Meny

Med önskan om en hållbar jul…

Snart jul 2018 och vi firar snön som faller och att den svenska demokratin fyller hundra år.
Den 17 december 1918 fattade riksdagen det principiella beslutet om att införa allmän och lika rösträtt. Alla vuxna, oavsett kön, skulle ha rätt att rösta i de allmänna valen. Och nu hundra år senare är demokratin kanske mer ifrågasatt än någonsin. Därför är också demokrati och allas lika värde en strategiskt viktig del i alla projekt vi driver för att vi ska uppnå FNs globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

Ett exempel på det är att vi i november 2018 avslutade ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor. Ett program som handlat om att förändra de normer som finns kring vem som är en riktig företagare och vilka idéer som anses vara potentiella innovationer.

En viktig del i vårt uppdrag är att få fler att inse hur hållbarhetsarbetet skapar affärsnytta. Därför föreläste Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd för ett fyrtiotal chefer i november om kulturen som nyckeln till förändring för hållbarhetsarbetet. Och under 2019 fortsätter vi satsningen på hållbart företagande – om hur du kan rädda världen och tjäna pengar samtidigt. Håll utkik!

Några företag som insett affärsnyttan ur ett miljöperspektiv är Gävleborgsföretagen Borins och Proxytech som deltog i Africa Green Growth Forum i Kigali i Rwanda i november. Där fick de utbyta erfarenheter med beslutsfattare och investerare inom grön tillväxt och hållbart klimat. De deltog genom vårt projekt ICT Meta Cluster som när det avslutades har resulterat i att över hundra ICT företag i Estland, Lettland och Sverige fått stöd i att ta första steget till nya marknader utanför EU.

I projektet samarbetade vi med kluster i Estland och Lettland vilket blir allt viktigare på en internationell marknad. Nu kan vi även jämföra vår verksamhet med andra kluster i Europa sedan vi granskats och tagit hem ett Europacertifikat kallat Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative.

Ett av målen inom Agenda 2030 är hållbar industri, innovation och infrastruktur, och det handlar till stor del om utmaningar kopplade till digitalisering av samhället. Det är något vi jobbar med bland annat tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen inom det nationella digitaliseringsprojektet Kickstart som fortsätter under 2019. Företag i exempelvis Ljusdal, Nordanstig och Hudiksvall har deltagit samt hela Hudiksvalls kommunledning och Ovanåker står på tur. Tanken är att tillsammans hitta kreativa lösningar för att vidareutveckla användningen av digital teknik.

En kreativ jul
Kreativa lösningar blev det också när Fiber Optic Valley och Propell Innovation avslutade året med en innovativ, vegetarisk jullunch tillsammans med över femtio entreprenörer, forskare, innovatörer och samarbetspartners i vårt nätverk.

I julpysselverkstaden hade vi full aktivitet för att ta hem pris för bästa pyssel. Grattis till årets två vinnare Emelie Lindqvist kommunikationsansvarig vid Hudiksvalls Näringslivsbolag och Krister Carlsson, Carlssons teknik.

Hoppas flera blev inspirerade till att varva ner och pyssla vidare under julen, vem vet vilka innovativa idéer ni kommer på till nästa år?

God jul & Gott nytt år!

/ Torbjörn Jonsson

Digitalisering, hållbarhet och novemberrusk

Vi är en del som tycker att det är lite mysigt ändå med novemberrusk och att få sitta inne och tända ljus och mysa i mörkret. Och på Fiber Optic Valley försöker vi lysa upp vintermörkret genom att bidra till kreativa samarbeten och nya digitala lösningar.

När det gäller digitala lösningar har vi under hösten genomfört en svensk version av en internationell undersökning om digitalisering inom projektet Digital Innovation Network (DIGINNO). Ett projekt som jobbar för en digital marknad för hela Östersjöregionen. Fortfarande finns chansen att vinna pris – var med och tävla om ett lyxigt paraply!

