Meny

Från smarta bilar till vår vinklade syn på världen – allt på Science & Innovation Day i Sundsvall

Den 16 oktober var Fiber Optic Valley med för femte året i rad och arrangerade Science & Innovation Day. En forskar- och innovationskonferens i Sundsvall som växer för varje år. Temat för dagen var ”Förändra din verksamhet inför framtida utmaningar” och några av ämnena för dagen var hållbarhet, nano-teknik och en faktabaserad världsbild.

Nano-teknik för framtiden

Först ut bland talarna var professor Zhong Lin Wang, expert inom nanogeneratorer och han pratade kring teknologin och möjligheterna som kommer att finnas i framtiden med självenergigenererande nano-teknik. Tekniken kan användas inom många olika områden som till exempel informationsteknologi och miljöteknik.

Utvecklingen av morgondagens bilresande

Sofia Granath, chef för strategi- och produktledning hos WirelessCar berättade om utvecklingen av vårt resande som drivs av digitalisering, elektrifiering, självstyrande fordon och hållbarhet. Hon pratade bland annat om smarta bilar, säkerhetsfunktionerna som finns i bilar och hur de arbetar med människors beteendemönster.

”Det är inte upp till dig att bestämma om du är en bra förare eller inte, om du är en riskfull förare kommer du troligtvis inte vara med i en olycka men du kommer orsaka att någon annan är det.”

Innovationseran är här

Hållbarhetsdirektören Nyamko Sabuni på ÅF Sverige berättade om hållbarhet som drivkraft för tillväxt samt om styrkor och svagheter i förändringsarbetet. Nyamko presenterade bland annat olika tidperioder för utvecklingen inom hållbarhet.

”Vi har idag kommit till den tredje eran som jag kallar för innovationseran och det är nu fantastiska saker börjar hända. Det är nu företagen börjar förstå att hållbarhet måste vara en naturlig del av affären, att hållbarhet kan innebära lönsamhet och inte en kostnad”.

Hon pratade även om framtida utmaningar med hållbarhet inom till exempel global uppvärmning där vi måste vidta åtgärder för att minska våra utsläpp.

Efter de parallella spåren under dagen så blev Kristina Elowson från Volvo Cars intervjuad på scen av moderatorn Mattias Goldmann och diskussionsämnet var framtidens autonoma fordon. Under intervjun så gav hon en indikation på vad vi kan förvänta oss från Volvo i framtiden.

”Vårt mål är att ha ett självstyrande fordon på marknaden under år 2021”

Näst sista talaren för dagen var Paulina Modlitba Söderlund från We Should Be Friends och hon pratade om framtidens teknik, digitala trender samt hur detta påverkar oss. På ett inspirerande sätt presenterade hon sin resa med fokus på digitalisering och teknologi.

Olof Gränström, Gapminder, årets sista talare, pratade om en faktabaserad världsbild med statistik. Han pratade om betydelsen av fakta och statistik för att förstå världen idag och det faktum att många idag inte har en korrekt syn på världen i vissa sammanhang.

”Vi förstår världen generellt utifrån det vi kan se, känna och höra från andra och det är ett problem i världen idag.”

Fler bilder från dagen 

Vill du se och lyssna på talarna från dagen? Här kan ni ta del av del 1 och del 2.

Science & Innovation Day är ett unikt samarbete mellan Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN och STC, RISE Processum, Bizmaker och Åkroken Science Park tillsammans med oss där företag och forskare bjuds in för att ta del av det senaste från forskningsvärlden.

Fler Nyheter