Meny

Ny som chef? Så lyckas du!

En ny chefsroll innebär nya arbetsuppgifter och kräver ny kunskap. Sedan 1 december är Mattias Öhr ny som enhetschef på riktigt inom RISE för verksamheterna Fiber Optic Valley och Propell Innovation. Och han har redan tjuvstartat som tillförordnad sedan ett år tillbaka. Här ger Mattias sina bästa tips på hur man tar sig an en ny chefsroll på bästa sätt.  

Det är ett stort förtroende att bli vald som chef och ledare, ta väl hand om förtroendet så har du stora chanser att lyckas i din nya yrkesroll, inleder Mattias.  


Inkluderande ledarskap är en framgångsfaktor
Mattias arbetade tidigare på Länsstyrelsen i Stockholm där han fokuserade på innovationsfrågor, näringslivsutveckling och utvecklandet av innovationssystemet, något som han även idag arbetar med i sin roll som chef för Fiber Optic Valley och Propell Innovation.     

Jag brinner verkligen för att driva och utveckla processer. Att underlätta för innovatörer och företagare att utveckla sina idéer är något som följt mig i hela min karriär och något som jag kommer fortsätta att arbeta med nu, säger Mattias. 

Den första tiden som chef kan vara omvälvande på många sätt. Mattias berättar hur han tog sig an chefspositionen och vad han ser som det viktigaste uppdraget en ny ledare har.  

För mig är det viktigt att arbeta på ett inkluderande sätt, att lyssna av gruppen och ta in flera perspektiv för att skapa mig en bredare bild. Sedan behöver jag kunna prioritera, kommunicera, delegera och framförallt fatta beslut 

Ha roligt på jobbet!
Mattias arbetar efter divisen “Vi ska ha kul på jobbet” och att alla i gruppen ska vara engagerade i rätt saker.  

Man måste arbeta med det man tycker är roligt, har man inte roligt gör man inget bra jobb på lång sikt. Detta tankesätt försökte jag få in tidigt i gruppen. Uppmuntra dina medarbetare genom att berätta vad de gör för varandra och för utomstående. Du vill ju få dem att känna stolthet över att de bidrar till en fantastisk grupp.  

Att få alla att känna samhörighet och få utlopp för sin kreativitet är också viktigt.  

Jag tror att motivationen ökar om man känner att man kan utvecklas och få prova på nya saker på jobbet. Vi blir mer kreativa på köpet och det är ett krav för den organisation jag driver.  


Mattias bästa tips, för att lyckas med ditt ledarskap 

 1. Skapa en inkluderande arbetsplats. Lyssna, förstå och ta in fler perspektiv än ditt eget.
 2. Se till att alla har roligt. Ser du någon som inte gillar sina arbetsuppgifter eller vantrivs i en gruppkonstellation? Gå då in och styr upp så att alla blir nöjda. 
 3. Utmana dina egna och organisationens normer. Se till att alla i gruppen blir sedda och hörda. Hur fördelar du ansvaret? Vilka får alltid utrymme på möten? Bryt mönster och uppmärksamma olikheter. 
 4. Tydliga roller och släpp kontrollen. Det är viktigt att alla i gruppen känner en trygghet i sin roll och tydlighet om vad som förväntas levereras, då vågar man även gå utanför ramarna och testa nytt. Våga lita på alla dina kollegor och släpp kontrollbehovet!
 5. Uppmuntra balans mellan jobb och fritid. Glöm inte att se till att alla i gruppen kan lösa livspusslet på ett bra sätt. Det är oattraktivt att vara en tidspolis.
 6. Låt kreativiteten flöda. Våga testa nya idéer och ompröva gamla rutiner och strategier. Det är här verksamhetsutvecklingen sker. 

VR-proffs från Kodkvarnen på internationellt startupevent

Startupföretaget Kodkvarnen fick i början av november följa med till startupevenet Slush i Finland. Där fick de träffa många aktörer inom liknande områden och få inspiration för framtiden 

Själva Slush var maffigt, mäktigt, genomtänkt, nördigt, festligt och svårt att beskriva med ord. När 25.000 kreativa personer samlas under samma tak och tillställningen dessutom arrangeras av en studentdriven organisation med 2000 volontärer utan vinstsyfte blir det både genuint och så-mycket-det-bara-går. Världens största sammankomst av och för entreprenörer helt enkelt, Johannes Ridderstedt.

