Meny

Smarta drakar flyttar in i Sundsvall

Under mitten på maj var det dags för Sundsvalls populära drakar att flytta ut på stan igen, och nytt för i år är att drakarna går att interagera med. Detta med hjälp av ny teknik som tagits fram i ett projekt. Projektet är ett samarbete mellan Stadsparaden, elektronikkonsultföretaget Adal och forskningsprojektet ”SMART- smarta system och tjänster” vid Mittuniversitetet.

– Vi ville ta Stadsparandens koncept till nästa nivå, och därför passade samarbetet med Mittuniversitetet och Adal perfekt. I framtiden är tanken att vi ska kunna erbjuda fler företag möjligheten att genom smarta lösningar göra sina drakar interaktiva, säger Julia Hamrin, VD Stadsparaden i ett pressmeddelande från Mittuniversitetet.

Sundsvalls drakar har alltid varit populära runt om i staden, speciellt hos alla barn. Företaget Stadsparaden står bakom konceptet som ska ge liv åt stadskärnor på ett både affärsmässigt och konstnärligt sätt genom skulpturer som symboliserar staden. I år får Sundsvalls drakar nytt liv genom att två smarta drakar ansluter till familjen. Nytillskotten är Mittuniversitetets drake som går att interagera med genom ett minnesspel och Grant Thorntons drake med dioder som blinkar när man tar på drakens diagram.

– Vi såg en möjlighet att synliggöra vår forskning på ett annorlunda och roligt sätt. Vi blir allt mer uppkopplade, så varför inte koppla upp Sundsvalls drakar? Samarbetet föll sig väl inom ramen för forskningsprojektet SMART, där fokus ligger på just det uppkopplade samhället och sakernas internet, berättar Mattias O’Nils, professor och projektledare vid Mittuniversitetet i samma pressmeddelande.

Vill du veta mer om de smarta drakarna? Kontakta Mattias O’Nils, Mittuniversitetet
010 – 142 87 80, mattias.onils@miun.se eller gör ett besök på Stora Torget i Sundsvall.

 

Fler Nyheter