Meny

Bättre skolmiljö med virtuell kartläggning

Med hjälp av ett digitalt verktyg kan läraren enkelt och tidseffektivt organisera den fysiska, pedagogiska och psykosociala lärmiljön för eleverna. Affärsidén är Maria Lundmarks och för den vann hon en delad 2:a plats i Boost Innovation.

-Med det här verktyget kan pedagogen göra en kartläggning, en simulerad 3D-bild, av miljön som eleven befinner sig i. Det kan handla om alltifrån ljud, ljus, synintryck till olika hjälpmedel som pedagog och elever kan behöva. Min tanke är att verktyget ska underlätta att skapa en inkluderande lärmiljö som främjar alla elevers kunskapsutveckling, både socialt och kunskapsmässigt, säger Maria Lundmark, ägare av SPPO (Specialpedagoger online).

SPPO i Hudiksvall erbjuder specialpedagogik online. Företaget är ensamma om sin webbaserade processhandledning och behovsanpassade utbildning för förskola upp till vuxenskola och familjehem. SPPOs specialpedagoger sköter alla kontakter med skolan live via dator, surfplatta eller smartphone. Företaget har kunder i stort sett i hela landet.

Virtuella rum
Kan man möblera, ljus- och färgsätta ett hem digitalt borde man kunna göra samma sak med ett klassrum med elevens behov i fokus. Det var tanken bakom Maria Lundmarks idé. I det digitala verktyget både kartlägger och dokumenterar läraren vilka åtgärder som behövs och vad som faktiskt görs, ett gemensamt system som spar tid. Hon menar att skolan behöver utvecklas, tekniken moderniseras och att det bör gå fort.

– Eleverna behöver hjälp idag, inte nästa vecka eller nästa månad. Kombinationen av den nationella lärarbristen och ökade behov hos eleverna gör att vi måste hitta lösningar snabbt. Att använda sig av digitala hjälpmedel i större utsträckning är en väg att gå, säger Maria Lundmark.

SPPO vann 50 000 kronor i Boost Innovation för affärsidén. Pengarna används till en förstudie av idéens utvecklingspotential som genomförs av oberoende statligt ägda forskningsinstitutet RISE. Innovationstävlingen har stimulerat Maria Lundmark att tänka utanför boxen.

– För mig är den här typen av tävling en morot att se nya möjligheter utan hinder. Jag får möjlighet att prova min idé innan jag har lagt ner både tid och pengar på den, det är guld värt, säger Maria Lundmark.

SPPO startades i mars 2016 och Maria Lundmark sökte sig tidigt till Propell Innovation, där fick hon stöttning med allt från lokaler till handledning och nätverk. Det har varit två intensiva år som betytt mycket för Maria Lundmark.

– Jag har under den här perioden gått från att vara en specialpedagog med en affärsidé till att bli företagare fullt ut, jag är stolt över den resa jag har gjort! Företaget är stabilt, vi levererar bra teknik och support till både kunder och våra specialpedagoger. Vi är redo att höja ribban. Utmaningarna nu är att rekrytera fler specialpedagoger, knyta till oss fler kunder och att börja marknadsföra oss på allvar, säger Maria Lundmark.

Läs den engelska versionen av artikeln i Fiber Optic Valleys verksamhetsberättelse

Fler Nyheter