Meny

Snabbare, flexiblare och billigare fiberinstallationer

-Vi har haft idén i byrålådan i säkert två år berättar Kent Bertilsson som är vd för SEPS Technologies i Sundsvall. För oss blev vinsten i innovationstävlingen en möjlighet att fokusera på utvecklingsprocessen tillsammans med vår samarbetspartner Inmec Technologies som identifierat ett behov hos sina kunder.

Innovationen handlar om att ta fram en helt ny metod för att skarva fiberdukter så att risken för avbrott minskar. Det kan handla om till exempel klämskador eller frostskador på grund av vatteninträngning. Det är en metod som förbättrar tekniken och minskar kostnaderna vid fiberdragningar. Även reparationer blir både billigare och snabbare.

Juryns motivering; En innovation som skapar snabbare, flexiblare och billigare lösningar vid fiberinstallationer. Innovatörerna effektiviserar tekniken för att dra bredband på ett sätt som revolutionerar marknaden.

Entreprenör som forskar
Kent är forskare vid Mittuniversitetet inom kraftelektronik och startade 2009 bolaget SEPS Technologies. Idag är de fem delägare och har två anställda medarbetare. SEPS utvecklar i huvudsak spänningsomvandlare av kraftelektronik för fordonsindustrin. Kent driver företag och forskar samtidigt, en kombination han verkligen gillar. Dessutom har han fem barn och åker gärna skidor när tillfälle erbjuds. Hur hinner du med allting?

-Jag brinner verkligen för att komma på unika lösningar på verkliga problem och det här projektet är ett sådant exempel, då får man extra energi. Jag har alltid haft en fot i näringslivet under min karriär för att jag velat forska på saker som verkligen behövs. Jag tror verkligen på det när gäller att skapa innovationer. Och så här brett hade jag aldrig kunnat arbeta om jag bara verkat inom industrin.

SEPS Technologies blev medlemmar i Fiber Optic Valley för bara ett år sedan när de började arbeta med fiberoptiska applikationer.

-Att vara en del av en innovationsmiljö ger oss en kontaktyta till både forskare och företagare som betyder mycket för erfarenhetsutbytet. Jag tror också att det är just det som är nyckeln för framtida innovationer.

Fakta om projektet
SEPS samarbetspartner heter Inmec Network Technologies (INT). De utvecklar och tillverkar skarvar och kopplingar för skarvning av fiberdukter. Några av kunderna är Hexatronic, Skanova, och Emtell. Problemet med befintlig skarvteknologi för singeldukter är bland annat att skarvens storlek begränsar antalet kopplingar bredvid varandra i en multiduktskarv. Den nya metoden innebär att kopplingarna ersätts med en ”svetsning” av duktändarna. Dukterna består av HDPE-plast som är en optimal plast för omsmältning. Den nya metoden ger bättre mekaniska egenskaper, tillförlitlighet och förkortar skarvtiden för installatören. Den nya metoden kommer att testas tillsammans med Hexatronic i Hudiksvall.

Projektet består av två delar. Dels att utveckla en ny generation av skarvar och att utveckla ett verktyg för att svetsa ihop dem genom så kallad omsmältning. INT ansvarar för utveckling av skarvarna och SEPS ansvarar för utvecklingen av skarvutrustningen. Ambitionen är ett batteridrivet verktyg med ett inbyggt laddningsbart batteri. Det tänkta verktyget kommer att likna en handhållen borrmaskin.

Läs mer om bredband