Meny

Fem frågor till Nordic Welding Engineering AB

Under september månad prisades Fiber Optic Valleys senaste medlemsföretag Nordic Welding Engineering AB från Hudiksvall med 50.000 kr i Boost Innovation, 250 000 kr i Swedbanks tävling rivstart och inte nog med det tog de en plats i den eftertraktade inkubatorn Sting. Men vilka står egentligen bakom det relativt anonyma företaget som kammar hem priserna och vad pysslar de med? Vi ställde givetvis några frågor som de fick besvara.

Vilka är ni på Nordic Welding Engineering och vad driver er framåt?

– Vi är fyra män i åldersspannet 30–38 år och alla med olika tekniska bakgrunder. Tillsammans gick vi ihop för att starta NWE utifrån ett behov som vi såg. Våran gemensamma drivkraft är att vi vill lösa ett problem där det idag finns en stor kunskapslucka inom svetsning när det gäller kvalitetssäkring och i synnerhet hur det är kopplat till utmattning.

Från vänster: Martin Engman, 38 år, Civilingenjör inom tekniskfysik med materialvetenskap, erfarenhet inom system- och metodutveckling för oförstörande provning samt inom testsystemutveckling.

Eric Lindgren, 30 år, Civilingenjör inom maskinteknik och internationell svetsingenjör, Svetsspecialist med särskild kompetens inom utmattning och svetsprocesser förvärvat inom produktion och forskning.

 

Från vänster: Zuheir Barsoum, 39 år, Docent inom farkostteknik med inriktningen svetsmekanik och utmattning förvärvat genom gedigen forskning och utveckling både nationellt och internationellt.

Thomas Stenberg, 31 år, Doktor inom maskinteknik och internationell svetsingenjör, Svetsspecialist med särskild kompetens inom utmattning och dimensionering förvärvat genom forskning och utveckling.

Vad gör Nordic Welding Engineering AB? 

– Majoriteten av de produkter som svetsas är ca 20-40% tyngre än nödvändigt då det saknas tillförlitliga metoder för kvalitetssäkring av svetsade komponenter med höghållfasta stål. Nordic Welding Engineering har utvecklat en metod för robust kvalitetssäkring av svetsade konstruktioner.

Genom implementering av metoden i tillverkande industri kan produktiviteten öka med upp till 50%, produktionskostnaderna reduceras och komponentvikten optimeras ytterligare. En viktig del i vårt system är även hur kan vi använda data för att kunna skapa en mera avancerad styrning av svetsprocessen.

Ni vann 2:a pris i vår innovationstävling Boost Innovation™, hur planerar ni att spendera prispengarna?

– En otrolig ära att vi blev tilldelade priset och igen ett stort tack till Fiber Optic Valley och dess jury! Vi kommer använda pengarna för att vidareutveckla idén utifrån den definierade strategi för bolaget. Pengarna kommer komma väl till användning inom de områden där vi har mindre kunskap för att färdigställa lösningen. Här ser vi att RISE kan hjälpa oss i den processen och där både Fiber Optic Valley tillsammans med instituten kommer vara en viktig partner.

Vi kan samtidigt nämna att vi var en av vinnarna i Swedbanks entreprenörstävling Rivstart, vilket var en utmaning då vi för en namnkunnig jury skulle presentera vår idé på 3 minuter och det slutade ju också bra.

Vad ligger i den närmsta tiden för er? Hur ser era framtidsplaner ut?

– Året ut kommer vi fortsätta att arbeta med våra två pilotkunder för slutverifieringen av systemet. Samtidigt kommer vi tillsammans med inkubatorn Sting arbeta med det affärsmässiga kring bolaget och det kommer hjälpa oss enormt för att växa inom företagandet i stort som smått!

Inom kort hoppas vi även kunna bli mera synliga på sociala medier och The ”World Wide Web” där vi fortfarande varit relativt anonyma – stay tuned!

 

 

Fler Nyheter