Meny

Vårkänslor och digital revolution

Plötsligt är det vår i luften och vi summerar första kvartalet inom RISE Acreo AB och avdelningen för SME-Development. Vi ser redan nya möjligheter i olika samarbeten och det finns ett stort intresse för Fiber Optic Valleys sätt att arbeta som länken mellan forskningen och små- och medelstora företag.

För dig som medlem och samarbetspartner fortsätter verksamheten som tidigare men i ny organisationsform och vi passar samtidigt på att vässa erbjudandet och göra det ännu bättre utifrån de behov som vi fångat upp i samtal och möten. Efter sommaren kommer vi att presentera hur klusternätverket ska se ut i framtiden och vad du som medlem kan förvänta dig av innovationsmiljön.

Innovation Day botade digital ångest
En del i vårt nuvarande erbjudande är det årliga inspirationsevenemanget Innovation Day. Den 26 april sken vårsolen ikapp med mig och alla deltagare när Innovation Day arrangerades för fjärde året i rad. Dessutom blev det nytt rekord med närmare 180 deltagare som lockats av årets tema ”Digital ångest eller digitala möjligheter?” Den digitala revolutionen är här poängterade Hannes Sjöblad som berättade om den uppkopplade människokroppen och exempel på biohackning. En annan talare var Sofie Lindblom, tidigare innovationschef på Spotify, som gav sin syn på succéreceptet för innovation.

I anslutning till Innovation Day arrangerade vi även workshopen Innovate Passion på förmiddagen för gymnasieelever från Bromangymnasiet som fick möta företagsaktörer i en kreativ workshop för innovation. Syftet var att gemensamt skapa innovativa affärsidéer, potentiella UF-företag eller exjobb och samtidigt öka intresset för digitalisering och innovation bland unga kvinnor.

Dags att anmäla sig till årets viktigaste innovationstävling
I samband med Innovation Day startade årets viktigaste innovationstävling Boost Innovation. Du som är medlem i Fiber Optic Valley har chansen att få hjälp av studenter och forskare över hela världen när det gäller att lösa en utmaning eller att hitta nya användningsområden för er produkt eller tjänst. Ta chansen och anmäl ert bidrag på www.boostinnovation.se senast den 31 maj!

Näringslivet i Gävleborg öppnar upp
En av förutsättningarna för innovation är en innovativ kultur. Hur tar vi tillvara alla människors idéer och kompetenser? Hur belyser vi strukturer som hämmar innovation? Dessa är exempel på frågeställningar som diskuteras i ledarutvecklingsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor som startade den 4 maj. I samverkan med Region Gävleborg ansvarar vi för fortsättningen på 2016-års pilotprojekt och sprider det till fler näringslivsaktörer och klusterorganisationer i Gävleborg.

Det våras för KickStart Go
Ett annat förändringsarbete som pågår för fullt är digitaliseringen av industrin. I ett samarbete med FindIT i Sandviken är vi en av tio aktörer i landet som fått förtroendet av Tillväxtverket att jobba med coachning till industriföretag inom satsningen kallad KickStart Go. Målet är att fler små och medelstora industriföretag ska bli bättre på att utnyttja möjligheterna med digital teknik.

Möjligheterna vi upplever med den digitala revolutionen är oändliga, och det gäller att hänga med. För som Sofie Lindblom citerade på Innovation Day – världen har aldrig förändrats så snabbt som nu, och kommer aldrig att förändras så sakta igen.

En del av RISE Acreo

Från och med 1 januari, 2017, är Fiber Optic Valley en del inom forskningsinstitutet RISE Acreo. RISE Acreo erbjuder innovativa och värdeskapande ICT-lösningar för en hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft inom näringsliv och samhälle. Vår spetskompetens inom sensorer och aktuatorer, kraftelektronik, digital kommunikation och Life science gör oss till ett av Europas främsta forskningsinstitut. RISE Acreo har 135 anställda i Kista, Göteborg, Norrköping, Hudiksvall och Lund.

Fiber Optic Valley ingår i avdelningen SME-Development som erbjuder små och medelstora företag en effektiv samarbetsprocess för att öka konkurrenskraften och innovationshastigheten. Vi bedömer och stöder främst företag som behöver utveckla sina produkter, produktionsprocesser eller tjänster med IKT-baserad teknik.