Digitaliseringen i samhället går snabbt och det gäller att hänga med. Därför pågår satsningen Kickstart Digitalisering som arrangeras runt om i Sverige i samverkan med Teknikföretagen med flera. Denna vecka har vi kört inspirationsworkshops för både företag och kommunledningen i Hudiksvall samt för företag i Ljusdal. Kickstart är ett unikt kostnadsfritt program med föreläsningar, rådgivning och samverkan. Läs mer här.

Har du en utmaning du vill ha hjälp med?
Och hur verksamheten kan digitaliseras är en utmaning för många företag, kanske har du en produkt som behöver utvecklas eller en ny tjänst som behöver effektiviseras? Kom på Mittuniversitetets Business Innovation Day i Sundsvall den 15 november där vi är en av medarrangörerna. Då står Mittuniversitetets forskare och andra experter till förfogande för att ta sig an just ditt företags utmaning. De erbjuder en palett med kompetenser inom elektronik, IT, teknisk kemi och fysik, affärsrådgivare och finansieringsstöd. Anmäl dig idag!

Att hitta rätt kompetens är svårt för många organisationer. Därför deltog vi tillsammans med många andra i Rekryteringståget den 16 september som Hudiksvalls Näringslivsbolag arrangerade. En kampanj som lockade över hundra personer att ta tåget till Hudiksvall för att upptäcka en lagom stor stad som erbjuder både kvalificerade jobb och hög livskvalitet. Totalt rörde sig cirka 500 personer i mässlokalerna på Aktivitetsfabriken. För vår del har satsningen inneburit nya kontakter med personer som visat intresse för RISE och våra verksamheter inom Acreo FiberlabPropell Innovation och Fiber Optic Valley och som kanske börjar jobba med oss i framtiden.

Hållbarhet – en naturlig del av affären
Kompetensförsörjning är en samhällsutmaning för både företag och offentliga organisationer. Samhällsutmaningar var även temat när vi för femte året i rad var medarrangörer av Science and Innovation Days i Sundsvall. Årets tema var ”Förändra din verksamhet inför framtida utmaningar” och några av ämnena för dagen var hållbarhet, nano-teknik och en faktabaserad världsbild. Talade gjorde bland andra; hållbarhetsdirektören Nyamko Sabuni på ÅF Sverige som berättade om hållbarhet som drivkraft för tillväxt;

 ”Vi har idag kommit till den tredje eran som jag kallar för innovationseran och det är nu fantastiska saker börjar hända. Det är nu företagen börjar förstå att hållbarhet måste vara en naturlig del av affären, att hållbarhet kan innebära lönsamhet och inte en kostnad”.

Apropå hållbarhet, under det kommande året gör vi en satsning på hållbart företagande, med olika föreläsningar och workshops om hur du kan rädda världen och tjäna pengar samtidigt. Den 29 november föreläser Pär Lärkeryd, vd Norra Skogsägarna, som 2016 blev vinnare av Svenska Jämställdhetspriset. Hållbarhet spänner över en bredd av ämnesområden inom allt ifrån mångfalds- och jämställdhetsperspektiv på kompetensförsörjning och attraktionskraft som arbetsgivare till hur cirkulära affärsmodeller kan bidra till innovationer för en bättre miljö.

Har du idéer för Innovation Day 2019?
Höstrusk och julplanering på agendan och innan vi vet ordet av ställer vi om till sommartid igen. Därför är planeringen av Innovation Day, 11 april, 2019 redan igång. Inom vilket område vill ni få påfyllning eller bli inspirerade? Har du idéer för Innovation Day? Hör gärna av dig till oss!

Kom även ihåg att boka in jullunch med Fiber Optic Valley och Propell Innovation den 12 december, håll utkik efter inbjudan!

/Torbjörn Jonsson

Innovativa ljus i höstmörkret

Efter en för Sverige onormalt varm sommar kom hösten med turbulenta vindar, i alla fall om man ser till den oklara valutgången helgen som gick. Desto tydligare är vårt uppdrag när det gäller att tänka nytt för att bidra till en inkluderande och miljömässigt hållbar framtid. Den delen i vårt uppdrag har aldrig varit viktigare.

