Meny

Julstämning och innovativ jullunch

I onsdags bjöd Fiber Optic Valley och Propell Innovation in till en innovativ jullunch, kreativt julpyssel och vår traditionella tipsrunda. Det var en underbar julstämning i lokalen där vi firade in den kommande julen tillsammans med en härlig blandning av såväl nya som välbekanta deltagare. Tack för att ni valde att komma och vi ses igen under nästa år då vi smider nya planer tillsammans. Under lunchen presenterade även Ylvali Gerling, VD för MYoroface, 2017 års vinnare av Boost Innovation hur det har sett ut för deras verksamhet sedan de fick ta emot priset.

Fiber Optic Valley tog hem Europacertifikat

”Vi kan jämföra vår verksamhet med andra kluster i hela Europa, och arbeta därefter. Certifieringen är en del i ett arbete som syftar till att stärka vår närvaro på europeisk nivå för ökade möjligheter att arbeta med och stötta våra regionala företag”, säger Mattias Öhr, Projektledare hos Fiber Optic Valley.

Fiber Optic Valley är ett av 22 utvalda kluster i Sverige som deltar i Tillväxtverkets klusterprogram. Som en del av deltagandet har vi genomgått en process där vi granskats och jämförts med andra kluster i hela Europa. Det är European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) som genomfört certifieringen.

Som ett resultat av att genomgå deras granskning tog Fiber Optic Valley hem ett så kallat Brons label certifikat, även kallat Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative.

Läs mer om Tillväxtverkets klusterprogram S3-piloten

https://tillvaxtverket.se/amnesomraden/regional-kapacitet/smart-specialisering/klusterprogram.html

 

Så revolutionerade jämställdhetsarbetet Norras kunderbjudande – Pär Lärkeryd om kulturen som nyckel till förändring

Den 29 november lockade Pär Lärkeryd, 2016s års vinnare av Svenska Jämställdhetspriset, närmare 40 chefer när Fiber Optic Valley rivstartade satsningen på hållbart företagande med föreläsningen ”Från timmersågar till webbutbildningar.” Pär berättade hur Norras jämställdhets- och mångfaldsarbete skapat affärsmöjligheter och avslöjade affärsstrategin som revolutionerat deras kunderbjudande.

Pär föreläste om hur han som vd inom först industrin och sedan hos Norra Skogsägarna har fokuserat på företagskulturen för att skapa nya affärsmöjligheter. Verktyget har varit kunskap om jämställdhet och mångfald.

  • Vad är företagskultur? Stället där vi hamnar när manualerna inte räcker till. När vi börjar granska våra värderingar, normer och beteenden ur ett jämställdhetsperspektiv får vi även med automatiksyn på företagskulturen, säger Pär om kulturen som nyckel till förändring. Och om vikten av att våga ifrågasätta arbetssätt och inte klamra oss fast vid gamla sanningar.

Föreläsningen för chefer och en särskild vd-lunch var en del av Fiber Optic Valleys nya satsning på hållbart företagande: om hur du tjänar pengar och räddar världen – samtidigt. Ett unikt erbjudande för företag att delta i flera kompetenshöjande aktiviteter där vi engagerar experter inom både social-, miljömässig- och ekonomisk hållbarhet under det kommande året. Det kan vara aktiviteter inom hållbarhet som till exempel inspirationsföreläsningar, workshops och coachning utifrån behov.

Genom att fokusera på hållbarhet vill vi bidra till att vidga synen på hållbar produktion, ökad konkurrenskraft och attraktivitet som arbetsgivare. Hållbarhet spänner över en bredd av ämnesområden inom allt ifrån hur vi säkrar kompetensförsörjningen i framtiden genom jämställdhet och mångfald, till hur cirkulära affärsmodeller kan bidra till innovationer för en bättre miljö.

Är du intresserad av att delta? Kontakta Ann-Sofie Däldehög, Fiber Optic Valley.

Företag och forskare träffades på Business Innovation Day

Under gårdagen samlades företag och forskare hos Bizmaker i Sundsvall för Business Innovation Day. Totalt var det sju företag som hade skickat in sina utmaningar och fem företag deltog under dagen för att diskutera lösningar med forskare från Mittuniversitetet.

