Meny

Fem snabba frågor till Johanna Skalman om den första tiden i Silicon Valley

Vem är Johanna Skalman?
Passionerad skidåkare, engagerad entreprenör, serviceorienterad och därtill nyfiken och öppen för nya intryck. Jag gillar att utveckla mina egna idéer, testa dom och få omedelbar återkoppling. Att få samarbeta med människor som kan mer än jag är väldigt inspirerande och utvecklande. Har jag bestämt mig för något ser jag till att genomföra det direkt.

Jag är 25 år och ursprungligen från Hudiksvall. Jag är en före detta längdskidåkare och tävlade då för Hudiksvalls IF. Jag har en kandidatexamen inom företagsekonomi, ett eget varumärke samt utbildad skidinstruktör inom längd och alpint. Just nu är jag en Wallenberg Fellow hos Vinnova, vid Nordic Innovation House i Silicon Valley, USA.

Hur skulle du beskriva första tiden i Silicon Valley?
Det händer ständigt nya saker, allt går otroligt fort. Från idé till verkställande tar bara någon vecka. Man nätverkar exakt överallt, i taxin, på gatan och på event. Det är helt klart ett högt tempo. Kulturen är väldigt inspirerande. Här delar man med sig av sina erfarenheter och nätverk utan att förvänta sig något tillbaka. Det är verkligen en miljö där inget är omöjligt.

Jag har lärt mig så otroligt mycket på bara två månader genom att få chansen att träffa drivna människor, gå på konferenser/event och lyssna på framgångsrika investerare och entreprenörer. Att få höra deras erfarenheter om hur man bör göra för att lyckas med ”business” i Silicon Valley, varför vissa företag har lyckats och hur framtiden förmodligen kommer att se ut inom teknikbranschen är otroligt spännande.

Vilka är dina viktigaste arbetsuppgifter på praktiken hos Nordic Innovation House?
Huvuduppgiften är att jag ska få en förståelse av Silicon Valleys ekosystem för att sedan implementera denna viktiga kunskap när jag kommer tillbaka till Sverige. På plats är mina arbetsuppgifter att stötta Vinnovas verksamhet, svenska startups och Nordic Innovation House. Jag är med och ordnar och tar emot besök (svenska bolag, och organisationer) samt ordnar event. Jag är även med och hjälper till samt lär mig av NIH.s acceleratorprogram. Just nu pågår TINC-programmet i fyra veckor. En av de allra viktigaste arbetsuppgifterna är att nätverka med olika människor för att skapa relationer.

Vilka tips skulle du ge till personer som planerar att göra liknande praktik utomlands?
Ta chansen och åk, du kommer inte att ångra dig! Du kommer utvecklas massor dels på ett personligt plan men också få större insikter om världen, Sverige och det land du väljer att åka till. Ha ett öppet sinne och var nyfiken så kommer du få ut väldigt mycket.

Vad gör du när du inte jobbar?
Nu när jag är i Silicon Valley försöker jag upptäcka Kaliforniens guldkorn. Det är allt ifrån hiking, sportevent, vingårdar till att besöka häftiga platser. I Sverige spenderar jag mest min tid på ett par skidor eller roar mig med andra outdoor-aktiviteter beroende på säsong, helst tillsammans med vänner och familj.

Fler Nyheter