Under 2018 – 2019 kommer vi bland annat att genomföra kompetenshöjande insatser för våra medlemsföretag inom både social och miljömässig hållbarhet. Den 6 september gick startskottet med lunchföreläsningen Rekrytera med bredd som vi arrangerade tillsammans med Propell Innovation, Näringslivsbolaget och Clockwork för närmare 60 chefer och ledare. Vilka fallgropar finns det och varför är bredd av erfarenheter och perspektiv så viktigt för organisationer idag och i framtiden?

Digitalisera – vinna eller försvinna?
Jo, bland annat för att vi lever i en global värld där vi behöver allas idéer och kompetenser för att utvecklas och vara konkurrenskraftiga. Det gäller oavsett bransch. Och inom vårt fokus på digitalisering arrangerar vi KickStart Digitalisering för att inspirera företag att ta nästa steg i utvecklingen. Intresserad? Håll utkik efter lediga platser! I november kör vi workshops i Ljusdal och Hudiksvall.

Missa inte Science and Innovation Day 16 oktober 
Inom samhällsutmaningar som digitalisering och hållbar utveckling har vi stor hjälp av forskningen när vi ska välja väg. Vill du få koll på det senaste inom forskningen? Boka in årets upplaga av Science & Innovation Day som arrangeras den 16 oktober på Quality Hotel i Sundsvall med årets tema ”Transform your business for future challenges.” Programmet hittar du på Science and Innovation Day som vi arrangerar i samverkan med MittuniversitetetÅkroken Science Park BizMaker och Processum.

Söker du kompetens?
Apropå samhällsutmaningar och att tänka nytt – du har väl inte missat Rekryteringståget som går från Stockholm till Hudiksvall söndag den 16 september lastat med potentiella Hälsingebor?

Besök rekryteringsmässan på Aktivitetsfabriken i Hudiksvall! Mingla med företag, studenter och yrkesmänniskor inom en bredd av branscher. Tillsammans med Propell Innovation och Acreo Fiberlab är vi där som en del av forskningsinstitutet RISE och en av alla sponsorer som söker kompetens.

Kom till vår monter om du är nyfiken på RISE och Fiber Optic Valley och hur vi jobbar för en inkluderande och hållbar utveckling. Vi ses där!

Läs mer på www.rekryteringstaget.se.

Innan du kopplar ner och kopplar av

Sommarsemester hägrar snart för många och det är dags att koppla av – och koppla ner. Kopplat upp på olika sätt är det däremot flera företag som gjort under våren. Inom vår satsning Kickstart Digitalisering handlar det om att hitta nya sätt att ta fram och marknadsföra produkter och tjänster för att bli mer konkurrenskraftiga på en global marknad.

Kanske behöver du råd och stöd inför nya digitala satsningar?
I höst planerar vi nya workshops inom Kickstart Digitalisering i Hudiksvall med omnejd samt i Ljusdal, Järvsö och Färila. Dessutom har vi tillsammans med FindIT i Sandviken projektet Kickstart Go som ingår i digitaliseringslyftet. Ta chansen och anmäl ert industriföretag till 65 timmar digitaliseringscoachning och få experthjälp för att inleda – samt fortsätta – er digitaliseringsresa.

Forskare tog sig an företagsutmaningar i Hudik
Att börja digitalisera sin verksamhet är ett exempel på utmaning som många företag står inför. Och utmaningar stod även i fokus den 5 juni när Mittuniversitetets Business and Innovation Day gick av stapeln för femte gången. Denna gång tog sig forskare an företagsutmaningar hos oss i Hudik på Käppuddsgatan 1. Läs mer på www.businessinnovationday.se

Missa inte Science and Innovation Day 16 oktober 
Apropå forskning, vill du få koll på det senaste inom forskningen ska du boka in årets upplaga av Science & Innovation Day som arrangeras den 16 oktober på Quality Hotel i Sundsvall med årets tema ”Transform your business for future challenges.” Programmet hittar du snart på Science and Innovation Day och det arrangerar vi i samverkan med MittuniversitetetÅkroken Science Park BizMaker och Processum.

