Meny

Ett hållbart digitalt liv

2018 har redan hunnit ta oss med storm, snörikaste vintern på länge och förutom snö skottar vi in OS-medaljer så det står härliga till. Det är också vintern när alla pratar digitalisering och det gillar vi. Kanske är det förklaringen till rekordmånga tidiga anmälningar till årets Innovation Day den 26 april vid Aktivitetsfabriken i Hudiksvall.

I år ser vi in i framtiden till temat ”Ett hållbart digitalt liv – med människan i det digitala samhället i fokus”. Heta namn som framtidsanalytikern Claudia Olsson tidigare bland annat expert för FN i New York och som jag fick förmånen att lyssna till på European Industry Day i Bryssel den 22 februari. Där talade hon om utmaningar och möjligheter med digitaliseringens framfart inom industrin. Inspirerar på Innovation Day gör även Per Grankvist, hållbarhetsexpert som studerat över 500 företag i världen samt Innovationschefen för Stena Line, Amer Mohammed som fick priset Årets digitala projekt 2017. Missa inte det!

Höjer digitaliseringstakten för företag och skolor
Kanske något av företagen vi jobbar med blir Årets digitala projekt 2018 – vi får väl se. Ett exempel på hur vi hjälper till att höja digitaliseringstakten är den regionala satsningen KickStart Go där vi tillsammans med Find IT i Sandviken har uppdraget att stötta industriföretag i Gävleborg med precis det. Som en av tio aktörer landet jobbar vi med coachning av företag som vill öka sin användning av digital teknik.

Och digitaliseringen påverkar även hur skolmiljön utformas och skapar helt nya möjligheter. I början av året installerades sensorer på Östra skolan i Hudiksvall för att mäta ljusförhållanden, ljudnivå, temperatur och luftkvalitet i två klassrum. Installationen är en första leverans i det regionala samverkansprojektet  Vässa skolan som ska bidra till en förbättrad skolmiljö och ge de bästa förutsättningarna för ett kreativt lärande.

Är internationalisering något för ditt företag?
Vårt uppdrag handlar till stor del om att skynda på digitaliseringstakten hos företagen för att bli internationellt konkurrenskraftiga. Internationalisering har alltid varit en stor del av vår verksamhet. I februari gjorde vi en favorit i repris med SenseAir, Nyfors Teknologi AB, LC-Tec Displays AB och RISE Acreo fiberlabb genom att representera Sverige vid SPIE Photonics West 2018 i San Francisco – världens största mässa inom optik, fotonik och laser. I år slog mässan alla rekord med över 23.000 besökare och 1300 utställare. Men efter nio år (!) är det nu dags att lämna över stafettpinnen till nätverksorganisationen PhotonicSweden.

Genom SPIE Photonics West har många internationella dörrar öppnats genom åren för flera specialiserade företag inom optik och fotonik. Men kanske har du istället ett IT-företag som vill nå nya marknader utanför EUs gränser? Under 2018 satsar vi framför allt på Kanada och e-hälsa men även Brasilien och andra länder är aktuella. I det baltisk-nordiska samverkansprojektet ICT Meta Cluster går vi in på upploppet under 2018 och kan ge ditt företag stöd för att göra marknadsundersökningar, analyser, marknadsföring och att starta nya konstellationer. Ta chansen – kontakta oss så berättar vi mer.

Nu njuter vi av OS-medaljer, snö i hysteriska mängder, vårvintersol och kanske lite skidor och snart är det dags för Innovation Day med tema ett hållbart digitalt liv, den 26 april – vi ses då!

#metoo #digitalmakt #julpyssel

2017 var året då allt hände på en gång. Det var startskottet på vår verksamhet som en del inom forskningsinstitutet RISE Acreo, vi fick leda och genomföra starten på en nationell kampanj för att digitalisera industrin och det var starten på ett internationellt upprop för att rikta strålkastarljuset mot den ojämställda arbetsmiljö som finns i de flesta organisationer, #metoo-uppropet. Metoo-kampanjen är också ett exempel på digitaliseringens kraft. Hur sociala medier förändrar maktbalanser och ger människor möjligheter att tillsammans påverka samhället till det bättre.

