Meny

#metoo #digitalmakt #julpyssel

2017 var året då allt hände på en gång. Det var startskottet på vår verksamhet som en del inom forskningsinstitutet RISE Acreo, vi fick leda och genomföra starten på en nationell kampanj för att digitalisera industrin och det var starten på ett internationellt upprop för att rikta strålkastarljuset mot den ojämställda arbetsmiljö som finns i de flesta organisationer, #metoo-uppropet. Metoo-kampanjen är också ett exempel på digitaliseringens kraft. Hur sociala medier förändrar maktbalanser och ger människor möjligheter att tillsammans påverka samhället till det bättre.

Arbetsplatskultur på allas agendor
Sociala medier har gett kraft till drygt femtio upprop, från mediebranschen till IT, vården, skolan och byggbranschen för att nämna några. Plötsligt är arbetsplatskultur och jämställdhet högt på agendan. En ickefråga för många har, kanske, på riktigt blivit en tillväxtfråga. Något som Fiber Optic Valley drev första gången redan för tio år sedan genom utvecklingsprojekt inom genusmedvetet ledarskap. Idag leder vi Öppna Upp – ett program för att höja kunskapen om normkritik och öka medvetenheten om de fördomar som finns bland oss som har uppdraget att coacha och vägleda företagare och idébärare. Vi har helt enkelt inte råd att missa några möjligheter.

Digital kampanj från Boden till Malmö
Och nya möjligheter har det här året verkligen handlat om. I januari 2017 blev vi en del av forskningsinstitutet RISE Acreo och fick med ens nya kollegor i hela Sverige. Vårt första stora uppdrag inom RISE handlade om att tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen starta det nationella digitaliseringsprojektet Kickstart för att utveckla svensk industri. Nu driver Teknikföretagen det vidare med vårt stöd och ambitionen är att nå 1 000 små och medelstora industriföretag runt om i landet. Idén är att företagen tillsammans ska diskutera hur de snabbt vidareutvecklar användningen av digital teknik. Under hösten har totalt 59 företag gått igenom programmet på elva orter över hela Sverige från Boden till Malmö.

Tävling nådde två miljoner studenter
Och apropå digitala utmaningar. Vår regionala innovationstävling Boost Innovation har hjälpt Hudiksvallsföretaget MYoroface att sprida sin utmaning om hur de kan digitalisera sin medicintekniska munhantel IQoro. Närmare två miljoner studenter, entreprenörer och forskare nåddes av tävlingsinformationen och 40 000 personer besökte tävlingssidan. Det var studenten Sandeep Rao från Excel Public School i Mysore, Indien som tog hem priset för bästa lösningsförslag som ger munhanteln helt nya funktioner.

Möjligheter att förändra
Lite tävling blev det också när Fiber Optic Valley och Propell Innovation avslutade året med en innovativ, vegetarisk jullunch tillsammans med många av er. Vi var över 70 entreprenörer, forskare, innovatörer och samarbetspartners ur vårt nätverk. I julpysselverkstaden var det full aktivitet i flera timmar för att ta hem pris för bästa pyssel.

Summa summarum – på min önskelista till tomten står det mer julpyssel, samtal och tid för reflektion. I den digitala värld vi lever i har vi alla möjligheter att gemensamt förändra till det bättre.

God jul & Gott nytt år!

/ Torbjörn Jonsson