Meny

Fem snabba frågor till Mitalee Kotak

På uppdrag av Movexum  gör Mitalee Kotak en förstudie som blir klar i december och som ska klargöra intresset för en anpassad inkubatorprocess som helt riktar sig till entreprenörer som nyligen kommit till Sverige.

mitalee

Vem är du?
Jag är en systematisk, energisk och social person. Familj och vänner är viktiga för mig. Viktigast av allt är att jag är mamma till två underbara tjejer!  Jag är född och uppvuxen i en företagarfamilj, så att driva företag har jag i blodet.
Jag har en examen i företagsekonomi, och har arbetat med internationell affärsutveckling med fokus på marknadsföring och kommunikation. Genom parallella kurser i internationella kvalitetsstyrningssystem fick jag en utmärkt bas för att använda min strategiska talang. Jag har även en psykologiutbildning, inte bara på grund av mitt intresse för människor, utan för att jag såg vikten av att förstå mänskligt beteende för att förbättra chanserna för framgångsrika affärer.

Vilka är dina drivkrafter?
Jag älskar utmanande och stimulerande miljöer med högt tempo! Med hjälp av min kreativa problemlösningsförmåga för att nå mål håller det mig igång.

När jag var barn såg min mor till att vi reste en hel del och så mycket som möjligt åkte kollektivtrafik så att vi skulle träffa och prata med människor från hela samhället. Tack vare dessa erfarenheter och 7 år i internatskola har jag fått en öppen attityd, förmåga att kommunicera med människor från alla bakgrunder och få kontakt med dem på deras nivå där jag kan lära mig att se nya perspektiv och få en bredare bild av världen och människor som alltid leder till tillväxt!

Du kom själv för tolv år sedan till Sverige från Indien som volontär och har en bakgrund som företagare där du arbetat i många år med internationella affärer, på vilket sätt har du nytta av det i det här uppdraget? 

Arbetet med internationella affärer har gjort att jag fått resa mycket, träffa människor från olika kulturer och försöka förstå deras behov och perspektiv. Det spelade ingen roll vilket land de kom från, vilka språk de talade eller vilken bakgrund de hade. Jag var bara tvungen att få det att fungera! Dessa utmaningar i kombination med mina grundvärderingar och behovet av kontinuerlig utveckling har gjort mig stark, nyfiken, öppen och empatisk. Jag har fått kapacitet att enkelt anpassa mig till nya situationer och människor och bygga partnerskap för gemensamma mål och det var exakt vad det här projektet behövde.

Vad kan du se redan nu vad gäller behov och intressen hos de du träffar?
Jag ser först och främst ett behov av att marknadsföra de stödsystem för företag som redan finns i dag genom de rätta kanalerna, på rätt sätt med rätt personer för att få optimalt resultat. Precis som alla andra marknadsföringsstrategier som används för dina kunder, enligt principen att om du inte syns så finns du inte!

Det finns inte tillräckligt med plattformar för startups för nyanlända entreprenörer, där de får utmana och diskutera sina affärsidéer, lära sig sätt att förstå nya marknader, få nätverk, få inspiration och motivation och allmänna råd i förståelsen av affärskulturen i Sverige.

Jag tycker tyvärr att företagande i allmänhet är på nedgång och hoppas att det är på väg att vända.

Förstudien ska vara avslutad i december, vad hoppas du att den ska leda till?
Jag upplever att många företag misslyckas eftersom de inte kan ta sig igenom den första framgången för att få kraft till nästa steg.

Det är där de behöver de tjänster som nämns framför allt i ett nav som också fungerar som en hjälplinje för alla. De behöver ett nav där de kan styras till rätt kontaktperson som de behöver i det skedet av sin företagarresa.

Jag hoppas att förstudien leder till samordnade plattformar för nyanlända entreprenörer som definitivt kommer att leda till regional tillväxt. Man brukar säga; ”Tvivel dödar fler drömmar än misslyckande någonsin kommer att göra”.

Bonusfråga; Hur ser en ledig dag ut för dig?

Ledig tid för mig är med min familj. Bad, pyssel, ridning, dans, gympa och säsongbaserade utomhusaktiviteter är några saker vi tycker är kul att göra tillsammans. Långa ledigheter och semester spenderar vi i Indien så att mina barn får lära känna landet och kulturen jag kommer från och känna sig hemma även där.

 

 

Fler Nyheter