Meny

Framtidens samhällen och digitala trender

Den 17 oktober arrangeras forsknings- och innovationskonferensen Science & Innovation Day för fjärde året i rad i Sundsvall. Konferensen som i år hade över 200 deltagare och innehöll intressanta ämnen som bioekonomi, tryckt elektronik och digitalisering i olika former. Höjdpunkten under dagen var Dr Kate Stone som fick kreativiteten att flöda bland åhörarna.

Ett cellulosabaserat samhälle
Konferensens tema var ”digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” där Marco Lucisano, enhetschef för papperstillverkning och förpackningar vid RISE Bioekonomi var först ut och pratade om ett cellulosabaserat samhälle. Där cirkulär ekonomi och hur vi människor ser på miljön kommer spela en stor roll om vi kommer lyckas skapa ett samhälle med ”no waste”, dvs där vi tillsammans kommer minska på skadliga kemikalier i våra förpackningar och minska våra avfall av olika slag.

Samverkan och forskningsresultat
Forskningsprogrammet e2mp (Energy Efficiency in Mechanical Pulping), som under sex år pysslat med effektivisering inom området mekanisk massaproduktion, presenterade olika resultat på vad de åstadkommit. Bland annat visade de resultat från studier, där de lyckats påvisa en energibesparing om 25 procent med hjälp av smart processoptimering. Vilket är av stor relevans för svensk pappersproduktion.

Programmet är ett stort samverkansprojekt mellan stora skogsbolag som Holmen, Stora Enso, SCA och andra forskningsaktörer som PFI (Norge), Chalmers, SLU och LTH samt företagen Valmet, Andritz och Norske Skog. Läs gärna mer om programmet på https://www.e2mpi.se/

Digitala spaningar
Mats Lewan som i grund och botten är en teknisk journalist berättade om digitala trender och hur den tekniska utvecklingen går på högvarv. Relevanta saker som Mats summerade var att konsumenter kommer köpa allt mer tjänster istället för produkter. Sedan är det helhetsupplevelser som kommer spela större roll i vårt köpbeteende. Musikindustrin är redan där medan transportsektorn är på väg in i samma spår.

“Alla pratar om självkörande bilar, men frågan är kommer vi överhuvudtaget kommer få tillstånd att köra bilar i framtiden. Jag tror inte det, för maskiner blir aldrig trötta, aldrig irriterad, diskuterar inte med andra i bilen, tittar aldrig på andra bilar och blir arg på dem och de kommer absolut inte att köra bilen påverkad… Det kommer bli viktigare med mjukvaran och helhetsupplevelserna inuti bilen”

”Sweden is the second most connected country in the world”
Telias VD Hélène Barnekow fanns på plats för att prata om Telias förändringsarbete och hur de genom åren hela tiden har anpassat sig till alla förändringar som skett. Men att de nu är inne i en era där de måste arbeta hårdare för att skapa ytterligare mervärde för sina kunder och framförallt lära sig vad deras kunder efterfrågar.

Hélène nämnde att Telia inleder fler samarbeten med olika aktörer än tidigare, arbetar mer med mångfald och försöker undvika att arbeta i raka stuprör.  Men ändå påstod hon att Telia inte sitter säkert för det, utan det finns alltid någon runt hörnet som lurar på deras affärer.

”Jag lovar er, att just nu här i Sundsvall, tänker någon på en innovation eller applikation som kan förstöra våra intäkter på Telia. Just i denna stund!”

Konstnärliga och genialiska lösningar från Dr Kate Stone
Sist ut bland huvudtalarna var Dr Kate Stone från University of Cambridge och grundare av företaget Novalia, som gav åhörarna en rejäl mix av teknologi och kreativitet. Dagligen arbetar hon med tryckt elektronik på papper för att åstadkomma spännande saker.

”Jag kommer bara på saker hela tiden. Jag drivs av kreativitet och nyfikenhet! Vad finns på insidan och vad finns på utsidan. Jag tänker, hur fungerar den här, hur kan jag få någon att skratta”

Bland annat visade Kate upp hur hon tillsammans med sitt team tagit fram musikspelande pizzakartonger för Pizza Hut, interaktiva gratulationskort och anteckningsblock samt dj liknande pappersunderlägg för brickorna på McDonalds – allt genom tryckt elektronik på papper. En teknik som hon hoppas ska bli tillgängligt för många fler.

”Vi har börjat gjort verktyg så att vem som helst kan göra dessa saker som jag visat här idag”

Dr Kate Stone hade även under dagen en workshop med 25 personer, där de fick laborera med tryckt elektronik och en tillhörande app från Novalia.


Vill du se alla talare? Alla framträdanden finns på youtube, del 1 och del 2

Science and Innovation Day är en konferens och ett unikt samarbete mellan Mittuniversitetet och innovationsmiljöerna i regionen där företag och forskare bjuds in för att ta del av de senaste nyheterna från forskningsvärlden.

Fler Nyheter