Arbetsplatskultur på allas agendor
Sociala medier har gett kraft till drygt femtio upprop, från mediebranschen till IT, vården, skolan och byggbranschen för att nämna några. Plötsligt är arbetsplatskultur och jämställdhet högt på agendan. En ickefråga för många har, kanske, på riktigt blivit en tillväxtfråga. Något som Fiber Optic Valley drev första gången redan för tio år sedan genom utvecklingsprojekt inom genusmedvetet ledarskap. Idag leder vi Öppna Upp – ett program för att höja kunskapen om normkritik och öka medvetenheten om de fördomar som finns bland oss som har uppdraget att coacha och vägleda företagare och idébärare. Vi har helt enkelt inte råd att missa några möjligheter.

Digital kampanj från Boden till Malmö
Och nya möjligheter har det här året verkligen handlat om. I januari 2017 blev vi en del av forskningsinstitutet RISE Acreo och fick med ens nya kollegor i hela Sverige. Vårt första stora uppdrag inom RISE handlade om att tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen starta det nationella digitaliseringsprojektet Kickstart för att utveckla svensk industri. Nu driver Teknikföretagen det vidare med vårt stöd och ambitionen är att nå 1 000 små och medelstora industriföretag runt om i landet. Idén är att företagen tillsammans ska diskutera hur de snabbt vidareutvecklar användningen av digital teknik. Under hösten har totalt 59 företag gått igenom programmet på elva orter över hela Sverige från Boden till Malmö.

Tävling nådde två miljoner studenter
Och apropå digitala utmaningar. Vår regionala innovationstävling Boost Innovation har hjälpt Hudiksvallsföretaget MYoroface att sprida sin utmaning om hur de kan digitalisera sin medicintekniska munhantel IQoro. Närmare två miljoner studenter, entreprenörer och forskare nåddes av tävlingsinformationen och 40 000 personer besökte tävlingssidan. Det var studenten Sandeep Rao från Excel Public School i Mysore, Indien som tog hem priset för bästa lösningsförslag som ger munhanteln helt nya funktioner.

Möjligheter att förändra
Lite tävling blev det också när Fiber Optic Valley och Propell Innovation avslutade året med en innovativ, vegetarisk jullunch tillsammans med många av er. Vi var över 70 entreprenörer, forskare, innovatörer och samarbetspartners ur vårt nätverk. I julpysselverkstaden var det full aktivitet i flera timmar för att ta hem pris för bästa pyssel.

Summa summarum – på min önskelista till tomten står det mer julpyssel, samtal och tid för reflektion. I den digitala värld vi lever i har vi alla möjligheter att gemensamt förändra till det bättre.

God jul & Gott nytt år!

/ Torbjörn Jonsson

 

 

Digitala ljus i höstmörkret

Novemberrusk och många av oss längtar efter vit snö i vår del av landet. Som motvikt arbetar vi för att hitta nya digitala lösningar och kreativa samarbeten som lyser upp vintermörkret.  

För exakt ett år sedan firade vi att Hudiksvall blev Sverigepilot inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kickstart Digitalisering” för industrin och nu kan vi fira att konceptet sprids över hela Sverige med 16 workshops bara i november. Regionalt är vi igång med att göra verkstad för de företag som vill ta nästa steg. Något som behövs.

Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen. Vi erbjuder 65 timmar coachning till de företag som står inför en digital förändring, kanske något för er?

Därför söker vi även dig som vill leverera lösningar på företagens digitaliseringsproblem – kanske är ditt företag en av dem vi söker?