Tre killar med stort intresse för VR
Kodkvarnen består av tre glada teknikentusiaster som gillar Virtual Reality. De startade tillsammans under 2019 den gemensamma VR-verkstaden med utgångspunkt från Hudiksvall. Björn Grundström är IT-pedagogen som bidrar med verklighetens perspektiv ifrån skolans värld, Carl Öst Wilkens den programmerande fotografen som numera även halkat in på spelmotorer och Johannes Ridderstedt är programmeraren som har erfarenhet ifrån att bygga företag i Uppsala. 

Vi bygger lokalproducerade VR-appar och levererar dessa som en helhet inklusive rätt hårdvara & utbildning, oftast till mässor eller som permanenta installationer på företag, säger Johannes.  

Två exempel på vad Kodkvarnen har gjort hittills är att de har byggt VR-demot ”Hitta i Hudik” till Innovation Day 2019 samt arrangerat VR-kvällar på Propell Innovation för nyfikna företagare. 

Ett av våra långsiktiga mål är att kunna hjälpa skolor med VR i utbildningen genom att tillhandahålla ett helheterbjudande så att varje skola som vill kan ha en VR-sal, ungefär som en klassisk datorsal fast med VR-stationer, säger Björn 

Slush levererade en kreativ eftersmak
För att inspireras av andra och träffa likasinnade valde Kodkvarnen att hänga med till
Slush i Finland och delta på olika sidoevent.  

Av klimathänsyn valde vi vattenvägen till vårt kära grannland. Men det gav oss också mer tid tillsammans och all strötid har vi ägnat åt att bygga vidare på nästa VR-prototyp eller olika nya koncept. Det kändes helt rätt i tiden för oss att åka på ett så välarrangerat evenemang som Slush, det lämnade en kreativ eftersmak. Det är en miljö som utmanar en att tänka större och mer innovativt än normalt. 

Flera intressanta kontakter
Under
Slush fick Kodkvarnen väldigt konkreta kontakter som kan hjälpa dem med framtida projekt.  

Vi fick kontakt med en 3D-artist som kan hjälpa oss med framtida 3D-modeller, en amerikansk spelutvecklare som gav tips kring marknadsföring, ett företag ifrån Tjeckien som jobbar med VR inom utbildning och två tyskar som bygger AR-upplevelser för turism. Björn fick också chansen att besöka en finsk skola på nära håll. Calle hann delta i en master class om UX inom gaming. Och jag deltog på Slush Founders Day där jag fick god kontakt med VDn på ett företag som bygger en tjänst för möten i VR, säger Johannes  

Mycket spännande saker hände under dessa dagar i Finland och favoritsysslan dessa dagar var att sitta i publiken vid den så kallade Showcase Studio och se entreprenörer som handgripligen visade upp sina projekt.  

Vi lyckades pricka in bra platser där både när det var IoT-fokus och VR-fokus. Vi blev även accepterade till sido-eventet XR-day i samma byggnad där bland annat Volvo visade hur testförare kör bil med VR-headset för att på så sätt nästan på riktigt kunna prova hur en ny interiör eller panel kan fungera, säger Björn. 

Kodkvarnen imponerades av den välarrangerade matchmakingen under själva Slush och kringeventen som ägde rum.  

Något som utmärkte såväl Slush som alla sidoevent som MatchUp AR/VR och Press Start var den fokuserade matchmakingen. Genom att via ett webbsystem på förhand boka in möten med andra intressanta deltagare gick det för den som ville att ha flera timmar i sträck varje dag uppbokade med högrelevanta möten. För den som åker till Slush i framtiden är detta något av det allra viktigaste. Bästa matchmakingen för oss var när Johannes på MatchUp-eventet fick visa våra prototyper för Head of ContentOculus, berättar Carl.

