Meny

Unik neuromuskulär träningsmetod blir digital

IQoro är en unik träningsmetod som sker med hjälp av ett litet munredskap. En enkel lösning för dem med svåra problem att andas, äta, tala och le. Metoden har utvecklats av Myoroface som vann första pris i innovationstävlingen Boost Innovation.

Myoroface vann 200 000 kronor i förstudiemedel och fick möjlighet att sprida en företagsutmaning runt hela världen.

– Utmaningen var hur man kan implementera modern teknik i vår analoga produkt. Vi fick in otroligt många olika idéer från innovatörer från vitt skilda branscher och från olika delar av världen. Det är en kreativ injektion bara att läsa alla förslag som kommit in, även om alla inte går att genomföra för oss, säger Ylvali Gerling, vd och delägare i Myoroface.

Studenten Sandeep Rao från Excel Public School i Indien vann utmaningen. Idén innebär att dagens analoga munredskap kopplas upp digitalt.

– Det handlar om allt från instruktioner till att skicka påminnelser om att det är dags för dagens övningar till informationsöverföring till journalsystemet. En digitalisering är ett komplement som skulle underlätta för både patienter och sjukvård, säger Ylvali Gerling.

Plastskena gör skillnad
Personer med ät- och sväljsvårigheter är en stor och ofta bortglömd patientgrupp. Hittills har det inte funnits så mycket hjälp att få. Med det lilla plastverktyget går det att träna upp icke viljestyrd muskulatur, bland annat sväljfunktionen, genom att påverka nervbanorna i munnen. Träningsprogrammet är enkelt.

– Patienten övar tre gånger per dag, totalt 90 sekunder. Munhanteln placeras i munnen, läpparna ska pressas ihop samtidigt som man försiktigt drar IQoron utåt. När man håller emot stimuleras känselnerverna i munnen. Redan efter ett par veckor märks skillnad. Träningen hjälper mot sväljsvårigheter, refluxproblematik, snarkning och sömnapné, säger Ylvali Gerling.

Företaget säljer produkten till sjukvården i Sverige, Norge och Storbritannien och till privatkunder över hela Europa.

– Den stora utmaningen just nu handlar om hur vi ska växa. Vi behöver bli fler medarbetare, hitta nya marknader och utveckla produkten. Genom Boost Innovation har vi har fått en idé om en version 2.0 av IQoro men att ta fram nya produkter inom den medicintekniska branschen tar tid med tanke på lagar, regler och kvalitetsmärkningar, säger Ylvali Gerling.

Internationellt patent
Runt om i världen har vården fått upp ögonen för uppfinngen från Hudiksvall och det är en utmaning att hinna med att växa i takt med förfrågningarna.

– Vi har till exempel många förfrågningar från USA men där kan vi inte sälja ännu för vi är inte certifierade enligt deras kvalitetssystem. Det är en krånglig process som kräver ganska stora resurser i anspråk, men målet på sikt är att växa internationellt.

Myoroface har patent på produkten i Sverige och övriga Europa, USA och Kina. I Japan och Brasilien pågår utredning om patent.

– Visionen är att bli ett globalt företag som kan hjälpa människor över hela världen med att återfå vitala grundfunktioner, som att kunna äta, och därmed återfå livskvalitén, säger Ylvali Gerling.

Läs den engelska versionen av artikeln i Fiber Optic Valleys verksamhetsberättelse

Fler Nyheter