Företagen som medverkade under dagen var MidDec, LabService, Linea Werde, Andritz samt BioCompost och forskarna gav sina idéer, nya infallsvinklar och förslag till företagen för deras fortsatta utvecklingsarbete.

Business Innovation Day arrangeras för femte året i rad och denna gång var sensorlösningar och att hitta nya reningsmetoder för bioraffinaderier ett par av utmaningarna som diskuterades under dagen. En månad efter eventet får företagen ta del av dokumentationen från mötet inklusive slutsatser, förslag till nästa steg samt erbjudan om ett uppföljningsmöte.

Med eventet vill Mittuniversitetet tillsammans med Fiber Optic Valley, Åkroken Science Park, Bizmaker och RISE Processum öka företags möjligheter till innovation genom samarbeten, samt diskutera uppdragsforskning och finansieringsalternativ.

Om Business Innovation Day
Mittuniversitetets forskningscenter STC och FSCN arrangerar Business Innovation Day tillsammans med Fiber Optic Valley, Åkroken Science Park, Bizmaker och RISE Processum. Inför denna dag kan företagare skicka in en utmaning för att sedan matchas ihop med Mittuniversitetets forskare och under evenemangets dag arbeta fram en lösning på sina utmaningar. Läs mer här www.businessinnovationday.se

Kickstart Digitalisering knuffade igång företag i Ljusdal och Hudiksvall

Torsdagen den 8 november samlades små- och medelstora företag inom industri och industrinära tjänster för att delta i den nationella satsningen Kickstart Digitalisering i Hudiksvall. I Ljusdal var det första tillfället den 7 november. Totalt deltar 14 företag i Hudiksvall och Ljusdal. Genom en stor dos inspiration och konkreta övningar fick företagen en knuff för att få fart på de små digitaliseringsaktiviteterna i sina verksamheter. Under fredagen den 9 november arrangerades även Kickstart Digitalisering med alla chefer hos Hudiksvalls kommun.

Oavsett verksamhet finns det alltid konkurrensfördelar att hitta med hjälp av digitalisering. Några av företagen som deltog under torsdagen var Zavatec, Ryon Märk, Swerink Försäljning AB och Ålunds Cementvarufabrik AB.

Kickstart Digitalisering handlar om att ge insikt och inspiration för att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen innebär. Initiativet i Ljusdal och Hudiksvall består av ett par kostnadsfria träffar där små och medelstora industriföretag får möjlighet att samverka och få stöd med sin digitalisering. Detta var det första tillfället för industriföretagen i Hudiksvall och Ljusdal.

Läs mer om dagen med alla chefer hos Hudiksvalls kommun här.

Vill ditt företag också delta i Kickstartsatsningen eller kanske arrangera en Kickstartsomgång på din ort?  Läs mer och anmäl intresse på http://www.kickstartdigi.se/

 Om Kickstart Digitalisering
Grunden till den nationella satsningen Kickstart Digitalisering föddes i och med ett pilotprojekt som Fiber Optic Valley arrangerade tillsammans med Teknikföretagen, IF Metall och RISE (Research Institute of Sweden). Det första Kickstart digitaliseringstillfället arrangerades i Hudiksvall i slutet av oktober 2016 och fortsatte sedan på 9 orter med ett så lyckat resultat att projektet skalades upp och blev den nationella satsning som det är idag. I pilotprojektet var målet att nå 100 industriföretag på 10 orter, medan man nu, i den nationella satsningen siktar på att nå och stötta 1000 industriföretag på 100 orter.

Den stora nationella satsningen Kickstart Digitalisering genomförs av Teknikföretagen, RISE Research Institutes of Sweden, IF Metall,IUC och Swedish Incubators & Science Parks för att stärka digitaliseringen och konkurrenskraften för industriföretag i Sverige. Projektet finansieras av Tillväxtverket.

Läs mer på http://www.kickstartdigi.se/

Bredbandsbetraktelser – ny bok om hur Sverige blev bäst på bredband

Den 8 november arrangerade vi ett fikamingel där politiker, beslutsfattare och företag i Hudiksvall samlades för att lyssna på Crister Mattsson, författare till boken ”Bredbandsbetraktelser” som handlar om bredbandsutvecklingen i Sverige. Boken är både en självbiografisk berättelse och en berättelse om hur miljonprogrammets bostadsområden varit en förutsättning för att Sverige blev världsledande inom bredband.

