Meny

Ny sensorteknik kan rädda liv – varnar för vilda djur

Stiftelsen Rovdjurscentret de 5 stora kom på en stark tredje plats i Fiber Optic Valleys innovationstävling med sin idé om att förvarna om djur i närområdet. Idén fick ett positivt gensvar  från världens alla hörn och fick in flest lösningsförslag av alla finalister.

Rovdjuren har på senare tid ökat i antal och skapar med sin närvaro både problem och möjligheter. Stiftelsen Rovdjurscentret De 5 Stora arbetar dagligen med information och dialog kring stora rovdjur och möter återkommande en efterfrågan på hjälp att bli varnade om rovdjurens närvaro.

Jag såg problem som borde kunna lösas på något sätt. Idén om att varna människor hade potential och skulle kunna bli något bra. Det skulle minska rädslan och oron hos människor genom att tekniken kan tala om när rovdjur finns i närheten – Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på Stiftelsen Rovdjurscentret De 5 Stora.

Tekniken skulle kunna förebygga antalet viltolyckor* men även bli ett effektivt hjälpmedel att hjälpa djurägare som vill skydda sina tamdjur när rovdjur är i närheten.

En idé föds
Allt började för tre år sedan, då Benny Gäfvert såg problematiken med att djurägare inte blev varnade när rovdjur var i närheten och att trafikanter krockade med allt fler djur längs vägarna. Hur kan vi underlätta för dem som drabbas av rovdjuren? Hur kan vi lättare leva med rovdjur, nu när vi bestämt att vi ska ha rovdjur i vår natur?

Benny som själv jobbat med eftersök och har ett allmänt intresse för djur och trafiksäkerhet bestämde sig för att finna en lösning på problemen. Stiftelsen sökte därför medel för att driva en förstudie om frågan, men fick tyvärr avslag och idén blev vilande. Dock fick idén nytt liv när Fiber Optic Valleys efterfrågade innovationer.

När Fiber Optic Valley letade innovationer till Boost Innovation tävlingen kom Jens från Järvzoo och frågade om jag inte hade någon ”dum idé” som vi kunde delta med. Och på den vägen är det.

I samma veva som stiftelsen lämnade in Bennys idé till tävlingen blev de även medlem i Fiber Optic Valley eftersom de såg fördelar med att delta i nätverket.

Genom Fiber Optic Valleys kontaktnät kunde vi komma vidare och genom att delta i tävlingen fick vi en bra start. De personer som vi fick träffa var djupt insatta i den vetenskapliga världen och kunde komma med en lösning på vår problemställning. Det är häftigt, att få träffa personer som har svaren som vi länge funderat över.

Av alla lösningsförslag som stiftelsen fick valde de att samarbeta med STC vid Mittuniversitet. De utvecklar nu tillsammans sensorteknik som kan förvarna om djur i närområdet. Nästan hela den teoretiska grunden finns på plats men dessvärre finns ingen fungerande sensor som kan klara av det som begärs.

Ekonomiska utmaningar
Den största utmaningen som finns i projektet är att äska medel som kan driva utvecklingen framåt. Benny förklarar att om man ser det från perspektivet att rädda liv och minska konflikter i rovdjursfrågan borde fler vara intresserade av att tillföra slantar i projektet.

Ska man bara rädda ett eller två liv? Det vore väl värt varenda krona att rädda flera. Både människor och djur, skadas årligen av viltolyckor vilket kostar mycket pengar. Vore det inte mäktigt att kunna förhindra det?

Trots den ekonomiska frågan är stiftelsen nöjd med vad man åstadkommit tillsammans med STC Mittuniversitetet och i framtiden hoppas man kunna få finansiering till en prototyp som kan testas på djurparken, Järvzoo. Om man lyckas med prototypen skulle det generera stora ekonomiska besparingar för både samhället och den enskilde individen.

*Enligt nationella viltolycksrådet inträffade 48 187 st viltolyckor under 2015 i Sverige, med vilt menar man älgar, hjortar, rådjur och ren.

Stiftelsen Rovdjurscentret De 5 Stora
Järvsö, Sverige.
Tre anställda, Eva Ljungberg, Linda Thelin och Benny Gäfvert.
En oberoende stiftelse – inga finansiärer
Flest besökare under månaderna maj-aug – Under 2015, 75 000 besökare
Årets turistmål 2015 – för bästa guidningar.
www.de5stora.com

Benny Gäfvert
När Benny inte är på arbetet sysselsätter han sig med att ta hand om sina tre söner, fem hundar, fjorton Hälsingefår och en katt. Han har tidigare arbetat med skog inom Holmenkoncernen och ägnat mycket tid åt skog och mark.  – Jag har ett genuint intresse för skogen och vara ute i naturen, skidåkning med hundarna hör till favoriterna.

Läs mer om sensorteknologi