Meny

Så lyckas du med internationaliseringen

– med nätverket som tar Europa till företagen

Funderar du på att bredda din marknad och göra affärer utomlands? Susanne Nylén har lång erfarenhet av internationalisering, att ansvara för mässarrangemang och arrangera olika typer av event. Hon vet alla fördelar med att ha stora nätverk och hur du kan dra nytta av dem.

Om du vill göra affärer utomlands gäller det att hitta partners och andra som har kunskaperna som kan ta dig dit du vill nå. Sen måste du ha ett eget stort driv.

Med erfarenhet av att arrangera event och samla flera företag på nischade mässor har hennes erfarenhet uppmärksammats inom regionen.

Du måste vara beredd att lägga mycket tid på om du ska få ut något av exempelvis en mässa eller som utställare på event. Jag har ansvarat för vårt nationella event Innovation Day sedan 2013 och den internationella mässan Photonics West i San Francisco i flera år och vet vad som krävs för att det ska bli så bra som möjligt för alla inblandade.

Just nu har Susanne fokus på att erbjuda små och medelstora företag tjänster inom Enterprise Europe Network, EEN. Där kan företagen ta del av kostnadsfria tjänster.

Inom EEN, kan man som företag få matchmaking, företagsresor där man kan knyta internationella affärskontakter och få information och rådgivning inför att man vill göra affärer utomlands. Det är ett bra erbjudande som ger dig en snabbare resa till att få fler affärer och kunder.

Det finns även en stor möjlighet för företagen att kostnadsfritt söka efter utländska affärspartners i en stor databas.

De utländska företagen skriker efter svenska affärspartners! Inom Enterprise Europe Network får vi in många förfrågningar från utländska företag som vill teama upp med svenska företag. Och genom databasen EEN match kan du själv göra egna sökningar och hitta nya möjligheter.

Susannes bästa tips, för att lyckas med internationalisering

  1. Fundera vad du egentligen vill ha ut av en ny marknad, varför ska du göra affärer utomlands? Sätt upp tydliga mål!
  2. Hitta en strategisk partner. EEN och Business Sweden etc har lokala rådgivare som kan marknaden och kan hjälpa dig finna en affärspartner som kompletterar din verksamhet. De kan helt enkelt ge dig skjuts in i nya affärer på rätt sätt.
  3. Slut upp med branschkollegor och kanske ställ ut eller delta på en mässa tillsammans, gör företagsbesök utomlands gemensamt.
  4. Gå med i olika nätverk för att skaffa dig kunskap.

#eencanhelp

Känner du dig inspirerad att komma igång med er internationalisering?
Kontakta Susanne Nylén så hjälper hon er framåt.

Fler Nyheter