Dags att byta jobb och liv?
Som du märker händer det många spännande saker i och omkring Hudiksvall. Kanske dags att flytta till något nytt? Anmäl dig till Rekryteringståget från Stockholm till Hudiksvall den 16 september, ta chansen att träffa spännande arbetsgivare som söker kompetens och samtidigt uppleva vad staden vid havet har att erbjuda. Läs mer på www.rekryteringstaget.se.

I samband med Rekryteringståget arrangerar vi i samarbete med Propell och Clockwork och Hudiksvalls Näringslivsbolag en lunchföreläsning med Rättviseförmedlingen på temat ”Rekrytera med större bredd” den 6 september som synliggör fallgroparna som sätter stopp för mångfald. Kom och lyssna, mingla och få med dig en konkret checklista för kompetensbaserad rekrytering.

Näringslivet i Gävleborg öppnar upp för lika villkor
Och mångfald stod även i fokus den 24 maj när närmare 60 chefer och företagsrådgivare hade avslutning i Gävle för ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor, men deltagarna konstaterade att det är nu det börjar. Det krävs en stor portion vilja, mod och tålamod för att börja jobba på nya sätt för att nå alla slags företagare och ta tillvara allas idéer.

Och apropå innovationer och nya idéer … Innan vi kopplar ner och kopplar av helt i hängmattan bjuder vi dig på lunchmingel med sommarkänsla den 19 juni tillsammans med Propell och Hudiksvalls Näringslivsbolag i våra lokaler på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall. Det går fortfarande bra att anmäla sig här!

Ett nytt möte kan ge en helt ny idé, vi ses då!
Glad sommar!

Torbjörn Jonsson

Vårkänslor och wirearchy

Våren kom med raketfart i år. Och full fart med många aktiviteter har vi hela våren. Den 19 april fortsatte turnén för satsningen Kickstart Digitalisering som vi gör i samverkan med bland andra Teknikföretagen. På mötet i Nordanstigs kommun var det stor uppslutning med tio företag på plats. Samtliga nyfikna på att få fart på de små digitaliseringsaktiviteterna i sina verksamheter genominspiration och utbyte averfarenheter med andra företag. Kickstart handlar om att ge nya insikter och inspiration för att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen innebär.

Och digitalisering handlande det även om på Innovation Day som vi arrangerade för femte året i rad den 26 april. Årets tema ”Ett hållbart digitalt liv med människan i fokus” lockade närmare 200 företagare, forskare och chefer från både privat och offentlig sektor. Inspirerade gjorde bland andra Amer Mohammed, Innovationschef på Stena Line som fick många att dra på smilbanden och som betonade vikten av att våga ta risker i innovationsprocessen. ”Enda sättet till framgång är att misslyckas fortare än alla andra”

Kanske behöver vi fler tillfällen där vi vågar testa och vågar misslyckas? Vi bidrargenom att arrangera mötesplatser där idégivare, entreprenörer och forskare kan träffas och testa nya ideér. Anmäl ditt intresse till en workshop med forskare från Mittuniversitetet – kanske har du en utmaning i din verksamhet du skulle vilja diskutera med experter inom digitalisering? Boka in Business Innovation Day i Hudiksvall den 5 juni.

Från hierarchy till wirearchy*

Och för att nya idéer ska tas tillvara och frodas krävs en öppen, tillåtande företagskultur och ett inkluderande ledarskap. Det är en viktig del inom social hållbarhet som vi arbetat för i många år och gör inom programmet Öppna Upp som avslutas i vår.För att citera framtidsanalytikern Claudia Olsson på Innovation Day.

”Frågan är hur möter vi den framtida tekniken på bästa sätt i vårt ledarskap? När 70 procent av alla beslut tas i informella nätverk krävs ett nytt ledarskap utan hierarkier.”