Läs mer om RISE Acreo

Näringslivet i Gävleborg öppnar upp

Projektet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor utbildar Gävleborgs näringslivsaktörer och klusterorganisationer inom jämställdhet och mångfald. Satsningen inleddes med en strategidag för chefer den 4 maj.

Målet är att alla som söker stöd i sitt företagande ska bemötas på lika villkor. I samverkan med Region Gävleborg ansvarar Fiber Optic Valley för fortsättningen på 2016-års pilotprojekt i Hudiksvall och sprider det till fler näringslivsaktörer och klusterorganisationer på fler orter i Gävleborg.

Hur ser bilden av en riktig företagare ut?
En av förutsättningarna för innovation är en innovativ organisationskultur. Hur tar vi tillvara alla människors idéer och kompetenser? Hur belyser vi och förändrar strukturer som hämmar innovation? Det är några exempel på frågeställningar som diskuteras i ledarutvecklingsprogrammet som erbjuder tre utbildningsdagar för chefer och medarbetare med start i september 2017.

De som deltog på den första strategidagen den 4 maj var: Gävle kommuns näringslivsenhet, Future Position X, Movexum, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Drivhuset, Faxepark i Söderhamn, CFL i Söderhamn, Sandbacka Park i Sandviken, FindIT, Hudiksvalls Näringslivs AB, Fiber Optic Valley och ALMI Företagspartner.

Projektet finansieras av Tillväxtverket och leds av Fiber Optic Valley och Region Gävleborg. 

Läs pressreleasen från 4 den maj och kolla in www.oppnaupp.se

Nya rådgivare till näringslivsbolaget i Hudiksvall

Under början av 2017 har Hudiksvalls Näringslivs AB, HNA genomgått förändringar och fått tillskott av nya kompetenta medarbetare. Vi välkomnar dem till Hudiksvall och har tagit tillfället i akt och ställt några frågor till nye vd:n Roger Sundström och deras nya näringslivsutvecklare Ola Sjöström.

Roger Sundström, vem är du och vad drivs du av?

Jag är en relationsbyggare som drivs av att få och se andra växa. Är tekniker i botten men har under merparten av mitt arbetsliv jobbat med människor. Har ett förflutet inom Posten, Ericsson, Företagsutbildarna, Move Management och nu HNA. Bor i Njutånger och är uppväxt i Iggesund, sambo och två döttrar som bor i Sundsvall och Stockholm. Jag brukar säga att jag inte bor i Hudiksvall utan jag lever och lever för Hudiksvall.

Vad ser du som HNAs viktigaste uppgift?

En av det viktigaste uppgifterna för HNA är att skapa tillväxt i vår Kommun och Region, genom HNA:s affärsområden, Starta, Utveckla och Etablera. På HNA har vi möjlighet att lotsa och berätta om vilka möjligheter man har som företagare. Våra värdeord , Arbetsglädje, Engagemang och Professionalism är något man kan förvänta sig att mötas av hos oss. Att som företagare bli sedd, hörd och bekräfta är viktigt. Jag brukar också säga att vi arbetar för ett modigare och roligare Hudiksvall!

Vad sker inom den närmaste framtiden för HNA?

Då våra värdeord är viktiga jobbar vi/jag med dessa värden just nu. Att lära känna varandra och skapa ett team på HNA och att synliggöra HNA är också en viktig del. Träffa företag och berätta om vad vi på HNA, samt alla våra samarbetspartners, kan hjälpa till med.


Ola Sjöström, vem är du och vad drivs du av?

Efter 20 år som mjölkbonde sålde jag gården 2001 och pluggade till civilekonom. Har de senaste 10 åren jobbat med regional utveckling och då främst med företagsstöd både i landsbygdsprogrammet och inom det regionala programmet som Tillväxtverket är ansvarig för. Jag har varit anställd på länsstyrelsen i Västernorrland, länsstyrelsen i Gävleborg och Region Gävleborg men tycker nu att det är skönt att få jobba ”hemma” och slippa pendla. Bor på en jordbruksfastighet i Silja med min fru, två utflugna barn och fem barnbarn som gör att jag inte är sysslolös på min fritid.