”Den här boken kan intressera alla som har jobbat med bredband eller inom en kommun. Hoppas att ni får lika stort nöje av de här berättelserna, som jag har haft både under mitt arbetsliv och nu när jag har försökt att skriva ned mina minnen”, säger Crister Mattsson.

Crister Mattsson, som är senior advicer inom RISE Acreo, har en lång karriär bakom sig som engagerad inom forskning, affärsutveckling och som rådgivare inom bredband samt stadsnät både i Sverige och EU.

För er som inte kunde vara på plats och få ett eget exemplar så finns Boken ”Bredbandsbetraktelser: hur Sverige blev ledande bredbandsland” att beställa här.

Läs Hela Hälsinglands artikel om dagen här.

Fem snabba frågor till Johanna Skalman om den första tiden i Silicon Valley

Vem är Johanna Skalman?

Passionerad skidåkare, engagerad entreprenör, serviceorienterad och därtill nyfiken och öppen för nya intryck. Jag gillar att utveckla mina egna idéer, testa dom och få omedelbar återkoppling. Att få samarbeta med människor som kan mer än jag är väldigt inspirerande och utvecklande. Har jag bestämt mig för något ser jag till att genomföra det direkt.

Jag är 25 år och ursprungligen från Hudiksvall. Jag är en före detta längdskidåkare och tävlade då för Hudiksvalls IF. Jag har en kandidatexamen inom företagsekonomi, ett eget varumärke samt utbildad skidinstruktör inom längd och alpint. Just nu är jag en Wallenberg Fellow hos Vinnova, vid Nordic Innovation House i Silicon Valley, USA.

Hur skulle du beskriva första tiden i Silicon Valley?

Det händer ständigt nya saker, allt går otroligt fort. Från idé till verkställande tar bara någon vecka. Man nätverkar exakt överallt, i taxin, på gatan och på event. Det är helt klart ett högt tempo. Kulturen är väldigt inspirerande. Här delar man med sig av sina erfarenheter och nätverk utan att förvänta sig något tillbaka. Det är verkligen en miljö där inget är omöjligt.

Jag har lärt mig så otroligt mycket på bara två månader genom att få chansen att träffa drivna människor, gå på konferenser/event och lyssna på framgångsrika investerare och entreprenörer. Att få höra deras erfarenheter om hur man bör göra för att lyckas med ”business” i Silicon Valley, varför vissa företag har lyckats och hur framtiden förmodligen kommer att se ut inom teknikbranschen är otroligt spännande.

Vilka är dina viktigaste arbetsuppgifter på praktiken hos Nordic Innovation House?

Huvuduppgiften är att jag ska få en förståelse av Silicon Valleys ekosystem för att sedan implementera denna viktiga kunskap när jag kommer tillbaka till Sverige.

På plats är mina arbetsuppgifter att stötta Vinnovas verksamhet, svenska startups och Nordic Innovation House. Jag är med och ordnar och tar emot besök (svenska bolag, och organisationer) samt ordnar event. Jag är även med och hjälper till samt lär mig av NIH.s acceleratorprogram. Just nu pågår TINC-programmet i fyra veckor. En av de allra viktigaste arbetsuppgifterna är att nätverka med olika människor för att skapa relationer.

Vilka tips skulle du ge till personer som planerar att göra liknande praktik utomlands?

Ta chansen och åk, du kommer inte att ångra dig! Du kommer utvecklas massor dels på ett personligt plan men också få större insikter om världen, Sverige och det land du väljer att åka till. Ha ett öppet sinne och var nyfiken så kommer du få ut väldigt mycket.

Vad gör du när du inte jobbar?

Nu när jag är i Silicon Valley försöker jag upptäcka Kaliforniens guldkorn. Det är allt ifrån hiking, sportevent, vingårdar till att besöka häftiga platser. I Sverige spenderar jag mest min tid på ett par skidor eller roar mig med andra outdoor-aktiviteter beroende på säsong, helst tillsammans med vänner och familj.

