Meny

Framtid, förändring och nätkärlek

_DSF6335-2Framtid och förändring är begrepp som sammanfattar året 2016 för oss. När året började var vi nyinflyttade i nya lokaler på Käppuddsgatan i Hudiksvall tillsammans med Propell Innovation. I juni blev det vd-byte och hösten har handlat om hur verksamheten ska fortsätta när Vinnova-samarbetet tar slut nästa år. Ett intensivt planeringsarbete pågår för att skapa en regional innovationsnod och fortsätta driva ett framgångsrikt klustersamarbete för våra medlemmar, men som en del av forskningsinstitutet Acreos avdelning för SME-utveckling. En cirkel är sluten.  

Genombrottet för Fiber Optic Valley 2004 som en av Vinnovas nationella klustervinnare var tack vare det starka samarbetet till Acreo. Nu sluts cirkeln. Fiber Optic Valleys arbete fortsätter, men från och med 1 januari inom Acreo, med stöd från Hudiksvalls kommun och Region Gävleborg. Acreo är en del av RISE-koncernen (Research Institutes of Sweden) och ett forskningsinstitut i ryggen är inte fel när stora EU-ansökningar skickas in för att öka oddsen för företagen i vår region att få del av utvecklingsmedlen. (Läs artikel i HelaHälsingland.se)

Konferens för globala möjligheter
Att verksamheten behövs visade den internationella TCI-konferensen i november. TCI-nätverket arrangerar världens största internationella klusterkonferens och i år ägde den rum i Eindhoven, Nederländerna, där den samlade över 400 akademiker, företagare och beslutsfattare från hela världen. Nätverket samlar cirka 9000 personer i 110 länder kring frågor om innovation och konkurrenskraft. Vi var en av klusterorganisationerna som delade med oss av våra erfarenheter och kunde ta med oss värdefulla kontakter hem.


Hudiksvall tog täten inom digitalisering
På hemmaplan har vårt innovationsarbete handlat om digitaliseringens snabba utveckling i samhället och att Sverige halkar efter i toppligan. Hur påverkar utvecklingen våra industrier och hur arbetar vi med kompetensförsörjning för det digitala samhället? Enligt prognosen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020.

Som svar på det har vår samarbetspartner Propell Innovation smygstartat programmeringsverkstaden CoderDojo i november. Ett koncept för unga mellan 7 – 17 år och en global rörelse som finns på 16 platser i Sverige. Där får unga lära sig att göra appar, spel och hemsidor och våren 2017 har konceptet premiär i Hudiksvall.

Digitalisering av industrin har varit Fiber Optic Valleys uppdrag sedan vi i höst blev utvalda som Sverigepilot för Teknikföretagen och IF Metalls satsning ”Kickstart digitalisering” i samverkan med RISE. I programmet har ett tiotal regionala företag deltagit för att hitta nya marknadsfördelar med digitalisering. Nu sprider vi ett lyckat koncept vidare till Örnsköldsvik och Umeå med vårt upplägg som förebild.

Företagsfrämjande på lika villkor
Ett annat lyckat pilotkoncept som sprids vidare till näringslivsaktörer i Gävleborg nästa år är ledarskapsprogrammet ”Öppna Upp Propell.” Ett program om företagsfrämjande på lika villkor som genomfördes i Hudiksvall 2016 där vi frågat oss hur ser bilden av en ”riktig” företagare ut? Vilka normer styrs vi av när vi pratar om innovatörer? Vi har helt enkelt inte råd att missa unika företagsidéer och framgångsrika projekt på grund av fördomar.

Och fördomar finns det gott om. Särskilt på nätet. Gör det du kan för att stoppa näthat och ryktesspridning. Sprid reglerna om vad man får säga på internet – bidra till mer nätkärlek i jul och få extra klappar av tomten!

Vi ses på glöggmingel den 15 december, välkommen!