Meny

Med önskan om en hållbar jul…

Snart jul 2018 och vi firar snön som faller och att den svenska demokratin fyller hundra år.
Den 17 december 1918 fattade riksdagen det principiella beslutet om att införa allmän och lika rösträtt. Alla vuxna, oavsett kön, skulle ha rätt att rösta i de allmänna valen. Och nu hundra år senare är demokratin kanske mer ifrågasatt än någonsin. Därför är också demokrati och allas lika värde en strategiskt viktig del i alla projekt vi driver för att vi ska uppnå FNs globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

Ett exempel på det är att vi i november 2018 avslutade ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor. Ett program som handlat om att förändra de normer som finns kring vem som är en riktig företagare och vilka idéer som anses vara potentiella innovationer.

En viktig del i vårt uppdrag är att få fler att inse hur hållbarhetsarbetet skapar affärsnytta. Därför föreläste Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd för ett fyrtiotal chefer i november om kulturen som nyckeln till förändring för hållbarhetsarbetet. Och under 2019 fortsätter vi satsningen på hållbart företagande – om hur du kan rädda världen och tjäna pengar samtidigt. Håll utkik!

Några företag som insett affärsnyttan ur ett miljöperspektiv är Gävleborgsföretagen Borins och Proxytech som deltog i Africa Green Growth Forum i Kigali i Rwanda i november. Där fick de utbyta erfarenheter med beslutsfattare och investerare inom grön tillväxt och hållbart klimat. De deltog genom vårt projekt ICT Meta Cluster som när det avslutades har resulterat i att över hundra ICT företag i Estland, Lettland och Sverige fått stöd i att ta första steget till nya marknader utanför EU.

I projektet samarbetade vi med kluster i Estland och Lettland vilket blir allt viktigare på en internationell marknad. Nu kan vi även jämföra vår verksamhet med andra kluster i Europa sedan vi granskats och tagit hem ett Europacertifikat kallat Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative.

Ett av målen inom Agenda 2030 är hållbar industri, innovation och infrastruktur, och det handlar till stor del om utmaningar kopplade till digitalisering av samhället. Det är något vi jobbar med bland annat tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen inom det nationella digitaliseringsprojektet Kickstart som fortsätter under 2019. Företag i exempelvis Ljusdal, Nordanstig och Hudiksvall har deltagit samt hela Hudiksvalls kommunledning och Ovanåker står på tur. Tanken är att tillsammans hitta kreativa lösningar för att vidareutveckla användningen av digital teknik.

En kreativ jul
Kreativa lösningar blev det också när Fiber Optic Valley och Propell Innovation avslutade året med en innovativ, vegetarisk jullunch tillsammans med över femtio entreprenörer, forskare, innovatörer och samarbetspartners i vårt nätverk.

I julpysselverkstaden hade vi full aktivitet för att ta hem pris för bästa pyssel. Grattis till årets två vinnare Emelie Lindqvist kommunikationsansvarig vid Hudiksvalls Näringslivsbolag och Krister Carlsson, Carlssons teknik.

Hoppas flera blev inspirerade till att varva ner och pyssla vidare under julen, vem vet vilka innovativa idéer ni kommer på till nästa år?

God jul & Gott nytt år!

/ Torbjörn Jonsson

Digitalisering, hållbarhet och novemberrusk

Vi är en del som tycker att det är lite mysigt ändå med novemberrusk och att få sitta inne och tända ljus och mysa i mörkret. Och på Fiber Optic Valley försöker vi lysa upp vintermörkret genom att bidra till kreativa samarbeten och nya digitala lösningar.

När det gäller digitala lösningar har vi under hösten genomfört en svensk version av en internationell undersökning om digitalisering inom projektet Digital Innovation Network (DIGINNO). Ett projekt som jobbar för en digital marknad för hela Östersjöregionen. Fortfarande finns chansen att vinna pris – var med och tävla om ett lyxigt paraply!

Digitaliseringen i samhället går snabbt och det gäller att hänga med. Därför pågår satsningen Kickstart Digitalisering som arrangeras runt om i Sverige i samverkan med Teknikföretagen med flera. Denna vecka har vi kört inspirationsworkshops för både företag och kommunledningen i Hudiksvall samt för företag i Ljusdal. Kickstart är ett unikt kostnadsfritt program med föreläsningar, rådgivning och samverkan. Läs mer här.