Vad är din största styrka som näringslivsutvecklare?

Min största styrka är att jag har ett stort nätverk som jag skaffat mig under åren på länsstyrelsen och regionen och då främst att hitta finansieringar när företag vill utveckla sin verksamhet. Det viktigaste är att man är en god lyssnare och gör så gott man kan för att hjälpa företaget. Jag är bra på att bygga relationer och få ett långsiktigt förtroende från mina kunder och samarbetspartners.

Vad är det roligaste med ditt nya jobb?

Att få träffa företag och höra deras visioner, planer för framtiden samt historien hur allt började. Det är roligt och lärorikt att få insyn i företagens olika verksamheter som kan vara allt  från mekanisk verkstad till författare, konsulter eller konditor och kunna hitta lösningar för deras fortsatta utveckling.


Mitalee Kotak intervjuade vi redan i december 2016 innan hon började på HNA – om hennes arbete för att bistå utrikesfödda entreprenörer att komma igång med sitt företagande i Sverige.
Läs intervjun här!

Innovate Passion – jakten på digitaliserade intressen

Den 26 april välkomnades ett tiotal gymnasieelever till Hiabs innovationscenter för att brainstorma om hur deras intressen och passioner kan utvecklas med hjälp av digital teknik. Ett arbete som genomfördes tillsammans med teknikexperter från SenseAir, Gripen, Fiber Optic Valley, Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle, RISE Acreo, Hiab och Future Position X. Dagen bjöd på mängder av idéer och genererade enkla prototyper.

Börja smått och låt kreativiteten flöda

Eventet samlade unga kvinnor från gymnasienivå som brinner för att utveckla sina intressen och som vill öka sitt intresse för digital teknik.Under eventet fick deltagarna arbeta med att se sina egna intressen i nya perspektiv och komma med nya kreativa lösningar på hur de önskar att deras intressen skulle se ut i framtiden.

Workshop med inslag av klipp och klistra
Marshmallow challenge
Vinnande laget i marshmallow challenge

Dynamik ger kvalitetshöjning
Deltagarna grupperades likt en workshop och fick tillsammans genomföra innovationsövningar som leddes av klusterledaren Paul Bogatir från Hudiksvalls Hydraulikkluster, HHK. Man utgick från en metod som HHK tagit fram tillsammans med Hiab som kallas SkunkworX, där man identifierar utmaningar med utgångspunkt från kundens behov, för att sedan generera mängder av idéer och enkla prototyper. Det diskuterades om allt från uppkopplade hästar och hästgårdar till bildskärm med lasersensorer, ryttar-airbag, och en app som hjälper till att skapa tid för just hobbies. Läs mer om resultatet från dagen i HHKs nyhetsbrev.

Att blanda personer från ledande positioner som besitter bred kompetens inom teknikområdena med ungdomar som tänker nytt ger en stor dynamik och bredd i diskussionerna, Maja Swenson, Projektledare, Propell Innovation

Den här videon presenterade Paul Bogatir för deltagarna, för att visa processen för dagen.

Paul Bogatir från HHK

Paul Bogatir, klusterledare för HHK, Hudiksvalls Hydraulikkluster.

Öka intresset för teknik
Innovate Passion eventet arrangerades av Fiber Optic Valley, Propell Innovation och HHK i ett försöka att öka intresset för teknik bland gymnasieungdomarna och ge dem mer kunskap om digitalisering, men även för att hitta nya områden att samverka mellan för näringsliv och skola.

Att arrangera ett Innovate Passion event i Hudiksvall var ett test på hur vi kan bli bättre på att samverka mellan näringslivet och skolväsendet, samtidigt som vi försöker höja intresset för teknik främst bland tjejer, Anna Gustavsson, Projektledare, Fiber Optic Valley.

Tjejer från estetiska programmet presenterar resultat

Deltagarna på Innovate Passion fick senare delta på Innovation Day för att inspireras ytterligare av digitaliseringens framfart.

