Meny

Svenska studenter bygger världens mest energieffektiva fordon

Vid årets omgång av tävlingen Delsbo Electric krossade ingenjörsstudenter från Högskolan Dalarna återigen världsrekordet med sitt rymdraketsliknande fordon Eximus 2 – det mest energieffektiva fordonet för persontransporter som någonsin tillverkats.

Delsbo Electric är en studenttävling som anordnas varje år i Delsbo, Hälsingland där målet är att skapa ett batteridrivet fordon som använder så lite energi som möjligt för att köra den 3,36 kilometer långa tävlingssträckan på Dellenbanan. I slutet på maj avslutade studenter från Högskolan Dalarna färdvägen på 3,36 km med den rekordlåga förbrukningen på 0,73 Wh per person / km vilket motsvarar att använda mindre än ett kryddmått bensin för att transportera en person i tio kilometer.

– Universitetsstudenter slår världsrekord varje år med små projektmedel. Och det sker inte i Kalifornien, Shanghai eller Bangalore. Det sker i en liten by mitt i Sverige, säger Henrik Rödjegård, teknisk chef för tävlingen och doktor i elektronik.

I ett pressmeddelande meddelar tävlingen att Eximus 2 är därmed världens mest energieffektiva fordon alla kategorier, sett till energianvändning per personkilometer. Ett vanligt pendeltåg drar cirka 77 gånger mer energi per pkm och även den snålaste elbilen i Shell Eco Marathon använder väsentligt mycket mer energi för att färdas samma sträcka.

Se gärna filmen från tävlingen. Anmälan till nästa års omgång av tävlingen öppnar den 26 maj 2018.

 

Fler Nyheter