Meny

Därför ska du paketera din berättelse

Har du svårt att förklara vad ditt företag erbjuder? Funderar du på om det är sociala medier, köpta annonser eller en broschyr du ska lägga marknadsföringsbudgeten på? Sofia Pettersson är paketeringsproffs för Fiber Optic Valley och Propell Innovation och här kommer några av hennes viktigaste kommunikationstips.

Det gäller framför allt att ta reda på vilka kommunikationskanaler som fungerar för den målgrupp du vill nå, säger Sofia. Och i dagens mediebrus är det viktigare än någonsin att berätta en bra historia för att ha en chans att nå fram överhuvudtaget.

Framgångsfaktorer för kommunikationsarbetet
Sofias stora expertområde är formgivning och en känsla för detaljer som skapar helhetsintryck. Dessutom är Sofia en diplomatisk fena på att parera skilda krav på kommunikation från finansiärer, kunder, samarbetspartners och medier.

Det är viktigt att vara flexibel och känna ett engagemang för kommunikationen. Att planera in kommunikationsinsatser i det man gör, kan vara avgörande för om ni kommer att lyckas eller inte.

Ett av hennes ansvarsområden är att kommunicera flera olika utvecklingsprojekt och det har sina utmaningar.

Jag är bra på att ta in expertis där jag själv inte räcker till, det tror jag är en framgångsfaktor för alla som jobbar med kommunikation. Som kommunikationsansvarig för olika projekt handlar det ofta om att vara en bra beställare av kommunikationstjänster.

Paketering av koncept
Under 2016 skapade Sofia tillsammans med två andra kollegor konceptet Kickstart Digitalisering, som handlar om att ställa om svensk industri till en digital värld. Sofia ansvarade då för den kommunikativa paketeringen när det gäller storytelling, grafisk form och digital produktion.

Sedan starten har jag varit konsekvent med att vi ska paketera budskapet på ett enhetligt sätt för att bygga igenkänningsfaktorn, oavsett vilka aktörer som varit involverade i konceptet på olika orter i Sverige. Och vi har kommunicerat framgångsberättelser från företag löpande under hela projektet vilket har skapat förtroende och byggt varumärket Kickstart Digitalisering.

Kickstart Digitalisering som koncept har tack vare Sofias strategiska kommunikationsarbete blivit ett koncept som under 2018 togs över av Teknikföretagen och som nu spridits till över 500 industriföretag runt om i Sverige.

Kommunikationstips till idéägare

Andra som får ta del av hennes kommunikationstips är innovatörer och idéägare på Propell Innovation. Med erfarenhet av att arrangera event och samla flera företag på nischade arenor har hennes erfarenhet uppmärksammats inom regionen.

Jag fungerar ofta som bollplank för innovatörer som behöver hitta kostnadseffektiva kommunikationsvägar för att nå ut med sina budskap. Och ofta är de bästa kommunikationskanalerna de som inte kräver en stor budget. Kanaler som sociala medier där du själv kan publicera din berättelse eller om du lyckas väcka intresse hos någon journalist för din historia och kan få publicitet den vägen är jättebra vägar att nå ut. Man kommer ganska långt med en berättelse som fångar mottagaren, ett välformulerat budskap och ett målmedvetet långsiktigt, hårt arbete!


Sofia bästa tips för att nå ut med sitt budskap

  1. Börja i rätt ände! Vilka är det du vill nå med din berättelse om företaget/tjänsten/produkten?
  2. Fråga målgruppen! Om du inte vet vilka kommunikationskanaler du ska använda, fråga några ur den grupp du vill nå, var hämtar de sin information?
  3. Berätta så att du berör de du vill nå – om du t ex vill nå ut i lokala medier, på vilket sätt påverkar din berättelse just din stad eller by?
  4. Tänk på att vara konsekvent och enhetlig i ditt sätt att kommunicera när det gäller grafiskt material, logotyp och bildval – då bygger du ett varumärke som man känner igen.
  5. Ta hjälp! Alla kan inte vara bäst på allt. Vi är oftast starkare på något område, till exempel bra på att skapa illustrationer och bilder men inte lika bra på att skriva. Mycket i kommunikationsrollen handlar om att vara en bra beställare av specialisttjänster inom kommunikation.

Fler Nyheter