Meny

Kan din lösning bidra till att EU-målet om 30 Mbit/s ska nås?

Vill du bli en av dem som kommer på tänkbara lösningar för hur vi ska nå EU-målet på 30 Mbit/sekund år 2020? Anmäl intresse att delta vid workshop i oktober!

pts

Post- och telestyrelsen (PTS) vill tillsammans med Region Västerbotten, Vilhelmina kommun och AC-Net genomföra en pilotstudie för att undersöka hur EU:s mål om att alla ska ha tillgång till bredband med 30 Mbit/s år 2020 ska uppnås. Ett mål med pilotstudien är att hitta innovativa lösningar som kan användas på många olika platser i landet.

Därför vill arrangörerna samla teknikföretag, teleoperatörer, innovatörer och andra intressenter för en workshop som bygger på den faktiska situationen i Vilhelmina kommun. Utifrån ett antal typområden i kommunen som valts ut ger vi deltagarna möjlighet att vid workshopen redovisa tänkbara lösningar för hushåll och företag i sådana områden, förutsatt att dessa i dagsläget inte har tillgång till bredband på 30 Mbit/s via vare sig via fiber eller radio.

Är du eller ditt företag intresserad av att delta och bidra till att EU:s mål ska uppnås?

PTS avser att ta fram ett underlag med kartor och data som deltagarna får tillgång till för att hitta lämpliga lösningar. Inbjudan, med detta underlag, kommer att skickas ut i slutet av juni och workshopen kommer att hållas i slutet av oktober. Pilotstudien är en del i PTS arbete med att främja bredbandsutvecklingen.

Har ni frågor, kontakta PTS projektledare Christian Höglund på christian.hoglund@pts.se eller telefon 08-678 56 68.

Nyheten i sin helhet hittar du här 

Dags att koppla ner och koppla av

Sommarsemester _DSF6335-2hägrar för många av oss. Dags att koppla ner och koppla av. Just koppla ner blir i och för sig ganska lätt för de av oss som bor och verkar i glesbygd. Det visar färska mätningar av mobiltäckningen som vi gör i sommar tillsammans med Acreo Swedish ICT och Fiberstaden.

På uppdrag av Hudiksvalls kommun har vi gjort mätningar för att med välgrundade fakta bidra till en snabbare utbyggnad av bredband i områden som består av stor del glesbygd. Mätningarna görs med hjälp av Sitas sopbilar utrustade med Täckningskollens mätutrustning. Resultatet kommer i höst men redan nu kan vi se att inte ens mätverktyget fungerar optimalt på grund av den dåliga täckningen i vår region.

Brinner för att utveckla regionen
Och att utveckla vår region är något jag brinner för, precis som min föregångare, Jonas Dahlström som valt att gå vidare till nya utmaningar. Från och med den 13 juni är jag vd för Fiber Optic Valley vilket känns väldigt roligt (se pressmeddelande). Och verksamheten har jag redan koll på efter fyra år som affärsområdesansvarig inom sensorteknologi. Jag ser fram emot att hitta nya möjligheter med våra pågående utvecklingsprojekt och fler nya intressenter.

Kanske sitter du på en vinnande lösning? Vinn 25 000kr!
Några av våra nya utvecklingsprojekt kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är igång igen. Nu söker vi lösningsförslag till utmaningarna från våra finalister i tävlingen. Har du den bästa idén kan du vinna 25 000 kr!

Det är företagen SenseAir i Delsbo, Hallgren Trading på Malta och Flying Eyes i Hudiksvall som gått vidare till final i tävlingen. De har chansen att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer när det gäller att lösa just deras problem. Utmaningarna handlar om att hitta smartare sätt att hitta osynlig fukt i byggnader, ny teknik för att förutse markförhållanden vid grävning och att hitta ett kul sätt att använda infraröda gassensorer och mobilteknologi för att förbättra miljön. Läs mer och lämna ditt lösningsförslag här!

Missa inte Science and Innovation Day 18 oktober
Boka redan nu en spännande dag i Sundsvall på Science and Innovation Day som arrangeras av Mittuniversitetet tillsammans med oss och Bio Business Arena. Ett av årets dragplåster är Maria Strömme, professor i nanoteknologi, känd sommarpratare i P1 och Skavlangäst. Där utser vi samtidigt årets Boostvinnare som får 200 000 kronor i förstudiemedel för att utveckla sin idé!

