Meny

Få koll på klimatet med unik accessoar – Vinnare av Boost Innovation 2016

Delsboföretaget SenseAir prisades för klimatsmycket MoHair. En accessoar till håret med gassensorer som mäter luftkvaliteten.

– Vinsten med den här tekniken är framförallt att man enkelt kan få stora mängder data från hela världen. Med den här sensorn kan man mäta luftföroreningar ofta och på många ställen, istället för punktvis som det fungerar idag, säger Henrik Rödjegård, forskare på SenseAir AB.

Samhällsnytta
Hårsmycket ska prata med molnet och utbyta data. Tanken är att datainformationen ska förmedlas via mobiltelefonen.

– Du kan direkt via mobiltelefonen se om det är bra eller dålig luft där du är. Samtidigt som myndigheter och forskare får tillgång till data och kan kartlägga hur föroreningarna i städer ser ut, till exempel se vilka gator som är mest miljöbelastande. Man kombinerar samhälls- och individnytta, säger Henrik Rödjegård.

Han skickade ut en förfrågan på idéer om hur man kan använda gassensorer, mobil teknologi och samtidigt göra en insats för miljön. Han fick in över 40 förslag från hela världen och valet föll på hårsmycket MoHair av forskarstudenten Maryna Razakhatskaya på Middlesex University i London.

– Det är en modern accessoar för miljömedvetna som samtidigt sätter vår tids största samhällsutmaning på agendan. MoHair är en kombination av spetsteknologi och mode på ett helt nytt sätt. Modet är nyckeln för att få spridning, för att nå en stor mängd användare, säger Henrik Rödjegård.

Världsmarknad
SenseAir satsar på den internationella marknaden med sin nya innovation.

– Jag tror att andra företag som tillverkar konsumentprodukter; mössor, kepsar, halsdukar, skor etcetera kommer att haka på. Det finns en världsmarknad för den här produkten och jag tror framförallt på Asien, säger Henrik Rödjegård.

SenseAir planerar att kombinera MoHair med en helt ny liten strömsnål batteridriven sensor.

– Den här idén kom i rätt tid. Det är perfekt tajming för att kunna matcha ihop vår nya produkt LP8 med MoHair. Med den nya strömsnåla sensorn räcker det med ett litet batteri för att smycket ska fungera under lång tid, säger Henrik Rödjegård.

Affärsidén är att smycket ska bana väg för SenseAirs sensorer i andra produkter. Vinstpengarna från tävlingen ska användas till att utveckla prototyper där tekniken kan demonstreras och på så vis inspirera andra att göra produkter som Senseair sedan kan sälja sensorer till. Bakom affärsidén finns ett starkt engagemang inom flera områden.

– Jag älskar teknik och har alltid gjort. Jag har ett stort miljöengagemang och jag tycker det är superintressant med tvärvetenskapliga samarbeten! Jag tycker att man får större utväxling av forskningen när man samarbetar mellan olika forskningsområden, säger Henrik Rödjegård.

Nu inleds arbetet med att utveckla MoHair på allvar. Kontakt är knuten med forskarstudenten i England och Henrik Rödjegård har redan gjort en prototyp med en slipsnål, nu ska tekniken tas ett steg vidare med den nyutvecklade strömsnåla sensorn. Planen är att ha de första smyckena klara till april.

– Utan Boost Innovation hade jag aldrig fått tummen ur. Tävlingen var en katalysator, en kick till att jag fick ur mig tankarna och skickade i väg förfrågan. Och resultatet kommer förhoppningsvis bidra till ökad medvetenhet och att vi får veta mer om luftkvalitet. Två små steg på vägen till en mer hållbar värld, säger Henrik Rödjegård.