Meny

Innovation Day sprängde gränser

Årets Innovation Day handlade om att spränga gränser. Om allt från hur våra fördomar står i vägen för nya möjligheter till hur den digitala evolutionen bryter ny mark. I år blev det rekorddeltagande med 140 chefer, ledare, företagare och forskare som deltog när Fiber Optic Valley för tredje året i rad arrangerade Innovation Day.

Den digitala utvecklingen går för sakta
Inspirerade gjorde Sofia Svantesson, tidigare Digitaliseringskommissionen – hon föreläste om digitalisering som innovationskraft och om hur svenskar bland annat förväntar sig digitala journaler i vården, och om hur fler sjukdomar kan upptäckas med stöd av digital teknik. Hon  berättade även om motståndet som finns till den nya tekniken i en samhällsstruktur som inte hänger med i utvecklingen. Överhuvudtaget går den digitala utvecklingen sakta i Sverige nu jämfört med många andra länder!

”Heterogenitet – en förutsättning för utveckling”
Mattias Gardell, professor i religionshistoria och aktuell med boken Raskrigaren ruskade om publiken med våra fördomar och hur dessa begränsar vår utveckling.  ”Heterogenitet är en förutsättning för utveckling” och ”Rasism är det som gör grannar till främlingar” var några av citaten som stannade kvar.

”2020 behöver vi 60000 programmerare”
Behovet av programmerare är enormt fick vi veta av grundarna bakom framgångsinitiativet Tjejer Kodar Hanna Pettersson och Sandra Hindskog. Det började med ett vanligt facebookinlägg till vänner och idag har de över 1000 kvinnor i kö till sina programmeringsresor.

Avslutade dagen gjorde Mikael Schuisky från Sandvik om 3D- eller mer korrekt – Additiv tillverkning –  som han visade live med uppkoppling till Sandvik. Vad som var på väg att tillverkas där förblev en hemlighet men istället visade han upp en kopia av Lady Gagas skor som exempel! Kolla in dom i bildspelet!

Se intervjuer med föreläsarna här! (HelaHälsingland)

Fler Nyheter