Hösten kännetecknas i övrigt av internationella samarbetsprojekt främst för att hitta nya marknader för små- och medelstora företag. De flesta internationella aktiviteter görs tillsammans med klusterorganisationer i Estland, Lettland och Norge. Det finns ett stort intresse för vårt sätt att samverka för att skapa nya produkter, tjänster och affärer. Det ska vi ta vara på.

Nu kopplar vi ner, njuter av sommaren och väntar på resultatet från Täckningskollen. Förhoppningsvis kommer vi lättare att kunna välja själva i framtiden när vi vill koppla upp eller koppla ner …

Trevlig sommar!
Torbjörn Jonsson, vd

Undersökning av IT-säkerhet hos små och medelstora bolag

FOV6Just nu pågår en undersökning över små och medelstora bolags IT-säkerhet i projektet SECURI som Fiber Optic Valley driver tillsammans med bland annat Iftac AB och Swedish ICT. Undersökningen ska utgöra en grund i en större projektansökan.

Projektet SECURI ska på en övergripande nivå undersöka status vad gäller IT-säkerhet hos SMB (Små och medelstora bolag). Inom ramen i detta projekt genomförs just nu en enkel undersökning. Undersökningen ligger till grund till en betydligt större projektansökan och syftar till att långsiktigt och mer operativt bidra till att förbättra IT-säkerheten hos SMB.

Ta chansen att besvara de 20 frågor som finns i denna undersökning för att bidra till en utveckling av IT-säkerheten. Svaren är anonyma och undersökningen pågår till den 30 juni. Undersökningen finns både på Svenska och Engelska.

Hallå där Jonas Dahlström!

JonasEfter fyra år som VD på Fiber Optic Valley är det dags för Jonas Dahlström att lämna sensorteknologin och bredbandskommunikation för att istället fokusera på helhetslösningar inom IT och möbelinredning vid Kontorcenter i Hudiksvall. Innan han gick på semester hann vi fråga lite om hans tid på Fiber Optic Valley.

Vad har varit det bästa med att vara VD på Fiber Optic Valley?

Det är mycket som har varit bra, men framförallt tycker jag att det varit fyra spännande och lärorika år där jag har fått träffa oerhört många människor, haft spännande möten och slutfört en rad intressanta projekt. Jag känner mig nöjd med var Fiber Optic Valley står idag och vad vi åstadkommit under mina fyra år som VD. Jag lämnar med mycket ny kunskap i bagaget och det känns tryggt att lämna över till min kollega Torbjörn.

I september går du över till din nya tjänst på Kontorcenter i Hudiksvall, vilka lärdomar tar du med dig från Fiber Optic Valley?

– Det ska bli utmanande att leda Kontorcentret eftersom det för mig delvis är en bekant bransch och möjligheterna att växa är stora. Från Fiber Optic Valley kommer jag att ta med mig mitt engagemang och mina drivkrafter om att nå framgång. Det är viktigt att sträva efter att alltid bli bättre!

Vi tackar Jonas för dessa år och önskar all lycka till med den nya tjänsten!

Nu har vi 60 medlemmar!

TARTA_1000Så här innan semestertider ser vi till att öka vår medlemsbas med fyra nya medlemmar. Vi välkomnar Bitelecom AB, FE i Hudiksvall AB, Hallgren Trading AB och HeatWood AB som pysslar med allt från fiberoptisk kabel och bredbandsutbyggnad till värmebehandlat trä och drönarflygning.

Bitelecom AB
Bitelecom AB erbjuder en unik kompetens inom fiberoptisk kabel för infrastruktur och industri. Bitelecom ingår i Novobit med F&U i Schweiz och har produktion av kabel, kontakter och annan utrustning i egen fabrik i Kina. Läs mer om Bitelecom AB

FE i Hudiksvall AB (Flying Eyes)
FE i Hudiksvall AB (Flying Eyes) utvecklar besiktnings- och rapportsystem för inspektioner av större byggnader med drönare. De har samarbetspartners Miun, Flir system och Spotsacale. FE i Hudiksvall AB största kund är Svenska Kyrkan. Läs mer om FE i Hudiksvall AB

Hallgren Trading AB
Hallgren Trading AB är ett nystartat företag som har som mål att utveckla nya produkter och tjänster till bredbandsteknik, bredbandsutbyggnad och sensorteknologi. Bolaget är stationerat på Malta.

