Meny

Vår region blir SMART:are tillsammans

Det finns ett Google runt hörnet som väntar på att skapas. Potentialen är enorm inom det nya projektet som ska forska och skapa nya affärer inom uppkopplade saker (Internet of Things). Totalt satsas 63 miljoner under en treårsperiod för att bidra till en smartare industri och smartare samhällen. Fiber Optic Valley tillsammans med 25 olika företag och regionala aktörer står bakom initiativet till projektet SMART.

HHZ5NPNR1T

Vikten av uppkopplade saker
För att bevara konkurrenskraften i regionens olika typer av verksamheter krävs det att digitaliseringen tas på allvar. Eftersom nästa steg i digitaliseringen är att koppla upp olika enheter omkring oss, fordon, byggnader, maskiner, med mera och utifrån det skapa tjänster som kan förbättra våra liv och vår miljö.

–        Potentialen inom Internet of Things är lika stor som det har varit för internet i sig, det betyder att det finns ett Google och ett Facebook runt hörnet som väntar på att skapas. Visst vore det kul om det händer i vår region, säger Mattias O’Nils, professor vid Mittuniversitetet och projektledare.

Smarta samhällen
Projektet har som målsättning att skapa förutsättningar för regionens företag att öka sin kompetens och skapa nya digitaliserade tjänster inom tre fokusområden, effektiv produktion, smarta samhällen och övervakning av stora områden.

Fiber Optic Valley är en av deltagarna och medfinansiärerna för satsningen samt ingår i både styrgrupp och referensgrupp. Projektet leds av Mittuniversitetet.

Fakta om projektet
SMART – Smarta system och tjänster är ett treårigt projekt vid Mittuniversitetet med en total budget på ca 63 miljoner som finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond (29,6 miljoner), Länsstyrelsen i Västernorrland (4,5 miljoner), Sundsvalls kommun (2 miljoner), KK-stiftelsen (9,6 miljoner), Mittuniversitetet (11,2 miljoner) samt 25 stora och små företag i Västernorrland och Jämtland (6,3 miljoner). Projektet beviljades medel den 2 juni och startade den 1 september 2016.

Deltagande parter i projektet är: PulpEye, Adal, ShortLink, NordicPeak, EDAB, Pro&Pro, Elfarm, DeWire, IDAG, IT Säkerhetsbolaget, SSG, Nipsoft, Handelsplatts Härnösand, Levande Filter, CombiTech, ABB, TeliaSonera, ServaNet, Norrporten, Mitthem, MittSverige Vatten, Permobil, Bosch Rexroth Mellansel, Vattenfall, Sweco, LFV, Mittuniversitetet, Sundsvalls kommun, Länsstyrelsen i Västernorrland, Tillväxtverket, KK-stiftelsen, Åkroken Science Park, Fiber Optic Valley och Bron Innovation.

Funderingar kring projektet? Kontakta:
Mattias O´Nils, professor och projektledare SMART, 010-142 87 80, e-post: mattias.onils@miun.se

Har du alltid undrat vad vi gör egentligen?

Kolla in vår nya film! Finns både på svenska och engelska.

Här hittar du den engelska versionen

Nominera ett företag till Optik och Fotonikpriset 2016

Snart är det dags för PhotonicSweden att utse Optik och Fotonikpriset 2016 och än finns chansen att nominera det företag som du tycker utmärkt sig under föregående året.
PhotonicSweden delar årligen ut pris till företag som klarat sig utmärkt både tekniskt och ekonomiskt under föregående år inom ämnesområdena optik och fotonik. Pristagaren kan exempelvis premieras för tekniska innovationer, för lyckade ekonomiska satsningar eller för uppvisad god lönsamhet. PhotonicSweden ställer inga krav på att företaget som du nominerar skall vara en medlem hos dem.

Fyll i blanketten och nominera ett företag, senast den 15 september 2016 och sänd till petra@photonicsweden.org

Vinnare, kändisar och robotar

För många av oss är det lite trögstartat såhär efter semestern men en sak som rivstartat är vår innovationstävling Boost Innovation.

