Meny

Fem snabba frågor till Noaq

Företaget NOAQ från Näsviken har i flera år utvecklat och tillhandahållit mobila översvämningsskydd. Nyligen har de fått bred publicitet både regionalt och internationellt, vilket har lett till stora genombrott. Ett genombrott som nu gör att de sikar mot att bli marknadsledande inom branschen.

Vilka är hjärnorna bakom Noaq?

– Vi är tre personer engagerade i företaget. Jag (Sigurd Melin) är VD och har utvecklat produkterna ända från idéstadiet, min sambo Ann Blanche-Sahlqvist ansvarar för ekonomin och sen har vi Stellan Stark som är ansvarig för produktionen. Nu försöker vi även hitta fler medarbetare för att klara av expansionen.

Vad gör Noaq? Berätta lite om era produkter?

– NOAQ utvecklar och säljer mobila skyddsvallar mot översvämningar och vårt första patent sökte vi redan år 1995. Då var idén med mobila skyddsvallar helt okänd, så vi är pionjärer på området. Vår första produkt var ”tubvallen”, som består av en rad luftfyllda tuber. Det smarta med tubvallen var att den förankras direkt av översvämningsvattnets egen tyngd. Istället för att släpa dit många ton sand till sandsäckar så utnyttjar vi lika många ton vatten som kommit dit på egen hand.

Tubvallen belönades redan 1997 med SKAPA-priset som delas ut årligen till Sveriges bästa uppfinningar. Tubvallen säljer vi för övrigt fortfarande, men nu har vi också utvecklat ”Boxvallen”. Även den utnyttjar översvämningsvattnets egen tyngd för sin förankring. Vi kallar detta ”bokstödsprincipen”, för det är så ett bokstöd fungerar. Böckerna hålls på plats av bokstödet, men det är med hjälp av böckernas tyngd som bokstödet hålls på plats.

Med Tubvallen och Boxvallen försöker vi nu nå ut internationellt – nästan alla andra länder har större problem med översvämningar än Sverige. Läs gärna mer om Noaqs produkter.

Hur ser framtidsplanerna ut för Noaq?

– Framtidsplaner? Jovisst, vi vill växa, och vi har fler intressanta produkter på ritbordet.

Tack vare att vår australiensiska återförsäljare, lade ut en video om boxvallen på Youtube har vi nu fått viral spridning. Videon har visats över 20 miljoner gånger, vilket har lett till att vi har blivit kontaktade av företag från världens alla hörn som vill bli återförsäljare av våra produkter. Så de senaste månaderna har vi täckt in sju nya marknader, Chile, Schweiz, Norge, Belgien, Spanien, Turkiet och Hongkong, och har nu 19 återförsäljare totalt. Mest säljer vi i Japan.

Behovet av översvämningsskydd är enormt, och vi satsar på att bli marknadsledande i denna nya bransch. Det är nog detta som driver oss. Det är också rätt fräckt att visa att det går att driva ett sånt här företag från en liten ort som Näsviken, som de flesta av våra återförsäljare inte ens kan hitta i sina skolatlaser.

Vad gör du/ni när ni inte arbetar?
–  När vi inte arbetar så engagerar vi oss en del i bygdens utveckling, bland annat i frågorna om Dellenbanans framtid och Ostkustbanans nya dragning genom Hudiksvall. Vi försöker få gehör för alternativet ”Mellan”, ett alternativ där man slipper få stadskärnan delad av det nya dubbelspåret, men ändå behålla ett centralt stationsläge. Dessutom är vi engagerade i studenttävlingen Delsbo Electric.

Berätta något kul om er själva?
– Jag har en bakgrund som kartograf, och har bland annat gjort en cykelturistkarta över länet.

Noaq blev nyligen en ny medlem i Fiber Optic Valleys nätverk.
Vad innebär det att vara medlem hos oss? Läs mer

Fler Nyheter