Och lösningsförslag kom det från forskare och studenter i hela världen till årets vinnare av Boost Innovation, MYoroface, och deras digitala utmaning. Nu återstår att utse vilken av alla kreativa lösningar som bäst kan digitalisera deras innovation, IQoro® – en metod som botar en av västvärldens vanligaste funktionshinder – dysfagi. Kanske får kunderna en app som gör att de kan följa sin förbättringsresa? Vi ser fram emot resultatet!

Världsbäst på anpassning?
Digitalisering var i fokus även när vi för fjärde året i rad var medarrangörer av Science and Innovation Days i Sundsvall som slog nytt rekord och lockade över tvåhundra deltagare. Årets tema var ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och många av oss blev fascinerade av personligheter och experter som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi eller Telias vd Hélène Barnekow som pratade om att det gäller att vara världsbäst på att anpassa sig till förändringar.

”Jag lovar er, att just nu här i Sundsvall, tänker någon på en innovation eller applikation som kan förstöra våra intäkter på Telia”. / Hélène Barnekow, Telia

För att bli bättre på att anpassa dig till förändringar kanske du behöver bredda ditt nätverk och få en kreativ miljö att arbeta i? Då kanske Propell Innovation Hub är rätt ställe för dig. Vi har planer på att skapa en dynamisk, delad arbetsplats i centrala Hudiksvall och vill veta hur intresset ser ut – är det intressant för ditt företag? Kontakta oss!

Har du idéer för Innovation Day 2018?
Höstrusk och julplanering på agendan och innan vi vet ordet av ställer vi om till sommartid igen. Därför är planeringen av Innovation Day, 26 april, 2018 redan igång. Vad skulle få dig och dina kollegor att delta på Innovation Day? Inom vilket område vill ni få påfyllning eller bli inspirerade? Har du idéer för Innovation Day hör gärna av dig till oss.

Vi ses den 12 december!
Apropå jul så är det dags att boka in jullunch med Fiber Optic Valley och Propell Innovation den 12 december och då kan du vänta dig en spännande överraskning… håll utkik efter inbjudan så ses vi då!

/Torbjörn Jonsson

En maratonhöst i digitalisering

 När höstrusket smyger sig på gäller det att boka in lite ljus och värme i kalendern. Därför startade vi hösten med tårta och kick-off för nya och gamla medlemmar. Förväntningar som finns på det nya Fiber Optic Valley handlar exempelvis om att leda tankesmedjor kring vissa områden för att påverka samhällsutvecklingen. I samband med tårtkalaset utsåg vi även årets vinnare av Boost Innovation. Värdig vinnare var MYoroface med sin innovation IQoro® som nu sprids till studenter, forskare och entreprenörer över hela världen för att hitta den bästa lösningen på hur den kan digitaliseras.

Kanske sitter du på den bästa lösningen? Tävla och vinn 25 000kr!

Låt dig inspireras på Science and Innovation Day 17 oktober 
Missade du prisfesten? Det gör inget. Den 17 oktober är det fest igen när Science and Innovation Day arrangeras för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena.

Temat är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och på talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi. www.scienceandinnovationday.se

Digitalisera – vinna eller försvinna?
Och apropå digitalisering. I höst har vi projektmaraton inom digitalisering. Regionalt erbjuder vi i samverkan med FindIT i Sandviken coachning för små- och medelstora industriföretag i Gävleborg som vill hänga med i utvecklingen och bli mer konkurrenskraftiga.

Dessutom fortsätter de nationella samarbetet med bland andra Teknikföretagen genom utbildningar för personer som ska starta upp nya kreativa sätt att digitalisera verksamheter inom främst små- och medelstora företag över hela Sverige.

Parallellt deltar vi i ett Östersjösamarbete med flera länder för att skynda på omställningen som den digitala transformeringen av industrin innebär, exempelvis vad gäller lagar och regler.

Och för vår digitala samhällsutveckling krävs det naturligtvis att skolan hänger med. Därför tog vi initiativ till en lokal gemensam satsning i Hudiksvall för att stärka framtidens skolmiljö genom att utveckla både lärmiljön och digitaliseringen i skolan.

