Meny

Digitala ljus i höstmörkret

Novemberrusk och många av oss längtar efter vit snö i vår del av landet. Som motvikt arbetar vi för att hitta nya digitala lösningar och kreativa samarbeten som lyser upp vintermörkret.  

För exakt ett år sedan firade vi att Hudiksvall blev Sverigepilot inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kickstart Digitalisering” för industrin och nu kan vi fira att konceptet sprids över hela Sverige med 16 workshops bara i november. Regionalt är vi igång med att göra verkstad för de företag som vill ta nästa steg. Något som behövs.

Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen. Vi erbjuder 65 timmar coachning till de företag som står inför en digital förändring, kanske något för er?

Därför söker vi även dig som vill leverera lösningar på företagens digitaliseringsproblem – kanske är ditt företag en av dem vi söker?

Och lösningsförslag kom det från forskare och studenter i hela världen till årets vinnare av Boost Innovation, MYoroface, och deras digitala utmaning. Nu återstår att utse vilken av alla kreativa lösningar som bäst kan digitalisera deras innovation, IQoro® – en metod som botar en av västvärldens vanligaste funktionshinder – dysfagi. Kanske får kunderna en app som gör att de kan följa sin förbättringsresa? Vi ser fram emot resultatet!

Världsbäst på anpassning?
Digitalisering var i fokus även när vi för fjärde året i rad var medarrangörer av Science and Innovation Days i Sundsvall som slog nytt rekord och lockade över tvåhundra deltagare. Årets tema var ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och många av oss blev fascinerade av personligheter och experter som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi eller Telias vd Hélène Barnekow som pratade om att det gäller att vara världsbäst på att anpassa sig till förändringar.

”Jag lovar er, att just nu här i Sundsvall, tänker någon på en innovation eller applikation som kan förstöra våra intäkter på Telia”. / Hélène Barnekow, Telia

För att bli bättre på att anpassa dig till förändringar kanske du behöver bredda ditt nätverk och få en kreativ miljö att arbeta i? Då kanske Propell Innovation Hub är rätt ställe för dig. Vi har planer på att skapa en dynamisk, delad arbetsplats i centrala Hudiksvall och vill veta hur intresset ser ut – är det intressant för ditt företag? Kontakta oss!

Har du idéer för Innovation Day 2018?
Höstrusk och julplanering på agendan och innan vi vet ordet av ställer vi om till sommartid igen. Därför är planeringen av Innovation Day, 26 april, 2018 redan igång. Vad skulle få dig och dina kollegor att delta på Innovation Day? Inom vilket område vill ni få påfyllning eller bli inspirerade? Har du idéer för Innovation Day hör gärna av dig till oss.

Vi ses den 12 december!
Apropå jul så är det dags att boka in jullunch med Fiber Optic Valley och Propell Innovation den 12 december och då kan du vänta dig en spännande överraskning… håll utkik efter inbjudan så ses vi då!

/Torbjörn Jonsson

En maratonhöst i digitalisering

 När höstrusket smyger sig på gäller det att boka in lite ljus och värme i kalendern. Därför startade vi hösten med tårta och kick-off för nya och gamla medlemmar. Förväntningar som finns på det nya Fiber Optic Valley handlar exempelvis om att leda tankesmedjor kring vissa områden för att påverka samhällsutvecklingen. I samband med tårtkalaset utsåg vi även årets vinnare av Boost Innovation. Värdig vinnare var MYoroface med sin innovation IQoro® som nu sprids till studenter, forskare och entreprenörer över hela världen för att hitta den bästa lösningen på hur den kan digitaliseras.

Kanske sitter du på den bästa lösningen? Tävla och vinn 25 000kr!

Låt dig inspireras på Science and Innovation Day 17 oktober 
Missade du prisfesten? Det gör inget. Den 17 oktober är det fest igen när Science and Innovation Day arrangeras för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena.

Temat är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och på talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi. www.scienceandinnovationday.se

Digitalisera – vinna eller försvinna?
Och apropå digitalisering. I höst har vi projektmaraton inom digitalisering. Regionalt erbjuder vi i samverkan med FindIT i Sandviken coachning för små- och medelstora industriföretag i Gävleborg som vill hänga med i utvecklingen och bli mer konkurrenskraftiga.

