprängs, knoppar som brister…

jonasVåren är här och därmed även ljuset! Åh vad vi längtat. Med ljuset (och kanske värmen…?) får vi ny inspiration till att göra stordåd. Inspiration ville vi även ge våra medlemmar och partners på årets Innovation Day med tema ”Dags att spränga gränser”.

Dagen handlade om att allt från hur digitaliseringen bryter ny mark inom exempelvis vården, till att vi behöver ta hål på våra fördomar för att skapa mångfald och kreativitet på våra arbetsplatser.

Vi slog rekord med 140 deltagare i år. Forskare, företagare, chefer och beslutsfattare från främst Gävleborg och Västernorrland som fick ett unikt tillfälle att mötas kring gemensamma frågeställningar.

Sverige hänger snart inte med

Inledde gjorde Sofia Svantesson, ingick tidigare i Digitaliseringskommissionen, som visade hur den digitala utvecklingen går sakta i Sverige nu jämfört med många andra länder där den digitala framfarten går ännu snabbare. För att skynda på utvecklingen generellt i samhället behöver vi bland annat motverka fördomar och rasism. På det temat talade religionshistorikern Mattias Gardell som drog historiska paralleller till dagens hets mot muslimer och bland annat sa; ”Heterogenitet är en förutsättning för utveckling”

2020 behöver vi 60 000 programmerare

Om att spränga gränser berättade även grundarna bakom framgångsinitiativet Tjejer Kodar Hanna Pettersson och Sandra Hindskog som har över 1000 personer i kö till sina kodläger för kvinnor som vill lära sig programmera. År 2020 kommer det att behövas 60 000 programmerare – då behövs allas kompetens! Många kom enbart för att lyssna till Mikael Schuisky från Sandvik som visade ett helt nytt sätt att ta fram deras prototyper genom 3D- tillverkning (Additiv tillverkning). Han visade dessutom tekniken live via uppkoppling till Sandvik. Se bildspel från dagen här.

Vinn 200 000 kr – anmäl er utmaning idag!

Apropå digital utveckling så är det dags igen att tävla om totalt närmare en halv miljon kronor i förstudiemedel och samtidigt få hjälp av att studenter och forskare i hela världen för att hitta lösningen på just er utmaning inom området bredband och sensorer.

Läs mer om årets Boost Innovationstävling och anmäl er utmaning senast den 3 juni. Första pris är 200 000 kronor – missa inte det!

Få en egen doktorand

Missa inte heller chansen att få en egen doktorand genom den Företagsforskarskola som Mittuniversitetet och Högskolan i Gävle planerar,  läs mer här!  I juni söker de medel från stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KKS). Anmäl ert intresse till oss på info@fiberopticvalley.com

För övrigt så kör vi på så det ryker med att spränga nya gränser för ett digitalt samhälle. Du hänger väl med?

Jonas Dahlström, vd

Hallå där Ola Wallberg!

Ola_1000x1500I början av april fick Fiber Optic Valley en ny medarbetare, en engagerad och glad man vid namn Ola Wallberg. Ola är 44 år och bor i en villa i Bollnäs med fru och tre barn, varav ett är utfluget. Han har en bred teknisk grund och flera års erfarenhet av företagsledning vilket gör honom perfekt för rollen som affärsområdesansvarig inom bredbandsinfrastruktur. För att få veta mer om Ola, ställde vi några frågor!

Vad är dina drivkrafter?
Att det händer saker. Att det finns en riktning att gå mot. Att ”det” och ”man” utvecklas. Att ha trevligt och kul på vägen.

Du har tidigare arbetat på Interlan, men har nu valt att börja hos oss. Varför valde du Fiber Optic Valley?
I grund och botten så kommer väl valet av Fiber Optic Valley utifrån en förfrågan. Men det har också fallit samman med att frågan kom i rätt tidpunkt. Jag har varit VD på Interlan i 8,5 år och det under en tid då det hänt mycket med företaget och det har växt. De senaste åren har jag jobbat väldigt mycket med den sammanslagning som gjordes med ITKontoret, en match-make in heaven! När detta landade runt årsskiftet så var nästa steg att sätta arbetet för de kommande åren, vilket gjordes och jag var inställd att köra på i den treårsplan som lagts. Då blev jag efter ett styrelsemöte sittande med Jonas Dahlström (Fiber Optic Valleys VD) och det ena ledde till det andra kan man väl säga. Eftersom att jag redan suttit med i bolagsstyrelsen i Fiber Optic Valley AB under fyra år så fanns ju en hel del insyn i verksamheten. Nu öppnades en spännande utmaning på mer operativ nivå, en utmaning som jag inte klarade att ducka för.

Hur kommer dina arbetsuppgifter att se ut hos Fiber Optic Valley?
Det kommer att vara en spännande blandning. Jag har ju en roll som affärsområdesansvarig för Fiber Optic Valleys bredbandsområde, men har även uppdrag i några av de bredare projekt som bedrivs inom Fiber Optic Valley. Vi hjälps ju alla åt för att leverera de uppdrag som faller under Fiber Optic Valleys paraply. Jag kommer ju från näringslivet så en viss förkärlek kommer jag väl kanske ha för de företagsnära uppdragen och affärsutvecklingen.