Har du en utmaning du vill ha hjälp med?
Och hur verksamheten kan digitaliseras är en utmaning för många företag, kanske har du en produkt som behöver utvecklas eller en ny tjänst som behöver effektiviseras? Kom på Mittuniversitetets Business Innovation Day i Sundsvall den 15 november där vi är en av medarrangörerna. Då står Mittuniversitetets forskare och andra experter till förfogande för att ta sig an just ditt företags utmaning. De erbjuder en palett med kompetenser inom elektronik, IT, teknisk kemi och fysik, affärsrådgivare och finansieringsstöd. Anmäl dig idag!

Att hitta rätt kompetens är svårt för många organisationer. Därför deltog vi tillsammans med många andra i Rekryteringståget den 16 september som Hudiksvalls Näringslivsbolag arrangerade. En kampanj som lockade över hundra personer att ta tåget till Hudiksvall för att upptäcka en lagom stor stad som erbjuder både kvalificerade jobb och hög livskvalitet. Totalt rörde sig cirka 500 personer i mässlokalerna på Aktivitetsfabriken. För vår del har satsningen inneburit nya kontakter med personer som visat intresse för RISE och våra verksamheter inom Acreo FiberlabPropell Innovation och Fiber Optic Valley och som kanske börjar jobba med oss i framtiden.

Hållbarhet – en naturlig del av affären
Kompetensförsörjning är en samhällsutmaning för både företag och offentliga organisationer. Samhällsutmaningar var även temat när vi för femte året i rad var medarrangörer av Science and Innovation Days i Sundsvall. Årets tema var ”Förändra din verksamhet inför framtida utmaningar” och några av ämnena för dagen var hållbarhet, nano-teknik och en faktabaserad världsbild. Talade gjorde bland andra; hållbarhetsdirektören Nyamko Sabuni på ÅF Sverige som berättade om hållbarhet som drivkraft för tillväxt;

 ”Vi har idag kommit till den tredje eran som jag kallar för innovationseran och det är nu fantastiska saker börjar hända. Det är nu företagen börjar förstå att hållbarhet måste vara en naturlig del av affären, att hållbarhet kan innebära lönsamhet och inte en kostnad”.

Apropå hållbarhet, under det kommande året gör vi en satsning på hållbart företagande, med olika föreläsningar och workshops om hur du kan rädda världen och tjäna pengar samtidigt. Den 29 november föreläser Pär Lärkeryd, vd Norra Skogsägarna, som 2016 blev vinnare av Svenska Jämställdhetspriset. Hållbarhet spänner över en bredd av ämnesområden inom allt ifrån mångfalds- och jämställdhetsperspektiv på kompetensförsörjning och attraktionskraft som arbetsgivare till hur cirkulära affärsmodeller kan bidra till innovationer för en bättre miljö.

Har du idéer för Innovation Day 2019?
Höstrusk och julplanering på agendan och innan vi vet ordet av ställer vi om till sommartid igen. Därför är planeringen av Innovation Day, 11 april, 2019 redan igång. Inom vilket område vill ni få påfyllning eller bli inspirerade? Har du idéer för Innovation Day? Hör gärna av dig till oss!

Kom även ihåg att boka in jullunch med Fiber Optic Valley och Propell Innovation den 12 december, håll utkik efter inbjudan!

/Torbjörn Jonsson

Innan du kopplar ner och kopplar av

Sommarsemester hägrar snart för många och det är dags att koppla av – och koppla ner. Kopplat upp på olika sätt är det däremot flera företag som gjort under våren. Inom vår satsning Kickstart Digitalisering handlar det om att hitta nya sätt att ta fram och marknadsföra produkter och tjänster för att bli mer konkurrenskraftiga på en global marknad.

Kanske behöver du råd och stöd inför nya digitala satsningar?
I höst planerar vi nya workshops inom Kickstart Digitalisering i Hudiksvall med omnejd samt i Ljusdal, Järvsö och Färila. Dessutom har vi tillsammans med FindIT i Sandviken projektet Kickstart Go som ingår i digitaliseringslyftet. Ta chansen och anmäl ert industriföretag till 65 timmar digitaliseringscoachning och få experthjälp för att inleda – samt fortsätta – er digitaliseringsresa.