Kom och testa dina idéer i mötet med nya spännande personer när vi bjuder på sommarskoj i samverkan med Propell och Hudiksvalls Näringslivsbolag den 19 juni.

Med full fart mot sommaren – vi ses då!

* Wirearchy – a dynamic two-way flow of power and authority based on knowledge, trust, credibility and a focus on results, enabled by interconnected people and technology.” (www.wirearchy.com)

Ett hållbart digitalt liv

2018 har redan hunnit ta oss med storm, snörikaste vintern på länge och förutom snö skottar vi in OS-medaljer så det står härliga till. Det är också vintern när alla pratar digitalisering och det gillar vi. Kanske är det förklaringen till rekordmånga tidiga anmälningar till årets Innovation Day den 26 april vid Aktivitetsfabriken i Hudiksvall.

I år ser vi in i framtiden till temat ”Ett hållbart digitalt liv – med människan i det digitala samhället i fokus”. Heta namn som framtidsanalytikern Claudia Olsson tidigare bland annat expert för FN i New York och som jag fick förmånen att lyssna till på European Industry Day i Bryssel den 22 februari. Där talade hon om utmaningar och möjligheter med digitaliseringens framfart inom industrin. Inspirerar på Innovation Day gör även Per Grankvist, hållbarhetsexpert som studerat över 500 företag i världen samt Innovationschefen för Stena Line, Amer Mohammed som fick priset Årets digitala projekt 2017. Missa inte det!

Höjer digitaliseringstakten för företag och skolor
Kanske något av företagen vi jobbar med blir Årets digitala projekt 2018 – vi får väl se. Ett exempel på hur vi hjälper till att höja digitaliseringstakten är den regionala satsningen KickStart Go där vi tillsammans med Find IT i Sandviken har uppdraget att stötta industriföretag i Gävleborg med precis det. Som en av tio aktörer landet jobbar vi med coachning av företag som vill öka sin användning av digital teknik.

Och digitaliseringen påverkar även hur skolmiljön utformas och skapar helt nya möjligheter. I början av året installerades sensorer på Östra skolan i Hudiksvall för att mäta ljusförhållanden, ljudnivå, temperatur och luftkvalitet i två klassrum. Installationen är en första leverans i det regionala samverkansprojektet  Vässa skolan som ska bidra till en förbättrad skolmiljö och ge de bästa förutsättningarna för ett kreativt lärande.

Är internationalisering något för ditt företag?
Vårt uppdrag handlar till stor del om att skynda på digitaliseringstakten hos företagen för att bli internationellt konkurrenskraftiga. Internationalisering har alltid varit en stor del av vår verksamhet. I februari gjorde vi en favorit i repris med SenseAir, Nyfors Teknologi AB, LC-Tec Displays AB och RISE Acreo fiberlabb genom att representera Sverige vid SPIE Photonics West 2018 i San Francisco – världens största mässa inom optik, fotonik och laser. I år slog mässan alla rekord med över 23.000 besökare och 1300 utställare. Men efter nio år (!) är det nu dags att lämna över stafettpinnen till nätverksorganisationen PhotonicSweden.

Genom SPIE Photonics West har många internationella dörrar öppnats genom åren för flera specialiserade företag inom optik och fotonik. Men kanske har du istället ett IT-företag som vill nå nya marknader utanför EUs gränser? Under 2018 satsar vi framför allt på Kanada och e-hälsa men även Brasilien och andra länder är aktuella. I det baltisk-nordiska samverkansprojektet ICT Meta Cluster går vi in på upploppet under 2018 och kan ge ditt företag stöd för att göra marknadsundersökningar, analyser, marknadsföring och att starta nya konstellationer. Ta chansen – kontakta oss så berättar vi mer.

Nu njuter vi av OS-medaljer, snö i hysteriska mängder, vårvintersol och kanske lite skidor och snart är det dags för Innovation Day med tema ett hållbart digitalt liv, den 26 april – vi ses då!

