Meny

Med önskan om en hållbar jul…

Snart jul 2018 och vi firar snön som faller och att den svenska demokratin fyller hundra år.
Den 17 december 1918 fattade riksdagen det principiella beslutet om att införa allmän och lika rösträtt. Alla vuxna, oavsett kön, skulle ha rätt att rösta i de allmänna valen. Och nu hundra år senare är demokratin kanske mer ifrågasatt än någonsin. Därför är också demokrati och allas lika värde en strategiskt viktig del i alla projekt vi driver för att vi ska uppnå FNs globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

Ett exempel på det är att vi i november 2018 avslutade ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor. Ett program som handlat om att förändra de normer som finns kring vem som är en riktig företagare och vilka idéer som anses vara potentiella innovationer.

En viktig del i vårt uppdrag är att få fler att inse hur hållbarhetsarbetet skapar affärsnytta. Därför föreläste Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd för ett fyrtiotal chefer i november om kulturen som nyckeln till förändring för hållbarhetsarbetet. Och under 2019 fortsätter vi satsningen på hållbart företagande – om hur du kan rädda världen och tjäna pengar samtidigt. Håll utkik!

Några företag som insett affärsnyttan ur ett miljöperspektiv är Gävleborgsföretagen Borins och Proxytech som deltog i Africa Green Growth Forum i Kigali i Rwanda i november. Där fick de utbyta erfarenheter med beslutsfattare och investerare inom grön tillväxt och hållbart klimat. De deltog genom vårt projekt ICT Meta Cluster som när det avslutades har resulterat i att över hundra ICT företag i Estland, Lettland och Sverige fått stöd i att ta första steget till nya marknader utanför EU.

I projektet samarbetade vi med kluster i Estland och Lettland vilket blir allt viktigare på en internationell marknad. Nu kan vi även jämföra vår verksamhet med andra kluster i Europa sedan vi granskats och tagit hem ett Europacertifikat kallat Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative.

Ett av målen inom Agenda 2030 är hållbar industri, innovation och infrastruktur, och det handlar till stor del om utmaningar kopplade till digitalisering av samhället. Det är något vi jobbar med bland annat tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen inom det nationella digitaliseringsprojektet Kickstart som fortsätter under 2019. Företag i exempelvis Ljusdal, Nordanstig och Hudiksvall har deltagit samt hela Hudiksvalls kommunledning och Ovanåker står på tur. Tanken är att tillsammans hitta kreativa lösningar för att vidareutveckla användningen av digital teknik.

En kreativ jul
Kreativa lösningar blev det också när Fiber Optic Valley och Propell Innovation avslutade året med en innovativ, vegetarisk jullunch tillsammans med över femtio entreprenörer, forskare, innovatörer och samarbetspartners i vårt nätverk.

I julpysselverkstaden hade vi full aktivitet för att ta hem pris för bästa pyssel. Grattis till årets två vinnare Emelie Lindqvist kommunikationsansvarig vid Hudiksvalls Näringslivsbolag och Krister Carlsson, Carlssons teknik.

Hoppas flera blev inspirerade till att varva ner och pyssla vidare under julen, vem vet vilka innovativa idéer ni kommer på till nästa år?

God jul & Gott nytt år!

/ Torbjörn Jonsson