Forskare tog sig an företagsutmaningar i Hudik
Att börja digitalisera sin verksamhet är ett exempel på utmaning som många företag står inför. Och utmaningar stod även i fokus den 5 juni när Mittuniversitetets Business and Innovation Day gick av stapeln för femte gången. Denna gång tog sig forskare an företagsutmaningar hos oss i Hudik på Käppuddsgatan 1. Läs mer på www.businessinnovationday.se

Missa inte Science and Innovation Day 16 oktober 
Apropå forskning, vill du få koll på det senaste inom forskningen ska du boka in årets upplaga av Science & Innovation Day som arrangeras den 16 oktober på Quality Hotel i Sundsvall med årets tema ”Transform your business for future challenges.” Programmet hittar du snart på Science and Innovation Day och det arrangerar vi i samverkan med MittuniversitetetÅkroken Science Park BizMaker och Processum.

Dags att byta jobb och liv?
Som du märker händer det många spännande saker i och omkring Hudiksvall. Kanske dags att flytta till något nytt? Anmäl dig till Rekryteringståget från Stockholm till Hudiksvall den 16 september, ta chansen att träffa spännande arbetsgivare som söker kompetens och samtidigt uppleva vad staden vid havet har att erbjuda. Läs mer på www.rekryteringstaget.se.

I samband med Rekryteringståget arrangerar vi i samarbete med Propell och Clockwork och Hudiksvalls Näringslivsbolag en lunchföreläsning med Rättviseförmedlingen på temat ”Rekrytera med större bredd” den 6 september som synliggör fallgroparna som sätter stopp för mångfald. Kom och lyssna, mingla och få med dig en konkret checklista för kompetensbaserad rekrytering.

Näringslivet i Gävleborg öppnar upp för lika villkor
Och mångfald stod även i fokus den 24 maj när närmare 60 chefer och företagsrådgivare hade avslutning i Gävle för ledarskapsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor, men deltagarna konstaterade att det är nu det börjar. Det krävs en stor portion vilja, mod och tålamod för att börja jobba på nya sätt för att nå alla slags företagare och ta tillvara allas idéer.

Och apropå innovationer och nya idéer … Innan vi kopplar ner och kopplar av helt i hängmattan bjuder vi dig på lunchmingel med sommarkänsla den 19 juni tillsammans med Propell och Hudiksvalls Näringslivsbolag i våra lokaler på Käppuddsgatan 1 i Hudiksvall. Det går fortfarande bra att anmäla sig här!

Ett nytt möte kan ge en helt ny idé, vi ses då!
Glad sommar!

Torbjörn Jonsson

Vårkänslor och digital revolution

Plötsligt är det vår i luften och vi summerar första kvartalet inom RISE Acreo AB och avdelningen för SME-Development. Vi ser redan nya möjligheter i olika samarbeten och det finns ett stort intresse för Fiber Optic Valleys sätt att arbeta som länken mellan forskningen och små- och medelstora företag.

För dig som medlem och samarbetspartner fortsätter verksamheten som tidigare men i ny organisationsform och vi passar samtidigt på att vässa erbjudandet och göra det ännu bättre utifrån de behov som vi fångat upp i samtal och möten. Efter sommaren kommer vi att presentera hur klusternätverket ska se ut i framtiden och vad du som medlem kan förvänta dig av innovationsmiljön.

Innovation Day botade digital ångest
En del i vårt nuvarande erbjudande är det årliga inspirationsevenemanget Innovation Day. Den 26 april sken vårsolen ikapp med mig och alla deltagare när Innovation Day arrangerades för fjärde året i rad. Dessutom blev det nytt rekord med närmare 180 deltagare som lockats av årets tema ”Digital ångest eller digitala möjligheter?” Den digitala revolutionen är här poängterade Hannes Sjöblad som berättade om den uppkopplade människokroppen och exempel på biohackning. En annan talare var Sofie Lindblom, tidigare innovationschef på Spotify, som gav sin syn på succéreceptet för innovation.