#metoo #digitalmakt #julpyssel

2017 var året då allt hände på en gång. Det var startskottet på vår verksamhet som en del inom forskningsinstitutet RISE Acreo, vi fick leda och genomföra starten på en nationell kampanj för att digitalisera industrin och det var starten på ett internationellt upprop för att rikta strålkastarljuset mot den ojämställda arbetsmiljö som finns i de flesta organisationer, #metoo-uppropet. Metoo-kampanjen är också ett exempel på digitaliseringens kraft. Hur sociala medier förändrar maktbalanser och ger människor möjligheter att tillsammans påverka samhället till det bättre.

Arbetsplatskultur på allas agendor
Sociala medier har gett kraft till drygt femtio upprop, från mediebranschen till IT, vården, skolan och byggbranschen för att nämna några. Plötsligt är arbetsplatskultur och jämställdhet högt på agendan. En ickefråga för många har, kanske, på riktigt blivit en tillväxtfråga. Något som Fiber Optic Valley drev första gången redan för tio år sedan genom utvecklingsprojekt inom genusmedvetet ledarskap. Idag leder vi Öppna Upp – ett program för att höja kunskapen om normkritik och öka medvetenheten om de fördomar som finns bland oss som har uppdraget att coacha och vägleda företagare och idébärare. Vi har helt enkelt inte råd att missa några möjligheter.

Digital kampanj från Boden till Malmö
Och nya möjligheter har det här året verkligen handlat om. I januari 2017 blev vi en del av forskningsinstitutet RISE Acreo och fick med ens nya kollegor i hela Sverige. Vårt första stora uppdrag inom RISE handlade om att tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen starta det nationella digitaliseringsprojektet Kickstart för att utveckla svensk industri. Nu driver Teknikföretagen det vidare med vårt stöd och ambitionen är att nå 1 000 små och medelstora industriföretag runt om i landet. Idén är att företagen tillsammans ska diskutera hur de snabbt vidareutvecklar användningen av digital teknik. Under hösten har totalt 59 företag gått igenom programmet på elva orter över hela Sverige från Boden till Malmö.

Tävling nådde två miljoner studenter
Och apropå digitala utmaningar. Vår regionala innovationstävling Boost Innovation har hjälpt Hudiksvallsföretaget MYoroface att sprida sin utmaning om hur de kan digitalisera sin medicintekniska munhantel IQoro. Närmare två miljoner studenter, entreprenörer och forskare nåddes av tävlingsinformationen och 40 000 personer besökte tävlingssidan. Det var studenten Sandeep Rao från Excel Public School i Mysore, Indien som tog hem priset för bästa lösningsförslag som ger munhanteln helt nya funktioner.

Möjligheter att förändra
Lite tävling blev det också när Fiber Optic Valley och Propell Innovation avslutade året med en innovativ, vegetarisk jullunch tillsammans med många av er. Vi var över 70 entreprenörer, forskare, innovatörer och samarbetspartners ur vårt nätverk. I julpysselverkstaden var det full aktivitet i flera timmar för att ta hem pris för bästa pyssel.

Summa summarum – på min önskelista till tomten står det mer julpyssel, samtal och tid för reflektion. I den digitala värld vi lever i har vi alla möjligheter att gemensamt förändra till det bättre.

God jul & Gott nytt år!

/ Torbjörn Jonsson

 

 

Digitala ljus i höstmörkret

Novemberrusk och många av oss längtar efter vit snö i vår del av landet. Som motvikt arbetar vi för att hitta nya digitala lösningar och kreativa samarbeten som lyser upp vintermörkret.  

För exakt ett år sedan firade vi att Hudiksvall blev Sverigepilot inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kickstart Digitalisering” för industrin och nu kan vi fira att konceptet sprids över hela Sverige med 16 workshops bara i november. Regionalt är vi igång med att göra verkstad för de företag som vill ta nästa steg. Något som behövs.

Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen. Vi erbjuder 65 timmar coachning till de företag som står inför en digital förändring, kanske något för er?