Vi har inte råd att missa några möjligheter

Om vi ständigt vill utvecklas och bli bättre på det vi gör krävs att vi ifrågasätter den rådande ordningen. Och ifrågasätta normer är precis vad det handlar om i ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor där startskottet gick i september för Söderhamn, Sandviken och Gävle. Deltar gör bland andra Faxepark – Söderhamn Innovation Park, Almi Företagspartner, Movexum företagsinkubator, Future Position X, Drivhuset, FindIT, Sandbacka Science Park, Gävle kommun med flera. Tillsammans synar vi fördomar kopplade till kön, ålder och etnicitet som begränsar utvecklingen för affärsidéer och innovationer.

Ta första steget idag! Bjud in någon i arbetsgruppen som bryter mot era normer och bli mer kreativ på köpet.
Vi har helt enkelt inte råd att missa några möjligheter. Kanske får vi lite mer ljus och värme på köpet?

Sommarmingel och innovationer i världsklass

Vad lyssnar du på i hängmattan i sommar?

Vi är många som lyssnar på eller läser en spännande deckare när vi är lediga. Och tur är det, för de mest kreativa idéerna kommer när vi gör något helt annat än det vi gör på jobbet. Sedan gäller det att ta tillvara på alla goda idéer, hitta rätt kompetens för nästa steg, nätverk och finansiering. Och där kommer Fiber Optic Valley in i bilden. Sedan 1 januari 2017 har vi dessutom större möjligheter än någonsin att stötta våra medlemmar och samarbetspartners genom våra nya kollegor i hela Sverige inom det statliga forskningsinstitutet RISE Acreo.

Men precis som tidigare är det offentlig finansiering som gör vårt uppdrag möjligt och i början av juni fick vi totalt 20 EU-miljoner beviljade från Tillväxtverket för perioden under 2018 – 2021.  Medel som ska användas för att sätta Gävleborg på kartan när det gäller innovationer med fokus på digitalisering.

Hur skulle din produkt kunna utvecklas? Var med och tävla – vinn innovativa lösningar från hela världen!

Några av våra mest spännande innovationer kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är öppen igen. Här har ditt företag möjlighet att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer över hela världen när det gäller att lösa just din utmaning med fokus på digitalisering. Kanske vill du hitta helt nya marknader för din produkt eller tjänst? Eller utveckla produkten för att bidra till att lösa någon av våra globala samhällsutmaningar?

 Missa inte Science and Innovation Day 17 oktober
Om du vill ha inspiration för att bli mer innovativ ska du redan nu boka in en spännande forsknings-och innovationskonferens i Sundsvall. Den 17 oktober arrangeras Science and Innovation Day för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena. Temat för i år är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” På talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Anna Jonhed, forsknings- och innovationsdirektör på Billerud Korsnäs.

För att vara hållbar måste du hela tiden anpassa dig till omvärlden. I höst gör vi det genom att vässa vårt erbjudande i samarbete med våra medlemmar och knyta ny kompetens till oss så att vi kan fungera ännu bättre som katalysator för innovation.

Och apropå innovationer och nya idéer … Innan vi sjunker ner i hängmattan bjuder vi dig på lunchmingel med sommarkänsla den 21 juni hos oss och Propell Innovation på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall. Ett nytt möte kan ge en helt ny idé – vi ses då!

Glad sommar!
Torbjörn Jonsson

Vd-ordet har bytt namn till Chefendirekt – se tidigare artiklar här;

 

Vårkänslor och digital revolution

Plötsligt är det vår i luften och vi summerar första kvartalet inom RISE Acreo AB och avdelningen för SME-Development. Vi ser redan nya möjligheter i olika samarbeten och det finns ett stort intresse för Fiber Optic Valleys sätt att arbeta som länken mellan forskningen och små- och medelstora företag.