Fler prototyper och fler samarbetspartners
Efter vistelsen i Finland har killarna från
Kodkvarnen planerat in både långsiktiga och kortsiktiga planer inför framtiden 

Den närmaste tiden handlar om att göra klart den prototyp vi håller på med för Oculus Quest. Vi kommer troligen även hjälpa ett nischat upplevelsecenter här i Hälsingland med VR. Långsiktigt hoppas vi hitta rätt samarbetspartners för att realisera vårt skolkoncept och så har vi några spelidéer som kan komma att se dagens ljus, avslutar Johannes

Intresserad av Kodkvarnens tjänster och erbjudanden
Tror du också på VR och skulle vilja visa kollegorna en konkret prototyp av ditt koncept är du välkommen att maila Kodkvarnen på hej@kodkvarnen.se för att få hjälp med produktionen. Eller om du vill börja med att köra en VR-kväll fullmatad med VR-upplevelser på ditt kontor så kan de hjälpa till med det också. 

”Därför är företagskulturen vår viktigaste konkurrensfördel”

– om ledarskapsprogrammet Inkluderande ledarskap

Hur stärker företaget sin image som en attraktiv arbetsgivare och blir mer innovativ på köpet? Hur kan jämställdhet och mångfald bidra till att utveckla din affär? Det är några av frågorna som tjugo vd:ar och chefer från elva företag har arbetat med inom ledarskapsprogrammet Inkluderande ledarskap  

Plötsligt ser jag kvinno- och mansnormer överallt och förundras över hur olika vi bemöter varandra utifrån bland annat kön, säger vd Birgitta Sjölin på Hälsinge Smådjursklinik.

I juni 2019 startade företagen en förändringsresa och flera har redan börjat arbeta på nya sätt. Deltagarna bestod av både mans- och kvinnodominerade företag från helt olika branscher. Ett av de kvinnodominerade företagen som deltog var Hälsinge Smådjursklinik som vill skapa en mer inkluderande företagskultur för att locka fler till branschen 

För att få syn på vilka normer vi sitter fast i hos oss har vi börjat med diskussionspunkter på arbetsplatsträffarna som handlar om iakttagelser vi gjort inom jämställdhet och mångfaldsfrågor. Genom att börja synliggöra hur det ser ut börjar alla tänka efter och bidra till en mer inkluderande företagskultur, påpekar Birgitta.

Ingen kan kopiera företagskulturen
Xlent i Hudiksvall var ett annat av företagen som deltog. De hade redan börjat jobba på koncernnivå med mål för ökad jämställdhet och mångfald när Hudiksvallskontoret kom med i Ledarskapsprogrammet och det blev en fördjupning med fokus på kulturen.

Det är helt klart en konkurrensfördel att skapa en inkluderande företagskultur. Vår affärsidé inom IT kan vem som helst kopiera – men ingen kan kopiera företagskulturen. Därför är det affärskritiskt för oss att jobba med den, poängterar Lennart Sundh, vd i Hudiksvall.

Medarbetarna har blivit engagerade genom att bland annat gå på normspaning och kunskap om varför det är viktigt med jämställdhet och mångfald. De har även startat ett arbete med Kulturbingo, för att lära känna kollegor man normalt inte jobbar med. Centralt på Xlent har man satt mätbara mål baserat på jämställdhet och styrelsen består inte längre av 100 procent vita, medelålders män från Stockholm. 

Mitt råd till chefer och ledare är att börja prata om inkludering. Fundera över vilken slags företagskultur de vill ha och hur de uppfattas? Bjud in förebilder som inspirerar. Börja göra små förändringar i vardagen så är bollen i rullning, säger Kristina Svedberg som är IT-konsultXlent 

Hur fångar vi upp allas idéer?  

Ett annat mansdominerat företag som deltagit i programmet är ExTe i Färila som tillverkar lastförankringsutrustning. Platschefen Lina Bylund poängterar att med större mångfald och ett inkluderande ledarskap får vi tillgång till fler olika perspektiv på verksamheten och det blir lättare att rekrytera. 

Vi vill bredda bilden av vem som kan jobba på ExTe. Vi har börjat jobba med allt ifrån våra bilder i marknadsföringen där vi ser många lastbilar men få människor, till att jobba internt med hur vi har det hos oss. Hur fångar vi upp allas idéer? Hur lever vi våra värderingar på riktigt?

Boka in 19 februari, 2020 – Rekrytera med mångfald
Att börja rekrytera på nya sätt är ofta ett bra sätt att öka mångfalden på arbetsplatsen. Xlent samarbetar med rekryteringsföretaget Novare Potential som specialiserat sig på att hitta rätt kompetens och att säkra rekryteringen genom mentorer som stöttar nyanlända och arbetsgivare under en introduktionsprocess.  