_DSF6335-2

Närmare en halv miljon forskare och studenter har nåtts av tävlingen och än är det inte för sent att lämna in sitt bidrag. Fram till den 30 september har du chans att vinna 25 000 kr för bästa lösningsförslag på någon av de tre utmaningarna, anmäl dig redan idag!

Utmaningar söker svar

Utmaningen med det bästa lösningsförslaget vinner hela tävlingen och får 200 000kr i förstudiemedel för att utveckla sin innovation. Vi ses väl när vinnaren utses på prisutdelningen vid Science and Innovation Day den 18 oktober? En inspirationsdag i samarbete med Mittuniversitet, Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum. Kända dragplåster är exempelvis Maria Strömme, professor i nanoteknologi, känd sommarpratare i P1 och Skavlangäst och Frida Boisen, digital chef på Bonnier Tidskrifter.

Sverige halkar efter

Årets utmaningar som söker svar i Boost Innovation handlar om digitalisering. Och det är lätt att se hur digitalisering tar över allting i samhället. Allt från hur vi klipper gräset hemma till hur vi mäter temperaturen i avancerade industriugnar. Men från att Sverige varit längst fram på området halkar vi plötsligt efter. Det handlar om robotar, IT-säkerhet och 3D-tillverkning för att nämna några områden. Hela 83 procent av företagen vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den nya utvecklingen. Det visar en ny undersökning gjord av Swedish ICT. Under hösten arbetar Fiber Optic Valley, Swedish ICT, Teknikföretagen och IF Metall med flera för högtryck för att ta tillbaka Sveriges position och för att behålla förmågan att bygga konkurrenskraftiga företag även i framtiden.

Abu Dhabi, Dubai och Düsseldorf

För övrigt ser vi som vanligt en fullspäckad höst framför oss. Inom vårt baltiska samarbetsprojekt ICT Meta Cluster genomför PSIDAC fem pilotprojekt på sjukhus i Abu Dhabi, Sharjah och Dubai. Hydraulikklustret startar traineeutbildning och Hexatronic deltar på Europas största mässa för optisk kommunikation, ECOC i Düsseldorf den 19-21 september. Och i samverkan med Hudiksvalls kommun fortsätter vi mätningarna av mobiltäckningen i glesbygd som ska bidra till en snabbare utbyggnad av bredband. Senast i oktober får vi resultaten vi behöver från Täckningskollen.

Det blir en rivstart, nu kör vi!

PS. Har du alltid undrat vad vi gör egentligen? Kolla in nya filmen om Fiber Optic Valley

Torbjörn Jonsson, vd

Sverigeunikt traineeprogram

cluster360HHK, Hudiksvalls Hydraulikkluster, har tagit ett nytt historiskt steg. De 17 medlemmarna har skapat Cluster 360°, ett traineeprogram där kandidater får chansen att arbeta i flera olika företag inom HHK.

Traditionella traineeprogram brukar vara uppbyggda kring ett enda företag. HHK Cluster 360° erbjuder istället möjligheten för aspiranter att spendera sin tid på flera bolag inom HHK. Tillsammans har vi 1 500 anställda och vi omsätter runt 14 miljarder Euro. Produktutveckling är kärnan i våra medlemmars framgång och det finns mer än 12 000 m2 labbyta inom HHK. Utvecklingskraften inom HHK ger stora möjligheter för en trainee-aspirant.  Dessutom får trainee-aspiranter chansen att kunna arbeta i stora, globala organisationer såväl som mindre medlemsföretag.

– Cluster 360° är en jätteintressant utmaning, utan egentliga begränsningar. Det här kan bli hur bra som helst!, säger Daniel Kron – HHK:s första trainee.

Daniel Kron, som är nyutbildad civilingenjör från Luleå Tekniska Universitet, kommer att arbeta tillsammans med HHK-medlemmarna Voith Turbo Safeset och Hiab. Han kommer dessutom att hjälpa till att skapa trainee-programmet tillsammans med HHK.

– Det första året handlar om att bygga upp ett bra program som kommer att locka fler nyutbildade till Hudiksvall. Daniel är perfekt för uppgiften, säger klusterledaren Paul Bogatir.