I anslutning till Innovation Day arrangerade vi även workshopen Innovate Passion på förmiddagen för gymnasieelever från Bromangymnasiet som fick möta företagsaktörer i en kreativ workshop för innovation. Syftet var att gemensamt skapa innovativa affärsidéer, potentiella UF-företag eller exjobb och samtidigt öka intresset för digitalisering och innovation bland unga kvinnor.

Dags att anmäla sig till årets viktigaste innovationstävling
I samband med Innovation Day startade årets viktigaste innovationstävling Boost Innovation. Du som är medlem i Fiber Optic Valley har chansen att få hjälp av studenter och forskare över hela världen när det gäller att lösa en utmaning eller att hitta nya användningsområden för er produkt eller tjänst. Ta chansen och anmäl ert bidrag på www.boostinnovation.se senast den 31 maj!

Näringslivet i Gävleborg öppnar upp
En av förutsättningarna för innovation är en innovativ kultur. Hur tar vi tillvara alla människors idéer och kompetenser? Hur belyser vi strukturer som hämmar innovation? Dessa är exempel på frågeställningar som diskuteras i ledarutvecklingsprogrammet Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor som startade den 4 maj. I samverkan med Region Gävleborg ansvarar vi för fortsättningen på 2016-års pilotprojekt och sprider det till fler näringslivsaktörer och klusterorganisationer i Gävleborg.

Det våras för KickStart Go
Ett annat förändringsarbete som pågår för fullt är digitaliseringen av industrin. I ett samarbete med FindIT i Sandviken är vi en av tio aktörer i landet som fått förtroendet av Tillväxtverket att jobba med coachning till industriföretag inom satsningen kallad KickStart Go. Målet är att fler små och medelstora industriföretag ska bli bättre på att utnyttja möjligheterna med digital teknik.

Möjligheterna vi upplever med den digitala revolutionen är oändliga, och det gäller att hänga med. För som Sofie Lindblom citerade på Innovation Day – världen har aldrig förändrats så snabbt som nu, och kommer aldrig att förändras så sakta igen.

Digital ångest eller digitala möjligheter?

_DSF6335-2Det nya året rivstartade Fiber Optic Valley tillsammans med SenseAir, Nyfors Teknologi AB, LC-Tec Displays AB och RISE Acreo genom att representera Sverige vid SPIE Photonics West 2017 i San Francisco – världens största mässa inom optik, fotonik och laser. I år slog mässan alla rekord med 1380 utställare och över 23.000 besökare. Med sig hem fick företagen nya affärskontakter, inspiration och kunskap.

Fiber Optic Valley + RISE Acreo = Sant
En av organisationerna som deltog med oss i Photonics West var forskningsinstitutet Acreo som ingår i RISE-koncernen (Research Institutes of Sweden) och från och med den första januari i år är Fiber Optic Valley en del av Acreos avdelning för SME-utveckling.

Det tioåriga samarbetet med innovationsmyndigheten Vinnova löper ut och istället stärks Fiber Optic Valleys och Propell Innovations regionala uppdrag med stöd från Region Gävleborg och Hudiksvalls kommun. Vi blir en av fyra regionala innovationsnoder i Gävleborg med målet att förstärka den regionala samverkan för att bidra till fler nya företag, tjänster och produkter.

Tillsammans med dig som medlem och samarbetspartner inom Fiber Optic Valley kommer vi att fortsätta driva ett framgångsrikt utvecklingsarbete för innovationer. Och ett forskningsinstitut i ryggen är inte fel vid stora EU-samarbeten som kan öka oddsen för företagen i vår region att hitta nya affärsmöjligheter.

Hur påverkar digitalisering våra industrier?
Ett sätt att skapa nya affärsmöjligheter är genom digitalisering. Inom satsningen KickStart Digitalisering har vi uppdraget att inspirera industriföretag till att hitta nya marknadsfördelar med hjälp av digitalisering. Hösten 2016 blev Hudiksvall vald som Sverigepilot för satsningen som leds av Teknikföretagen och IF Metall i samverkan med RISE. Hudiksvall agerar nu förebild för övriga orter som bjuds in. Hittills har ett femtiotal industriföretag deltagit i Hudiksvall, Umeå och Ö-vik. Målet är att tio orter deltagit i programmet innan årets slut.