Var vill du att Fiber Optic Valley är om fem år?
Jag skulle vilja att Fiber Optic Valley då fortsatt levererar bra mätbara resultat inom de områden som vi agerar inom. Utifrån teoretiskt, tekniskt, praktiskt intresse och i det geografiska områden som vi har åtaganden för. Helst också att vi har spetsat till detta så att Fiber Optic Valley är en drivare som hela tiden ligger långt fram i utvecklingen.

Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?
Vakna utsövd, men inte för sent. Frukost med familjen och lite nyheter och intryck från en papperstidning (här är jag tyvärr ännu ganska konservativ).
Därefter gärna en dag på stranden, inklusive egen träning med en rejäl open-water simtur. Gärna att vi är kvar sent på stranden och upplever den sena eftermiddagssolen och lugnet som då kan infinna sig. Sedan hem för att laga en god middag med god dryck, gärna tillsammans med några vänner.

Berätta något som vi inte vet! (oanad talang, supercoolt partytrick eller annan kuriosa)
Är inte helt tappad bakom en vagn när det kommer till matlagning, simning, telemarksskidåkning och italienska bilar.

Fem snabba frågor till Karin Nygård-Skalman

karnygVi ställde några frågor till vår hedersmedlem, Karin Nygård-Skalman som numera är VD för Iftac och som älskar att driva utveckling- och innovationsprocesser framåt.

Vem är du?
En kvinna med rötterna i den hälsingska myllan och potatis som favoritrotfrukt. Jag är mor till tre barn och älskar skidåkning och om jag inte själv åker så följer jag gärna vinterstudions program i SVT där Hudiksvalls Ifs skidåkare är mina favoriter. Jag är utbildad civilingenjör med forskarstudier inom datateknik och mångårig erfarenhet från näringslivet, Astra, Ericsson och Acreo. De senaste åtta åren har jag arbetat på VINNOVA- Sveriges innovationsmyndighet där jag koordinerat arbetet med att  utveckla Sveriges innovationssamarbete med våra grannländer runt Östersjön, Norden , Tyskland , Polen och Baltikum inom ramen för EUs Östersjöstrategi som brukar förkortas EUSBSR.

Vad är dina drivkrafter?
Jag drivs av nyfikenhet och kunskap. Jag tycker om att  påverka och driva utvecklings- och innovationsprocesser. När något är utmanande och lite komplext då trivs jag.

Hur kommer det sig att du är en hedersmedlem hos Fiber Optic Valley?
Professor Ingemar Höglund och jag initierade 2002 ett strukturerat samarbete mellan företag, universitet och offentliga aktörer i regionen mellan Gävle och Sundsvall som blev innovationssystemet Fiber Optic Valley. Vi grundande både föreningen och företaget. Vi tillsammans skapade en grupp av fantastisk dedikerade och nyfikna människor som uppbackade av sina organisationer skapade en plattform för utveckling och samarbete baserat på de tillväxtmöjligheter som finns inom den digitala tekniken. Tack vare den kompetens som fanns hos Ericsson Network Technologies, Mittuniversitetet och Acreo inom fiberoptik och Viljan hos människorna i regionen, vann vi 2004 Vinnväxt tävlingen och Fiber Optic Valley erhöll 10 årig finansiering från Staten, via VINNOVA motsvarande nästan 100 miljoner kronor. Tack vare det arbetet blev Ingemar och jag hedersmedlemmar vilket jag är mycket stolt över.

Vad är din viktigaste uppgift som VD för Iftac?
Min uppgift är att leda företaget mot tillväxt och lönsamhet och därmed också bidra till att stärka Hudiksvall som en attraktiv ort att verka och bo i. Iftac är ett bolag som erbjuder utbildning och tjänster inom bredbandsinfrastruktur och IT system. Bolaget har varit en del av Hudiksvalls Kommun och bedrivit utbildningsverksamhet inom IT området, speciellt  inom fiberoptisk installationsteknik och Cisco nätverk sen 1997. Sen 2014 är det ett eget bolag helägt av Hudiksvalls Kommun.

Vad händer under den närmsta framtiden för Iftac?
Vi skriver på ansökningar till Myndigheten för yrkeshögskolan för att fortsatt få bedriva yrkeshögskola. Vi kommer specifikt att ansöka om utbildningar inom optoteknik, stadsnät och datasäkerhet. Vi jobbar också hårt med att hjälpa INCERT certifiera fibertekniker och att fortbilda installatörer inom telekom på de senaste produkterna och metoderna inom bredbands och fibertekniken. Den 10 maj så kör vi för första gången webbaserat teoriprov för de som ansöker om att bli certifierade fibertekniker. (Läs mer här) Företagets ambition är att växa som utbildningsaktör och befästa sig som Sveriges ledande företags utbildare av Fiber och telekom installatörer.

