Meny

Digitalisering, hållbarhet och novemberrusk

Vi är en del som tycker att det är lite mysigt ändå med novemberrusk och att få sitta inne och tända ljus och mysa i mörkret. Och på Fiber Optic Valley försöker vi lysa upp vintermörkret genom att bidra till kreativa samarbeten och nya digitala lösningar.

När det gäller digitala lösningar har vi under hösten genomfört en svensk version av en internationell undersökning om digitalisering inom projektet Digital Innovation Network (DIGINNO). Ett projekt som jobbar för en digital marknad för hela Östersjöregionen. Fortfarande finns chansen att vinna pris – var med och tävla om ett lyxigt paraply!

Digitaliseringen i samhället går snabbt och det gäller att hänga med. Därför pågår satsningen Kickstart Digitalisering som arrangeras runt om i Sverige i samverkan med Teknikföretagen med flera. Denna vecka har vi kört inspirationsworkshops för både företag och kommunledningen i Hudiksvall samt för företag i Ljusdal. Kickstart är ett unikt kostnadsfritt program med föreläsningar, rådgivning och samverkan. Läs mer här.

Har du en utmaning du vill ha hjälp med?
Och hur verksamheten kan digitaliseras är en utmaning för många företag, kanske har du en produkt som behöver utvecklas eller en ny tjänst som behöver effektiviseras? Kom på Mittuniversitetets Business Innovation Day i Sundsvall den 15 november där vi är en av medarrangörerna. Då står Mittuniversitetets forskare och andra experter till förfogande för att ta sig an just ditt företags utmaning. De erbjuder en palett med kompetenser inom elektronik, IT, teknisk kemi och fysik, affärsrådgivare och finansieringsstöd. Anmäl dig idag!

Att hitta rätt kompetens är svårt för många organisationer. Därför deltog vi tillsammans med många andra i Rekryteringståget den 16 september som Hudiksvalls Näringslivsbolag arrangerade. En kampanj som lockade över hundra personer att ta tåget till Hudiksvall för att upptäcka en lagom stor stad som erbjuder både kvalificerade jobb och hög livskvalitet. Totalt rörde sig cirka 500 personer i mässlokalerna på Aktivitetsfabriken. För vår del har satsningen inneburit nya kontakter med personer som visat intresse för RISE och våra verksamheter inom Acreo FiberlabPropell Innovation och Fiber Optic Valley och som kanske börjar jobba med oss i framtiden.

Hållbarhet – en naturlig del av affären
Kompetensförsörjning är en samhällsutmaning för både företag och offentliga organisationer. Samhällsutmaningar var även temat när vi för femte året i rad var medarrangörer av Science and Innovation Days i Sundsvall. Årets tema var ”Förändra din verksamhet inför framtida utmaningar” och några av ämnena för dagen var hållbarhet, nano-teknik och en faktabaserad världsbild. Talade gjorde bland andra; hållbarhetsdirektören Nyamko Sabuni på ÅF Sverige som berättade om hållbarhet som drivkraft för tillväxt;

 ”Vi har idag kommit till den tredje eran som jag kallar för innovationseran och det är nu fantastiska saker börjar hända. Det är nu företagen börjar förstå att hållbarhet måste vara en naturlig del av affären, att hållbarhet kan innebära lönsamhet och inte en kostnad”.

Apropå hållbarhet, under det kommande året gör vi en satsning på hållbart företagande, med olika föreläsningar och workshops om hur du kan rädda världen och tjäna pengar samtidigt. Den 29 november föreläser Pär Lärkeryd, vd Norra Skogsägarna, som 2016 blev vinnare av Svenska Jämställdhetspriset. Hållbarhet spänner över en bredd av ämnesområden inom allt ifrån mångfalds- och jämställdhetsperspektiv på kompetensförsörjning och attraktionskraft som arbetsgivare till hur cirkulära affärsmodeller kan bidra till innovationer för en bättre miljö.

Har du idéer för Innovation Day 2019?
Höstrusk och julplanering på agendan och innan vi vet ordet av ställer vi om till sommartid igen. Därför är planeringen av Innovation Day, 11 april, 2019 redan igång. Inom vilket område vill ni få påfyllning eller bli inspirerade? Har du idéer för Innovation Day? Hör gärna av dig till oss!

Kom även ihåg att boka in jullunch med Fiber Optic Valley och Propell Innovation den 12 december, håll utkik efter inbjudan!

/Torbjörn Jonsson