Från smarta bilar till vår vinklade syn på världen – allt på Science & Innovation Day i Sundsvall

Den 16 oktober var Fiber Optic Valley med för femte året i rad och arrangerade Science & Innovation Day. En forskar- och innovationskonferens i Sundsvall som växer för varje år. Temat för dagen var ”Förändra din verksamhet inför framtida utmaningar” och några av ämnena för dagen var hållbarhet, nano-teknik och en faktabaserad världsbild.

Nano-teknik för framtiden

Först ut bland talarna var professor Zhong Lin Wang, expert inom nanogeneratorer och han pratade kring teknologin och möjligheterna som kommer att finnas i framtiden med självenergigenererande nano-teknik. Tekniken kan användas inom många olika områden som till exempel informationsteknologi och miljöteknik.

Utvecklingen av morgondagens bilresande

Sofia Granath, chef för strategi- och produktledning hos WirelessCar berättade om utvecklingen av vårt resande som drivs av digitalisering, elektrifiering, självstyrande fordon och hållbarhet. Hon pratade bland annat om smarta bilar, säkerhetsfunktionerna som finns i bilar och hur de arbetar med människors beteendemönster.

”Det är inte upp till dig att bestämma om du är en bra förare eller inte, om du är en riskfull förare kommer du troligtvis inte vara med i en olycka men du kommer orsaka att någon annan är det.”

Innovationseran är här

Hållbarhetsdirektören Nyamko Sabuni på ÅF Sverige berättade om hållbarhet som drivkraft för tillväxt samt om styrkor och svagheter i förändringsarbetet. Nyamko presenterade bland annat olika tidperioder för utvecklingen inom hållbarhet.

”Vi har idag kommit till den tredje eran som jag kallar för innovationseran och det är nu fantastiska saker börjar hända. Det är nu företagen börjar förstå att hållbarhet måste vara en naturlig del av affären, att hållbarhet kan innebära lönsamhet och inte en kostnad”.

Hon pratade även om framtida utmaningar med hållbarhet inom till exempel global uppvärmning där vi måste vidta åtgärder för att minska våra utsläpp.

Efter de parallella spåren under dagen så blev Kristina Elowson från Volvo Cars intervjuad på scen av moderatorn Mattias Goldmann och diskussionsämnet var framtidens autonoma fordon. Under intervjun så gav hon en indikation på vad vi kan förvänta oss från Volvo i framtiden.

”Vårt mål är att ha ett självstyrande fordon på marknaden under år 2021”

Näst sista talaren för dagen var Paulina Modlitba Söderlund från We Should Be Friends och hon pratade om framtidens teknik, digitala trender samt hur detta påverkar oss. På ett inspirerande sätt presenterade hon sin resa med fokus på digitalisering och teknologi.

Olof Gränström, Gapminder, årets sista talare, pratade om en faktabaserad världsbild med statistik. Han pratade om betydelsen av fakta och statistik för att förstå världen idag och det faktum att många idag inte har en korrekt syn på världen i vissa sammanhang.

”Vi förstår världen generellt utifrån det vi kan se, känna och höra från andra och det är ett problem i världen idag.”

Fler bilder från dagen 

Vill du se och lyssna på talarna från dagen? Här kan ni ta del av del 1 och del 2.

Science & Innovation Day är ett unikt samarbete mellan Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN och STC, RISE Processum, Bizmaker och Åkroken Science Park tillsammans med oss där företag och forskare bjuds in för att ta del av det senaste från forskningsvärlden.

Vinnaren av vår tävling på Rekryteringsmässan!

I samband med Rekryteringståget den 16 september åkte över hundra potentiella hudikbor från Stockholm till Hudiksvall och på plats besökte de Rekryteringsmässan. Som en del av RISE var Fiber Optic Valley på plats och i montern hade vi en tävling för besökarna med en chans att vinna en lyxig helg i Hudiksvall.

Vinnaren av tävlingen är utsedd och vi vill passa på att säga STORT GRATTIS till Maria Härlin-Jones från Stockholm. Maria har 23 års erfarenhet från IT branschen och bodde under den tiden i södra Wales där hon jobbade hos Swansea University. Numera har hon en roll som barnskötare på Hägerstenshamnens skola och trivs verkligen i den rollen. Maria kommer i december att besöka Hudiksvall igen och vi önskar dig återigen en trevlig vistelse.

Vi vill tacka alla som deltog i tävlingen och besökte samt visade stort intresse i vår monter under mässan.