För dig som medlem och samarbetspartner fortsätter verksamheten som tidigare men i ny organisationsform och vi passar samtidigt på att vässa erbjudandet och göra det ännu bättre utifrån de behov som vi fångat upp i samtal och möten. Efter sommaren kommer vi att presentera hur klusternätverket ska se ut i framtiden och vad du som medlem kan förvänta dig av innovationsmiljön.

Innovation Day botade digital ångest
En del i vårt nuvarande erbjudande är det årliga inspirationsevenemanget Innovation Day. Den 26 april sken vårsolen ikapp med mig och alla deltagare när Innovation Day arrangerades för fjärde året i rad. Dessutom blev det nytt rekord med närmare 180 deltagare som lockats av årets tema ”Digital ångest eller digitala möjligheter?” Den digitala revolutionen är här poängterade Hannes Sjöblad som berättade om den uppkopplade människokroppen och exempel på biohackning. En annan talare var Sofie Lindblom, tidigare innovationschef på Spotify, som gav sin syn på succéreceptet för innovation.

I anslutning till Innovation Day arrangerade vi även workshopen Innovate Passion på förmiddagen för gymnasieelever från Bromangymnasiet som fick möta företagsaktörer i en kreativ workshop för innovation. Syftet var att gemensamt skapa innovativa affärsidéer, potentiella UF-företag eller exjobb och samtidigt öka intresset för digitalisering och innovation bland unga kvinnor.

Dags att anmäla sig till årets viktigaste innovationstävling
I samband med Innovation Day startade årets viktigaste innovationstävling Boost Innovation. Du som är medlem i Fiber Optic Valley har chansen att få hjälp av studenter och forskare över hela världen när det gäller att lösa en utmaning eller att hitta nya användningsområden för er produkt eller tjänst. Ta chansen och anmäl ert bidrag på www.boostinnovation.se senast den 31 maj!

Näringslivet i Gävleborg öppnar upp
En av förutsättningarna för innovation är en innovativ kultur. Hur tar vi tillvara alla människors idéer och kompetenser? Hur belyser vi strukturer som hämmar innovation? Dessa är exempel på frågeställningar som diskuteras i ledarutvecklingsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor som startade den 4 maj. I samverkan med Region Gävleborg ansvarar vi för fortsättningen på 2016-års pilotprojekt och sprider det till fler näringslivsaktörer och klusterorganisationer i Gävleborg.

Det våras för KickStart Go
Ett annat förändringsarbete som pågår för fullt är digitaliseringen av industrin. I ett samarbete med FindIT i Sandviken är vi en av tio aktörer i landet som fått förtroendet av Tillväxtverket att jobba med coachning till industriföretag inom satsningen kallad KickStart Go. Målet är att fler små och medelstora industriföretag ska bli bättre på att utnyttja möjligheterna med digital teknik.

Möjligheterna vi upplever med den digitala revolutionen är oändliga, och det gäller att hänga med. För som Sofie Lindblom citerade på Innovation Day – världen har aldrig förändrats så snabbt som nu, och kommer aldrig att förändras så sakta igen.

Digital ångest eller digitala möjligheter?

_DSF6335-2Det nya året rivstartade Fiber Optic Valley tillsammans med SenseAir, Nyfors Teknologi AB, LC-Tec Displays AB och RISE Acreo genom att representera Sverige vid SPIE Photonics West 2017 i San Francisco – världens största mässa inom optik, fotonik och laser. I år slog mässan alla rekord med 1380 utställare och över 23.000 besökare. Med sig hem fick företagen nya affärskontakter, inspiration och kunskap.

Fiber Optic Valley + RISE Acreo = Sant
En av organisationerna som deltog med oss i Photonics West var forskningsinstitutet Acreo som ingår i RISE-koncernen (Research Institutes of Sweden) och från och med den första januari i år är Fiber Optic Valley en del av Acreos avdelning för SME-utveckling.