Vi har fått sex möjliga kandidater via Novare i höst. Jag upplever att största hindret för en ny slags företagskultur med större mångfald handlar om vår egen rädsla för att det ska bli obekvämt. Men vill vi ha en arbetsplats dit fler söker sig – då måste vi våga hoppa utan att veta exakt var det landar, avslutar Lennart.  

Lyssna till Farzad Golchin, grundare och vd för Novare Potential på Aktivitetsfabriken den 19 februari. I samverkan med Xlent och Hudiksvalls Näringslivsbolag arrangerar vi en spännande dag med rekrytering i fokus. Vill du ha en inbjudan? Kontakta Ann-Sofie Däldehög 

 


RISE och Fiber Opitc Valley satsar på hållbart företagande
– Genom att höja kompetensen inom hållbarhet vill vi bidra till att vidga synen på vad det innebär med hållbar produktion, ökad konkurrenskraft och attraktivitet som arbetsgivare. Hållbarhet handlar om allt ifrån hur vi säkrar kompetensförsörjningen i framtiden genom jämställdhet och mångfald på arbetsplatsen, till hur cirkulära affärsmodeller kan skapa nya affärer, säger Ann-Sofie Däldehög, projektledare på Fiber Optic Valley 

Utbildningen har genomförts i samarbete med ledarskapskonsulter från Näringslivets Ledarskapsakademi. Fiber Optic Valley erbjuder i samarbete med bland andra Företagsutbildarna och Hudiksvalls Näringslivsbolag företag att delta i flera kompetenshöjande aktiviteter under det kommande året. Inom satsningen Hållbart företagande, där vi engagerar experter inom både social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet, erbjuder vi företag aktiviteter som till exempel inspirationsföreläsningar, workshops och coachning utifrån verksamheter och behov.
 

Företagen som deltagit i Ledarskapsprogrammet under 2019 är 

A-Assistans
Borins Maskinservice
ExTe 
Huddig
Edugrade
Sunfab
Hälsinge Smådjursklinik
Plyfa 
Myoroface
Voith
XLENT 

Så lyckas du med ditt projekt

Vad behöver du tänka på för att ditt projekt ska bli lyckat? Vilka faktorer är avgörande för att nå framgång? Det vet projektledaren Anna Gustavsson. Anna har över tjugo års erfarenhet av projektledning inom både privat som offentlig verksamhet. Hon har tipsen du behöver för att lyckas.  

Att arbeta med projekt som arbetsform gör att man lägger energi på utvalda saker under en begränsad tid. En stor fördel med det är att man kan åstadkomma förändringar snabbt och öka engagemanget kring specifika frågor i en organisation 

Befriande att arbeta i projektform
Under nästan hela sin karriär har Anna Gustavsson arbetat som projektledare och hon har ett stort driv för att utveckla, utmana och utvärdera olika tankar och idéer.   

Att förbättra och förändra är nästan alltid närvarande i mitt sätt att tänka, det är nog också den största anledningen till att jag varit projektledare så länge. Det finns någonting befriande med att arbeta med projekt och att man kan avsluta ett projekt för att sedan ta med sig godbitarna till nästa. 

Anna poängterar att man som projektledare bör ha vissa kvalifikationer för att trivas i rollen 

Som projektledare är du ansvarig från start till mål och du är den som ska smitta andra med ditt engagemang. Eftersom projekt ofta bryter ny mark uppstår gärna nya situationer och hinder hela tiden. Därför gäller det att ha förmåga att vända hinder till möjligheter och att vara bekväm med att ta svåra beslut. Sedan är naturligtvis struktur i arbetet A och O.  

Hållbarhet engagerar
Anna driver flera projekt som alla har någon koppling till förändring och innovationsprocesser. Det hon tycker är mest spännande just nu är ett projekt i mångmiljonklassen som handlar om att starta igång utvecklingsprocesser hos företag inom hållbar utveckling.  

Det kan handla om att byta till förnyelsebar energi i en produktionsprocess eller att ställa om hela affärsmodellen till en cirkulär ekonomi där allting är en resurs för något annat i ett kretslopp – och avfall inte finns. 