Dessutom fortsätter de nationella samarbetet med bland andra Teknikföretagen genom utbildningar för personer som ska starta upp nya kreativa sätt att digitalisera verksamheter inom främst små- och medelstora företag över hela Sverige.

Parallellt deltar vi i ett Östersjösamarbete med flera länder för att skynda på omställningen som den digitala transformeringen av industrin innebär, exempelvis vad gäller lagar och regler.

Och för vår digitala samhällsutveckling krävs det naturligtvis att skolan hänger med. Därför tog vi initiativ till en lokal gemensam satsning i Hudiksvall för att stärka framtidens skolmiljö genom att utveckla både lärmiljön och digitaliseringen i skolan.

Vi har inte råd att missa några möjligheter

Om vi ständigt vill utvecklas och bli bättre på det vi gör krävs att vi ifrågasätter den rådande ordningen. Och ifrågasätta normer är precis vad det handlar om i ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor där startskottet gick i september för Söderhamn, Sandviken och Gävle. Deltar gör bland andra Faxepark – Söderhamn Innovation Park, Almi Företagspartner, Movexum företagsinkubator, Future Position X, Drivhuset, FindIT, Sandbacka Science Park, Gävle kommun med flera. Tillsammans synar vi fördomar kopplade till kön, ålder och etnicitet som begränsar utvecklingen för affärsidéer och innovationer.

Ta första steget idag! Bjud in någon i arbetsgruppen som bryter mot era normer och bli mer kreativ på köpet.
Vi har helt enkelt inte råd att missa några möjligheter. Kanske får vi lite mer ljus och värme på köpet?

Sommarmingel och innovationer i världsklass

Vad lyssnar du på i hängmattan i sommar?

Vi är många som lyssnar på eller läser en spännande deckare när vi är lediga. Och tur är det, för de mest kreativa idéerna kommer när vi gör något helt annat än det vi gör på jobbet. Sedan gäller det att ta tillvara på alla goda idéer, hitta rätt kompetens för nästa steg, nätverk och finansiering. Och där kommer Fiber Optic Valley in i bilden. Sedan 1 januari 2017 har vi dessutom större möjligheter än någonsin att stötta våra medlemmar och samarbetspartners genom våra nya kollegor i hela Sverige inom det statliga forskningsinstitutet RISE Acreo.

Men precis som tidigare är det offentlig finansiering som gör vårt uppdrag möjligt och i början av juni fick vi totalt 20 EU-miljoner beviljade från Tillväxtverket för perioden under 2018 – 2021.  Medel som ska användas för att sätta Gävleborg på kartan när det gäller innovationer med fokus på digitalisering.

Hur skulle din produkt kunna utvecklas? Var med och tävla – vinn innovativa lösningar från hela världen!

Några av våra mest spännande innovationer kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är öppen igen. Här har ditt företag möjlighet att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer över hela världen när det gäller att lösa just din utmaning med fokus på digitalisering. Kanske vill du hitta helt nya marknader för din produkt eller tjänst? Eller utveckla produkten för att bidra till att lösa någon av våra globala samhällsutmaningar?

 Missa inte Science and Innovation Day 17 oktober
Om du vill ha inspiration för att bli mer innovativ ska du redan nu boka in en spännande forsknings-och innovationskonferens i Sundsvall. Den 17 oktober arrangeras Science and Innovation Day för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena. Temat för i år är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” På talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Anna Jonhed, forsknings- och innovationsdirektör på Billerud Korsnäs.

För att vara hållbar måste du hela tiden anpassa dig till omvärlden. I höst gör vi det genom att vässa vårt erbjudande i samarbete med våra medlemmar och knyta ny kompetens till oss så att vi kan fungera ännu bättre som katalysator för innovation.

Och apropå innovationer och nya idéer … Innan vi sjunker ner i hängmattan bjuder vi dig på lunchmingel med sommarkänsla den 21 juni hos oss och Propell Innovation på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall. Ett nytt möte kan ge en helt ny idé – vi ses då!

Glad sommar!
Torbjörn Jonsson

Vd-ordet har bytt namn till Chefendirekt – se tidigare artiklar här;