Det tioåriga samarbetet med innovationsmyndigheten Vinnova löper ut och istället stärks Fiber Optic Valleys och Propell Innovations regionala uppdrag med stöd från Region Gävleborg och Hudiksvalls kommun. Vi blir en av fyra regionala innovationsnoder i Gävleborg med målet att förstärka den regionala samverkan för att bidra till fler nya företag, tjänster och produkter.

Tillsammans med dig som medlem och samarbetspartner inom Fiber Optic Valley kommer vi att fortsätta driva ett framgångsrikt utvecklingsarbete för innovationer. Och ett forskningsinstitut i ryggen är inte fel vid stora EU-samarbeten som kan öka oddsen för företagen i vår region att hitta nya affärsmöjligheter.

Hur påverkar digitalisering våra industrier?
Ett sätt att skapa nya affärsmöjligheter är genom digitalisering. Inom satsningen KickStart Digitalisering har vi uppdraget att inspirera industriföretag till att hitta nya marknadsfördelar med hjälp av digitalisering. Hösten 2016 blev Hudiksvall vald som Sverigepilot för satsningen som leds av Teknikföretagen och IF Metall i samverkan med RISE. Hudiksvall agerar nu förebild för övriga orter som bjuds in. Hittills har ett femtiotal industriföretag deltagit i Hudiksvall, Umeå och Ö-vik. Målet är att tio orter deltagit i programmet innan årets slut.

Missa inte Innovation Day 26 april – digital ångest eller möjlighet?
Digitalisering är även årets tema på Innovation Day som går av stapeln den 26 april på Aktivitetsfabriken i Hudiksvall. Vi spår hur den digitala framtiden kommer att se ut – där robotar och Internet of Things (sakernas Internet) blir en del i vardagen. Är vi människor redo för detta och hur ser det ut om fem, tio år? Kommer vi ägna mer tid åt innovationer om robotar gör våra jobb?

Heta namn som Nils von Heijne aktuell med boken ”Fuckups & Businessblunders” och Sofie Lindblom, tidigare global innovationschef för Spotify gästar oss. Anmäl dig redan idag!

/ Torbjörn Jonsson

 

Framtid, förändring och nätkärlek

_DSF6335-2Framtid och förändring är begrepp som sammanfattar året 2016 för oss. När året började var vi nyinflyttade i nya lokaler på Käppuddsgatan i Hudiksvall tillsammans med Propell Innovation. I juni blev det vd-byte och hösten har handlat om hur verksamheten ska fortsätta när Vinnova-samarbetet tar slut nästa år. Ett intensivt planeringsarbete pågår för att skapa en regional innovationsnod och fortsätta driva ett framgångsrikt klustersamarbete för våra medlemmar, men som en del av forskningsinstitutet Acreos avdelning för SME-utveckling. En cirkel är sluten.  

Genombrottet för Fiber Optic Valley 2004 som en av Vinnovas nationella klustervinnare var tack vare det starka samarbetet till Acreo. Nu sluts cirkeln. Fiber Optic Valleys arbete fortsätter, men från och med 1 januari inom Acreo, med stöd från Hudiksvalls kommun och Region Gävleborg. Acreo är en del av RISE-koncernen (Research Institutes of Sweden) och ett forskningsinstitut i ryggen är inte fel när stora EU-ansökningar skickas in för att öka oddsen för företagen i vår region att få del av utvecklingsmedlen. (Läs artikel i HelaHälsingland.se)

Konferens för globala möjligheter
Att verksamheten behövs visade den internationella TCI-konferensen i november. TCI-nätverket arrangerar världens största internationella klusterkonferens och i år ägde den rum i Eindhoven, Nederländerna, där den samlade över 400 akademiker, företagare och beslutsfattare från hela världen. Nätverket samlar cirka 9000 personer i 110 länder kring frågor om innovation och konkurrenskraft. Vi var en av klusterorganisationerna som delade med oss av våra erfarenheter och kunde ta med oss värdefulla kontakter hem.