Missa inte Innovation Day 26 april – digital ångest eller möjlighet?
Digitalisering är även årets tema på Innovation Day som går av stapeln den 26 april på Aktivitetsfabriken i Hudiksvall. Vi spår hur den digitala framtiden kommer att se ut – där robotar och Internet of Things (sakernas Internet) blir en del i vardagen. Är vi människor redo för detta och hur ser det ut om fem, tio år? Kommer vi ägna mer tid åt innovationer om robotar gör våra jobb?

Heta namn som Nils von Heijne aktuell med boken ”Fuckups & Businessblunders” och Sofie Lindblom, tidigare global innovationschef för Spotify gästar oss. Anmäl dig redan idag!

/ Torbjörn Jonsson

 

Framtid, förändring och nätkärlek

_DSF6335-2Framtid och förändring är begrepp som sammanfattar året 2016 för oss. När året började var vi nyinflyttade i nya lokaler på Käppuddsgatan i Hudiksvall tillsammans med Propell Innovation. I juni blev det vd-byte och hösten har handlat om hur verksamheten ska fortsätta när Vinnova-samarbetet tar slut nästa år. Ett intensivt planeringsarbete pågår för att skapa en regional innovationsnod och fortsätta driva ett framgångsrikt klustersamarbete för våra medlemmar, men som en del av forskningsinstitutet Acreos avdelning för SME-utveckling. En cirkel är sluten.  

Genombrottet för Fiber Optic Valley 2004 som en av Vinnovas nationella klustervinnare var tack vare det starka samarbetet till Acreo. Nu sluts cirkeln. Fiber Optic Valleys arbete fortsätter, men från och med 1 januari inom Acreo, med stöd från Hudiksvalls kommun och Region Gävleborg. Acreo är en del av RISE-koncernen (Research Institutes of Sweden) och ett forskningsinstitut i ryggen är inte fel när stora EU-ansökningar skickas in för att öka oddsen för företagen i vår region att få del av utvecklingsmedlen. (Läs artikel i HelaHälsingland.se)

Konferens för globala möjligheter
Att verksamheten behövs visade den internationella TCI-konferensen i november. TCI-nätverket arrangerar världens största internationella klusterkonferens och i år ägde den rum i Eindhoven, Nederländerna, där den samlade över 400 akademiker, företagare och beslutsfattare från hela världen. Nätverket samlar cirka 9000 personer i 110 länder kring frågor om innovation och konkurrenskraft. Vi var en av klusterorganisationerna som delade med oss av våra erfarenheter och kunde ta med oss värdefulla kontakter hem.


Hudiksvall tog täten inom digitalisering
På hemmaplan har vårt innovationsarbete handlat om digitaliseringens snabba utveckling i samhället och att Sverige halkar efter i toppligan. Hur påverkar utvecklingen våra industrier och hur arbetar vi med kompetensförsörjning för det digitala samhället? Enligt prognosen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020.

Som svar på det har vår samarbetspartner Propell Innovation smygstartat programmeringsverkstaden CoderDojo i november. Ett koncept för unga mellan 7 – 17 år och en global rörelse som finns på 16 platser i Sverige. Där får unga lära sig att göra appar, spel och hemsidor och våren 2017 har konceptet premiär i Hudiksvall.

Digitalisering av industrin har varit Fiber Optic Valleys uppdrag sedan vi i höst blev utvalda som Sverigepilot för Teknikföretagen och IF Metalls satsning ”Kickstart digitalisering” i samverkan med RISE. I programmet har ett tiotal regionala företag deltagit för att hitta nya marknadsfördelar med digitalisering. Nu sprider vi ett lyckat koncept vidare till Örnsköldsvik och Umeå med vårt upplägg som förebild.

Företagsfrämjande på lika villkor
Ett annat lyckat pilotkoncept som sprids vidare till näringslivsaktörer i Gävleborg nästa år är ledarskapsprogrammet ”Öppna Upp Propell.” Ett program om företagsfrämjande på lika villkor som genomfördes i Hudiksvall 2016 där vi frågat oss hur ser bilden av en ”riktig” företagare ut? Vilka normer styrs vi av när vi pratar om innovatörer? Vi har helt enkelt inte råd att missa unika företagsidéer och framgångsrika projekt på grund av fördomar.