HeatWood AB
HeatWood AB är företaget som tillverkar och säljer värmebehandlat trä enligt den patenterade metoden Thermowood. Företaget grundades 2007 och är etablerat i Forsa utanför Hudiksvall där det förutom två torkanläggningar även finns utrustning för att klyva och hantera Thermowood. HeatWood  AB är den enda tillverkaren i Sverige av Thermowood. Läs mer om Heatwood AB

Läs om resten av våra 56 medlemmar >

Fem snabba frågor till Jan Elvelid

Digikom-pressVi blev nyfikna på Jan Elvelid, en man med stor tro på den tekniska utvecklingen och som tidigare arbetat nära Fiber Optic Valley i och med World Internet Institute. Just nu driver han digitaliseringsfrågor på Europeiska kommissionen och säkerhetsställer att vi får den kompetensutveckling som behövs för att leva i ett digitalt samhälle.

Vem är du?
Ursprungligen är jag Hälsing, men Gävlebo sedan många år, då musikstudier tog mig dit under gymnasietiden. Efter några år som egenföretagare och sedan en tid med forskning och regional utveckling jobbar jag nu med public policy i den offentliga administrationen. Den röda tråden är internet eller teknisk utveckling. På veckorna är jag i Bryssel och jobbar åt Europa Kommissionen och på helgerna är jag i Gävle med min fru och 12-åriga dotter. Sonen på 19 år är utflugen sedan en tid tillbaka.

Vad är dina drivkrafter?
Att lösa problem med teknik. Det kan vara allt från små saker i min vardag till hur Europa ska säkerställa sin internationella konkurrenskraft eller hur vi ska lyfta utvecklingsländer. Jag har en stark tro på att den nuvarande tekniska utvecklingen bidrar till en utveckling av vårt samhälle som kan komma att gagna alla.

Vad är din viktigaste uppgift på Europeiska kommissionen?
Vi i administrationen ska stötta politikerna i deras arbete. Men politiker har ofta många sakfrågor i sin portfölj så det är omöjligt för dem att sätta sig in i alla frågor på djupet. Det gör att vi också måste guida politikerna. Det var skälet till att jag gav mig in public policy från början – jag såg att politikerna behöver hjälp med att förstå hur världen förändras till följd av den tekniska utvecklingen.

Vad händer under den närmsta framtiden?
Just nu arbetar vi intensivt med att lansera ”Digital skills and Jobs Coalition” som presenterades av kommissionen förra veckan. Det är ett initiativ som syftar till att säkerställa den kompetensutveckling som behövs för att vi ska klara av att dra nytta av teknikens alla möjligheter. Allt från att utbilda programmerare och ingenjörer till grundläggande digitala förmågor som alla behöver för att vara delaktiga i ett digitalt samhälle.

Vad har du för relation till Fiber Optic Valley?
Jag har jobbat väldigt nära Fiber Optic Valley under en tid när jag drev World Internet Institute. Jag dagpendlade från Gävle till Hudiksvall under en tid och satt i Fiber Optic Valleys förra kontor i stationshuset och jobbade.

Bonusfråga: Hur ser en ledig dag ut för dig?
Framförallt umgås med min familj som jag ser alldeles för lite av under veckorna när jag är i Bryssel. Tack och lov gör tekniken att det ändå går bra att hålla kontakten.

 

Nyfors Teknologi AB nyanställer och expanderar

_DSC9604.jpgNyfors Teknologi AB i södra Stockholm ligger i framkanten inom optisk fiber i världen. Nu expanderar och nyanställer familjeföretaget för att möta den ökande efterfrågan på dess produkter inom CO2-svetsning, recoating, kapning och automatisk preparering av optisk fiber.

”Vi har under hela det här året sett ett växande intresse för våra produkter, vilket gör att vi nu måste både skaffa nya lokaler och anställa fler duktiga ingenjörer”, säger Nyfors VD Erik Böttcher.

Nyfors grundades för snart 30 år sedan av Eriks far Uwe Böttcher, som dessförinnan arbetade som bland annat CTO för Splicing Technology på Ericsson Fiber Optics. Hans affärsidé var att designa och tillverka utrustning för bearbetning av optisk fiber. De senaste åren har Nyfors vuxit stadigt och har i dag en omsättning på 16 MSEK. Nyligen blev bolaget nominerat till Dagens Industris årliga Gaselltävling.

”I takt med att industrin inom avancerad optisk fiber vuxit och blivit allt mer sofistikerad har vi lagt ned allt mer kraft på forskning och utveckling för att kunna möta kundernas krav. Vi har för avsikt att anställa fler ingenjörer och akademiker för att befästa vår ställning”, säger Erik Böttcher.

