Meny

Världsrekord i energieffektiva persontransporter, igen!

Tack vare ny infrastruktur som Fiber Optic Valley, RISE och Kontorscenter i Hudiksvall stod för kunde besökare för första gången följa de deltagande ekipagen på tävlingen Delsbo Electric i realtid. Lördagen den 25 maj gick den nionde upplagan av stapeln i Delsbo, Hälsingland med deltagande studenter från hela Sverige som tävlade i energieffektiva persontransporter. Högskolan i Dalarna kammade hem segern för fjärde året i rad och likt föregående år satte de även ett nytt världsrekord.

Innovativt och energieffektivt

Delsbo Electric är en unik tävling där tävlingsdeltagarna ska skapa de smartaste spårburna fordonen för en sträcka på exakt 3,36km och under lördagen avgjordes den nionde upplagan. Universitet från hela landet hade samlats för att vara med och tävla, och i år tog Högskolan Dalarna hem segern för fjärde året i rad med sin Eximus IV som klarade testet på endast 0,63Wh/pkm (wattimmar per personkilometer)

Syftet med tävlingen är att uppmuntra unga till nytänkande och innovation men självklart även att sätta fokus på den elektriska järnvägstrafikens energieffektivitet och miljövänlighet, säger Anna Gustavsson, senior projektledare RISE/Fiber Optic Valley

Nya lösningar för infrastruktur

Evenemanget är unikt, har en potential att växa och har redan skapat stora avtryck runt om i världen. Tävlingen har blivit en testbädd och utvecklingsarena för morgondagens energieffektiva persontransport. Som samarbetspartner till Delsbo Electric var Fiber Optic Valley, Propell Innovation och RISE i Hudiksvall med och levererade ny infrastruktur längs tävlingssträckan. Något som kommer ha stor betydelse för tävlingens utveckling framöver.

Just denna gång var vi tillsammans med leverantören Kontorscenter med och bidrog till WiFi-uppkoppling längs hela tävlingssträckan för att testbädden skulle bli mer komplett. Genom den nya lösningen kunde besökare följa tävlingsekipagen i realtid, se tävlingen online och deltagarna får nu möjlighet att utläsa data, vilket är ett oerhört lyft för tävlingen, säger Anna Gustavsson

Thomas Johnson och Maja Swenson representerade Fiber Optic Valley, Propell Innovation och RISE Hudiksvall i en gemensam monter.

Jonas Dahlström, vd på Kontorscenter som på uppdrag av RISE har levererat en WiFilösning som täcker hela tävlingssträckan i Delsbo Electric

Det här kan vara världens längst sammanhängande Wifi i glesbygd utan fast strömförsörjning och efter en järnväg, vilket är rätt coolt.

Fler Nyheter