Meny

Femte året i rad – Innovation Day slog publikrekord

Hållbarhet och digitalisering var i fokus när Fiber Optic Valley och Propell Innovation för femte året i rad arrangerade Innovation Day med temat ”ett hållbart digitalt liv – men människan i fokus”. På plats fanns över 180 besökare som fick lyssna på bland annat Amer Mohammed, innovationschef på Stena Line som pratade om hur man skapar starka varumärken och hur man måste misslyckas i livet för att nå framgång.

”Jag har en riktlinje om att vara dummast i rummet och jag har nog gjort fler misstag än alla här inne tillsammans. Man kan inte planera sig till framgång, enda sättet till framgång är att misslyckas fortare än alla andra” – Amer Mohammed, Innovationschef Stena Line.

Det är upplevelsen som spelar roll
Digital innovation med artificiell intelligens i praktiken var något som Amer Mohammed fokuserade på under sitt framträdande. Där han bland annat berättade varför just Stena Line blev utsedd till 2017 års digitala projekt och delade med sig av lärdomar om hur man bygger ett starkt varumärke där man tar tillvara på sina kunder.

”Ta inte allt så seriöst, testa er fram, ingen dör för att en knapp slutar fungera. Involvera era kunder i utvecklingen för folk gillar att testa saker. Skippa all teknisk mumbojumbo när ni pratar om era varumärken, det är upplevelsen som era kunder känner som spelar någon roll”

Globalisering och digitalisering hand i hand
På plats fanns även framtidanalytikern, Claudia Olsson som bland annat blivit utsedd till Young Global Leader av World Economic Forum och är rådgivare till Utrikesdepartementet. Hon pratade om hur man måste effektivisera sitt ledarskap och förbereda människor för den digitala förändringen.

”Vi kommer bli fler i världen och allt vi gör kommer att utvecklas snabbare. Jämte digitaliseringen kommer globaliseringen, vi måste ta tillvara på talanger med olika bakgrund” Claudia Olsson, framtidsanalytiker.

Från hierarchy till wirearchy
Claudia radade även upp några tekniska innovationer som kan komma att bli aktuella på marknaden inom en snar framtid. Bland annat berättade hon om en medicinsk spegel som kan se hur vi mår, en solpanelsfärg som ersätter de stora solcellspanelerna och hur man redan nu använder drönare för skogsplantering.

”Vi kommer se allt fler tekniska innovationer framöver. Frågan är hur möter vi den framtida tekniken på bästa sätt i vårt ledarskap? När 70 procent av alla beslut tas i informella nätverk krävs ett nytt ledarskap utan hierarkier”

Smart eller bara dumt
Hållbarhetsexperten Per Grankvist som studerat över 500 företag i världen berättade under dagen om hur vi människor kan tjäna pengar på att sätta hållbarheten i centrum och att vi borde ifrågasätta gamla vanor i vår vardag.

”Vi måste börja reflektera mer över vår konsumtion. Behöver vi verkligen köpa de där kakburkarna, 3 för 25 kr. Hur är de framställda? Någonstans i ledet fuskar man eftersom det är så billigt. Idag är det lättare att köpa saker än att låta bli” Per Grankvist, Hållbarhetsexpert.

Per Grankvist påpekade att hållbarhet handlar om hur vi tar tillvara miljömässiga och mänskliga resurser och att det finns två sätt vi kan använda resurserna på;

”Antingen nyttjar vi resurserna smart eller så är det bara dumt, men vi är alla uppfostrade att vara lite trånga i huvudet.”

Spännande jobb på landsbygden

Som avslutning på Innovation Day berättade Mella Stegs, digitaliseringsrådgivare och grundare av Stegs & Sisters om möjligheterna som digital teknik skapar för företagande på landsbygden och hur hon själv kunde återvända till Järvsö tack vare digitaliseringen.

”Jag trodde aldrig att jag skulle återvända till Järvsö efter att jag lämnat orten som 19-åring, men i och med ny digital teknik kunde jag börja arbeta med spännande uppdrag på distans. Vi har en väldigt stor och bra kund i Norge som vi inte hade haft annars” Mella Stegs, digitaliseringsrådgivare.

I Mellas jobb som digitaliseringsrådgivare sker inte alla möten digitalt, eftersom hon fortfarande ser ett värde av att träffa sina kunder fysiskt.

”Det är naivt att tro att alla träffar ska ske digitalt, man skapar mer och bättre kundrelationer om man ses öga mot öga”

Moderatorer för dagen var Fiber Optic Valleys projektledare Ann-Sofie Däldehög och Thomas Johnson.

Fler Nyheter