Och fördomar finns det gott om. Särskilt på nätet. Gör det du kan för att stoppa näthat och ryktesspridning. Sprid reglerna om vad man får säga på internet – bidra till mer nätkärlek i jul och få extra klappar av tomten!

Vi ses på glöggmingel den 15 december, välkommen!

Klimatsmycke, digital ångest och #digifredag

_DSF6335-2Vilken tur att vi har roliga händelser förutom snön som lyser upp vintermörkret! Årets Boostvinnare SenseAir AB utsågs med buller och bång på Science and Innovation Day den 18 oktober i Sundsvall. En innovation som sätter miljön på agendan med hjälp av en världsunik accessoar. Och Hudiksvall blev utvald Sverigepilot för Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin. Hur vänder vi den kollektiva digitala ångesten till digitala möjligheter?

Koll på klimatet
I år slog Boost-tävlingen rekord i antalet internationella lösningsbidrag. Och vinnaren SenseAir fick exempelvis sitt lösningsbidrag från Middlesex University i London. En innovation som handlar om att utveckla en världsunik accessoar i form av ett klimatsmycke för dig som vill ha koll på klimatet. Juryn poängterade särskilt kombinationen av spetsteknologi, sociala medier och humor som når många för att sätta vår tids största samhällsutmaning på agendan.

Boostvinnaren tog även i år emot priset vid Science and Innovation Days i Sundsvall där närmare tvåhundra deltagare från forskning och näringsliv möttes. En inspirationsdag i samarbete med Mittuniversitet, Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum.

Tar grön teknologi till världsmarknaden
För Nypro AB från Sundsvall är klimatet också i centrum. Med sin gröna teknologi för automatiska odlingssystem blev de särskilt utvalda av svenska WSP för ett matchmaking event i Kanada i september. Med stöd av Fiber Optic Valley fick de träffa potentiella partners i Halifax, Ottawa och Montreal/Quebec.

Hudiksvall tar täten – digital ångest blir digitala möjligheter
Så inom många områden är vi i framkant inom miljö, men inom digitalisering halkar Sverige plötsligt efter. Dags att vända trenden. Den 24 oktober träffades därför ett tiotal regionala företag som vill hitta nya marknadsfördelar med hjälp av digitalisering. Det var den första träffen inom Teknikföretagen och IF Metalls ”Kick-start digitalisering” för industrin som vi arrangerar i samverkan med RISE (Research Institutes of Sweden). Hela 83 procent av företagen i Sverige vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den snabba, digitala utvecklingen visar nya undersökningar. Digital ångest helt enkelt. Att vända trenden har hög prioritet. Det visar även Tillväxtverkets satsning på 78 miljoner fram till 2019 för att stimulera och uppmuntra digitalisering i små och medelstora företag.  

En miljon programmerare saknas år 2020
Och för att digitalisera behövs kompetens att programmera. Men enligt prognosen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020. Därför satsar vår kollega Propell Innovation på programmeringsverkstad i konceptet CoderDojo för unga mellan 7 – 17 år. En global rörelse som finns på 16 platser i Sverige och drivs helt ideellt. Både nybörjare och mer vana är välkomna att delta för att lära sig att göra appar, spel och hemsidor. Håll utkik!

Digital ångest eller digital möjlighet? Följ vår fredagskampanj #digifredag och tyck till!  Kom och surra med oss på lite glöggmingel den 15 december!  

 Välkomna!

Vinnare, kändisar och robotar

För många av oss är det lite trögstartat såhär efter semestern men en sak som rivstartat är vår innovationstävling Boost Innovation.

_DSF6335-2

Närmare en halv miljon forskare och studenter har nåtts av tävlingen och än är det inte för sent att lämna in sitt bidrag. Fram till den 30 september har du chans att vinna 25 000 kr för bästa lösningsförslag på någon av de tre utmaningarna, anmäl dig redan idag!

