Meny

Ett hållbart digitalt liv

2018 har redan hunnit ta oss med storm, snörikaste vintern på länge och förutom snö skottar vi in OS-medaljer så det står härliga till. Det är också vintern när alla pratar digitalisering och det gillar vi. Kanske är det förklaringen till rekordmånga tidiga anmälningar till årets Innovation Day den 26 april vid Aktivitetsfabriken i Hudiksvall.

I år ser vi in i framtiden till temat ”Ett hållbart digitalt liv – med människan i det digitala samhället i fokus”. Heta namn som framtidsanalytikern Claudia Olsson tidigare bland annat expert för FN i New York och som jag fick förmånen att lyssna till på European Industry Day i Bryssel den 22 februari. Där talade hon om utmaningar och möjligheter med digitaliseringens framfart inom industrin. Inspirerar på Innovation Day gör även Per Grankvist, hållbarhetsexpert som studerat över 500 företag i världen samt Innovationschefen för Stena Line, Amer Mohammed som fick priset Årets digitala projekt 2017. Missa inte det!

Höjer digitaliseringstakten för företag och skolor
Kanske något av företagen vi jobbar med blir Årets digitala projekt 2018 – vi får väl se. Ett exempel på hur vi hjälper till att höja digitaliseringstakten är den regionala satsningen KickStart Go där vi tillsammans med Find IT i Sandviken har uppdraget att stötta industriföretag i Gävleborg med precis det. Som en av tio aktörer landet jobbar vi med coachning av företag som vill öka sin användning av digital teknik.

Och digitaliseringen påverkar även hur skolmiljön utformas och skapar helt nya möjligheter. I början av året installerades sensorer på Östra skolan i Hudiksvall för att mäta ljusförhållanden, ljudnivå, temperatur och luftkvalitet i två klassrum. Installationen är en första leverans i det regionala samverkansprojektet  Vässa skolan som ska bidra till en förbättrad skolmiljö och ge de bästa förutsättningarna för ett kreativt lärande.

Är internationalisering något för ditt företag?
Vårt uppdrag handlar till stor del om att skynda på digitaliseringstakten hos företagen för att bli internationellt konkurrenskraftiga. Internationalisering har alltid varit en stor del av vår verksamhet. I februari gjorde vi en favorit i repris med SenseAir, Nyfors Teknologi AB, LC-Tec Displays AB och RISE Acreo fiberlabb genom att representera Sverige vid SPIE Photonics West 2018 i San Francisco – världens största mässa inom optik, fotonik och laser. I år slog mässan alla rekord med över 23.000 besökare och 1300 utställare. Men efter nio år (!) är det nu dags att lämna över stafettpinnen till nätverksorganisationen PhotonicSweden.

Genom SPIE Photonics West har många internationella dörrar öppnats genom åren för flera specialiserade företag inom optik och fotonik. Men kanske har du istället ett IT-företag som vill nå nya marknader utanför EUs gränser? Under 2018 satsar vi framför allt på Kanada och e-hälsa men även Brasilien och andra länder är aktuella. I det baltisk-nordiska samverkansprojektet ICT Meta Cluster går vi in på upploppet under 2018 och kan ge ditt företag stöd för att göra marknadsundersökningar, analyser, marknadsföring och att starta nya konstellationer. Ta chansen – kontakta oss så berättar vi mer.

Nu njuter vi av OS-medaljer, snö i hysteriska mängder, vårvintersol och kanske lite skidor och snart är det dags för Innovation Day med tema ett hållbart digitalt liv, den 26 april – vi ses då!