Därför söker vi även dig som vill leverera lösningar på företagens digitaliseringsproblem – kanske är ditt företag en av dem vi söker?

Och lösningsförslag kom det från forskare och studenter i hela världen till årets vinnare av Boost Innovation, MYoroface, och deras digitala utmaning. Nu återstår att utse vilken av alla kreativa lösningar som bäst kan digitalisera deras innovation, IQoro® – en metod som botar en av västvärldens vanligaste funktionshinder – dysfagi. Kanske får kunderna en app som gör att de kan följa sin förbättringsresa? Vi ser fram emot resultatet!

Världsbäst på anpassning?
Digitalisering var i fokus även när vi för fjärde året i rad var medarrangörer av Science and Innovation Days i Sundsvall som slog nytt rekord och lockade över tvåhundra deltagare. Årets tema var ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och många av oss blev fascinerade av personligheter och experter som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi eller Telias vd Hélène Barnekow som pratade om att det gäller att vara världsbäst på att anpassa sig till förändringar.

”Jag lovar er, att just nu här i Sundsvall, tänker någon på en innovation eller applikation som kan förstöra våra intäkter på Telia”. / Hélène Barnekow, Telia

För att bli bättre på att anpassa dig till förändringar kanske du behöver bredda ditt nätverk och få en kreativ miljö att arbeta i? Då kanske Propell Innovation Hub är rätt ställe för dig. Vi har planer på att skapa en dynamisk, delad arbetsplats i centrala Hudiksvall och vill veta hur intresset ser ut – är det intressant för ditt företag? Kontakta oss!

Har du idéer för Innovation Day 2018?
Höstrusk och julplanering på agendan och innan vi vet ordet av ställer vi om till sommartid igen. Därför är planeringen av Innovation Day, 26 april, 2018 redan igång. Vad skulle få dig och dina kollegor att delta på Innovation Day? Inom vilket område vill ni få påfyllning eller bli inspirerade? Har du idéer för Innovation Day hör gärna av dig till oss.

Vi ses den 12 december!
Apropå jul så är det dags att boka in jullunch med Fiber Optic Valley och Propell Innovation den 12 december och då kan du vänta dig en spännande överraskning… håll utkik efter inbjudan så ses vi då!

/Torbjörn Jonsson

En maratonhöst i digitalisering

 När höstrusket smyger sig på gäller det att boka in lite ljus och värme i kalendern. Därför startade vi hösten med tårta och kick-off för nya och gamla medlemmar. Förväntningar som finns på det nya Fiber Optic Valley handlar exempelvis om att leda tankesmedjor kring vissa områden för att påverka samhällsutvecklingen. I samband med tårtkalaset utsåg vi även årets vinnare av Boost Innovation. Värdig vinnare var MYoroface med sin innovation IQoro® som nu sprids till studenter, forskare och entreprenörer över hela världen för att hitta den bästa lösningen på hur den kan digitaliseras.

Kanske sitter du på den bästa lösningen? Tävla och vinn 25 000kr!

Låt dig inspireras på Science and Innovation Day 17 oktober 
Missade du prisfesten? Det gör inget. Den 17 oktober är det fest igen när Science and Innovation Day arrangeras för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena.

Temat är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” och på talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Marco Lucisano, enhetschef RISE Bioekonomi. www.scienceandinnovationday.se

Digitalisera – vinna eller försvinna?
Och apropå digitalisering. I höst har vi projektmaraton inom digitalisering. Regionalt erbjuder vi i samverkan med FindIT i Sandviken coachning för små- och medelstora industriföretag i Gävleborg som vill hänga med i utvecklingen och bli mer konkurrenskraftiga.

Dessutom fortsätter de nationella samarbetet med bland andra Teknikföretagen genom utbildningar för personer som ska starta upp nya kreativa sätt att digitalisera verksamheter inom främst små- och medelstora företag över hela Sverige.

Parallellt deltar vi i ett Östersjösamarbete med flera länder för att skynda på omställningen som den digitala transformeringen av industrin innebär, exempelvis vad gäller lagar och regler.