Vill ditt företag komma igång med projekt som arbetsform? Läs boken som Anna skrivit om att leda projekt, Projektarbete i företag.” Intresserad? Köp boken via anna.gustavsson@ri.se   


Annas bästa tips, för att lyckas med ditt projekt 

 1. Tydliga mål. Ha ett tydligt mål och en bra struktur på ditt projekt. Använd tekniska hjälpmedel som underlättar ert arbete. Överadministrera inte. 
 2. Sätt samman projektteamet med omsorg – tänk mångfald! Se till att skapa mångfald i projektgruppen, gärna utifrån t ex kön, ålder, bakgrund och personlighetstyper. Ju större mångfald ju fler perspektiv får du med i arbetet och du skapar ett kreativare klimat! Du behöver både visionärer och utförare – och framför allt engagerade individer. 
 3. Tydliga roller. Det är viktigt att bestämma roller tidigt i projektet. Vad vill alla göra, vem är ansvarig för vad och vad förväntas levereras under projektets gång? 
 4. Gör en generös budget. Har du satt en budget för ditt projekt? Bra, men addera ytterligare 20 procent på den så hamnar du garanterat mer rätt. 
 5. Utveckla, utvärdera – och lär av misstagen. Glöm inte att utvärdera efter ett avslutat projekt, ta med dig godbitarna in i nästa och lär av alla misstag. 
 6. Framför allt – ha kul! Se till att ni har roligt ihop och att alla känner samhörighet – då kommer engagemanget och resultaten av sig själv.

 


Kablegosystemet som kapar både kablar och ledtider

Säterföretaget Kablego tillverkar kablar utifrån kundbeställningar. De har länge använt sig av det egenutvecklade systemet i kombination med det mer kända affärssystemet Monitor ERP System. Mycket tyder på att denna kombination av system har gjort företaget unikt och konkurrenskraftigt inom sitt affärsområde. För att ta nästa steg och öka takten i sin påbörjade digitaliseringsresa har Kablego tagit hjälp av coachningsprogrammet Kickstart Go.

För att enkelt kunna uppdatera såväl affärssystemet Monitor som datorer och operativsystem, måste samtliga ingående system hänga med i utvecklingen. Så har inte alltid skett med det egenutvecklade ”Kablegosystemet”. För att få hjälp med att modernisera systemen samt utveckla dem valde Kablego få hjälp av digitaliseringssatsningen Kickstart Go och få coachning i form av kartläggning, rådgivning och vägval från IT-leverantören Interlan.

Hjälp och stöd vid vägval
IT-konsulten Christian Höglund från Interlan gav Kablego rådet att se över vilka nya lösningar som fanns tillgängliga på marknaden innan en eventuell uppgradering av gamla system genomfördes. Erfarenheter säger att det kan vara resurskrävande att uppgradera gammal programkod och många gånger är det snabbare och effektivare att börja om från början. Alternativt att det kan finnas helt nya tekniker och lösningar.

— Vi har funderat mycket över hur övergången till modernare system och teknik ska gå till, berättar Per-Arne Sahlberg som ansvarar över Kablegos tillverkning och montering, säger Per-Arne.

I dagsläget är det framförallt tre kap- och monteringsmaskiner som påverkas av den egenutvecklade programvaran. Kablegosystemet överför alla data om kapning/montering till respektive maskin och kontrollerar dessutom att operatören, liksom konstruktören, har valt rätt ingående komponenter som alla kan kombineras med varandra.

— Att programmen både styr valet av komponenter, samt kontrollerar kvalitet/rimlighet, är något vi inte har sett hos andra liknande system, påpekar Per-Arne.

Men moderna maskiner har å andra sidan mer utvecklade datagränssnitt varför det sannolikt finns nya sätt att integrera med Monitor och ta vara på de funktioner och fördelar som nuvarande Kablegosystem har.

Det fortsatta arbetet
En av de första uppgifterna har därför blivit att ta reda på mer om moderna maskiner och hur deras gränssnitt ser ut mer i detalj. Per-Arne har tidigare haft kontakt med olika maskintillverkare, men nu fördjupas utredningen ytterligare med bland annat ett studiebesök på plats hos en italiensk maskintillverkare. När vi kontaktar Per-Arne så är det just i det skedet som coachningsprocessen befinner sig.