HHK siktar på att 50 procent av alla framtida traineeplatser ska fyllas av tjejer. Det är strategiskt viktigt för HHK att arbeta med ett jämställdhetsperspektiv.

– Goda, framgångsrika idéer frodas där olika människor, personligheter och kompetenser möts. Det vill vi uppnå med Cluster 360°, fortsätter Paul Bogatir.

HHK publicerar löpande information om programmet på:

http://www.hudiksvallshydraulikkluster.se/hhk-c360.html
Det går även att följa Daniel på instagramkontot: cluster360

Boost Innovation™ har nått över 400 000 i sociala medier

FOV_BOOST_Banner_700x244px_20160620Boost Innovation™ tävlingen sprider sig som en löpeld på olika universitet runt om i världen. Tävlingen har pågått i tre månader och tävlingssidan har redan nått ut till över 400 000 människor och fått över 3400 individuella klick. De länder som toppar bland besökarna är från Sverige, Indien, Ryssland och USA.

Än har du chansen att vinna 25 000 kr!

Sitter du på det bästa lösningsförslaget till någon av de tre utmaningarna? Läs mer om utmaningarna och anmäl ditt bidrag senast den 30 september och var med och tävla om 25 000 kr.

Fem snabba frågor till Christoffer Andersen

christoffer-andresen

Vem är du?
Jag är norrmannen som flyttade från Oslo till Fridhem i Hudiksvall för ungefär ett år sedan. Jag är gift med Erika och vi har tillsammans tre tjejer i åldrarna 2, 6 och 9 år. Under semestertider trivs vi i vårt fritidshus i Borka, Enånger.

Min huvudsakliga utbildningsbakgrund är en masterexamen inom data- och systemvetenskap från Stockholms universitet och min arbetslivserfarenhet kommer från två områden, Hälsa och justitiesektorn. Inom dessa två områden har jag haft rollen som projekt- och testledare, lösningsdesigner, arkitekt och utvecklare i stora nationella och internationella projekt.

Vad är dina drivkrafter?
Jag tycker det är kul att lära mig nya saker och möta nya människor. Jag älskar mitt jobb hos Acreo där jag får träffa kompetenta och engagerande människor. Jag drivs av utmanande projekt där målet är förbättring, ökad nytta och vinster genom verksamhetsutveckling, där teknologi är verktyget för att lyckas. Det är roligt när det är fullt ös.

Vad är din viktigaste uppgift på Acreo Swedish ICT?
Det blir både att driva projekt och etablera lösningsdesign i små och stora företag. Just nu pågår det en ny industriell revolution, där Internet Of Things kommer att spela en viktig roll för industrin. Och i just min roll är en av de viktigaste uppgiften att stödja industrier med digitaliseringen av deras verksamhet.

Vad har du för relation till Fiber Optic Valley?
Acreo och Fiber Optic Valley har ett nära och gott samarbeten, eftersom vi kör många projekt tillsammans. Vi driver projekt som bland annat ICT-Metacluster, Internet of Sports och andra projekt med små och medelstora företag. Utöver den relationen så lånar jag ett skrivbord i Fiber Optic Valleys lokaler och träffar därför deras personal dagligen.

Hur ser en ledig dag ut för dig?
Att ta det lugnt hemma och pyssla lite både i hemmet och i trädgården, det mesta blir på barnens premisser som jag tycker är jätteroligt. Det blir till exempel en cykeltur med barnen med vår eldrivna lådcykel, bada, grilla och göra ärenden man inte hinner i vardagen.

Därför måste skolan hänga med i en digital värld

jonas_1

I ett fullsatt kulturhus under fredagseftermiddagen, presenterade Jonas Dahlström för lärarförvaltningen i Hudiksvalls kommun varför det är viktigt att satsa på entreprenörskap och digitalisering redan från tidig ålder. De stora applåderna kom när  han påtalade vikten av internetuppkoppling på kommunens skolor för att överhuvudtaget ha en chans att hänga med i utvecklingen.