Och för vår digitala samhällsutveckling krävs det naturligtvis att skolan hänger med. Därför tog vi initiativ till en lokal gemensam satsning i Hudiksvall för att stärka framtidens skolmiljö genom att utveckla både lärmiljön och digitaliseringen i skolan.

Vi har inte råd att missa några möjligheter

Om vi ständigt vill utvecklas och bli bättre på det vi gör krävs att vi ifrågasätter den rådande ordningen. Och ifrågasätta normer är precis vad det handlar om i ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor där startskottet gick i september för Söderhamn, Sandviken och Gävle. Deltar gör bland andra Faxepark – Söderhamn Innovation Park, Almi Företagspartner, Movexum företagsinkubator, Future Position X, Drivhuset, FindIT, Sandbacka Science Park, Gävle kommun med flera. Tillsammans synar vi fördomar kopplade till kön, ålder och etnicitet som begränsar utvecklingen för affärsidéer och innovationer.

Ta första steget idag! Bjud in någon i arbetsgruppen som bryter mot era normer och bli mer kreativ på köpet.
Vi har helt enkelt inte råd att missa några möjligheter. Kanske får vi lite mer ljus och värme på köpet?

Sommarmingel och innovationer i världsklass

Vad lyssnar du på i hängmattan i sommar?

Vi är många som lyssnar på eller läser en spännande deckare när vi är lediga. Och tur är det, för de mest kreativa idéerna kommer när vi gör något helt annat än det vi gör på jobbet. Sedan gäller det att ta tillvara på alla goda idéer, hitta rätt kompetens för nästa steg, nätverk och finansiering. Och där kommer Fiber Optic Valley in i bilden. Sedan 1 januari 2017 har vi dessutom större möjligheter än någonsin att stötta våra medlemmar och samarbetspartners genom våra nya kollegor i hela Sverige inom det statliga forskningsinstitutet RISE Acreo.

Men precis som tidigare är det offentlig finansiering som gör vårt uppdrag möjligt och i början av juni fick vi totalt 20 EU-miljoner beviljade från Tillväxtverket för perioden under 2018 – 2021.  Medel som ska användas för att sätta Gävleborg på kartan när det gäller innovationer med fokus på digitalisering.

Hur skulle din produkt kunna utvecklas? Var med och tävla – vinn innovativa lösningar från hela världen!

Några av våra mest spännande innovationer kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är öppen igen. Här har ditt företag möjlighet att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer över hela världen när det gäller att lösa just din utmaning med fokus på digitalisering. Kanske vill du hitta helt nya marknader för din produkt eller tjänst? Eller utveckla produkten för att bidra till att lösa någon av våra globala samhällsutmaningar?

 Missa inte Science and Innovation Day 17 oktober
Om du vill ha inspiration för att bli mer innovativ ska du redan nu boka in en spännande forsknings-och innovationskonferens i Sundsvall. Den 17 oktober arrangeras Science and Innovation Day för fjärde året i rad av Mittuniversitetet i samverkan med oss, Processum och Bio Business Arena. Temat för i år är ”Digitalisering och bioekonomi för en hållbar framtid” På talarlistan hittar du internationella talare så som Dr. Kate Stone, Cambridge University, Telias vd Hélène Barnekow och Anna Jonhed, forsknings- och innovationsdirektör på Billerud Korsnäs.

För att vara hållbar måste du hela tiden anpassa dig till omvärlden. I höst gör vi det genom att vässa vårt erbjudande i samarbete med våra medlemmar och knyta ny kompetens till oss så att vi kan fungera ännu bättre som katalysator för innovation.

Och apropå innovationer och nya idéer … Innan vi sjunker ner i hängmattan bjuder vi dig på lunchmingel med sommarkänsla den 21 juni hos oss och Propell Innovation på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall. Ett nytt möte kan ge en helt ny idé – vi ses då!

Glad sommar!
Torbjörn Jonsson

Vd-ordet har bytt namn till Chefendirekt – se tidigare artiklar här;