Hudiksvall tog täten inom digitalisering
På hemmaplan har vårt innovationsarbete handlat om digitaliseringens snabba utveckling i samhället och att Sverige halkar efter i toppligan. Hur påverkar utvecklingen våra industrier och hur arbetar vi med kompetensförsörjning för det digitala samhället? Enligt prognosen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020.

Som svar på det har vår samarbetspartner Propell Innovation smygstartat programmeringsverkstaden CoderDojo i november. Ett koncept för unga mellan 7 – 17 år och en global rörelse som finns på 16 platser i Sverige. Där får unga lära sig att göra appar, spel och hemsidor och våren 2017 har konceptet premiär i Hudiksvall.

Digitalisering av industrin har varit Fiber Optic Valleys uppdrag sedan vi i höst blev utvalda som Sverigepilot för Teknikföretagen och IF Metalls satsning ”Kickstart digitalisering” i samverkan med RISE. I programmet har ett tiotal regionala företag deltagit för att hitta nya marknadsfördelar med digitalisering. Nu sprider vi ett lyckat koncept vidare till Örnsköldsvik och Umeå med vårt upplägg som förebild.

Företagsfrämjande på lika villkor
Ett annat lyckat pilotkoncept som sprids vidare till näringslivsaktörer i Gävleborg nästa år är ledarskapsprogrammet ”Öppna Upp Propell.” Ett program om företagsfrämjande på lika villkor som genomfördes i Hudiksvall 2016 där vi frågat oss hur ser bilden av en ”riktig” företagare ut? Vilka normer styrs vi av när vi pratar om innovatörer? Vi har helt enkelt inte råd att missa unika företagsidéer och framgångsrika projekt på grund av fördomar.

Och fördomar finns det gott om. Särskilt på nätet. Gör det du kan för att stoppa näthat och ryktesspridning. Sprid reglerna om vad man får säga på internet – bidra till mer nätkärlek i jul och få extra klappar av tomten!

Vi ses på glöggmingel den 15 december, välkommen!

Klimatsmycke, digital ångest och #digifredag

_DSF6335-2Vilken tur att vi har roliga händelser förutom snön som lyser upp vintermörkret! Årets Boostvinnare SenseAir AB utsågs med buller och bång på Science and Innovation Day den 18 oktober i Sundsvall. En innovation som sätter miljön på agendan med hjälp av en världsunik accessoar. Och Hudiksvall blev utvald Sverigepilot för Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin. Hur vänder vi den kollektiva digitala ångesten till digitala möjligheter?

Koll på klimatet
I år slog Boost-tävlingen rekord i antalet internationella lösningsbidrag. Och vinnaren SenseAir fick exempelvis sitt lösningsbidrag från Middlesex University i London. En innovation som handlar om att utveckla en världsunik accessoar i form av ett klimatsmycke för dig som vill ha koll på klimatet. Juryn poängterade särskilt kombinationen av spetsteknologi, sociala medier och humor som når många för att sätta vår tids största samhällsutmaning på agendan.

Boostvinnaren tog även i år emot priset vid Science and Innovation Days i Sundsvall där närmare tvåhundra deltagare från forskning och näringsliv möttes. En inspirationsdag i samarbete med Mittuniversitet, Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum.

Tar grön teknologi till världsmarknaden
För Nypro AB från Sundsvall är klimatet också i centrum. Med sin gröna teknologi för automatiska odlingssystem blev de särskilt utvalda av svenska WSP för ett matchmaking event i Kanada i september. Med stöd av Fiber Optic Valley fick de träffa potentiella partners i Halifax, Ottawa och Montreal/Quebec.