Uppdraget är alltså inte helt genomfört, men redan nu ser alla hur digitaliseringsarbetet fortskrider både snabbare och betydligt mer målmedvetet. Kablego och Interlan räknar med att snart vara klara med ett väl utarbetat förslag som ger en betydligt större trygghet inför den fortsatta digitaliseringsresan.

 

Inseco sparar tid och pengar med ny avläsningsportal

I början av året berättade vi om Inseco, som fått hjälp med att lösa ett problem kring deras resurskrävande hantering av plastlådor. Själva tekniken fanns inte på plats då, men nu har företaget en fungerande avläsningsportal som gjort hanteringen av plastlådorna mer kostnadseffektiv.

– I vår nya portal kör man in en hel pall, full med plastlådor som ligger huller om buller. Sedan på bara några sekunder läses alla plastlådor av i pallen och vi vet exakt vad det är kunden vill ha tillbaka, säger Per Olsson, vd Inseco.

Från tidskrävande till tidseffektivt

Inseco arbetar med att lagerhålla och leverera fästelement, som exempelvis skruvar, muttrar och tätningar åt sina kunder. De arbetar med ett retursystem, så kallat tvåbingesystem, där lådor med olika fästelement skickas till kunden, när innehållet i en låda hos kunden förbrukas skickas den till Inseco för påfyllning, under tiden fortsätter kunden att förbruka från låda två. Tidigare har hanteringen av plastlådorna tagit både mycket tid och framförallt mycket plats i Insecos lokalen.

– Om vi hade fortsatt att hantera våra plastlådor på samma gamla sätt hade vi behövt bygga ut våra lokaler. Plastlådorna stod överallt och tog upp väldigt mycket yta. Så det här är en kanonlösning som sparar tid vilket gör att vi nu kan lägga mer fokus på service för våra kunder och på att hitta fler affärsmöjligheter, säger Per Olsson

 

Plastlådorna hamnade överallt i lokalen innan införandet av den nya portalen.

En portal för avläsning

Det Inseco har gjort är att de i början av året fick ett antal coachningstimmar av Atea, genom den regionala satsningen Kickstart Go, för att komma igång och lösa problemet kring hanteringen kring dessa platslådor. Därefter har Inseco fortsatt att arbeta på lösningen med en lokal leverantör.

Kenworld har hjälpt oss att spinna vidare på den tekniska biten från Atea och sedan har vi själva snickrat ihop en portal som uppfyllde våra krav och önskemål hur vi själva ville att det skulle fungera, säger Per.

Företaget har under året gjort ett gediget arbete och utrustat nästan alla sina 25 000 plastlådor ute hos kund med en liten RFID*-sensor. Denna sensor är det som avläses i den nybyggda portalen när lådorna kommer tillbaka till Inseco.

– Vi slipper nu plocka upp varje låda manuellt och scanna av dem en och en. Tidigare tog det ungefär 15 minuter att gå igenom alla plastlådor i en pall, idag tar allt som allt bara 3 minuter med hjälp av portalen, säger Per

Förutom tidsvinster har även den nya portalen säkerställt kvalitén och kontrollen kring lådhanteringen.

– Förut var det lätt att blanda ihop lådorna till olika kunder när vi ställde upp dem överallt i lokalen, men nu är det ordning och reda. Och vi kan hantera större mängder av lådor fast vi är samma antal anställda. Lösningen har gett oss bättre koll på statistiken och det skapar mervärde för våra kunder, fortsätter Per.

Ökat digitaliseringstänk

Inseco har tack vare coachningen och det egna drivet vågat göra fler satsningar, investerat mera och startat flera projekt inom företaget.

– Det ingen hightechlösning som vi fått till, men den har varit otroligt viktig för oss och hjälpt oss att effektivisera vårt flöde. Här har deltagande i Kickstart Go varit avgörande för att komma igång att tänka fler lösningar baserat på digitalisering. Vi kommer att fortsätta att utveckla verksamheten i samma anda framöver eftersom vi har ett väldigt bra flyt just nu, avslutar Per.

Från vänster: Jocke Larsson utesäljare, Jan Englund inköpare, Emil Hedvall lagerchef och Per Olsson vd på Inseco som alla varit inblandade i framtagandet av portalen.   

* RFID (Radio-frequency identification), en teknik som gör det möjligt att läsa av information på avstånd.