Under ett sista framträdande i rollen som vd för Fiber Optic Valley, bjöd Jonas Dahlström publiken på inspiration och förslag på hur skolvärlden kan möta framtidens digitala krav. Eftersom utmaningen är stor, behöver man ha både verktygen och engagemanget för att tänka annorlunda.

Fler digitala verktyg i undervisningen
Han uppmuntrade lärarna till att använda mer av de digitala verktygen i undervisningen. Att hitta kreativa sätt för att göra eleverna mer engagerade i teknik samt skapa ett tätare samarbete med näringslivet och skolväsendet. Bland annat visades detta klipp för att ge en bild av hur teknik kan göra undervisningen mer intressant.

Internetuppkoppling är självklar infrastruktur
Förutom att uppmuntra till ökad användning av digitala verktyg i undervisningen poängterade Jonas att det krävs bättre internetuppkoppling i kommunens skolor, eftersom den idag är bristfällig på många håll. För att kommunen överhuvudtaget ska ha en chans att haka på digitaliseringen och främja det entreprenöriella lärandet* bland unga, behöver alla skolor samma förutsättningar att lyckas.

”Ingen skola skulle klara sig utan el och vatten, det ser man som en grundförutsättning idag. Internetuppkoppling ska vara precis likadant, se det inte som en digital funktion – se det som infrastruktur!”

*Entreprenöriellt lärande handlar om att utveckla nyfikenhet, självtillit, kreativitet och mod att ta risker.

larare_1

Under pausen undersökte en del av lärarna 3d-printern som i vanliga fall finns hos Propell Innovation.

Succé när Therese testar teknik

För att få fler tjejer att söka till tekniska utbildningar har Teknikföretagen, sedan februari 2016, anlitat systemutvecklaren och youtube-stjärnan Therese Lindgren för att producera en serie av videoklipp. De fyra videoklippen, som handlar om teknik, har setts av över en miljon tittare.

Miniserien som heter ”Therese testar teknik” har totalt fyra klipp där Therese bland annat förvandlar selleri till ett piano med den elektroniska byggsatsen Makey makey, skriver ut ett smycke i en 3D-skrivare och introducerar sina tittare för den utrustning som hon använder när hon skapar sina klipp.

Therese, som mestadels gör videoklipp om skönhetsprodukter, valde att inleda ett samarbete med Teknikföretagen för att få fler unga tjejer att intressera sig för teknik och söka till tekniska utbildningar.

Följ Therese på hennes youtubekanal

Ta chansen – sök medel för att utveckla ny miljöteknik

Har du behov av nya lösningar inom miljöteknik eller representerar du en testbädd där en spännande innovationstävling kan arrangeras?

Vinnova

Den 23 augusti öppnar Vinnova utlysningen ”Innovationstävlingar miljöteknik i testbäddar – Planering” och i samband med det anordnas ett informationsmöte den 5 september för att informera om utlysningen och samtidigt skapa tillfälle för möten och nätverkande inom området.

Vinnova vill stimulera innovationstävlingar i testbäddar. Bakgrunden är att dessa miljöer har flera gynnsamma förutsättningar för att arrangera effektiva innovationstävlingar med potential att skapa nya innovationer.

Syftet med utlysningen är dels att skapa en ökad kompetens och systematik för att arbeta med innovationstävlingar i testbäddsorganisationer och dels att främja utvecklingen av miljötekniska innovationer som är i behov av test/verifiering samt möter existerande behov.

Stödet i denna utlysning går till aktiviteter för planering av en innovationstävling och finansieringen är max 250 000 kr/projekt.

Utlysningen och informationsmötet vänder sig till företag, universitet, högskolor, forskningsinstitut, offentliga organisationer, ideella organisationer, ekonomiska föreningar och stiftelser.

Informationsmöte den 5 september
När: 
Måndagen den 5 september 2016 kl 14.00-15.30 (kaffe och registrering från 13.30)
Var: Vinnova, Mäster Samuelsgatan 56 i Stockholm
Hur: Anmäl dig senast den 1 september till informationsmötet här!

Läs mer om utlysningen