Hudiksvall tar täten – digital ångest blir digitala möjligheter
Så inom många områden är vi i framkant inom miljö, men inom digitalisering halkar Sverige plötsligt efter. Dags att vända trenden. Den 24 oktober träffades därför ett tiotal regionala företag som vill hitta nya marknadsfördelar med hjälp av digitalisering. Det var den första träffen inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin som vi arrangerar i samverkan med RISE (Research Institutes of Sweden). Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen visar nya undersökningar. Digital ångest helt enkelt. Att vända trenden har hög prioritet. Det visar även Tillväxtverkets satsning på 78 miljoner fram till 2019 för att stimulera och uppmuntra digitalisering i små och medelstora företag.  

En miljon programmerare saknas år 2020
Och för att digitalisera behövs kompetens att programmera. Men enligt prognosen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020. Därför satsar vår kollega Propell Innovation på programmeringsverkstad i konceptet CoderDojo för unga mellan 7 – 17 år. En global rörelse som finns på 16 platser i Sverige och drivs helt ideellt. Både nybörjare och mer vana är välkomna att delta för att lära sig att göra appar, spel och hemsidor. Håll utkik!

Digital ångest eller digital möjlighet? Följ vår fredagskampanj #digifredag och tyck till!  Kom och surra med oss på lite glöggmingel den 15 december!  

 Välkomna!

Vinnare, kändisar och robotar

För många av oss är det lite trögstartat såhär efter semestern men en sak som rivstartat är vår innovationstävling Boost Innovation.

_DSF6335-2

Närmare en halv miljon forskare och studenter har nåtts av tävlingen och än är det inte för sent att lämna in sitt bidrag. Fram till den 30 september har du chans att vinna 25 000 kr för bästa lösningsförslag på någon av de tre utmaningarna, anmäl dig redan idag!

Utmaningar söker svar

Utmaningen med det bästa lösningsförslaget vinner hela tävlingen och får 200 000kr i förstudiemedel för att utveckla sin innovation. Vi ses väl när vinnaren utses på prisutdelningen vid Science and Innovation Day den 18 oktober? En inspirationsdag i samarbete med Mittuniversitet, Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum. Kända dragplåster är exempelvis Maria Strömme, professor i nanoteknologi, känd sommarpratare i P1 och Skavlangäst och Frida Boisen, digital chef på Bonnier Tidskrifter.

Sverige halkar efter

Årets utmaningar som söker svar i Boost Innovation handlar om digitalisering. Och det är lätt att se hur digitalisering tar över allting i samhället. Allt från hur vi klipper gräset hemma till hur vi mäter temperaturen i avancerade industriugnar. Men från att Sverige varit längst fram på området halkar vi plötsligt efter. Det handlar om robotar, IT-säkerhet och 3D-tillverkning för att nämna några områden. Hela 83 procent av företagen vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den nya utvecklingen. Det visar en ny undersökning gjord av Swedish ICT. Under hösten arbetar Fiber Optic Valley, Swedish ICT, Teknikföretagen och IF Metall med flera för högtryck för att ta tillbaka Sveriges position och för att behålla förmågan att bygga konkurrenskraftiga företag även i framtiden.

Abu Dhabi, Dubai och Düsseldorf

För övrigt ser vi som vanligt en fullspäckad höst framför oss. Inom vårt baltiska samarbetsprojekt ICT Meta Cluster genomför PSIDAC fem pilotprojekt på sjukhus i Abu Dhabi, Sharjah och Dubai. Hydraulikklustret startar traineeutbildning och Hexatronic deltar på Europas största mässa för optisk kommunikation, ECOC i Düsseldorf den 19-21 september. Och i samverkan med Hudiksvalls kommun fortsätter vi mätningarna av mobiltäckningen i glesbygd som ska bidra till en snabbare utbyggnad av bredband. Senast i oktober får vi resultaten vi behöver från Täckningskollen.

Det blir en rivstart, nu kör vi!

PS. Har du alltid undrat vad vi gör egentligen? Kolla in nya filmen om Fiber Optic Valley

Torbjörn Jonsson, vd