Vill ditt industriföretag också ha digitaliseringscoachning?
Kontakta Fiber Optic Valley eller läs mer på kickstartgo.se

Om Kickstart Go Sydöstra Norrland

Kickstart Go kan hjälpa ditt industriföretag i rätt riktning. Du får coachning som anpassas utifrån vad din verksamhet har för behov och vilka förändringar du står inför. Vi matchar ihop ditt digitaliseringsbehov med upphandlade leverantörer. Tjänsterna ges till industriföretag och industrinära tjänsteföretag i primärt Gävleborgs län. Projektet har som mål att stödja minst 35 företag i deras digitala transformation och drivs av Fiber Optic Valley, RISE och FindIT. Coachningsinsatserna finansieras av Tillväxtverket. ­­

 

 

Hudiksvallsföretag inspireras att tänka nytt kring cityhandeln

Förväntansfulla företagare och medlemmar i föreningen Hudik City samlades under onsdagskvällen i Guldsmeden i Hudiksvall för att tänka nytt kring cityhandeln. Hur skapar man en attraktiv stad och hur får vi fler att stanna till i just Hudiksvall? Detta var några av de frågor som diskuterades under kvällen med ledning av Ola Wallberg, affärsutvecklare från innovationsmiljöerna RISE och Fiber Optic Valley.

Cityhandeln är inte död, ni har alla möjligheter att skapa nya upplevelser för era kunder och göra hela Hudiksvalls city mer levande, inledde Ola Wallberg  

 

Kvällen fokuserade på att få företagen att tänka utanför det vanliga och genom olika workshops få fram tankar och idéer kring hur Hudiksvalls cityhandel kan frodas och utvecklas. Men för att åstadkomma förändring påpekade Ola vikten av samarbete 

Det handlar om att förstå vikten av att samverka och att förstå nyttan med det. Det räcker inte med att bara en butik gör förbättringar, man måste få med fler i förändringsresan om man vill skapa en attraktiv stad på lång sikt. 

 

Initiativtagare till workshopen var föreningen Hudik City med Ann-Sofie Lundvall i spetsen. Detta var den tredje delen i en inspirationssatsning där målet är att få medlemmarna att utvecklas och att samverka för att möta upp konsumenternas behov. Ann-Sofie Lundvall är mycket positiv till att många fick vara med på denna typ av workshop. 

Det här var en viktig kväll för stadens handlare. Vi kunde enas om att vår stadsmiljö måste förnyas. Vi måste få vår stadskärna att bli mysig, bli mer inbjudande och fungera som en mötesplats, avslutar Ann-Sofie Lundvall 


Ann-Sofie Lundvall, ordförande i Hudik City och ägare av Hälsinglands fastighetsbyrå

Så skapar du nya affärer genom digitalisering

Vad behöver du göra för att ditt företag ska bli konkurrenskraftigt imorgon? Ett viktigt verktyg för att bemöta den frågan är fortsatt digitalisering. Affärsutvecklaren Ola Wallberg har lång erfarenhet av utveckling- och digitaliseringsfrågor och hjälper företag att börja tänka på nya lösningar och affärsmodeller.

– Var finns era utmaningar? Kring vad behöver ni tänka nytt? Vad behöver ni ändra? Det handlar om att ha höga ambitioner och mål, men framförallt handlar det om att se till att göra saker! Mindre företag måste våga komma igång, lära och förbättra i det lilla. Bygg inte er digitaliseringsresa i gigantiska projekt.

Företag behöver utveckla och tänka nytt
Med en bakgrund från ledande positioner i olika företag och från skilda branscher, kompletterat med flera spännande affärsutvecklingsuppdrag, har Ola byggt upp ett intresse för att inspirera företag till att tänka nytt och utveckla – och just nu handlar det mycket om digitaliseringsfrågor.

– Min största drivkraft är att påverka små och medelstora företag att börja tänka i nya banor, sen är det naturligtvis roligt med teknik i det sammanhanget också. Men den roligaste delen är att just tänka fram möjliga lösningar och vägar att utveckla, därefter finns det andra som är betydligt mer lämpade än mig att ta tag i det tekniska genomförandet. Digitalisering handlar om så mycket mer än bara teknik och nya system. Det handlar om att kunder, medarbetare och intressenter förväntar sig andra saker eftersom samhället i stort genomgår digitala transformationer.

