Meny

Digital ångest eller digitala möjligheter?

_DSF6335-2Det nya året rivstartade Fiber Optic Valley tillsammans med SenseAir, Nyfors Teknologi AB, LC-Tec Displays AB och RISE Acreo genom att representera Sverige vid SPIE Photonics West 2017 i San Francisco – världens största mässa inom optik, fotonik och laser. I år slog mässan alla rekord med 1380 utställare och över 23.000 besökare. Med sig hem fick företagen nya affärskontakter, inspiration och kunskap.

Fiber Optic Valley + RISE Acreo = Sant
En av organisationerna som deltog med oss i Photonics West var forskningsinstitutet Acreo som ingår i RISE-koncernen (Research Institutes of Sweden) och från och med den första januari i år är Fiber Optic Valley en del av Acreos avdelning för SME-utveckling.

Det tioåriga samarbetet med innovationsmyndigheten Vinnova löper ut och istället stärks Fiber Optic Valleys och Propell Innovations regionala uppdrag med stöd från Region Gävleborg och Hudiksvalls kommun. Vi blir en av fyra regionala innovationsnoder i Gävleborg med målet att förstärka den regionala samverkan för att bidra till fler nya företag, tjänster och produkter.

Tillsammans med dig som medlem och samarbetspartner inom Fiber Optic Valley kommer vi att fortsätta driva ett framgångsrikt utvecklingsarbete för innovationer. Och ett forskningsinstitut i ryggen är inte fel vid stora EU-samarbeten som kan öka oddsen för företagen i vår region att hitta nya affärsmöjligheter.

Hur påverkar digitalisering våra industrier?
Ett sätt att skapa nya affärsmöjligheter är genom digitalisering. Inom satsningen KickStart Digitalisering har vi uppdraget att inspirera industriföretag till att hitta nya marknadsfördelar med hjälp av digitalisering. Hösten 2016 blev Hudiksvall vald som Sverigepilot för satsningen som leds av Teknikföretagen och IF Metall i samverkan med RISE. Hudiksvall agerar nu förebild för övriga orter som bjuds in. Hittills har ett femtiotal industriföretag deltagit i Hudiksvall, Umeå och Ö-vik. Målet är att tio orter deltagit i programmet innan årets slut.

Missa inte Innovation Day 26 april – digital ångest eller möjlighet?
Digitalisering är även årets tema på Innovation Day som går av stapeln den 26 april på Aktivitetsfabriken i Hudiksvall. Vi spår hur den digitala framtiden kommer att se ut – där robotar och Internet of Things (sakernas Internet) blir en del i vardagen. Är vi människor redo för detta och hur ser det ut om fem, tio år? Kommer vi ägna mer tid åt innovationer om robotar gör våra jobb?

Heta namn som Nils von Heijne aktuell med boken ”Fuckups & Businessblunders” och Sofie Lindblom, tidigare global innovationschef för Spotify gästar oss. Anmäl dig redan idag!

/ Torbjörn Jonsson