Meny

VR-proffs från Kodkvarnen på internationellt startupevent

Startupföretaget Kodkvarnen fick i början av november följa med till startupevenet Slush i Finland. Där fick de träffa många aktörer inom liknande områden och få inspiration för framtiden 

Själva Slush var maffigt, mäktigt, genomtänkt, nördigt, festligt och svårt att beskriva med ord. När 25.000 kreativa personer samlas under samma tak och tillställningen dessutom arrangeras av en studentdriven organisation med 2000 volontärer utan vinstsyfte blir det både genuint och så-mycket-det-bara-går. Världens största sammankomst av och för entreprenörer helt enkelt, Johannes Ridderstedt.

Tre killar med stort intresse för VR
Kodkvarnen består av tre glada teknikentusiaster som gillar Virtual Reality. De startade tillsammans under 2019 den gemensamma VR-verkstaden med utgångspunkt från Hudiksvall. Björn Grundström är IT-pedagogen som bidrar med verklighetens perspektiv ifrån skolans värld, Carl Öst Wilkens den programmerande fotografen som numera även halkat in på spelmotorer och Johannes Ridderstedt är programmeraren som har erfarenhet ifrån att bygga företag i Uppsala. 

Vi bygger lokalproducerade VR-appar och levererar dessa som en helhet inklusive rätt hårdvara & utbildning, oftast till mässor eller som permanenta installationer på företag, säger Johannes.  

Två exempel på vad Kodkvarnen har gjort hittills är att de har byggt VR-demot ”Hitta i Hudik” till Innovation Day 2019 samt arrangerat VR-kvällar på Propell Innovation för nyfikna företagare. 

Ett av våra långsiktiga mål är att kunna hjälpa skolor med VR i utbildningen genom att tillhandahålla ett helheterbjudande så att varje skola som vill kan ha en VR-sal, ungefär som en klassisk datorsal fast med VR-stationer, säger Björn 

Slush levererade en kreativ eftersmak
För att inspireras av andra och träffa likasinnade valde Kodkvarnen att hänga med till
Slush i Finland och delta på olika sidoevent.  

Av klimathänsyn valde vi vattenvägen till vårt kära grannland. Men det gav oss också mer tid tillsammans och all strötid har vi ägnat åt att bygga vidare på nästa VR-prototyp eller olika nya koncept. Det kändes helt rätt i tiden för oss att åka på ett så välarrangerat evenemang som Slush, det lämnade en kreativ eftersmak. Det är en miljö som utmanar en att tänka större och mer innovativt än normalt. 

Flera intressanta kontakter
Under
Slush fick Kodkvarnen väldigt konkreta kontakter som kan hjälpa dem med framtida projekt.  

Vi fick kontakt med en 3D-artist som kan hjälpa oss med framtida 3D-modeller, en amerikansk spelutvecklare som gav tips kring marknadsföring, ett företag ifrån Tjeckien som jobbar med VR inom utbildning och två tyskar som bygger AR-upplevelser för turism. Björn fick också chansen att besöka en finsk skola på nära håll. Calle hann delta i en master class om UX inom gaming. Och jag deltog på Slush Founders Day där jag fick god kontakt med VDn på ett företag som bygger en tjänst för möten i VR, säger Johannes  

Mycket spännande saker hände under dessa dagar i Finland och favoritsysslan dessa dagar var att sitta i publiken vid den så kallade Showcase Studio och se entreprenörer som handgripligen visade upp sina projekt.  

Vi lyckades pricka in bra platser där både när det var IoT-fokus och VR-fokus. Vi blev även accepterade till sido-eventet XR-day i samma byggnad där bland annat Volvo visade hur testförare kör bil med VR-headset för att på så sätt nästan på riktigt kunna prova hur en ny interiör eller panel kan fungera, säger Björn. 

Kodkvarnen imponerades av den välarrangerade matchmakingen under själva Slush och kringeventen som ägde rum.  

Något som utmärkte såväl Slush som alla sidoevent som MatchUp AR/VR och Press Start var den fokuserade matchmakingen. Genom att via ett webbsystem på förhand boka in möten med andra intressanta deltagare gick det för den som ville att ha flera timmar i sträck varje dag uppbokade med högrelevanta möten. För den som åker till Slush i framtiden är detta något av det allra viktigaste. Bästa matchmakingen för oss var när Johannes på MatchUp-eventet fick visa våra prototyper för Head of ContentOculus, berättar Carl.

Fler prototyper och fler samarbetspartners
Efter vistelsen i Finland har killarna från
Kodkvarnen planerat in både långsiktiga och kortsiktiga planer inför framtiden 

Den närmaste tiden handlar om att göra klart den prototyp vi håller på med för Oculus Quest. Vi kommer troligen även hjälpa ett nischat upplevelsecenter här i Hälsingland med VR. Långsiktigt hoppas vi hitta rätt samarbetspartners för att realisera vårt skolkoncept och så har vi några spelidéer som kan komma att se dagens ljus, avslutar Johannes

Intresserad av Kodkvarnens tjänster och erbjudanden
Tror du också på VR och skulle vilja visa kollegorna en konkret prototyp av ditt koncept är du välkommen att maila Kodkvarnen på hej@kodkvarnen.se för att få hjälp med produktionen. Eller om du vill börja med att köra en VR-kväll fullmatad med VR-upplevelser på ditt kontor så kan de hjälpa till med det också. 

Fler Nyheter