Nyfors produktportfölj utvidgas kontinuerligt till att omfatta större och mer utmanade kundapplikationer. Produktportföljen innehåller för närvarande CO2-lasersvetsning och glasbearbetning av optisk fiber, som till exempel end-caping, tapering och lensing, precisionskapning och innovativa lösningar inom recoating, d v s återgjutning av primärskyddet på fiber, samt automatiserad strippning och skalning av optisk fiber. Nyfors gör också helt kundanpassade produktionssystem, som exempelvis system för högvolymproduktion av optiska komponenter.

”De internationella bolagen känner väl till Nyfors och vår teknologi. Trots vår relativa litenhet når vi alla de ledande aktörerna”, förklarar Erik Böttcher

Fibersons försäljningsbolag lanserar nyutvecklad centralenhet

image2Fibersons försäljningsbolag, Hudiksvall Fiber Sensor AB, HUFSAB lanserade nyligen en nyutvecklad centralenhet för att upptäcka bränder och presenterade även ett fullskaligt brandlarmssystem på en säkerhetsmässa i Sydkorea.

Den nyutvecklade centralenhet för branddetektering lanserades under namnet, OMU 103A och är certifierad enligt CE. Detektorenhet är utrustad med en OTDR-enhet samt relä-enheter för indikering av brandens position, inbyggda i ett gemensamt chassi.

OMU_103AFörutom en nyutvecklad centralenhet visade HUFSAB även upp ett fullskaligt brandsystem, på en säkerhetsmässa i Sydkorea. Det fullskaliga systemet visades upp genom demonstrationer där systemet var ihop kopplat med sensorkabel för branddetektering.

Chefsdag inspirerades av frågeställningar från Innovation Day

20160420_154949

Under Innovation Day i april uppmärksammades frågeställningar gällande skola och utbildning, vilket lärandeförvaltningen i Hudiksvall inspirerades av och utnyttjade som diskussionsunderlag på deras chefsdag i maj.  

Lärandeförvaltningens verksamhetschefer och förvaltningschef var på plats på Innovation Day och inspirerades att diskutera de frågeställningar gällande skolan som dök upp under programpunkten Tjejer kodar.

Det var en otroligt inspirerande och uppskattad dag; både Innovation Day och chefsdagen. Nu fortsätter diskussionerna hur vi ska gå vidare med arbetet i förvaltningen, säger Emma Karlsson, kommunikatör på lärandeförvaltningen.

Lärandeförvaltningen bjöd in Fiber Optic Valleys VD, Jonas Dahlström till deras chefsdag där de drygt 50 cheferna i förvaltningen, från förskola upp till vuxenutbildningen, fick en rundvandring i Propell Innovation och Fiber Optic Valleys lokaler.

Under chefsdagen diskuterade respektive verksamhetsform (förskola, grundskola, gymnasiet och vuxenutbildning) hur man kan arbeta vidare med entreprenöriellt lärande utifrån den inspiration och kunskap som Propell Innovation och Fiber Optic Valley bjöd på.

I slutet av chefsdagen fick varje chefsgrupp presentera vad man kommit fram till. Bland annat lyftes vikten av digital kompetens och hur programmering ska få plats i skolan men även hur man som förvaltning försäkrar barn och ungdomars framtid utifrån nytänkande.

 

Lika vuxna leker bäst?

IMG_8252Den 19 maj samlades företagsrådgivare i Hudiksvalls kommun för den tredje workshopen i projektet ”Öppna Upp Propell Innovation” där Fiber Optic Valley är en av aktörerna. Företagsfrämjande är till stor del uppbyggt kring traditionella branscher inom industri och tillverkning. Något som påverkar, och begränsar, våra föreställningar om företagande och innovation. Därför är det här projektet så viktigt.

Deltar gör Hudiksvalls Näringslivs AB, Propell Innovation, Acreo Swedish ICT, Fiber Optic Valley, Hudiksvalls kommun, Hudiksvalls Hydraulikkluster, Movexum, Nyföretagarcentrum, Företagarna, Gävleborgs affärskvinnor.

Utmanar fördomarna
Nu var det dags för deltagarna att påbörja en konkret handlingsplan för hur de i sin rådgivarroll kan börja ifrågasätta invanda föreställningar och fördomar och börja jobba på nya, kreativa sätt. Målet är att nå fler företagare och innovatörer och att alla ska bemötas på lika villkor. Detta var den tredje av fyra träffar i en satsning som görs under 2016. Målet är att vi som arbetar med innovationsrådgivning ska bli mer uppmärksamma på hur vi agerar och att vi bemöter våra kunder på lika villkor.

Propell Innovation och Hudiksvalls kommun är en av sju utvalda i landet som beviljats medel från Tillväxtverket inom satsningen Öppna upp. Läs mer om Öppna Upp Propell Innovation