Meny

Dags att koppla ner och koppla av

Sommarsemester _DSF6335-2hägrar för många av oss. Dags att koppla ner och koppla av. Just koppla ner blir i och för sig ganska lätt för de av oss som bor och verkar i glesbygd. Det visar färska mätningar av mobiltäckningen som vi gör i sommar tillsammans med Acreo Swedish ICT och Fiberstaden.

På uppdrag av Hudiksvalls kommun har vi gjort mätningar för att med välgrundade fakta bidra till en snabbare utbyggnad av bredband i områden som består av stor del glesbygd. Mätningarna görs med hjälp av Sitas sopbilar utrustade med Täckningskollens mätutrustning. Resultatet kommer i höst men redan nu kan vi se att inte ens mätverktyget fungerar optimalt på grund av den dåliga täckningen i vår region.

Brinner för att utveckla regionen
Och att utveckla vår region är något jag brinner för, precis som min föregångare, Jonas Dahlström som valt att gå vidare till nya utmaningar. Från och med den 13 juni är jag vd för Fiber Optic Valley vilket känns väldigt roligt (se pressmeddelande). Och verksamheten har jag redan koll på efter fyra år som affärsområdesansvarig inom sensorteknologi. Jag ser fram emot att hitta nya möjligheter med våra pågående utvecklingsprojekt och fler nya intressenter.

Kanske sitter du på en vinnande lösning? Vinn 25 000kr!
Några av våra nya utvecklingsprojekt kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är igång igen. Nu söker vi lösningsförslag till utmaningarna från våra finalister i tävlingen. Har du den bästa idén kan du vinna 25 000 kr!

Det är företagen SenseAir i Delsbo, Hallgren Trading på Malta och Flying Eyes i Hudiksvall som gått vidare till final i tävlingen. De har chansen att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer när det gäller att lösa just deras problem. Utmaningarna handlar om att hitta smartare sätt att hitta osynlig fukt i byggnader, ny teknik för att förutse markförhållanden vid grävning och att hitta ett kul sätt att använda infraröda gassensorer och mobilteknologi för att förbättra miljön. Läs mer och lämna ditt lösningsförslag här!

Missa inte Science and Innovation Day 18 oktober
Boka redan nu en spännande dag i Sundsvall på Science and Innovation Day som arrangeras av Mittuniversitetet tillsammans med oss och Bio Business Arena. Ett av årets dragplåster är Maria Strömme, professor i nanoteknologi, känd sommarpratare i P1 och Skavlangäst. Där utser vi samtidigt årets Boostvinnare som får 200 000 kronor i förstudiemedel för att utveckla sin idé!

Hösten kännetecknas i övrigt av internationella samarbetsprojekt främst för att hitta nya marknader för små- och medelstora företag. De flesta internationella aktiviteter görs tillsammans med klusterorganisationer i Estland, Lettland och Norge. Det finns ett stort intresse för vårt sätt att samverka för att skapa nya produkter, tjänster och affärer. Det ska vi ta vara på.

Nu kopplar vi ner, njuter av sommaren och väntar på resultatet från Täckningskollen. Förhoppningsvis kommer vi lättare att kunna välja själva i framtiden när vi vill koppla upp eller koppla ner …

Trevlig sommar!
Torbjörn Jonsson, vd