Bonusfråga!
Var vill du att Fiber Optic Valley är om fem år?
En samarbetsplattform för regionens aktörer, universitet, företag och offentliga organisationer som sprider moderna impulser och nya idéer med digitalisering och bredbandsteknik som en bas. Fiber Optic Valley tar ett speciellt ansvar att stödja små och medelstora företag  att växa och bli innovativa och internationella. De politiska ledningarna i de nya regionerna Norrland och Svealand ser Fiber Optic Valley som ett av deras verktyg att förverkliga de regionala tillväxtmålen.

Premiär för fibercertifiering via webben   

 

technology.jpgDen 10 maj blir det premiär för Incert att erbjuda teoriprov för certifikatet Certifierad fibertekniker via webben. Detta sker vid Iftacs examinationscentrum i Hudiksvall. Samtidigt firar certifikatet Certifierad fibertekniker tio år.

– Det känns roligt att vi kan fira tio-årsjubileum och samtidigt möjliggöra för alla Sveriges fibertekniker att göra teoritestet via nätet, som de ju själva faktiskt bygger. Hittills har testet alltid skett på det traditionella sättet, på papper.

Detta säger Bo Larsson, vid Iftac, en av dem som var med och startade certifieringsprocessen för tio år sedan, tillsammans med Fiber Optic Valley.

Arbetet initierades av Staffan Westberg på Iftac i Hudiksvall för 13 år sedan, och bedrevs inom ramen för Fiber Optic Valley. Det hela inleddes med en förstudie av Gert Bagge, där fibernätets känsligaste punkter identifierades. Sedan var Bo Larsson sammankallande för den arbetsgrupp med branschfolk som så småningom utvecklade kravspecifikationen.

Att vara Certifierad Fibertekniker innebär att man har verifierat att man har tillräcklig kompetens och yrkesskicklighet för att på ett säkert sätt kunna utföra självständiga jobb i fibernäten. Man har bevisat sitt kunnande både i praktiska och teoretiska prov.

I dag har certifikatet blivit en slags nationell ”självklar” standard för kvalitet inom fibernätsbyggandet i Sverige. Certifikatet ställs som krav av de stora nätägarna Skanova, Trafikverket och Stokab, och också av ca 50% av landets övriga mindre stadsnät. I början av april 2016 hade 414 fibertekniker sammanlagt lyckats ta certifikatet.

  Läs mer om bakgrunden här! om bakgrunden här (pdf)

Exjobbare inom Internet of Things

Tre exjobbare undersöker just nu, för Fiber Optic Valleys räkning, olika modeller och plattformar inom Internet of Things (sakernas Internet). De handleds av Victor Kardeby som dagligen arbetar som forskare på Acreo Swedish ICT, inom området Internet of Things.

somshree_portrait

Somshree Mukherjee undersöker om det är möjligt att modellera kommunikationsplattformar för sakernas Internet så att modellen kan ranka dessa plattformar baserat på givna krav och parametrar.

SONY DIGITAL CAMERA
Azhar Iqbal utvärderar återkommande egenskaper på sensorgateways för att kunna modelera deras skalbarhet.

Johan Munter bild
Johan Munter undersöker ett antal open-source plattformar för sakernas Internet och utvärderar deras skalbarhet i form av datavolym, beräkningsbehov och datagenomströmning.

Innovation Day sprängde gränser

Årets Innovation Day handlade om att spränga gränser. Om allt från hur våra fördomar står i vägen för nya möjligheter till hur den digitala evolutionen bryter ny mark. I år blev det rekorddeltagande med 140 chefer, ledare, företagare och forskare som deltog när Fiber Optic Valley för tredje året i rad arrangerade Innovation Day.

Den digitala utvecklingen går för sakta
Inspirerade gjorde Sofia Svantesson, tidigare Digitaliseringskommissionen – hon föreläste om digitalisering som innovationskraft och om hur svenskar bland annat förväntar sig digitala journaler i vården, och om hur fler sjukdomar kan upptäckas med stöd av digital teknik. Hon  berättade även om motståndet som finns till den nya tekniken i en samhällsstruktur som inte hänger med i utvecklingen. Överhuvudtaget går den digitala utvecklingen sakta i Sverige nu jämfört med många andra länder!

”Heterogenitet – en förutsättning för utveckling”
Mattias Gardell, professor i religionshistoria och aktuell med boken Raskrigaren ruskade om publiken med våra fördomar och hur dessa begränsar vår utveckling.  ”Heterogenitet är en förutsättning för utveckling” och ”Rasism är det som gör grannar till främlingar” var några av citaten som stannade kvar.

”2020 behöver vi 60000 programmerare”
Behovet av programmerare är enormt fick vi veta av grundarna bakom framgångsinitiativet Tjejer Kodar Hanna Pettersson och Sandra Hindskog. Det började med ett vanligt facebookinlägg till vänner och idag har de över 1000 kvinnor i kö till sina programmeringsresor.

Avslutade dagen gjorde Mikael Schuisky från Sandvik om 3D- eller mer korrekt – Additiv tillverkning –  som han visade live med uppkoppling till Sandvik. Vad som var på väg att tillverkas där förblev en hemlighet men istället visade han upp en kopia av Lady Gagas skor som exempel! Kolla in dom i bildspelet!

Se intervjuer med föreläsarna här! (HelaHälsingland)