Meny

En maratonhöst i digitalisering

 När höstrusket smyger sig på gäller det att boka in lite ljus och värme i kalendern. Därför startade vi hösten med tårta och kick-off för nya och gamla medlemmar. Förväntningar som finns på det nya Fiber Optic Valley handlar exempelvis om att leda tankesmedjor kring vissa områden för att påverka samhällsutvecklingen. I samband med tårtkalaset utsåg vi även årets vinnare av Boost Innovation. Värdig vinnare var MYoroface med sin innovation IQoro® som nu sprids till studenter, forskare och entreprenörer över hela världen för att hitta den bästa lösningen på hur den kan digitaliseras.

Kanske sitter du på den bästa lösningen? Tävla och vinn 25 000kr!

Låt dig inspireras på Science and Innovation Day 17 oktober 
Missade du prisfesten? Det gör inget. Den 17 oktober är det fest igen när Science and Innovation Day arrangeras för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena.

Temat är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och på talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi. www.scienceandinnovationday.se

Digitalisera – vinna eller försvinna?
Och apropå digitalisering. I höst har vi projektmaraton inom digitalisering. Regionalt erbjuder vi i samverkan med FindIT i Sandviken coachning för små- och medelstora industriföretag i Gävleborg som vill hänga med i utvecklingen och bli mer konkurrenskraftiga.

Dessutom fortsätter de nationella samarbetet med bland andra Teknikföretagen genom utbildningar för personer som ska starta upp nya kreativa sätt att digitalisera verksamheter inom främst små- och medelstora företag över hela Sverige.

Parallellt deltar vi i ett Östersjösamarbete med flera länder för att skynda på omställningen som den digitala transformeringen av industrin innebär, exempelvis vad gäller lagar och regler.

Och för vår digitala samhällsutveckling krävs det naturligtvis att skolan hänger med. Därför tog vi initiativ till en lokal gemensam satsning i Hudiksvall för att stärka framtidens skolmiljö genom att utveckla både lärmiljön och digitaliseringen i skolan.

Vi har inte råd att missa några möjligheter

Om vi ständigt vill utvecklas och bli bättre på det vi gör krävs att vi ifrågasätter den rådande ordningen. Och ifrågasätta normer är precis vad det handlar om i ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor där startskottet gick i september för Söderhamn, Sandviken och Gävle. Deltar gör bland andra Faxepark – Söderhamn Innovation Park, Almi Företagspartner, Movexum företagsinkubator, Future Position X, Drivhuset, FindIT, Sandbacka Science Park, Gävle kommun med flera. Tillsammans synar vi fördomar kopplade till kön, ålder och etnicitet som begränsar utvecklingen för affärsidéer och innovationer.

Ta första steget idag! Bjud in någon i arbetsgruppen som bryter mot era normer och bli mer kreativ på köpet.
Vi har helt enkelt inte råd att missa några möjligheter. Kanske får vi lite mer ljus och värme på köpet?

Sommarmingel och innovationer i världsklass

Vad lyssnar du på i hängmattan i sommar?

Vi är många som lyssnar på eller läser en spännande deckare när vi är lediga. Och tur är det, för de mest kreativa idéerna kommer när vi gör något helt annat än det vi gör på jobbet. Sedan gäller det att ta tillvara på alla goda idéer, hitta rätt kompetens för nästa steg, nätverk och finansiering. Och där kommer Fiber Optic Valley in i bilden. Sedan 1 januari 2017 har vi dessutom större möjligheter än någonsin att stötta våra medlemmar och samarbetspartners genom våra nya kollegor i hela Sverige inom det statliga forskningsinstitutet RISE Acreo.

Men precis som tidigare är det offentlig finansiering som gör vårt uppdrag möjligt och i början av juni fick vi totalt 20 EU-miljoner beviljade från Tillväxtverket för perioden under 2018 – 2021.  Medel som ska användas för att sätta Gävleborg på kartan när det gäller innovationer med fokus på digitalisering.

Hur skulle din produkt kunna utvecklas? Var med och tävla – vinn innovativa lösningar från hela världen!

Några av våra mest spännande innovationer kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är öppen igen. Här har ditt företag möjlighet att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer över hela världen när det gäller att lösa just din utmaning med fokus på digitalisering. Kanske vill du hitta helt nya marknader för din produkt eller tjänst? Eller utveckla produkten för att bidra till att lösa någon av våra globala samhällsutmaningar?

 Missa inte Science and Innovation Day 17 oktober
Om du vill ha inspiration för att bli mer innovativ ska du redan nu boka in en spännande forsknings-och innovationskonferens i Sundsvall. Den 17 oktober arrangeras Science and Innovation Day för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena. Temat för i år är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” På talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Anna Jonhed, forsknings- och innovationsdirektör på Billerud Korsnäs.

För att vara hållbar måste du hela tiden anpassa dig till omvärlden. I höst gör vi det genom att vässa vårt erbjudande i samarbete med våra medlemmar och knyta ny kompetens till oss så att vi kan fungera ännu bättre som katalysator för innovation.

Och apropå innovationer och nya idéer … Innan vi sjunker ner i hängmattan bjuder vi dig på lunchmingel med sommarkänsla den 21 juni hos oss och Propell Innovation på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall. Ett nytt möte kan ge en helt ny idé – vi ses då!

Glad sommar!
Torbjörn Jonsson

Vd-ordet har bytt namn till Chefendirekt – se tidigare artiklar här;