Insatser på flera områden
Just nu är Ola med och driver flera internationella-, nationella- och regionala satsningar som alla handlar om förändring- och innovationshöjande insatser.

– På EU nivå är jag med och bidrar i projekt som mer fokuserar på utbyte mellan länder. Det handlar bland annat om struktur- och policypåverkan, så att inte det blir hinder för vår konkurrenskraft. På nationell nivå handlar det främst om att inspirera små och medelstora företag att tänka nytt och förstå förändring genom digitalisering. Och på regional nivå blir det praktiskt arbete för att skapa samarbete mellan företag och utföra konkreta digitaliseringsåtgärder.

Samhällsutmaningar och digitaliseringslösningar
Företagen har idag fler utmaningar utöver att haka på den digitala omställningen. De förväntas vara hållbara ur ekologiskt och socialt perspektiv, vara attraktiva och kompetensutvecklande för medarbetare och intressenter, leverera mer stöd genom leveranskedjan som spårbarhet, miljödeklarationer osv. Det mest spännande just nu enligt Ola är att para ihop dessa samhällsutmaningar med digitaliseringslösningar och på så vis skapa helt nya affärsmöjligheter.

– Kan vi redan nu skapa nytänkande hållbarhetslösningar så stärker det vår långsiktiga konkurrenskraft.


Olas bästa tips, för att ta sig an digitaliseringen

 1. Se det inte som enbart teknik. Börja i att hitta behov och fundera över hur en önskad lösning skulle se ut, utan att bry er om hinder eller bromsar. Gå därefter ut och kolla efter vilken teknik som skulle kunna möjliggöra detta. Bli ”behovsletare” dvs fundera på vad som är jobbigt och besvärligt i er verksamhet? Vad kan vara jobbigt för era kunder? Kan ni underlätta för er själva eller kunderna på något sätt?
 2. Öka omvärldsbevakningen, inte bara inom den egna branschen. Inspireras av vad andra företag och organisationer gör och har gjort, var nyfiken på nya saker. Fundera över det ni ser i omvärlden och framför allt var någonstans i er verksamhet som det skulle kunna ge effekt.
 3. Våga öppna er och samverka! Gör det tillsammans med andra företag. Prata med befintliga och nya leverantörer för att få input på vad de tänker på området framåt. Prata med era kunder och identifiera deras behov och önskemål. Förankra incitament mot fortsatt digitalisering internt, initiera rörelse och involvera medarbetare.
 4. Börja i små steg. Gör – Utvärdera – Lär – Gör igen. Våga arbeta efter metoden ”fail-fast”, men ge inte upp!

Hur kan en gammal aula få nytt liv?

Hur kan en gammal aula, som vanligtvis används ett fåtal gånger per år, få nytt liv och fungera som en testbädd för att testa nya pedagogiska arbetsmetoder, innovativ möblering och nya digitala hjälpmedel?

Ja, här kan ni se Östra skolan i Hudiksvall som fått hjälp med att göra aulan till en mer attraktiv lokal. Se slutresultatet från förvandlingen i ett ihopsatt klipp från Bromangymnasiet.

Projektet, Vässa Skolan som gjort förvandlingen möjligt drivs av Hudiksvalls kommun tillsammans med oss (Fiber Optic Valley & RISE) och Högskolan i Gävle. Satsningen finansieras av Vinnova. Läs mer på vassaskolan.nu

 

Slutspurt – ansök om digitaliseringscoachning

Än har ditt industriföretag chansen att ansöka om upp till 65 timmar digitaliseringscoachning. Kanske vill du ha hjälp att visualisera data för dina medarbetare? Eller kanske behöver ditt företag automatisera delar av produktionen och förenkla administrationen? Ta nu chansen och ansök om coachning som anpassas utifrån vad er verksamhet har för behov och vilka förändringar ni står inför. Läs gärna mer och anmäl intresse här.

Ingen aning om vad ni kan göra? Bli inspirerad av företag som redan fått digitaliseringscoachning.

Fiber Optic Valley, RISE och FindIT erbjuder coachningen genom upphandlade leverantörer. Tjänsterna ges till industriföretag och industrinära tjänsteföretag i primärt Gävleborgs län. Coachningsinsatserna finansieras av Tillväxtverket och sker under projektnamnet Kickstart Go. Projektet pågår fram till årsskiftet.