Innovation Day sätter fart på kreativiteten och affärerna

Årets upplaga av Innovation Day slog rekord i antal deltagare, närmare 180 chefer, ledare, företagare, idéägare och forskare gästade aktivitetsfabriken i Hudiksvall för att ta del av den fartfyllda dagen. En dag med tema digital ångest eller digitala möjligheter uppmuntrade publiken till kreativt tänkande och fick oss att inse hur fort vår värld förändras.

En satsning rätt i tiden
Först ut för dagen var den uppfinningsrika forskaren Henrik Rödjegård från SenseAir som både visade och berättade om en prototyp av ett klimatsmycke som mäter koldioxidhalten med hjälp av sensorer. Ett smycke som skapats utifrån en idé som studenten Maryana Razakhatskaya deltog med i tävlingen Boost Innovation 2016 och som gav SenseAir vinsten på 200 000kr i förstudiemedel. Henrik ser en enorm potential med smyckets olika användningsområden och bekräftar att deras satsning ligger rätt i tiden.

– Miljöproblem ser olika ut i olika delar av världen. I Kina till exempel har de panik, går runt med masker för munnen. Här ser vi ett stort användningsområde för tekniken i smycket som privatpersoner kan använda för att bli mer medvetna om miljön runt dem. De kan då välja att undvika vissa områden som har förhöjda koldoxidvärden – Henrik Rödjegård

Efter Henriks framträdande fick Henrik enligt helahalsingland kundförfrågningar om deras satsning.  Läs mer

Vikten av innovation och att testa idéer
Sofie Lindblom, tidigare innovationschef på Spotify pratade om hur man lyckas driva innovativa projekt med hjälp av strategier och processer. Hon berättade även om vikten av kulturens utseende i en organisation och hur man hela tiden behöver uppmuntra till ett klimat där man får tänka innovativt.

– Innovationsprocessen består av strategi, process och kultur, det är som en pall. Tar man bort ett ben så faller den – Sofie Lindblom

Att testa sina idéer i tidiga skeden och sedan våga berätta om sina misstag var något som Nils von Heijne talade om under sitt framträdande.

-Vi lär oss att det är viktigt med framgång och att vi inte får misslyckas, men förr eller senare kommer allt gå åt helvete och världen kommer förfalla till sina beståndsdelar. Vi måste fortsätta leverera energi, dela med oss av våra misstag och bli en del av förändringen – Nils von Heijne

Uppkopplade människor är framtiden
3,5 miljarder människor är i dagsläget uppkopplade på ett eller annat sätt och Hannes Sjöblad inspirerade publiken med att berätta om att vår människokropp redan är på väg att bli digitaliserad och mer uppkopplad.

-Jag kunde med ett chip lika stort som ett riskorn i handen ersätta både gymkort, bankkort och nycklar. Revolutionen sker och vår vardag kommer förändras, det är bara en tidsfråga innan tekniken blir tillgänglig för fler, Hannes Sjöblad

Hannes skruvade upp kreativiteten hos publiken genom att nämna några goda exempel på biohackning, det vill säga när man hackar och experimenterar med biologiska system och därav skapar olika kroppsmodifieringar.

– Det finns många människor i världen som pysslar med att experimentera med sin egen kropp, några bygger in belysning i huden för att lysa upp tatueringar medan andra har en inbyggd kompass för veta vart norr och söder är. Allt är spännande och tekniken som finns måste levas och lekas.

Summan av dagen är att vi redan lever i en digital revolution och vare sig man vill eller inte så kommer vårt arbetsliv, vår vardag och samhället förändras. Frågan är bara, känner du digital ångest eller ser du digitala möjligheter med den förändringen?

Hannes Sjöblad, Sofie Lindblom och Nils von Heijne var väldigt nöjd med dagen.


Ola Wallberg och Ann-Sofie Däldehög var perfekta duon som moderatorer under Innovation Day, eventet arrangeras för fjärde året i rad.

Ny radarteknik upptäcker fukt i byggnader

Radarutrustade drönare letar och mäter fukt i byggnader utan att påverka fasaden. Tekniken är i uppstartsfasen och utvecklas av Flying Eyes.

– Fungerar det som vi tror och hoppas så är det en världsunik produkt med oanade affärsmöjligheter, säger Peter Karlsson, en av ägarna till Flying Eyes.

