Meny

Klimatsmycke, digital ångest och #digifredag

_DSF6335-2Vilken tur att vi har roliga händelser förutom snön som lyser upp vintermörkret! Årets Boostvinnare SenseAir AB utsågs med buller och bång på Science and Innovation Day den 18 oktober i Sundsvall. En innovation som sätter miljön på agendan med hjälp av en världsunik accessoar. Och Hudiksvall blev utvald Sverigepilot för Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin. Hur vänder vi den kollektiva digitala ångesten till digitala möjligheter?

Koll på klimatet
I år slog Boost-tävlingen rekord i antalet internationella lösningsbidrag. Och vinnaren SenseAir fick exempelvis sitt lösningsbidrag från Middlesex University i London. En innovation som handlar om att utveckla en världsunik accessoar i form av ett klimatsmycke för dig som vill ha koll på klimatet. Juryn poängterade särskilt kombinationen av spetsteknologi, sociala medier och humor som når många för att sätta vår tids största samhällsutmaning på agendan.

Boostvinnaren tog även i år emot priset vid Science and Innovation Days i Sundsvall där närmare tvåhundra deltagare från forskning och näringsliv möttes. En inspirationsdag i samarbete med Mittuniversitet, Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum.

Tar grön teknologi till världsmarknaden
För Nypro AB från Sundsvall är klimatet också i centrum. Med sin gröna teknologi för automatiska odlingssystem blev de särskilt utvalda av svenska WSP för ett matchmaking event i Kanada i september. Med stöd av Fiber Optic Valley fick de träffa potentiella partners i Halifax, Ottawa och Montreal/Quebec.

Hudiksvall tar täten – digital ångest blir digitala möjligheter
Så inom många områden är vi i framkant inom miljö, men inom digitalisering halkar Sverige plötsligt efter. Dags att vända trenden. Den 24 oktober träffades därför ett tiotal regionala företag som vill hitta nya marknadsfördelar med hjälp av digitalisering. Det var den första träffen inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin som vi arrangerar i samverkan med RISE (Research Institutes of Sweden). Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen visar nya undersökningar. Digital ångest helt enkelt. Att vända trenden har hög prioritet. Det visar även Tillväxtverkets satsning på 78 miljoner fram till 2019 för att stimulera och uppmuntra digitalisering i små och medelstora företag.  

En miljon programmerare saknas år 2020
Och för att digitalisera behövs kompetens att programmera. Men enligt prognosen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020. Därför satsar vår kollega Propell Innovation på programmeringsverkstad i konceptet CoderDojo för unga mellan 7 – 17 år. En global rörelse som finns på 16 platser i Sverige och drivs helt ideellt. Både nybörjare och mer vana är välkomna att delta för att lära sig att göra appar, spel och hemsidor. Håll utkik!

Digital ångest eller digital möjlighet? Följ vår fredagskampanj #digifredag och tyck till!  Kom och surra med oss på lite glöggmingel den 15 december!  

 Välkomna!