Utmaningar söker svar

Utmaningen med det bästa lösningsförslaget vinner hela tävlingen och får 200 000kr i förstudiemedel för att utveckla sin innovation. Vi ses väl när vinnaren utses på prisutdelningen vid Science and Innovation Day den 18 oktober? En inspirationsdag i samarbete med Mittuniversitet, Åkroken Science Park, Bio Business Arena och Processum. Kända dragplåster är exempelvis Maria Strömme, professor i nanoteknologi, känd sommarpratare i P1 och Skavlangäst och Frida Boisen, digital chef på Bonnier Tidskrifter.

Sverige halkar efter

Årets utmaningar som söker svar i Boost Innovation handlar om digitalisering. Och det är lätt att se hur digitalisering tar över allting i samhället. Allt från hur vi klipper gräset hemma till hur vi mäter temperaturen i avancerade industriugnar. Men från att Sverige varit längst fram på området halkar vi plötsligt efter. Det handlar om robotar, IT-säkerhet och 3D-tillverkning för att nämna några områden. Hela 83 procent av företagen vet inte vad de ska göra för att ställa om sig till den nya utvecklingen. Det visar en ny undersökning gjord av Swedish ICT. Under hösten arbetar Fiber Optic Valley, Swedish ICT, Teknikföretagen och IF Metall med flera för högtryck för att ta tillbaka Sveriges position och för att behålla förmågan att bygga konkurrenskraftiga företag även i framtiden.

Abu Dhabi, Dubai och Düsseldorf

För övrigt ser vi som vanligt en fullspäckad höst framför oss. Inom vårt baltiska samarbetsprojekt ICT Meta Cluster genomför PSIDAC fem pilotprojekt på sjukhus i Abu Dhabi, Sharjah och Dubai. Hydraulikklustret startar traineeutbildning och Hexatronic deltar på Europas största mässa för optisk kommunikation, ECOC i Düsseldorf den 19-21 september. Och i samverkan med Hudiksvalls kommun fortsätter vi mätningarna av mobiltäckningen i glesbygd som ska bidra till en snabbare utbyggnad av bredband. Senast i oktober får vi resultaten vi behöver från Täckningskollen.

Det blir en rivstart, nu kör vi!

PS. Har du alltid undrat vad vi gör egentligen? Kolla in nya filmen om Fiber Optic Valley

Torbjörn Jonsson, vd

Dags att koppla ner och koppla av

Sommarsemester _DSF6335-2hägrar för många av oss. Dags att koppla ner och koppla av. Just koppla ner blir i och för sig ganska lätt för de av oss som bor och verkar i glesbygd. Det visar färska mätningar av mobiltäckningen som vi gör i sommar tillsammans med Acreo Swedish ICT och Fiberstaden.

På uppdrag av Hudiksvalls kommun har vi gjort mätningar för att med välgrundade fakta bidra till en snabbare utbyggnad av bredband i områden som består av stor del glesbygd. Mätningarna görs med hjälp av Sitas sopbilar utrustade med Täckningskollens mätutrustning. Resultatet kommer i höst men redan nu kan vi se att inte ens mätverktyget fungerar optimalt på grund av den dåliga täckningen i vår region.

Brinner för att utveckla regionen
Och att utveckla vår region är något jag brinner för, precis som min föregångare, Jonas Dahlström som valt att gå vidare till nya utmaningar. Från och med den 13 juni är jag vd för Fiber Optic Valley vilket känns väldigt roligt (se pressmeddelande). Och verksamheten har jag redan koll på efter fyra år som affärsområdesansvarig inom sensorteknologi. Jag ser fram emot att hitta nya möjligheter med våra pågående utvecklingsprojekt och fler nya intressenter.

Kanske sitter du på en vinnande lösning? Vinn 25 000kr!
Några av våra nya utvecklingsprojekt kommer varje år från innovationstävlingen Boost Innovation som är igång igen. Nu söker vi lösningsförslag till utmaningarna från våra finalister i tävlingen. Har du den bästa idén kan du vinna 25 000 kr!

Det är företagen SenseAir i Delsbo, Hallgren Trading på Malta och Flying Eyes i Hudiksvall som gått vidare till final i tävlingen. De har chansen att få hjälp av studenter, forskare och entreprenörer när det gäller att lösa just deras problem. Utmaningarna handlar om att hitta smartare sätt att hitta osynlig fukt i byggnader, ny teknik för att förutse markförhållanden vid grävning och att hitta ett kul sätt att använda infraröda gassensorer och mobilteknologi för att förbättra miljön. Läs mer och lämna ditt lösningsförslag här!

