Meny

Antalet kvinnliga forskare vid forskningscentret STC ökar

Det har länge varit en utmaning att rekrytera kvinnor till tekniska doktorandtjänster vid forskningscentret STC på Mittuniversitetet, men nu vänder trenden. Andelen kvinnliga doktorander vid STC har ökat från 6 procent till 23 procent de senaste åren och en viktig faktor för trendbrottet är att aktivt arbeta för en mer mångsidig forskningsmiljö.

STC (Sensible Things that Communicates) har man arbetat aktivt för att få en mer mångsidig forskningsmiljö, både när det gäller att öka antalet kvinnor och för en mer mångsidig bakgrund. Ett arbete som nu gett positiva resultat, i dagsläget har STC forskare med över 15 olika nationaliteter och sex stycken kvinnliga doktorander. En av dem är Irida Shallari från Albanien som forskar inom inbyggda system. Redan under högstadiets fysiklektioner visste Irida vad det var som hon ville satsa på i framtiden. Hon menar att så länge man gör någon man brinner för så kan man gå riktigt långt.

–        Jag har alltid gillat och fascinerats av hur snabbt tekniken utvecklas. Branschen är verkligen full av möjligheter. Att vara kvinna i branschen är utmanande, samtidigt som det är väldigt intressant. Det är en ganska mansdominerad bransch vilket gör att det ibland kan vara svårare att bli inkluderad i grupper då man kanske inte delar samma intressen utanför arbetstid. Men jag är övertygad att om man är passionerad för något så kan man gå hur långt som helst.

Irida_Shallari_labb2

Doktoranden Irida Shallari i Vision Lab

Läs nyheten i sin helhet här

Vad gör STC – läs mer?

 

Fler Nyheter