Meny

Världen var med när björnungar föddes

Den 15 januari, 2015 föddes tre björnungar på djurparken Järvzoo i Hälsingland. Närmare 80 000 människor från hela världen såg födseln live via en webb-kamera. Detta tack vare ett spännande projekt mellan Järvzoo, Hälsingetidningar och Fiber Optic Valley.

Det började helt enkelt med att Järvzoo ville bygga ut sitt nätverk och dra fiber runt anläggningen. Och Hälsingetidningar jobbade hårt för att skapa ökade trafikströmmar på webben. Båda hade ambitionen att göra det där lilla extra, men vad?

– Vi ville göra något nytt för våra läsare, och gärna använda fiberoptik. Jag anade att alla djurparker har idéer kring kameror på djur så jag ringde Järvzoos vd Jens Larsson och vi tog en första träff, säger Gunilla Kindstrand, chefredaktör på Helsingetidningar.

Hälsingetidningar och Järvzoo plockade direkt in Fiber Optic Valley och snart var projektet igång som skulle sluta med att hela Sverige och halva världen fick se när tre björnungar kom till världen. Live. I webb-TV. Uppmärksamheten har varit otroligt stor och det är inte många svenskar som missat björnidet på Järvzoo.

Utbilda om djur och natur
Framgången beror till stor del på att tre parter som alla har olika ingångsvärden och olika kunskaper men som tillsammans vill göra nåt nytt, har samverkat. Både Jens och Gunilla menar att det inte är något unikt med en kamera i en djurpark.

– Det finns på många ställen, även kameror i björniden har vi sett förut. Det vi gör som är unikt är paketeringen och distributionen. Att vi nått ut med så mycket kunskap om djur och natur till så många människor bekräftar att vi gjort något mer än att sätta upp en webbkamera, säger Jens.

Syftet för Järvzoo har inte varit att visa tre gulliga björnungar. Det har varit att utbilda människor inom djur och natur samt att få fler att förstå samspelet mellan djur och människor. Glädjande nog är det åtskilliga skolklasser runt om i Sverige som använt sig av björnidet och alla Hälsingetidningars sidoreportage för att lära sig mer om björnen.

Fler klick och annonser
Under 2014 skedde själva utbyggnaden där fiberkabel drogs runt hela den 3 kilometer långa trätrottoaren som besökarna tar sig runt i djurparken på. Mot höstkanten började det bli färdigt och det var bra läge och lämplig nivå att börja med två IR-kameror i björnidet. På juldagen 2014 startade live-sändningarna från björnidet via Hälsingetidningars och moderbolaget Mittmedias olika webbsidor.

– Vårt mål är att nå en större publik och att få en utökad annonsyta. Fram till nu har vi haft 479 000 besökare på webben och under en vecka hade vi närmare 100 000 som såg liveströmmen från idet på bara en vecka. Vi har synts i så gott som alla stora nationella medier och även internationella medier har hört av sig. Nu ska vi utvärdera alla siffror, vårt arbete och vår samverkan, säger Gunilla.

Rätt sensor
Fiber Optic Valley kopplade tidigt i projektet in företaget Acreo Swedish ICT som är specialister på avancerad sensorteknik. De har bidragit med kunskap och kompetens och plockat fram rätt utrustning. Järvzoos egen personal har dragit fiberkabeln för hand och Mittmedia har stått för marknadskommunikationen.

– Fiber Optic Valley har varit ett jättestöd. Vi fick in en annan kompetens i utvecklingsprojektet och även hjälp med finansiering genom en utvecklingscheck på hundratusen kronor från IUC. De bidrog med kunskap kring att bygga ut fiber och göra andra infrastrukturella utbyggnader. De hade både kontakter med företag, som till exempel Acreo Swedish ICT, men också med materialleverantörer som varit avgörande, säger Jens Larsson.

Både Järvzoo och Mittmedia vill fortsätta att jobba med fiberoptik framöver. Järvzoo vill bland annat få till ett trådlöst nät över hela djurparken och sätta upp fler kameror. Mittmedia vill hålla kvar en fot i Järvzoo, men har egna nya idéer på vad de skulle kunna göra med fiberoptik framöver.

– Vi har upplevt Fiber Optic Valley som en diffus organisation och har alltid haft svårt att förstå vad de gör. Men för oss har det blivit glasklart efter björnide projektet. Järvzoo har en spännande produkt, vi har en attraktiv kanal och Fiber Optic Valley sitter på en enorm kunskap. Näringslivet i vår region ska dra nytta av det här, säger Gunilla Kindstrand på Hälsingetidningar.

Björnidet och björnfödslarna har engagerat både skolklasser och enskilda människor.
Hej Idun! Vi har tittat på dig nästan varje dag. Det var spännande att se när du födde ungarna, grattis! Ungarna är jättesöta. Vad ska ungarna heta? Vi längtar efter att ni ska komma ut.
Klass 1, Bromma enskilda skola

Hej! Idun du och dina ungar är dom sötaste björnarna som finns. Vi älskar er. I love you. Och vi följer er i skolan :)
Ebba Jenna och Astrid, klass 2 Trönö skola, Trönödal

Vilken duktig mamma du är! Ser hur du tvättar och tar hand om de riktigt små liven. Såg även hur du bäddade för dem innan du gick på toa.
Gittan, Vallsta

Grattis till Idun och hennes björnungar! Vi tycker att de är gulliga och väldigt små. Vi skickar med ett kort på vårt björnide som vi jobbar med i skolan.
Hälsningar F-1-2:an på Rinnens skola i Mangskog, Värmland

(publicerat på www.helahalsingland.se)

Våra affärsområden