Med hjälp av radarutrustning på drönare mäts fukt i fasader och väggkonstruktioner utan ingrepp. Projektet är fortfarande i sin linda och den nya tekniken testas under våren.

– Utmaningen är att få fram värden som säger något. Vi vet att man kan se fukt med hjälp av radar men utmaningen är att få fram värden som säger något, att kunna mäta omfattningen, säger Peter Karlsson.

Spar pengar
Om tekniken fungerar bevaras inte bara fasaderna intakta, det finns också pengar att spara för fastighetsägare.

– Den här metoden är mycket mer kostnads- och tidseffektiv än dagens metoder med att montera upp stora byggställningar och göra mätningarna manuellt genom små hål i fasaden. Med hjälp av drönarna kan vi också komma åt och mäta på svårtillgängliga ställen. Om den här tekniken fungerar är det revolutionerande för underhåll och bevarandet av framförallt känsliga kulturbyggnader, säger Peter Karlsson.

Kyrkligt behov bakom innovation

Flying Eyes har med sina drönare fotat framförallt skog och byggnader på uppdrag av Svenska kyrkan. När de var i kontakt med kyrkan i ett sådant sammanhang fick de frågan om de också kunde leta fukt med hjälp av sina bilder. Fukt i byggnader är ett problem för Svenska kyrkan och behoven av besiktningar är stora.

– Det finns omkring 2 400 kyrkor runt om i Sverige. Svenska kyrkan har som mål att besiktiga dem vart tionde år. För att klara målet skulle de behöva hinna besiktiga omkring 20 kyrkor per månad, det är vad de klarar av per år idag. Utifrån att vår metod fungerar skulle de kunna uppnå målet till en bråkdel av dagens kostnader, säger Peter Karlsson.

Samarbete med Radarbolaget
Genom Boost Innovation skickade Flying Eyes ut förfrågan om en teknik att mäta fukt i byggnader utan ingrepp i fasaden. De fick in ett 50-tal förslag från hela världen. Boostpriset gick till forskningsmiljön Sensible Things that Communicate, STC på Mittuniversitetet för deras utveckling av sensorteknik för fuktletning men Flying Eyes valde att gå vidare i samarbetet med företaget Radarbolaget i grannstaden Gävle.

– Vi valde dem för att vi såg att vi skulle komma längst med dem på kortast tid med minst investeringar. Att de dessutom är geografiskt nära är toppen, det är alltid enklare att jobba tillsammans när man kan träffas fysiskt, säger Peter Karlsson.

Utan tävlingen Boost Innovation hade lösningen med radarmätning av fukt sannolikt dragit ut på tiden. Flying Eyes hade sökt en lösning på problemet i nästan två år när idén med radarmätning från Radarbolaget kom.

– Hade vi inte anmält oss till Boost hade vi förmodligen inte fått kontakt med Radarbolaget och arbetet skulle mest troligt ha dragit ut ännu mer på tiden. Priset har gjort att vi nu kommit igång med och göra testerna. Närmsta målet är att testa att tekniken fungerar. Det långsiktiga målet är att få spridning av vår produkt, både nationellt och internationellt, säger Peter Karlsson.

Hårsmycke med koll på klimatet

Delsboföretaget SenseAir prisades för klimatsmycket MoHair. En accessoar till håret med gassensorer som mäter luftkvaliteten.

– Vinsten med den här tekniken är framförallt att man enkelt kan få stora mängder data från hela världen. Med den här sensorn kan man mäta luftföroreningar ofta och på många ställen, istället för punktvis som det fungerar idag, säger Henrik Rödjegård, forskare på SenseAir AB.

Samhällsnytta
Hårsmycket ska prata med molnet och utbyta data. Tanken är att datainformationen ska förmedlas via mobiltelefonen.

– Du kan direkt via mobiltelefonen se om det är bra eller dålig luft där du är. Samtidigt som myndigheter och forskare får tillgång till data och kan kartlägga hur föroreningarna i städer ser ut, till exempel se vilka gator som är mest miljöbelastande. Man kombinerar samhälls- och individnytta, säger Henrik Rödjegård.

