Meny

Nya kontakter skapades mellan företag och arbetssökande med utländsk bakgrund

 

 

”Extra bra var att möta människor som man annars inte skulle träffa”  ”Proffsiga föreläsare med tydlig förankring i verkligheten”  ”Bra mötesplats!” ”Så viktigt att sammanföra arbetssökande och företag”

Hur skapar du affärsnytta med mångfald på arbetsplatsen? Och kulturskillnader – vad är det egentligen? Är vi svenskar så normala som vi tror?

Närmare 40 chefer från ett tjugotal regionala företag och organisationer och närmare 50 arbetssökande med utländsk bakgrund möttes den 19 februari på Aktivitetsfabriken i Hudiksvall. Nya insikter och nya kontakter var målet med dagen. Två parallella föreläsningar med rekryteringsföretaget Novare Potential avslutades med gemensam mingellunch.

Initiativtagare till dagen var Lennart Sundh, vd på XLENT i Hudiksvall som vill att fler ska börja förstå kopplingen mellan affärsnytta och mångfald.

Kulturen är vår viktigaste konkurrensfördel och vi har en målbild att återspegla samhällets sammansättning. Eftersom 70% av alla rekryteringar sker via kontakter och de flesta av våra affärer görs genom befintliga relationer, så ökar vi våra kontaktytor och affärsmöjligheter genom större mångfald bland våra medarbetare poängterade Lennart.

Lennart berättade även om XLENTs samarbete med Novare och hans nya kollega Abed Naqeeb som precis flyttat till Hudiksvall berättade om sin resa för att få jobb i Sverige.

Språkkunskaper för en internationell marknad

Från Novare föreläste Kinan Halal och Farzad Golchin om affärsnyttan med mångfald för företagen. Susanna Vaara och Lana Haddad gav kunskap om svensk företagskultur och olika verktyg för att hitta vägen till jobb i Sverige. De arbetssökande som deltog har en stor bredd av utbildningar som exempelvis ingenjör, systemtekniker, finansanalytiker, elektriker, lärare, undersköterska och hantverkare. Dessutom har de språkkunskaper som arabiska, ryska, kinesiska, engelska, persiska, kurdiska, rumänska med mera, en enorm resurs för företag på en internationell marknad.

Dagen arrangerades av RISE genom Fiber Optic Valley i samverkan med XLENT, Hudiksvalls Näringslivsbolag och Företagsutbildarna.

Fler Nyheter