Meny

Innovation Day sätter fart på kreativiteten och affärerna

Årets upplaga av Innovation Day slog rekord i antal deltagare, närmare 180 chefer, ledare, företagare, idéägare och forskare gästade aktivitetsfabriken i Hudiksvall för att ta del av den fartfyllda dagen. En dag med tema digital ångest eller digitala möjligheter uppmuntrade publiken till kreativt tänkande och fick oss att inse hur fort vår värld förändras.

En satsning rätt i tiden
Först ut för dagen var den uppfinningsrika forskaren Henrik Rödjegård från SenseAir som både visade och berättade om en prototyp av ett klimatsmycke som mäter koldioxidhalten med hjälp av sensorer. Ett smycke som skapats utifrån en idé som studenten Maryana Razakhatskaya deltog med i tävlingen Boost Innovation 2016 och som gav SenseAir vinsten på 200 000kr i förstudiemedel. Henrik ser en enorm potential med smyckets olika användningsområden och bekräftar att deras satsning ligger rätt i tiden.

– Miljöproblem ser olika ut i olika delar av världen. I Kina till exempel har de panik, går runt med masker för munnen. Här ser vi ett stort användningsområde för tekniken i smycket som privatpersoner kan använda för att bli mer medvetna om miljön runt dem. De kan då välja att undvika vissa områden som har förhöjda koldoxidvärden – Henrik Rödjegård

Efter Henriks framträdande fick Henrik enligt helahalsingland kundförfrågningar om deras satsning.  Läs mer

Vikten av innovation och att testa idéer
Sofie Lindblom, tidigare innovationschef på Spotify pratade om hur man lyckas driva innovativa projekt med hjälp av strategier och processer. Hon berättade även om vikten av kulturens utseende i en organisation och hur man hela tiden behöver uppmuntra till ett klimat där man får tänka innovativt.

– Innovationsprocessen består av strategi, process och kultur, det är som en pall. Tar man bort ett ben så faller den – Sofie Lindblom

Att testa sina idéer i tidiga skeden och sedan våga berätta om sina misstag var något som Nils von Heijne talade om under sitt framträdande.

-Vi lär oss att det är viktigt med framgång och att vi inte får misslyckas, men förr eller senare kommer allt gå åt helvete och världen kommer förfalla till sina beståndsdelar. Vi måste fortsätta leverera energi, dela med oss av våra misstag och bli en del av förändringen – Nils von Heijne

Uppkopplade människor är framtiden
3,5 miljarder människor är i dagsläget uppkopplade på ett eller annat sätt och Hannes Sjöblad inspirerade publiken med att berätta om att vår människokropp redan är på väg att bli digitaliserad och mer uppkopplad.

-Jag kunde med ett chip lika stort som ett riskorn i handen ersätta både gymkort, bankkort och nycklar. Revolutionen sker och vår vardag kommer förändras, det är bara en tidsfråga innan tekniken blir tillgänglig för fler, Hannes Sjöblad

Hannes skruvade upp kreativiteten hos publiken genom att nämna några goda exempel på biohackning, det vill säga när man hackar och experimenterar med biologiska system och därav skapar olika kroppsmodifieringar.

– Det finns många människor i världen som pysslar med att experimentera med sin egen kropp, några bygger in belysning i huden för att lysa upp tatueringar medan andra har en inbyggd kompass för veta vart norr och söder är. Allt är spännande och tekniken som finns måste levas och lekas.

Summan av dagen är att vi redan lever i en digital revolution och vare sig man vill eller inte så kommer vårt arbetsliv, vår vardag och samhället förändras. Frågan är bara, känner du digital ångest eller ser du digitala möjligheter med den förändringen?

Hannes Sjöblad, Sofie Lindblom och Nils von Heijne var väldigt nöjd med dagen.


Ola Wallberg och Ann-Sofie Däldehög var perfekta duon som moderatorer under Innovation Day, eventet arrangeras för fjärde året i rad.

Fler Nyheter