Han skickade ut en förfrågan på idéer om hur man kan använda gassensorer, mobil teknologi och samtidigt göra en insats för miljön. Han fick in över 40 förslag från hela världen och valet föll på hårsmycket MoHair av forskarstudenten Maryna Razakhatskaya på Middlesex University i London.

– Det är en modern accessoar för miljömedvetna som samtidigt sätter vår tids största samhällsutmaning på agendan. MoHair är en kombination av spetsteknologi och mode på ett helt nytt sätt. Modet är nyckeln för att få spridning, för att nå en stor mängd användare, säger Henrik Rödjegård.

Världsmarknad
SenseAir satsar på den internationella marknaden med sin nya innovation.

– Jag tror att andra företag som tillverkar konsumentprodukter; mössor, kepsar, halsdukar, skor etcetera kommer att haka på. Det finns en världsmarknad för den här produkten och jag tror framförallt på Asien, säger Henrik Rödjegård.

SenseAir planerar att kombinera MoHair med en helt ny liten strömsnål batteridriven sensor.

– Den här idén kom i rätt tid. Det är perfekt tajming för att kunna matcha ihop vår nya produkt LP8 med MoHair. Med den nya strömsnåla sensorn räcker det med ett litet batteri för att smycket ska fungera under lång tid, säger Henrik Rödjegård.

Affärsidén är att smycket ska bana väg för SenseAirs sensorer i andra produkter. Vinstpengarna från tävlingen ska användas till att utveckla prototyper där tekniken kan demonstreras och på så vis inspirera andra att göra produkter som Senseair sedan kan sälja sensorer till. Bakom affärsidén finns ett starkt engagemang inom flera områden.

– Jag älskar teknik och har alltid gjort. Jag har ett stort miljöengagemang och jag tycker det är superintressant med tvärvetenskapliga samarbeten! Jag tycker att man får större utväxling av forskningen när man samarbetar mellan olika forskningsområden, säger Henrik Rödjegård.
Nu inleds arbetet med att utveckla MoHair på allvar. Kontakt är knuten med forskarstudenten i England och Henrik Rödjegård har redan gjort en prototyp med en slipsnål, nu ska tekniken tas ett steg vidare med den nyutvecklade strömsnåla sensorn. Planen är att ha de första smyckena klara till april.

– Utan Boost Innovation hade jag aldrig fått tummen ur. Tävlingen var en katalysator, en kick till att jag fick ur mig tankarna och skickade i väg förfrågan. Och resultatet kommer förhoppningsvis bidra till ökad medvetenhet och att vi får veta mer om luftkvalitet. Två små steg på vägen till en mer hållbar värld, säger Henrik Rödjegård.

 

Vad hände under 2016? – verksamhetsberättelse ute nu!

Vad hände egentligen för Fiber Optic Valley under verksamhetsåret 2016? Klicka runt i vår verksamhetsberättelse och läs om bland annat projekt KickStart Digitalisering som fokuserar på att kicka igång digitaliseringstänket hos industriföretag. Eller läs om finalisterna från tävlingen Boost Innovation som pysslar med fuktmätning genom drönare och utvecklande av ett miljösmart smycke.

journey

KickStart

 

Ny accelerator med fokus på skogsinnovationer

bizMakerDen regionala företagsinkubatorn i Västernorrland, BizMaker presenterar ett nytt acceleratorprogram för skogliga startups i samarbete med SCA och IBM. Acceleratorn, vars namn blir Forest Business Accelerator, kommer starta under maj och hjälpa ett tiotal företag att kommersialisera och internationalisera en produkt eller tjänst under sju månader.

I ett pressmeddelande från BizMaker uttrycker Christian Söderberg, verksamhetsledare på BizMaker att genom acceleratorn vill få till möten mellan stora och små företag.

– Genom att korsbefrukta skogsindustrin med digitalisering och entreprenörskap kan vi skapa helt nya lösningar, säger Christian Söderberg.

I programmet söker man Sveriges mest lovande företag som vill vara med och förändra skogsindustrin. Och den som söker till programmet får tillgång till branschspecialister, avancerade teknikplattformar, breda nätverk och framtida samarbetsmöjligheter för att utveckla sin skogsinnovation. Tveka inte om du har en skoglig startup – Sök till programmet senast den 23 april