fbpx
Meny

Du deltar väl när det skrivs teknikhistoria?

Teknikhistoria skrivs inte i New York, Shanghai eller Stockholm – världens mest energieffektiva transport av en människa har skett i Delsbo, i Hälsingland och under lördagen den 25 maj kommer rekordet att slås igen under tävlingen Delsbo Electric. Fiber Optic Valley är med och stöttar tävlingen för att möjliggör ett WiFi längs hela tävlingssträckan.

Järnvägssträckan mellan Fredriskfors och Delsbo har idag utvecklats till den plats i världen där man sätter världsrekort i energieffektiv persontransport Sträckan är mycket lämplig eftersom den har en lagom längd på drygt 3 km, den är väl uppmätt med modern GPS-teknik samt att man inte störs av reguljär järnvägstrafik, säger Anna Gustavsson, senior projektledare Fiber Optic Valley/RISE

Unik tävling för framtiden
Delsbo Electric är en unik tävling där tävlingsdeltagarna ska skapa de smartaste spårburna fordonen för en sträcka på exakt 3,36km. Tävlingen skapar en generös och rolig mötesplats runt innovation och energieffektivitet för studenter, företag, barn och beslutsfattare. Den 25 maj står lag från Chalmers, Högskolan Dalarna, Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet på startlinjen. Det universitet som använder minst energi för att förflytta personer vinner.

bild: delsboelectric.se

Testbädd för energisnåla persontransporter
Evenemanget är unikt, har en potential att växa och har redan börjat skapa stora avtryck runt om i världen. Tävlingen körs utmed ett gammalt järnvägsspår i Delsbo som blivit en testbädd och utvecklingsarena för morgondagens energieffektiva persontransport. Som samarbetspartner till Delsbo Electric är Fiber Optic Valley med och levererar ny infrastruktur längs tävlingssträckan. Något som kommer ha stor betydelse för tävlingens utveckling framöver.

För att utveckla sträckan till en generell testbädd för energisnål persontransport krävs ytterligare infrastruktur, framförallt i form av kommunikation för datahantering och dokumentation. Just nu är vi med och tar fram WiFi-uppkoppling längs hela tävlingssträckan för att testbädden ska bli komplett, säger Anna Gustavsson

Vi ses väl den 25e maj?
Första starten för fordonen att köra är kl 12.00 den 25 maj och vid 14.30 vet man vilket universitet som har byggt det mest energieffektivaste fordonet 2019, och kanske blir det i år ytterligare ett rekord i Delsbo?

Fler Nyheter