Meny

Så lyckas du med ditt projekt

Vad behöver du tänka på för att ditt projekt ska bli lyckat? Vilka faktorer är avgörande för att nå framgång? Det vet projektledaren Anna Gustavsson. Anna har över tjugo års erfarenhet av projektledning inom både privat som offentlig verksamhet. Hon har tipsen du behöver för att lyckas.  

Att arbeta med projekt som arbetsform gör att man lägger energi på utvalda saker under en begränsad tid. En stor fördel med det är att man kan åstadkomma förändringar snabbt och öka engagemanget kring specifika frågor i en organisation 

Befriande att arbeta i projektform
Under nästan hela sin karriär har Anna Gustavsson arbetat som projektledare och hon har ett stort driv för att utveckla, utmana och utvärdera olika tankar och idéer.   

Att förbättra och förändra är nästan alltid närvarande i mitt sätt att tänka, det är nog också den största anledningen till att jag varit projektledare så länge. Det finns någonting befriande med att arbeta med projekt och att man kan avsluta ett projekt för att sedan ta med sig godbitarna till nästa. 

Anna poängterar att man som projektledare bör ha vissa kvalifikationer för att trivas i rollen 

Som projektledare är du ansvarig från start till mål och du är den som ska smitta andra med ditt engagemang. Eftersom projekt ofta bryter ny mark uppstår gärna nya situationer och hinder hela tiden. Därför gäller det att ha förmåga att vända hinder till möjligheter och att vara bekväm med att ta svåra beslut. Sedan är naturligtvis struktur i arbetet A och O.  

Hållbarhet engagerar
Anna driver flera projekt som alla har någon koppling till förändring och innovationsprocesser. Det hon tycker är mest spännande just nu är ett projekt i mångmiljonklassen som handlar om att starta igång utvecklingsprocesser hos företag inom hållbar utveckling.  

Det kan handla om att byta till förnyelsebar energi i en produktionsprocess eller att ställa om hela affärsmodellen till en cirkulär ekonomi där allting är en resurs för något annat i ett kretslopp – och avfall inte finns. 

Vill ditt företag komma igång med projekt som arbetsform? Läs boken som Anna skrivit om att leda projekt, Projektarbete i företag.” Intresserad? Köp boken via anna.gustavsson@ri.se   


Annas bästa tips, för att lyckas med ditt projekt 

  1. Tydliga mål. Ha ett tydligt mål och en bra struktur på ditt projekt. Använd tekniska hjälpmedel som underlättar ert arbete. Överadministrera inte. 
  2. Sätt samman projektteamet med omsorg – tänk mångfald! Se till att skapa mångfald i projektgruppen, gärna utifrån t ex kön, ålder, bakgrund och personlighetstyper. Ju större mångfald ju fler perspektiv får du med i arbetet och du skapar ett kreativare klimat! Du behöver både visionärer och utförare – och framför allt engagerade individer. 
  3. Tydliga roller. Det är viktigt att bestämma roller tidigt i projektet. Vad vill alla göra, vem är ansvarig för vad och vad förväntas levereras under projektets gång? 
  4. Gör en generös budget. Har du satt en budget för ditt projekt? Bra, men addera ytterligare 20 procent på den så hamnar du garanterat mer rätt. 
  5. Utveckla, utvärdera – och lär av misstagen. Glöm inte att utvärdera efter ett avslutat projekt, ta med dig godbitarna in i nästa och lär av alla misstag. 
  6. Framför allt – ha kul! Se till att ni har roligt ihop och att alla känner samhörighet – då kommer engagemanget och resultaten av sig själv.

 


Fler Nyheter