Meny

Gränser som sprängs, knoppar som brister…

jonasVåren är här och därmed även ljuset! Åh vad vi längtat. Med ljuset (och kanske värmen…?) får vi ny inspiration till att göra stordåd. Inspiration ville vi även ge våra medlemmar och partners på årets Innovation Day med tema ”Dags att spränga gränser”.

Dagen handlade om att allt från hur digitaliseringen bryter ny mark inom exempelvis vården, till att vi behöver ta hål på våra fördomar för att skapa mångfald och kreativitet på våra arbetsplatser.

Vi slog rekord med 140 deltagare i år. Forskare, företagare, chefer och beslutsfattare från främst Gävleborg och Västernorrland som fick ett unikt tillfälle att mötas kring gemensamma frågeställningar.

Sverige hänger snart inte med

Inledde gjorde Sofia Svantesson, ingick tidigare i Digitaliseringskommissionen, som visade hur den digitala utvecklingen går sakta i Sverige nu jämfört med många andra länder där den digitala framfarten går ännu snabbare. För att skynda på utvecklingen generellt i samhället behöver vi bland annat motverka fördomar och rasism. På det temat talade religionshistorikern Mattias Gardell som drog historiska paralleller till dagens hets mot muslimer och bland annat sa; ”Heterogenitet är en förutsättning för utveckling”

2020 behöver vi 60 000 programmerare

Om att spränga gränser berättade även grundarna bakom framgångsinitiativet Tjejer Kodar Hanna Pettersson och Sandra Hindskog som har över 1000 personer i kö till sina kodläger för kvinnor som vill lära sig programmera. År 2020 kommer det att behövas 60 000 programmerare – då behövs allas kompetens! Många kom enbart för att lyssna till Mikael Schuisky från Sandvik som visade ett helt nytt sätt att ta fram deras prototyper genom 3D- tillverkning (Additiv tillverkning). Han visade dessutom tekniken live via uppkoppling till Sandvik. Se bildspel från dagen här.

Vinn 200 000 kr – anmäl er utmaning idag!

Apropå digital utveckling så är det dags igen att tävla om totalt närmare en halv miljon kronor i förstudiemedel och samtidigt få hjälp av att studenter och forskare i hela världen för att hitta lösningen på just er utmaning inom området bredband och sensorer.

Läs mer om årets Boost Innovationstävling och anmäl er utmaning senast den 3 juni. Första pris är 200 000 kronor – missa inte det!

Få en egen doktorand

Missa inte heller chansen att få en egen doktorand genom den Företagsforskarskola som Mittuniversitetet och Högskolan i Gävle planerar,  läs mer här!  I juni söker de medel från stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KKS). Anmäl ert intresse till oss på info@fiberopticvalley.com

För övrigt så kör vi på så det ryker med att spränga nya gränser för ett digitalt samhälle. Du hänger väl med?

Jonas Dahlström, vd