Missa inte Science and Innovation Day 18 oktober
Boka redan nu en spännande dag i Sundsvall på Science and Innovation Day som arrangeras av Mittuniversitetet tillsammans med oss och Bio Business Arena. Ett av årets dragplåster är Maria Strömme, professor i nanoteknologi, känd sommarpratare i P1 och Skavlangäst. Där utser vi samtidigt årets Boostvinnare som får 200 000 kronor i förstudiemedel för att utveckla sin idé!

Hösten kännetecknas i övrigt av internationella samarbetsprojekt främst för att hitta nya marknader för små- och medelstora företag. De flesta internationella aktiviteter görs tillsammans med klusterorganisationer i Estland, Lettland och Norge. Det finns ett stort intresse för vårt sätt att samverka för att skapa nya produkter, tjänster och affärer. Det ska vi ta vara på.

Nu kopplar vi ner, njuter av sommaren och väntar på resultatet från Täckningskollen. Förhoppningsvis kommer vi lättare att kunna välja själva i framtiden när vi vill koppla upp eller koppla ner …

Trevlig sommar!
Torbjörn Jonsson, vd

Gränser som sprängs, knoppar som brister…

jonasVåren är här och därmed även ljuset! Åh vad vi längtat. Med ljuset (och kanske värmen…?) får vi ny inspiration till att göra stordåd. Inspiration ville vi även ge våra medlemmar och partners på årets Innovation Day med tema ”Dags att spränga gränser”.

Dagen handlade om att allt från hur digitaliseringen bryter ny mark inom exempelvis vården, till att vi behöver ta hål på våra fördomar för att skapa mångfald och kreativitet på våra arbetsplatser.

Vi slog rekord med 140 deltagare i år. Forskare, företagare, chefer och beslutsfattare från främst Gävleborg och Västernorrland som fick ett unikt tillfälle att mötas kring gemensamma frågeställningar.

Sverige hänger snart inte med

Inledde gjorde Sofia Svantesson, ingick tidigare i Digitaliseringskommissionen, som visade hur den digitala utvecklingen går sakta i Sverige nu jämfört med många andra länder där den digitala framfarten går ännu snabbare. För att skynda på utvecklingen generellt i samhället behöver vi bland annat motverka fördomar och rasism. På det temat talade religionshistorikern Mattias Gardell som drog historiska paralleller till dagens hets mot muslimer och bland annat sa; ”Heterogenitet är en förutsättning för utveckling”

2020 behöver vi 60 000 programmerare

Om att spränga gränser berättade även grundarna bakom framgångsinitiativet Tjejer Kodar Hanna Pettersson och Sandra Hindskog som har över 1000 personer i kö till sina kodläger för kvinnor som vill lära sig programmera. År 2020 kommer det att behövas 60 000 programmerare – då behövs allas kompetens! Många kom enbart för att lyssna till Mikael Schuisky från Sandvik som visade ett helt nytt sätt att ta fram deras prototyper genom 3D- tillverkning (Additiv tillverkning). Han visade dessutom tekniken live via uppkoppling till Sandvik. Se bildspel från dagen här.

Vinn 200 000 kr – anmäl er utmaning idag!

Apropå digital utveckling så är det dags igen att tävla om totalt närmare en halv miljon kronor i förstudiemedel och samtidigt få hjälp av att studenter och forskare i hela världen för att hitta lösningen på just er utmaning inom området bredband och sensorer.

Läs mer om årets Boost Innovationstävling och anmäl er utmaning senast den 3 juni. Första pris är 200 000 kronor – missa inte det!

Få en egen doktorand

Missa inte heller chansen att få en egen doktorand genom den Företagsforskarskola som Mittuniversitetet och Högskolan i Gävle planerar,  läs mer här!  I juni söker de medel från stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KKS). Anmäl ert intresse till oss på info@fiberopticvalley.com

För övrigt så kör vi på så det ryker med att spränga nya gränser för ett digitalt samhälle. Du hänger väl med?

Jonas Dahlström, vd