Meny

Hexatronic revolutionerar bredbandsutbyggnaden

I årets Boost Innovation kom Hexatronic i Hudiksvall på andra plats för sitt förslag till lösning på hur vi kan installera fiber snabbare, enklare och billigare. I samverkan med Opticreach i Storbritannien utvecklar de en lösning som kombinerar Hexatronics nya nanokabelteknik, traditionell blåsteknik och en vakuumsug som helt enkelt installerar fiberkabel genom sugteknik.

Kan vi installera fiber snabbare, enklare och billigare? Kan installationen göras genom sugning, elektromagnetisk levitation eller dragning med mikrorobot? Det var frågor som Peter Lo Curzio, produktansvarig på Hexatronic Cables and Interconnect, ställde sig när han anmälde sin utmaning till Boost Innovation.

Genom att hitta tekniker för att installera fiber mer kostnadseffektivt finns det stora vinster att göra, både för företagen som arbetar med fiber och slutligen för slutkonsumenten poängterar Peter.

Boost Innovation var den spark i baken vi behövde

Idag är installation av fiber genom blåsning en vedertagen teknik i hela västvärlden som använts i över 30 år. På Hexatronic i Hudiksvall (tidigare Ericssons kabelfabrik) tillverkas fiberkabel och systemlösningar inom fiberkommunikation. Ambitionen är att etablera sig på nya marknader.

Vi vill hitta nya marknader utanför Norden och då är den här innovationen en språngbräda för oss, säger Peter. Tack vare innovationstävlingen fick vi framför allt den där puffen vi behövde för att ta en idé vidare som annars hade blivit liggande.

Tillsammans med produktansvarig Kieran Stone på Opticreach har Hexatronic tagit fram en prototyp och målet är att ha en produkt färdig för utvärdering under hösten 2016 där målgruppen är företag och fiberinstallatörer.

Tänker förbli nummer ett

Redan 1995 jobbade jag på Ericsson i Stockholm och utvecklade nuvarande blåsfiberteknik. 1999 flyttade jag och min sambo till Hudiksvall där jag har fortsatt inom Ericsson och det som nu är Hexatronic. Samma år som jag flyttade hit lanserades Ribbonet®, den teknik som i olika former fortfarande används över hela världen, så jag har verkligen varit med hela den här resan. Sverige tillsammans med Sydkorea och Japan har i alla år legat i täten på området och vi arbetar för att utveckla även nästa generations fiberteknik.

Utmaningen är att hitta en teknik som kan klara en distans på minst 200 meter för att den ska bli kommersiellt lönsam. I vissa länder kan avstånden mellan husen där fiberkablarna dras vara upp till en kilometer.

Vi nyttjar en teknik som alla dömde ut för över tjugo år sedan eftersom vakuumsugtekniken inte klarade av de långa avstånden. Men det unika i vår prototyp är att vi kombinerar vakuumsug med nanokabel och en tryckmetod som gör att den ska klara riktigt långa avstånd men på ett enklare sätt än den traditionella blåstekniken. Lyckas vi kommer vårt erbjudande bli den lysande stjärnan på fiberhimlen!

Hexatronic fick många förslag på lösningar till sin utmaning, vissa mer realistiska än andra.

Det som var otroligt spännande med det nya upplägget på tävlingen var att vi fick in lösningsförslag som jag kan se att vi i en framtid skulle vilja gå vidare med, riktigt hög teknologiska idéer som skulle kunna ta Hexatronic till nya marknader som vi inte kan se idag. Men nu håller vi tummarna för tekniken vi utvecklar just nu, den kan gå tillräckligt långt!

Om Peter Lo Curzio
Peter är civilingenjör inom teknisk fysik, har sambo och tre barn och cyklar gärna mountainbike i hälsingeskogarna. Känner sig fortfarande som Stockholmare efter tjugo år i Hudiksvall.

Fakta fiberblåsning
Grundtekniken introducerades av British Telecom på 1980-talet och bygger på att en tunn fiberenhet blåses in med tryckluft i mikrodukter, rör med en innerdiameter av endast 3,5mm.

Installation av fiber genom blåsning i s.k. mikrodukter har spridit sig till i stort sett hela västvärlden. Tekniken kräver mycket utrustning och har en begränsning på ca 1000 meter per blåsning. Under 90-talet utvecklade Ericsson den teknik som i dag används för att blåsa fiber till hemmet. Bredbandsutbyggnaden är en mångmiljardindustri som pågår över hela västvärlden och kommer att fortsätta under ett tiotal år framöver och förmodligen längre.

Om Hexatronic
Hexatronic Scandinavia AB är en teknik-koncern specialiserad på produkter och lösningar för bredband och kommunikation över optisk fiber. I koncernen finns flera bolag och det i Hudiksvall heter Hexatronic Cables & Interconnect Systems AB.  Koncernen har sitt säte i Göteborg och har ca 235 anställda.

Läs mer om bredband